Naminio majonezo gaminimas daug trumpesnis procesas, nei galite pagalvoti. Šį kartą pasiūlysiu du naminio majonezo receptus: vieną klasikinį – natūralumo mėgėjams, o antrąjį – sveikos mitybos šalininkams.

Tradicinis naminis majonezas gaminamas iš žalių kiaušinių ir tikrai nemažo kiekio augalinio aliejaus. Tai labai riebus ir tirštas padažas. Rekomenduoju majonezą gaminti tik iš šaltai spausto nerafinuoto augalinio aliejaus, pavyzdžiui, šaltai spausto rapsų arba tyro alyvuogių aliejaus. Jei majonezą gaminsite tik iš alyvuogių aliejaus, jis bus daug intensyvesnio skonio, todėl patariu maišyti alyvuogių ir rapsų aliejus.

Turėkite galvoje, kad klasikinio majonezo pagrindą sudaro aliejus, todėl skonis tiesiogiai priklauso nuo jo kokybės. Majonezui gaminti naudojami žali kiaušinių tryniai, todėl gaminkite ypač švariai, o kiaušinius prieš tai gerai nuplaukite.

Kad majonezas pavyktų iš pirmo karto, būtina laikytis šių gaminimo taisyklių:

visi majonezui gaminti skirti ingredientai turi būti vienodos temperatūros, taigi kiaušinius prieš kelias valandas iki gaminimo išimkite iš šaldytuvo.

Naminiam majonezui naudokite tik kokybišką, ne per daug intensyvaus skonio aliejų, nes nuo to tiesiogiai priklausys majonezo skonis.

Gamindami majonezą aliejų į trynių masę pilkite labai labai lėtai.

Tokio majonezo galiojimo laikas yra trumpas, tik 5–6 paros, todėl jo gaminkite nedaug ir tik tada, kai tikrai valgysite.

Tradicinis naminis majonezas

Kiekis: 250 ml
Gaminimo laikas: 5 min.

Reikės:

2 kiaušinių trynių
1 šaukšto citrinų sulčių
150 ml tyro alyvuogių aliejaus
150 ml šaltai spausto rapsų aliejaus
jūros druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Pirmiausia atsargiai atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų.
Trynius kartu su citrinų sultimis, druska ir pipirais gerai išsukite elektriniu plakikliu.
Toliau į masę iš lėto pilkite aliejų ir nesustodami plakite ją elektriniu plakikliu. Aliejų pradžioje pilkite po lašiuką, o vėliau plona srovele, kol visą supilsite. Gamindami majonezą nuolat plakite, kol jis pradės tirštėti ir taps visiškai vientisas bei tirštas.
Viskas, majonezas paruoštas!
Pats procesas labai greitas, tik jokiais būdais negalima skubėti. Nenustebkite, majonezas išeis tirštesnis už pirktinį ir tikrai riebus. Todėl jį galite skiesti ir maišyti su įvairiais priedais: garstyčiomis, krienais, pomidorų pasta, graikiniu jogurtu. Taip turėsite ne tik skirtingo skonio, bet ir įvairių spalvų natūralius majonezinius padažus.

Jei tradicinis naminis majonezas jums pasirodys per riebus, siūlau išbandyti puikų jo pakaitalą – avokadų majonezą iš mano knygos „Gero maisto dienoraštis. Pavasaris“.

Gaminant avokadų majonezą kiaušiniai visai nenaudojami, o aliejaus į jį pilama vos keli šaukštai. Tai daug sveikesnis ir už tradicinį majonezą naudingesnis padažas, kuris taip pat puikiai tinka prie virtų kiaušinių bei salotų, taip pat užtepėlėms gaminti. Tik svarbu jo gaminimui išsirinkti kokybiškus ir sunokusius avokadus.

Sveikesnis avokadų majonezas

Kiekis: apie 0,5 stiklinės
Gaminimo laikas: 5 min.

Reikės:
2 sunokusių avokadų
2 šaukštų šaltai spausto alyvuogių aliejaus
2 šaukštų citrinų sulčių
2 česnako skiltelių
jūros druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Norėdami pagaminti avokadų majonezą, sunokusius avokadus perpjaukite pusiau, išimkite iš jų kauliukus, šaukštu išskaptuokite jų minkštimą ir apipilkite citrinų sultimis. Trintuvu avokadus sutrinkite į vientisą masę, įpilkite alyvuogių aliejaus, česnakų spaustuvu įspauskite česnako skilteles, įberkite druskos ir maltų pipirų ir dar kiek patrinkite, kad išeitų vientisas, į tirštą majonezą panašus padažas.
Paruoštą avokadų majonezą galite valgyti iš karto arba kelias paras laikyti šaldytuve.

Tai lengvai virškinamas, maistingas, natūralus padažas, kuriuo galima gardinti virtus kiaušinius, salotas ir kitus patiekalus. Jei jį sumaišysite su natūraliu jogurtu, turėsite gardų ir sveiką padažą salotoms bei mišrainėms ruošti.

Išsirinkite jums labiau patinkantį majonezo receptą ir maloniai nustebinkite juo savo artimuosius per Velykas!