„Maximos“ atsiųstame pranešime atskleidžiamas faktas: iš viso per metus nuperkama iki 10 tonų arbūzų. Prekybos tinklo duomenimis, šįmet arbūzų sezonas prasidėjo kiek anksčiau nei pernai. Dėl itin šiltų šį pavasarį vyravusių orų arbūzų paklausa netikėtai šoktelėjo jau balandį – jų tąsyk buvo nupirkta net 86 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Liepą ir rugpjūtį arbūzų pardavimai pasiekia piką – jų paklausa išauga net iki 10 kartų, lyginant su kitais mėnesiais.

„Tai – vasaros vaisius ir nepamainomas skanėstas, norintiems atsigaivinti karštomis vasaros dienomis. Arbūzuose gausu kalio, kalcio, magnio ir natrio, kurie padeda žmogaus organizme išlaikyti skysčių balansą, o įvairūs vitaminai ir kitos naudingosios medžiagos teigiamai veikia širdies sveikatą ir normalizuojama kraujospūdį, stiprina imunitetą bei gerina žarnyno veiklą“, – sako prekybos tinklo maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas ir dalijasi 5 gaivinančių arbūzinių desertų idėjomis.

Arbūzinis glotnutis

Kas geriau atgaivins tuomet, kai įkaitusi saulė negaili spindulių? Ypač karštą dieną A. Poleninas siūlo pasilepinti arbūziniu glotnučiu.

Jam paruošti reikės:

  • 1 kilogramo arbūzo
  • 250 ml vandens
  • 250 gramų cukraus
  • pusės citrinos sulčių

Gaminimas:

Arbūzą supjaustykite kubeliais ir šiek tiek pasmulkinkite trintuvu. Ant silpnos ugnies kaitinamame vandenyje ištirpdykite cukrų, gautą sirupą užpilkite ant arbūzo. Įpilkite ir citrinų sultis. Tuomet viską supilkite į dubenį ir palikite šaldymo kameroje dviem valandoms, tačiau nepamirškite kas pusvalandį vis sugrįžti ir pamaišyti bestingstantį ledą, kad galutinai neužšaltų. Patiekite atšaldytose stiklinėse.

Gaivi arbūzų sriuba su mėlynėmis


A. Poleninas rekomenduoja išbandyti abejingų nepaliksiančią šaltą arbūzų ir mėlynių sriubą. „Neabejoju, kad kartą paragavus šios sriubos, ji taps jūsų vasaros atradimu“, – sako jis.

Ruošiant šią sriubą reikės:

  • 1 kilogramo arbūzo
  • 1 citrinos sulčių
  • dviejų šaukštų cukraus
  • saujos mėtų lapelių
  • saujos mėlynių
  • žiupsnelio druskos

Gaminimas:

Truksite vos kelias minutes – reikės pašalinti arbūzų sėklas ir susmulkinti jį trintuvu, tuomet supilti citrinos sultis, šiek tiek įberti druskos bei dalį mėtų ir gerai išmaišyti. Gautą masę bent dvi valandas laikykite šaldytuve, o patiekdami suberkite mėlynes ir papuoškite likusiais mėtų lapeliais.

Arbūzų tortas


Šiam arbūziniam tortui abejingas neliks nė vienas. Priešingai nei dauguma kitų tortų, šis nėra perdėm saldus, o ir jį paruošti nėra sudėtinga.

Tešlai prireiks:

  • 300 gramų miltų
  • minkšto kambario temperatūros 200 gramų sviesto
  • žiupsnelio druskos
  • 3 kiaušinių
  • 3 šaukštų grietinės

Gaivinančiam kremui:

  • arbūzo
  • cukraus
  • žiupsnelio citrinos rūgšties
  • žiupsnelio cinamono
  • šiek tiek citrinos žievelės
  • 2 kiaušinių baltymų
  • taurelės konjako

Gaminimas:

Paruoškite tešlą, sumaišydami visus jai skirtus ingredientus ir palikite valandai šaldytuve. Per tą laiką pasiruoškite kremą: kubeliais pjaustytą nuluptą arbūzą kaitinkite, kol suminkštės. Tuomet įberkite cukraus, citrinos rūgšties, cinamono, įtarkuokite citrinos žievelės. Kiek pavirę, ataušinkite ir įpilkite konjako, taip pat įmaišykite iki putų išplaktus kiaušinių baltymus. Atšalusią tešlą iškočiokite ir išklokite kepamoje formoje, o ant viršaus sudėkite arbūzinį kremą. Tortą kepkite apie 40 minučių 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Arbūzų ir braškių uogienė


Kitas skanus gardumynas – arbūzų ir braškių uogienė.

Jai paruošti reikės:

  • 250 gramų arbūzo
  • 250 gramų braškių
  • 1 citrinos sulčių
  • 300 gramų cukraus

Gaminimas:

Pirmiausia, iš arbūzo išimkite sėklas ir pertrinkite jį per sietelį. Paruoškite ir braškes, pašalindami jų kotelius. Abu ingredientus sudėkite į puodą, supilkite citrinos sultis ir suberkite cukrų. Viską sutrynę trintuvu, virkite apie 6 minutes, kol uogienė sutirštės. Nugriebę nuo viršaus susidariusias putas, supilkite uogienę į sandarius stiklainius ir, atvėsinę, mėgaukitės.

Arbūzų želė


A. Poleninas siūlo prisiminti ir desertų klasiką – želę. Pasigaminti arbūzų želę namuose nebus sudėtinga.

Reikės:

  • 800 gramų arbūzo
  • 4 šaukštelių cukraus
  • vienos citrinos
  • šaukšto želatinos
  • kelių mėtos lapelių

Gaminimas:

Pirmiausia, pasirūpinkite želatina: ištirpinkite pusėje stiklinės vandens, palikite pusvalandžiui, tačiau per tą laiką kelis kartus ją pamaišykite. Išėmę arbūzo sėklas, supjaustykite jį kubeliais ir sudėkite į indą. Užpilkite citrinos sultimis, suberkite cukrų ir viską sutrinkite trintuvu. Gautą tyrę kiek pakaitinkite, sudėkite želatiną ir kelias minutes pašildykite, tačiau neleiskite užvirti. Tuomet masę supilkite į formeles ir palikite kelioms valandoms šaldytuve. Patiekdami želę papuoškite ją mėtų lapeliais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)