aA
Įsivaizduokite: sekmadienis. Girdite, kad pabudo Jūsų vaikas, greičiausiai alkanas kaip laukinis žvėriukas. Girdite, kaip nupėdina į virtuvę, atidaro šaldytuvą ir… ne, nešaukia „mama, noriu valgyti“, o ima ir išsikepa Benedikto kiaušinį arba blynelių su šaldytomis uogomis ir karamelės gabaliukais. Jūs verčiatės ant kito šono ramūs dėl ateities: liks ir jums.

Tai ne iš fantastikos lentynos. Kėdainiškio Emilio (10) ir trylikamečių vilniečių Estelos bei Miko šeimose tokie rytai – įprasta praktika.

Šeštadienį namų virtuvės šefai suvažiavo į virtuvės mitų griovėjo Alfo Ivanausko laidą „Alfas live“, kad papasakotų savo istorijas.

Didysis Alfo Ivanausko kulinarinis šou
Didysis Alfo Ivanausko kulinarinis šou
© DELFI / Andrius Ufartas

„Ačiū“ močiutėms

Alfas Ivanauskas laidą pradėjo drąsiai pareikšdamas, kad būdami tik dešimties ir trylikos šie vaikai jau gamina geriau nei jų mamos, tėčiai arba močiutės. Jaunieji laidos herojai nepuolė ginčytis, atvirkščiai, hipotezę užtvirtino. Štai Emilis įsitikinęs, kad polinkį gaminti paveldėjo iš tėčio ir šiandien virtuvės reikaluose yra jam lygus, tuo tarpu mamos gebėjimai, jo nuomone, dvigubai žemesnio lygio. Ir tai nėra keista, nes gaminti pradėjo būdamas vos trejų, taigi, jau sukauptas gana solidus septynių metų stažas. Pirmas Emilio patiekalas – kartu su močiute pagaminti varškėtukai. Įdomu tai, kad vilnietį Miką susidomėjimas gaminimu ištiko taip pat močiutės virtuvėje, o pirmieji savarankiški tada penkiamečio eksperimentai prasidėjo klasika – virtais makaronais su sūriu ir dešrelėmis. Trylikametės Estelos įkvėpėjai – tėvai. Mergaitė pasakojo, kad jos karjera prasidėjo nuo maždaug šešerių metų, stebint virtuvėje besisukiojančius mamą ir tėtį, kuriems vaikas virtuvėje nė kiek netrukdė – jie leisdavo dukrai apversti kepamą blyną, įberti prieskonių ir pan.

Didysis Alfo Ivanausko kulinarinis šou
Didysis Alfo Ivanausko kulinarinis šou
© DELFI / Andrius Ufartas

Gaminantys – savarankiškesni

Alfo pastebėjimas, kad gaminantys vaikai yra savarankiškesni, nes gali valgyti ne tai, kas pagaminta, o tai, ko nori patys (nes gali pasigaminti!), taip pat sulaukė vienbalsio pritarimo. Mikas prisiminė įkvepiantį pavyzdį apie tai, kaip kartą atsidaręs šaldytuvą pamatė, kad jis beveik tuščias. Radęs gabalėlį moliūgo paauglys jį iškepė orkaitėje, tada sumaišė su virtomis kuskuso kruopomis ir pagardino kietuoju sūriu. „Pats sugalvojau, nes šaldytuve nieko daugiau nebuvo, o labai norėjosi valgyti”.

Didysis Alfo Ivanausko kulinarinis šou
Didysis Alfo Ivanausko kulinarinis šou
© DELFI / Andrius Ufartas

Emilis prisipažįsta, kad šeimoje yra tas, kuris rūpinasi maisto produktais, t. y., sudaro maisto produktų sąrašą, eina į parduotuvę, viską surenka, tėtis tik padeda nunešti produktus iki mašinos ir parvežti gėrybes namo. Estela taip pat pati sprendžia, kokių produktų jai reikės, tačiau produktų sąrašą įteikia tėčiui, nes juo pasitiki. Kita vertus, pritrūkusi vieno ar kito produkto nesutrinka, nes, pasak paauglės, kuo mažiau ingredientų, tuo didesnis kūrybiškumas.

Svajonės apie restoraną

Panašu, kad gaminantys vaikai savarankiškesni ne tik kasdieniuose reikaluose, bet ir galvodami apie savo ateitį. Jeigu dauguma mūsų kraipome galvas, esą, dabartinis jaunimas nežino, ko nori, tai šie trys paauglėjantys talentai, ko nori, žino labai gerai – nuosavo restorano. „Gal ne aukščiausio lygio restorano, bet kavinukės – tai tikrai.“, – Mikas, regis, jau dabar tvirtai stovi ant žemės ir išmano, kaip prasideda dalykai. „Ar sudėtingas šitas verslas?”, – paklausė Alfas. Vienbalsiai atsakydami „taip“, vaikai įrodė, kad ne naivumas yra šefų draugas. Puikus virtuvės ir būtinai – verslo pagrindų išmanymas, visapusiškumas, kasdienis darbas, smalsumas ir… pinigai. Tai dalykai, kurių reikia, kad svajonės taptų realybe. „Tačiau nieko nėra neįmanomo“, – lyg tarp kita ko tarsteli Estela, kulinarinius ir konditerinius įgūdžius tobulinanti bent tris penkis kartus per savaitę, t. y. ne tik savaitgaliais, kai nereikia į mokyklą.

Didysis Alfo Ivanausko kulinarinis šou
Didysis Alfo Ivanausko kulinarinis šou
© DELFI / Andrius Ufartas

„Nori pasakyti, kad tu nesėdi prie kompiuterio?“, – nustebęs paklausė Alfas, kai Emilis ėmė vardinti priežastis, kodėl tas jaunimas šiais laikais mažai ko nori. „Jeigu man reikėtų rinktis, kompiuteris ar virtuvė, rinkčiausi virtuvę“, – nuoširdžiai atsakė.

Didysis Alfo Ivanausko kulinarinis šou
Didysis Alfo Ivanausko kulinarinis šou
© DELFI / Andrius Ufartas

Kritika mokyklos maistui

Tiesą pasakius, virtuvės reikalus, t. y. maisto gaminimo techniką, patiekalų sudėtis ir kas yra geras produktas, išmanantis žmogus kartais gali tapti tikra rakštis geroje vietoje. Net ir gastronomija besidomintys vaikai kur kas kritiškiau nei jų bendraamžiai žvelgia į kitus gaminančiuosius – ne tik savo mamas ir tėčius, bet ir tuos, kurie gamina maistą mokyklose. „Aš nevalgau mokyklos maisto, nes jis ten šlykštynė, – tarsi kirviu nukirto Emilis. – Kažkada ragavau, nepatiko, nes mokykla iš tiekėjų gauna šaldytą maistą, kuris man nepatinka.“ Berniukas su Alfu sukirto rankomis, kad pirmadienį nuėjęs į mokyklą Emilis susitiks su virėjomis ir aptars, ką galima padaryti, kad maistas būtų ne tik valgomas, bet ir skanesnis.

Didysis Alfo Ivanausko kulinarinis šou
Didysis Alfo Ivanausko kulinarinis šou
© DELFI / Andrius Ufartas

Įdomu ir tai, kad virtuvės vunderkindai lyg susitarę nemėgsta traškučių. „Be to, jų galima patiems pasigaminti”, – priminė Estela.

Didysis Alfo Ivanausko kulinarinis šou
Didysis Alfo Ivanausko kulinarinis šou
© DELFI / Andrius Ufartas

Apie tai, kuo vaišintų užsienio svečius, kuris šefas geresnis – G. Ramzis ar J. Oliveris, ir ką jaunieji virtuvės virtuozai pagamino vaišėms tiesioginiame Delfi eteryje.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(18 žmonių įvertino)
3.9444

Biomedicinos mokslų daktaras paaiškino, kaip susijęs maistas ir žmonių ilgaamžiškumas (84)

Visais laikais žmonės ieškojo ilgaamžiškumo recepto. Ilgaamžiais būdavo vadinami iki šimto...

Vilniuje duris atvėrė nauja kulinarijos studija (39)

Molekulinės virtuvės šefė, dažnai televizijų laidose, interneto portaluose ir spaudoje matoma...

Kova su maisto švaistymu – dalyvauti turi ne tik institucijos, bet ir kiekvienas asmeniškai (2)

Maisto švaistymas – tai skaudžiai pulsuojanti viso pasaulio opa. Skaičiuojama, jog per metus...

Austrės: anksčiau – vargšų „popkornas“, dabar – prabangos dalykas (16)

Austrės šiandien yra prabangos, stiliaus ir gerovės simbolis ir saikingai vartojamas subtilus...

Alfas Ivanauskas rekomenduoja: kreminė moliūgų sriuba vos iš 4 ingredientų (4)

Lengvai paruošite itin skanią kreminę moliūgų sriubą ir jums tik reikės keturių ingredientų.

Top naujienos

Vilkikų vairuotojai – itin atvirai apie darbą: šeimos ir namų ilgesį atperka įspūdinga alga (142)

Dėka vilkikų vairuotojo darbo tūkstančiai Lietuvos šeimų ne tik egzistuoja, bet ir gyvena. Nors...

Šilti orai dar nesitraukia (7)

Grybavimo bei ganiavos sezonas dar nesibaigia. Pietų oro srautas toliau plukdo vėlyvo rudens metu...

Urologas: jei norite, kad vyras neitų pas meilužę, duokite jam mėtų arbatos (192)

„Ji tiktų vyresniems, tik ne jauniems vyrams, nes mėtų arbata turi potenciją slopinančių...

Jauno mediko savižudybė atvėrė žaizdą, ji negydoma, nes visi nori likti švarūs (124)

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninėje dirbusio jauno mediko savižudybė visuomenės...

KOK bušido turnyre Vilniuje – Lietuvos kovotojų dominavimas (10)

Šeštadienį Vilniuje praūžė tradicinis „King of Kings“ (KOK) bušido turnyras, kuriame įvyko...

Prie Vilniaus pareigūnai sučiupo keleivius vežusį maršrutinio autobuso vairuotoją – beveik pustrečios promilės (47)

Šeštadienio vakarą, 18.34 val., Vilniaus policija gavo pranešimą, kad iš Vilniaus Lavoriškių...

Aštuntą mėnesį besilaukianti Rūta Ščiogoliovaitė surengė koncertą ypatingoje vietoje: jau išeisiu užtarnautų atostogų (186)

Šeštadienio vakarą Šv. Kotrynos bažnyčioje atlikėja Rūta Ščiogolevaitė ir pianistas...

Mes nusipirkome namą Italijoje – už dolerį: štai kas nutiko paskui (108)

Sandoris atrodė pernelyg geras, kad būtų tiesa. Naujas namas – ir, galimas daiktas, visiškai...

Baltijos jūroje aptiko milijoninės vertės lobį: krovinys buvo gabenamas Rusijos carui, tačiau tikslo nepasiekė (42)

Iš Baltijos jūroje 1917 metais vokiečių povandeninio laivo paskandinto laivo ištraukta 900...