Gyvename pasaulyje, kuriame neberandame laiko pailsėti, pritrūkstame energijos bendrauti su artimais žmonėmis, vis rečiau susiburiame prie bendro stalo. Greito maisto kultūrą perša net žinomi restoranų kritikai. Tačiau geras valgis, kaip ir geras pašnekovas, reikalauja dėmesio bei atidumo.
Restoranas „Le BonJour“
© Organizatorių nuotr.

Savo įžvalgomis apie ramaus valgymo kultūrą atsiųstame pranešime dalijasi restorano „Le BonJour“ šefas Danilo Bianco.

Ramus valgymas – tradicija, kurios pravartu paisyti

Ne paslaptis, kad prancūzai mėgsta skaniai pavalgyti. Jie daug bendrauja, net ir valgyti mėgsta drauge – šeimos rate ar su draugais. Tame glūdi senos tradicijos. Prancūzijos tyrimų institutas „Credor“ skelbia, kad 80 proc. visų valgių yra suvalgoma būnant drauge su kitais žmonėmis. Valgymas yra daugiau nei maistas – tai ritualas ir vienas didžiausių malonumų, prilygstantis geros muzikos klausymui ar knygos skaitymui.

Restoranas „Le BonJour“
Restoranas „Le BonJour“
© Organizatorių nuotr.

Daugelis studijų rodo, kad žmogus suvalgo tiek maisto, kiek jam patiekiama, nepriklausomai nuo to, ar jis jau yra pavalgęs. Paryžiuje kukliai atrodanti porcija daugelį nustebintų, ypač jei tokiame restorane lankytumėtės pirmąjį kartą. Čia nė iš tolo nekvepia „valgyk, kiek telpa“ kultūra, bet greičiau atspindi tradiciją „viskas, ko reikia, kad būtumėte laimingi“. Tai atveria dar vieną privalumą – valgant saikingai, galima ragauti daugiau patiekalų.

Restoranas „Le BonJour“
Restoranas „Le BonJour“
© Organizatorių nuotr.

Žingsnis link grakščios figūros

Nepaprastai svarbus ir skonių derinimas. Tai ir yra pagrindinė paslaptis, kurią geriausi prancūzų šefai siekia sukurti lėkštėje. Čia nesiekiama šokiruoti ar pritrenkti dirbtinai sustiprintais skonio kontrastais. Pagrindinis dėmesys skiriamas subalansuotam maistui, siekiama pabrėžti natūralius šviežio maisto poskonius. Maistas derinamas taip, kad patiekalai būtų įvairūs, bet derėtų tarpusavyje, kad jų nereikėtų nuplauti dideliu kiekiu kokakolos arba alaus.

Restoranas „Le BonJour“
Restoranas „Le BonJour“
© Organizatorių nuotr.

„Prancūzai garsėja ne tik išpuoselėta maisto tradicija, bet ir dailiomis kūno linijomis. Jų grakštumo paslaptis slypi išsaugotoje klasikinėje valgymo kultūroje. Čia valgoma lėtai ir nepersivalgoma. Maistas ruošiamas taip, kad jis būtų valgomas prie stalo. Vengiama valgyti darbe ar žiūrint televizorių. Įdomu ir tai, kad statistiškai prancūzai net 2 valandas ir 22 minutes per dieną skiria valgymui. Manome, kad todėl jie jaučiasi sveikesni ir patiria mažiau streso.

Restoranas „Le BonJour“
Restoranas „Le BonJour“
© Organizatorių nuotr.

Žinoma, verta nepamiršti ir paprastos taisyklės: kokybė – privaloma. Pastebime, kad lėto maisto kultūrą vertinančių žmonių Lietuvoje vis daugiau, todėl tradicija vakarieniauti, pietauti kartu – auga. Ja „užsikrėsti“ skatiname ir kitus“, – pasakojo D. Bianco.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Į Taivano restoraną plūsta smaližiai paragauti ledų, kurie atrodo kaip tikri šuniukai

Iš valgomų ledų pagaminti šarpėjų veislės šuniukai tokie tikroviški ir mieli, kad tikrai...

10 ingredientų, kurių sriubai geriau nenaudoti (57)

Sriuba yra ne tik skanus ir maistingas, bet ir figūrai naudingas patiekalas. Tačiau daugelis...

Gargžduose surengtame Lietuvos cepelinų virimo čempionate dalyviai varžėsi, kieno padažo skonis geresnis (11)

Daugiau kaip 700 cepelinų su grybų, varškės, morkų ir mėsos įdarais, įvairiais padažais -...

9 klaidos, kurias kepdami šašlykus daro net patyrę šefai (50)

Šašlykų kokybei turi įtakos daug veiksnių – marinatas, mėsos rūšis ir t. t. Ir vis tik daug...

Ruošiamės marinuoti daržoves – ką vertėtų žinoti? 3 receptai (7)

Rugpjūčio mėnesį lietuviškuose ūkiuose dar noksta pačios įvairiausios daržovės –...

Top naujienos

Airinas parašė DELFI laišką apie savo gyvenimą Lukiškėse: patyrė egzekuciją, po kurios prasidėjo haliucinacijos (164)

Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime kiek daugiau nei mėnesį kalintis „ Alfa vyras “...

Nausėda pasveikino važiuojančius apsipirkti į Lenkiją (47)

Pirmadienį „Žinių radijuje“ viešėjęs Gitanas Nausėda kiek netikėtai pasidžiaugė į...

Zabulionis ir antrą kartą iš pareigų atleistas neteisėtai (26)

Buvęs Lietuvos automobilių kelių direkcijos vadovo pavaduotojas Daivis Zabulionis ir antrą...

Atsinaujino kalbos apie investicijas į žilvičius: aukso kalnai ar lipimas ant to paties grėblio (42)

Apie trečdalį išaugusios biokuro kainos kursto energetinių gluosnių augintojų entuziazmą....

Socialdemokratai ėmėsi aplinkos ministro: prašo prezidentės ir premjero įvertinti Navicko veiklą (17)

Parlamentinėje opozicijoje esantys socialdemokratai prašo prezidentės Dalios Grybauskaitės ir...

Maistas darželiuose ir mokyklose nuo rugsėjo keisis radikaliai: ar jūsų vaikas tam pasiruošęs? (536)

Mokyklose ir darželiuose nuo rugsėjo – nemažai pasikeitimų, tarp jų ir maitinimo srityje.

Po Putino linksmybių vestuvėse – pasipiktinimas: ji net nesuvokia, kad ja pasinaudojo (265)

Birželio pradžioje Vienoje viešėjusį Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną Austrijos užsienio...

Rusijoje vyksta pasirengimas didelėms karinėms pratyboms (78)

Rusijos gynybos ministras pirmadienį pareiškė, kad šalies rytuose rusų kariuomenė, drauge su...

„Greitų ir įsiutusių“ scenarijus Lietuvos keliuose – pareigūnams įkliuvo šimtai „skraiduolių“ (138)

Šventinė savaitė Kelių policijos pareigūnams buvo darbinga – vienas po kito į jų akiratį...