aA
Gyvename pasaulyje, kuriame neberandame laiko pailsėti, pritrūkstame energijos bendrauti su artimais žmonėmis, vis rečiau susiburiame prie bendro stalo. Greito maisto kultūrą perša net žinomi restoranų kritikai. Tačiau geras valgis, kaip ir geras pašnekovas, reikalauja dėmesio bei atidumo.
Restoranas „Le BonJour“
© Organizatorių nuotr.

Savo įžvalgomis apie ramaus valgymo kultūrą atsiųstame pranešime dalijasi restorano „Le BonJour“ šefas Danilo Bianco.

Ramus valgymas – tradicija, kurios pravartu paisyti

Ne paslaptis, kad prancūzai mėgsta skaniai pavalgyti. Jie daug bendrauja, net ir valgyti mėgsta drauge – šeimos rate ar su draugais. Tame glūdi senos tradicijos. Prancūzijos tyrimų institutas „Credor“ skelbia, kad 80 proc. visų valgių yra suvalgoma būnant drauge su kitais žmonėmis. Valgymas yra daugiau nei maistas – tai ritualas ir vienas didžiausių malonumų, prilygstantis geros muzikos klausymui ar knygos skaitymui.

Restoranas „Le BonJour“
Restoranas „Le BonJour“
© Organizatorių nuotr.

Daugelis studijų rodo, kad žmogus suvalgo tiek maisto, kiek jam patiekiama, nepriklausomai nuo to, ar jis jau yra pavalgęs. Paryžiuje kukliai atrodanti porcija daugelį nustebintų, ypač jei tokiame restorane lankytumėtės pirmąjį kartą. Čia nė iš tolo nekvepia „valgyk, kiek telpa“ kultūra, bet greičiau atspindi tradiciją „viskas, ko reikia, kad būtumėte laimingi“. Tai atveria dar vieną privalumą – valgant saikingai, galima ragauti daugiau patiekalų.

Restoranas „Le BonJour“
Restoranas „Le BonJour“
© Organizatorių nuotr.

Žingsnis link grakščios figūros

Nepaprastai svarbus ir skonių derinimas. Tai ir yra pagrindinė paslaptis, kurią geriausi prancūzų šefai siekia sukurti lėkštėje. Čia nesiekiama šokiruoti ar pritrenkti dirbtinai sustiprintais skonio kontrastais. Pagrindinis dėmesys skiriamas subalansuotam maistui, siekiama pabrėžti natūralius šviežio maisto poskonius. Maistas derinamas taip, kad patiekalai būtų įvairūs, bet derėtų tarpusavyje, kad jų nereikėtų nuplauti dideliu kiekiu kokakolos arba alaus.

Restoranas „Le BonJour“
Restoranas „Le BonJour“
© Organizatorių nuotr.

„Prancūzai garsėja ne tik išpuoselėta maisto tradicija, bet ir dailiomis kūno linijomis. Jų grakštumo paslaptis slypi išsaugotoje klasikinėje valgymo kultūroje. Čia valgoma lėtai ir nepersivalgoma. Maistas ruošiamas taip, kad jis būtų valgomas prie stalo. Vengiama valgyti darbe ar žiūrint televizorių. Įdomu ir tai, kad statistiškai prancūzai net 2 valandas ir 22 minutes per dieną skiria valgymui. Manome, kad todėl jie jaučiasi sveikesni ir patiria mažiau streso.

Restoranas „Le BonJour“
Restoranas „Le BonJour“
© Organizatorių nuotr.

Žinoma, verta nepamiršti ir paprastos taisyklės: kokybė – privaloma. Pastebime, kad lėto maisto kultūrą vertinančių žmonių Lietuvoje vis daugiau, todėl tradicija vakarieniauti, pietauti kartu – auga. Ja „užsikrėsti“ skatiname ir kitus“, – pasakojo D. Bianco.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Restoranas nustatė „baudą“ už nesuvalgytą patiekalą (26)

Jungtiniuose Arabų Emyratuose vis labiau suvokiant maisto mėtymo problemą, viename Dubajaus...

„Beatos virtuvėje“ studentė pademonstravo, kaip pasigaminti prancūzišką šedevrą: Lietuvoje tokio nenusipirksite (32)

Jei nors truputį nusimanote ir žinote daugiau apie konditeriją, tai šis tortas yra kažkas...

Maisto ruošimo mitai: triukai, kuriais neverta tikėti (17)

Gaminant kai kuriuos patiekalus praverčia įvairių triukų ir taisyklių išmanymas. Tai padeda,...

Prof. Rimvydas Laužikas atsakė į klausimą, kaip prieš 200 metų valgė paprasti „mirtingieji“ ir diduomenė (12)

Dubingių piliavietės tyrimų projektuose atrasta medžiaga, susijusi su Radvilų mitybos įpročiais...

Prancūziškas antienos troškinys: Beata Nicholson atskleidė, kas su šia mėsa tinka labiausiai (46)

Yra patiekalų, kurie įrašyti į pasaulinę kulinarijos enciklopediją. Vienas iš jų –...

Top naujienos

Globos namuose augančių vaikų seserys šaukiasi pagalbos: juos nori atskirti ir išvežti į užsienį (578)

„Jie nenori būti įvaikinti į užsienį ir išskaidyti po vieną, po du“, – teigė su DELFI...

Pasiūlymas uždirbti 2 tūkst. eurų atsirūgo: darbdavys nemoka pinigų, grasina susidoroti (182)

Į DELFI redakciją kreipėsi darbuotojas Marius (vardas pakeistas – DELFI), kuriam darbdavys neva...

„Žalgiriui“ – tiesos akimirka: kodėl pralaimėjimas net ir vienu tašku būtų pražūtingas? (24)

Net septyni žaidėjai iš NBA lygos – tokia yra penktadienio vakarą Kauną šturmuosiančios...

Vairuotojams siunčia skubų perspėjimą: kai kurios gatvės nepravažiuojamos, keliuose – chaosas sniego neatlaikę medžiai griuvo ant automobilių  (50)

Penktadienis daugeliui vairuotojų prasidėjo itin prastomis nuotaikomis keliaujant į darbą. DELFI...

Ore susidūrė du Rusijos naikintuvai papildyta (127)

Tolimuosiuose Rytuose įvyko dviejų naikintuvų-bombonešių „ Su-34 “ avarija. Apie ją...

Kubilius: Skvernelis perims dalį Nausėdos reitingų Prezidento rinkimuose (61)

Seimo narys, konservatorius Andrius Kubilius sako, kad premjeras Saulius Skvernelis, paskelbęs savo...

Šeimos pajamos – 2000 eurų: papasakojo, kaip išgyvena ir kam daugiausiai išleidžia (34)

Keli straipsniai pasirodė, kaip išgyvena iš 650 eurų , kaip sutaupo 400 eurų, uždirbdamas 466...

Netikrame puslapyje – šauktinių sąrašai: apsigauti galėjo ne vienas (98)

Trečiadienį šalies jaunuoliai jau galėjo sužinoti, ar šiemet yra pašaukti atlikti privalomąją...

Algis Kriščiūnas: išsirinkę pirmąjį būstą Kanaruose padarėme brangiausią klaidą (63)

„Atsibudę ryte išėjome į gatvę ir supratome, kad padarėme turbūt brangiausią klaidą...

Šaldytuvai, lėktuvai ir kariai: blogiausiam scenarijui ruošiasi net patys britai (31)

Nors niekas to nenori, visi supranta, kad ruoštis Didžiosios Britanijos pasitraukimui iš ES be...