aA
Stipresnis imunitetas ir atsparumas virusams? Dailėjančios kūno linijos ir daugiau energijos? Sotumo jausmas ir retesnis užkandžiavimas? Visiems šiems klausimams tinka vienas atsakymas – avižinė košė. Nors šio patiekalo nauda neabejoja daugelis, tačiau ne kiekvienas žino, kiek daug naudingų savybių, kurios ypač aktualios šiandien, avižinė košė turi.
Avižinė košė
Avižinė košė
© Organizatorių nuotr.

„Kviečiu į šį patiekalą pažiūrėti kitaip – atrasti ne tik naudą organizmui, bet ir netikėtų skonių bei spalvų įvairovę, apie kurią dažniausiai nepagalvojame“, – teigia tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė.

Avižinė košė – tai puikus būdas paįvairinti savo mitybą ir įtraukti į ją daugiau vaisių, daržovių bei gerųjų riebalų produktų, kurių turite savo šaldytuve, rašoma pranešime žiniasklaidai. Tai itin aktualus produktas pastaruoju metu: grūdų perdirbėjų „Malsena“ duomenimis, paskelbus karantiną paklausa avižinei produkcijai išaugo kone trečdaliu. Tad kodėl aktualu avižas rinktis šiuo laikotarpiu?

Avižos padeda sustiprinti imunitetą. Avižose gausu tirpiųjų maistinių skaidulų (beta-gliukano), kurios yra natūralus imuninės sistemos stimuliatorius. Atlikti tyrimai* parodė, kad patekusios į organizmą, jos stiprina apsaugines funkcijas, gali padėti neutralizuoti kai kurias bakterijas ir virusus, padėti greičiau išgyti. Avižose taip pat yra seleno, cinko, kurie padeda apsisaugoti nuo infekcijų.

Avižos užtikrina sotumą. Daug laiko praleidžiant namuose ima noras užkandžiauti? Avižose esančios tirpiosios skaidulos užtikrina sotumo jausmą ilgam. Tai mažina norą užkandžiauti, o tuo pat metu ir palaikyti optimalų kūno svorį.

Avižinė košė
Avižinė košė
© Organizatorių nuotr.

Avižiniai dribsniai gali padėti sumažinti riebalų kiekį mūsų kūne. Avižos yra lėtai pasisavinami angliavandeniai, kurie neleidžia cukraus kiekiui organizme pakilti per daug. Kadangi insulinas atlieka svarbų vaidmenį signalizuojant organizmui kaupti riebalus, tai mažesnis cukraus kiekis kraujyje atitinkamai padeda efektyviau deginti riebalus.

Avižos – nepakeičiamas maistas sportuojantiems. Jos skatina azoto oksido gamybą, kuris gerina kraujotaką raumenyse. Prie to taip pat prisideda ir gausus geležies kiekis, esantis avižose. Ji raudonuosiuose kraujo kūneliuose nešioja deguonį.

Tačiau, anot K. Pišniukaitės-Šimkienės, avižos – ne tik naudingas, bet ir labai gardus patiekalų ingredientas, kuris dažniausiai nuvertinamas nepelnytai. Todėl svarbu žinoti keletą gudrybių, kad pusryčių košė nevirstų į pilką ir apetito nežadinančią masę.

„Atrodo, kas čia sudėtingo išvirti košę – suberi kruopas, įpili vandens ir viskas. Tačiau iš kirvio košės neišvirsite, tam, visų pirma, reikia kokybiškų ingredientų. Aš visada renkuosi tik patikimas ir kokybiškas lietuviškas avižas. Kita svarbi gudrybė, kurią pamiršta daugelis žmonių, yra druska. Net ir mažas žiupsnelis druskos pagerins kiekvieną košę – tiek saldžią, tiek sūrią. Taip pat košės nepervirkite, kruopos turi būti kramtomos, o ne ištižusios ir gličios“, – tikina tinklaraščio autorė.

„Malsenos“ kokybės vadovės Vitos Petravičiūtės teigimu, jei jums patinka kreminės tekstūros avižos, pradėkite jas virti šaltame vandenyje. Jei jums patinka grubesnė tekstūra, avižas virkite trumpiau.

„Jei avižas įpilsite į jau verdantį vandenį, košės tekstūra bus grubesnė, labiau jausite grūdus. To priežastis paprasta – kai skysčio prisotintos avižos yra pakaitinamos, jos išskiria krakmolą. Pervirta košė gali tapti lipni. Tam, kad to išvengtumėme, košę iš pradžių reikėtų virti ant silpnos ugnies, kad avižos galėtų prisigerti skysčio, ir tik tuomet padidinti kaitrą”, – tikina specialistė.

5 gardūs avižinės košės receptai

„Dalinuosi penkiomis avižinės košės variacijomis, kurios patiks kiekvienam, net ir išrankiausiam valgytojui. Iš tiesų, tai tik dvi skirtingos košės: viena sūri, o kita saldi, bet parinkus skirtingus priedus, skoniai tikrai stebina. Pravers visiems, kurie nemėgsta valgyti nuobodžiai arba tiems, kurių visi šeimos nariai turi skirtingus pageidavimus”, – tikina K. Pišniukaitė-Šimkienė.

2 porcijoms saldžios avižinės košės naudokite 1 stiklinę visų grūdo dalių avižinių dribsnių, 100 g tiršto kokosų pieno (iš skardinės), 200 ml pieno, 200 ml vandens ir 1 v. š. klevų sirupo. Sūriai košei vietoje kokosų pieno ir vandens naudokite 2 stiklines sultinio, o pagardinimui rinkitės pipirus ir sojos padažą. Nepamirškite žiupsnelio druskos!

Saldžios ir gaivios košės variantai:

1. Riešutų sviestas ir bananai – tai amžina klasika. Ant košės dėkite šaukštą riešutų sviesto, banano griežinėlių, o išnaudodami prasidedantį uogų sezoną, nepagailėkite šilauogių. Gardinkite lukštentomis kanapių sėklomis, kurios suteiks papildomos tekstūros ir traškumo.

Avižinė košė
Avižinė košė
© Organizatorių nuotr.

2. Braškės ir juodasis šokoladas yra geriausi draugai, kurie puikiai draugaus ir su avižine koše. Ant košės dėkite šaukštą jogurto, braškes, užtarkuokite juodojo šokolado. Skonių derinį tobulai užbaigs keli šviežios mėtos lapeliai.

Avižinė košė
Avižinė košė
© Organizatorių nuotr.

3. Tropikai košės lėkštėje – kai saldūs pusryčiai bent mintimis gali nukelti į egzotiškas šalis. Ant virtos košės dubenėlio dėkite šaukštą tiršto kokosų pieno, prinokusio sultingo mango kubelių, stambių kokoso drožlių ir pabarstykite čija sėklomis.

Avižinė košė
Avižinė košė
© Organizatorių nuotr.

Sočios ir maistingos košės variantai:

4. Lašiša ir kiaušiniai – tai ypatingai dažnai ant pusryčių stalo sutinkamas duetas, kuris suteiks jūsų košei papildomą kiekį baltymų. Ant viršaus dėkite 10 minučių orkaitėje keptų vyšninių pomidorų ir saulėgrąžų daigų, kad gautumėte dar daugiau vitaminų.

Avižinė košė
Avižinė košė
© Organizatorių nuotr.

5. Artimieji rytai košės formatu? Nustebsite, kaip maloniai dera švelni košė ir traškūs avinžirniai. Konservuotus avinžirnius sumaišykite su šlakeliu aliejaus ir mėgstamais prieskoniais ir kepkite 20 minučių 190 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija. Traškius keptus avinžirnius berkite ant virtos košės, šalia pridėkite avokado, gražgarsčių, fetos sūrio ir juodojo sezamo.

Avižinė košė
Avižinė košė
© Organizatorių nuotr.
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(9 žmonės įvertino)
4.0000

Lengvai pagaminami braškiniai ledai su mėtomis, šokoladiniu glaistu ir riešutais (3)

Ne paslaptis – atėję šiltesni orai iškart didina ledų pardavimus. Vien per pirmuosius ketverius...

Kaip pasigaminti kiniškus laimės sausainius (1)

Virtuvės šefas Alfas Ivanauskas namų virtuvėje pademonstravo, kaip pasigaminti pasaulyje...

Naminiai „Bounty“ batonėliai: paruošti labai paprasta, o skoniu nenusileidžia tradiciniams (5)

Tai yra sveikatai palankesnė „ Bounty “ batonėlių versija. Paruošti labai paprasta, o skoniu...

Emigrantė išdavė, iš ko gamindavo šaltibarščius Anglijoje: rado kuo pakeisti kefyrą ir buvo labai skanu (169)

Šį kartą – šaltibarščių receptas, kuriam nereikia kefyro , bet prireiks jogurto .

Pasakiškai skanūs persikėliai: trapių sausainių su kondensuoto pieno įdaru receptas (13)

Kepti šiuos sausainius išties smagu, o natūraliomis burokėlių ir morkų sultimis dažyti...

Top naujienos

Pareigūnų krauju pažymėtas įvykis Mažeikių rajone: gaisravietėje rastas žmogaus kūnas, šalia jo – ginklas pakelti VSAT sraigtasparniai, nuolat pildoma (114)

Bendrasis pagalbos centras pranešė , kad Mažeikių r. , Viekšnių sen., Birbiliškės k.,...

Mažeikių rajone nušautas pareigūnas – vienas geriausių šalies kinologų (14)

Penktadienį Mažeikių r. nužudytas šio rajono policijos komisariato pareigūnas Saulius Žymantas...

„Sodra“ pateikė birželio išmokų grafiką: baigiasi mokslo metai – baigiasi ir pinigai tėvams kai kurie senjorai gaus atnaujintas pensijas

Birželio mėnesį dalis senjorų sulauks didesnių pensijų, daugiau gyventojų pasieks nedarbo...

Parengė naują tyrimų dėl COVID-19 tvarką: profilaktinius testavimus pradės nuo pirmadienio papildyta 14.15

Penktadienį sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir Nacionalinio visuomenės sveikatos...

Europa dėl koronaviruso ima neregėto dydžio ir labai daug klausimų keliančią paskolą (30)

Šią savaitę Europos Komisija pristatė kuriamą atsigavimui nuo koronaviruso skirtą 750 mlrd....

Kiek kainuoja senelį išlaikyti globos namuose: kai kur kainos pakilo keliais šimtais (36)

Didėjant minimaliam atlyginimui, augant socialinių darbuotojų ir jų padėjėjų atlyginimams,...

Gyvai / Tiesiogiai – iš SAM: Verygos informacija dėl koronaviruso prevencijos (6)

Gegužės 29 d., 14.00 val. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nuotoliniu būdu transliuos...

Tūkstančiai baltarusių renkasi į piketus: Lukašenka nusibodo, gana! papildyta (114)

Tūkstančiai baltarusių atvirai priešinasi valdžiai. Piketuose driekiasi ilgos eilės – norima...

Rumunai dėl Arlauskio neriasi iš kailio: į Vilnių atsiuntė privatų lėktuvą (19)

Rumunijos čempionas Klužo CFR daro viską, kad išsaugotų pagrindinį vartų sargą iš Lietuvos...

Savaitgalis arčiau dangaus: gražiausi apžvalgos bokštai Lietuvoje

Apžvalgos bokštai – vienos labiausiai išpopuliarėjusių lankytinų vietų Lietuvoje. Gal todėl,...

|Maža didelių žinių kaina