Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen pasakoja, kad gaminant nesaldžius pyragus lieka daug laisvės improvizacijai. Atsiųstame pranešime spaudai kulinarė pirmam kartui pataria išbandyti pyragą su pomidorais ir sūriu, ypač lengvai paruošiamą cukinijų pyragą arba gausiai daržovėmis įdarytą pyragą su traškia sūrio plutele.

Greita: cukinijų ir pievagrybių pyragas

Cukinijų pyragas – turbūt pats lengviausias nesaldus kepinys, kuriam neprireiks net specialaus tešlos pagrindo. Kaip priduria kulinarė, pyragas su cukinijomis ir pievagrybiais yra ypač sotus, tačiau kartu ir neapsunkinantis skrandžio. Pyragas puikiai tiks vakarienei, kai nesinori vakaro praleisti gaminant.

Reikės:

2 nedidelių cukinijų
1 didelio svogūno
8 pievagrybių
4 didelių kiaušinių
4 a. š. sviesto
50 g mocarelos
50 g kietojo sūrio
žiupsnelio druskos
po 1 a. š. džiovinto baziliko ir raudonėlio

Gaminimas:

Smulkiai supjaustykite svogūną, per pusę perpjaukite pievagrybius, o cukinijas supjaustykite plonais griežinėliais. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir kepkite pasiruoštas daržoves, kol jos šiek tiek paminkštės.

Atskirame dubenyje sumaišykite kiaušinius, įberkite žiupsnelį druskos, džiovinto baziliko ir raudonėlio. Sutarkuokite mocarelą ir kietąjį sūrį, tuomet sumaišykite su kiaušinių plakiniu.

Plakinį sumaišykite su daržovėmis ir suverskite į skardą. Kepkite 25 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Tobulas pyragas: gausybė daržovių ir traški sūrio plutelė

Trapi tešla plačiai naudojama tiek desertams, tiek nesaldiems kepiniams. Šią tešlą paruošti yra ypač paprasta, nereikia jai ir gausybės įvairiausių ingredientų. Kaip priduria maisto ekspertė, būtent todėl ji ypač mėgstama ne tik profesionalių kulinarų, bet ir mėgėjų.

Pirmiausia pasiruoškite pyrago pagrindą.

Reikės:

250 g miltų
140 g sviesto
2 kiaušinių
žiupsnelio druskos

Gaminimas:

Dubenyje sumaišykite miltus, šaltą gabaliukais supjaustytą sviestą, kiaušinius ir žiupsnelį druskos. Tešlą gerai išminkykite, susukite į rutuliuką, įvyniokite į plėvelę ir padėkite 30 min. į šaldytuvą. Atšaldytą tešlą dėkite į skardą, paskirstykite per visą plotį ir paspaudykite, kad susidarytų vientisas pagrindas. Nepamirškite tešlos paskirstyti ir ant skardos kraštų.

Skardą dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 10 minučių. Iškepusį pagrindą išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.

Kaip pasakoja A. Rasmussen, šis pyragas ypatingas tuo, kad jame nėra pernelyg daug tešlos, jaučiamas kiekvienos daržovės skonis, todėl kulinarė ir siūlo išbandyti įdarą su įvairiomis daržovėmis.

Reikės:

2 vidutinio dydžio bulvių
2 mažų morkų
1 nedidelio svogūno
brokolio
2 kiaušinių
120 ml pieno
žiupsnelio druskos ir pipirų
šiek tiek miltų
3 a. š. sviesto
200 g fermentinio, mocarelos ir kietojo sūrių

Gaminimas:

Kubeliais supjaustykite bulves ir morkas. Smulkiai supjaustykite svogūną ir į mažesnius gabaliukus pasmulkinkite brokolį.

Atskirame dubenyje suplakite kiaušinius, įpilkite pieno, įberkite žiupsnelį druskos ir pipirų.

Daržoves apvoliokite miltuose ir pakepkite su sviestu.

Pakeptas daržoves suberkite ant atvėsusios tešlos pagrindo ir apipilkite pasiruoštu plakiniu. Ant viršaus užberkite tarkuoto fermentinio, mocarelos ir kietojo sūrių.

Pyragą kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.

Gardžiausias pomidorų ir sūrio pyragas

Nors šiam pyragui ir sugaišite daugiau laiko, tačiau kulinarė prasitaria, kad paragavus, skonis pateisins visas pastangas. Varške pagardinta tešla bus ypač minkšta ir puri.

Reikės:

140 g miltų
200 g liesos varškės
8 a. š. sviesto
žiupsnelio druskos

Gaminimas:

Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, varškę, sviestą ir žiupsnelį druskos. Ingredientus išminkykite iki vientisos masės. Susukite tešlą į rutuliuką, įvyniokite į plėvelę ir padėkite 30 min. į šaldytuvą.

Atvėsintą tešlą iškočiokite ir išklokite ja skardą. Nepamirškite tešla padengti ir skardos kraštus. Tešlą pabadykite šakute, uždėkite sunkią lėkštę ir palaikykite šaldytuve dar 30 minučių.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir kepkite pagrindą 8 minutes. Pyrago pagrindui iškepus, išimkite jį iš orkaitės ir atvėsinkite.

Tokią pasiruoštą tešlą galite naudoti su bet kokiu mėgstamu įdaru, tačiau pirmam kartui kulinarė siūlo išbandyti būtent pomidorų ir sūrio įdarą.

Reikės:

3 didelių pomidorų
50 g kietojo sūrio
50 g fermentinio sūrio
50 g mocarelos
2 a. š. Dižono garstyčių
šviežių bazilikų
žiupsnelio druskos ir pipirų

Gaminimas:

Iškepusį pyrago pagrindą ištepkite Dižono garstyčiomis. Griežinėliais supjaustykite pomidorus ir juos išdėliokite ant pyrago. Pomidorus pabarstykite druska, pipirais bei smulkiai pjaustytais šviežiais bazilikais. Ant viršaus užberkite tarkuotą kietąjį sūrį, fermentinį sūrį ir mocarelą.

Pyragą kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 minučių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)