Dauguma žmonių įsitikinę, kad niekas geriau nemoka gaminti ir apdoroti žuvies nei ežerų kraštų gyventojai, tačiau tai netiesa, rašoma atsiųstame pranešime spaudai. Kai žvejybos sezonas Lietuvos ežeruose pačiame įkarštyje, pasigaminti įvairiausių patiekalų iš šviežios žuvies turi progą kiekvienas.

„Žuvis yra sveikas ir lengvai virškinamas produktas, todėl žmonėms vertėtų ją rinktis pagrindiniam dienos patiekalui. Ją galima paruošti įvairiausiais būdais – virti, garinti ar kepti. Be to, šviežia žuvis turi savitą skonį ir kartais jos nė nereikia gardinti druska ar pipirais. Iš šviežios žuvies galima pasigaminti gardžią žuvienę, kuri savo skoniu nustebins net ir didžiausius skeptikus“, – sako prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen ir pasidalija gardžiais žuvies patiekalų receptais, kurie turėtų patikti kiekvienam.

Orkaitėje kepta lydeka su žolelėmis

Lydeka, ko gero, yra dažniausias Lietuvos ežerų laimikis. Prie orkaitėje keptos lydekos puikiai tiks sodraus skonio garnyras ir šviežios daržovės.

Reikės:

800 g lydekos
3 v. š. sviesto
1 a. š. citrininių pipirų
3 skiltelių česnako
2 lapelių šalavijo
druskos
maltų juodųjų pipirų
kelių čiobrelio ir raudonėlio stiebelių

Gaminimas:

  • Visų pirma žuvį reikia tinkamai apdoroti – nuskusti žvynus ir išimti vidurius. Po to žuvį kruopščiai nuplaukite. Nuplautos lydekos šonuose įpjaukite odą keliose vietose – nuo priekio iki uodegos.
  • Tuomet žuvies vidų ištrinkite prieskoniais – druska, pipirais ir citrininiais pipirais. Į vidų taip pat sudėkite žoleles bei sviesto gabalėlius ir sutraiškytas česnako skilteles.
  • Lydeką patogiai paguldykite į kepimo formą ir vėl prieskoniais apibarstykite žuvį iš išorės. Viską atlikus – žuvis jau parengta kepimui.
  • Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių ir įdėję lydeką į kepimo skardą kepkite orkaitėje maždaug valandą. Kepimo metu kartkartėmis galite žuvį apšlakstyti išbėgusiomis sultimis.
  • Iškepusią lydeką apšlakstykite citrinos sultimis ir patiekite su mėgstamu garnyru.

Troškintas karpis su daržovėmis

Karpis – tinkamiausia žuvis pietums. Dalindamasi dar vienu receptu maisto ekspertė tikina, kad šis receptas patiks net ir tiems, kurie nemėgsta žuvies. „Tai lengvas ir tiesiog burnoje tirpstantis patiekalas, kurio gamyba ir visiškai paprasta, ir nereikalaujanti didelių laiko sąnaudų. Taip pat jums neprireiks jokių įmantrių ingredientų, užteks įprastai virtuvėje randamų produktų, tačiau patiekalo skonis bus išskirtinis“, – sako A. Rasmussen.

Reikės:

vidutinio dydžio karpio
2 vnt. morkų
3 saliero lapkočių
4 vnt. bulvių
1 vnt. svogūno
2 v. š. sviesto
250 ml vandens
druskos
pipirų

Gaminimas:

  • Karpį išvalykite ir pasūdykite.
  • Svogūną smulkiai supjaustykite, o daržoves susmulkinkite – morkas ir saliero lapkočius supjaustykite griežinėliais, o bulves kubeliais.
  • Svieste pakepinkite svogūną, suberkite pjaustytas daržoves ir patroškinkite.
  • Karpio pilvą įdarykite daržovėmis.
  • Užpilkite vandeniu, uždenkite ir kepkite troškintuve apie 40 minučių.
  • Baigdami troškinti galite papildomai sumesti kubeliais supjaustytą fermentinį sūrį ir palaukti, kol jis išsilydys.

Klasikinė žuvienė

A. Rasmussen teigimu, žuvienė yra puikus pasirinkimas greitai vakarienei – svarbiausia, kaip pabrėžia maisto ekspertė – žuvienei negali būti naudojama jokia kita, tik šviežia žuvis. „Labiausiai šiam patiekalui tinka karšiai, lynai ir lydekos. Žuvienės gamybai naudojamas specialus prieskonių rinkinys, į kurį dažniausiai įeina juodieji pipirai, petražolės, krapai, svogūnų laiškai, lauro lapai, porai, pastarnokai“, – vardija A. Rasmussen.

Reikės:

0,5 kg šviežio karšio
2 vnt. morkų
6 vnt. bulvių
1 vnt. svogūno
1 stiklinės grietinės
2 v. š. miltų
druskos
pipirų
lauro lapų

Gaminimas:

  • Bulves supjaustykite kubeliais, o morkas sutarkuokite stambia tarka.
  • Svogūną susmulkinkite ir trumpai apkepkite keptuvėje.
  • Žuvį supjaustykite stambesniais gabalėliais.
  • Visus ingredientus sudėkite į verdantį vandenį, įberkite prieskonių ir virkite 20 minučių.
  • Prieš baigiant virti, supilkite grietinę, sumaišytą su miltais.

Žuvienė kokosų piene


Reikės:

1 kg mėgstamos šviežios žuvies
500 g daržovių (tiks morkos, brokoliai, žiediniai kopūstai, žirneliai)
1 vnt. raudonojo svogūno
400 g kokosų pieno
maltų pipirų, druskos, krapų
kelių skiltelių česnako
šlakelio aliejaus

Gaminimas:

  • Puode, kuriame planuojate virti sriubą, įkaitintame aliejuje pakepinkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir sugrūstą česnaką.
  • Jiems šiek tiek apkepus, sudėkite pjaustytas daržoves ir maišydami kepinkite dar kelias minutes.
  • Tuomet sudėkite stambokai supjaustytą žuvį, įpilkite šlakelį vandens ir supilkite visą indelį kokosų pieno.
  • Suberkite prieskonius ir druską. Maišykite atsargiai, kad žuvies gabaliukai nesubyrėtų.
  • Viską palikite virti ant nedidelės ugnies. Kartkartėmis žuvienę pamaišykite ir į virimo pabaigą įdėkite kapotus krapus.
  • Nuo žuvies sudėjimo ir kokosų pieno įpylimo, sriuba turi virti apie 20 minučių.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)