aA
Gyvename pasaulyje, kuriame neberandame laiko pailsėti, pritrūkstame energijos bendrauti su artimais žmonėmis, vis rečiau susiburiame prie bendro stalo. Greito maisto kultūrą perša net žinomi restoranų kritikai. Tačiau geras valgis, kaip ir geras pašnekovas, reikalauja dėmesio bei atidumo.
Restoranas „Le BonJour“
© Organizatorių nuotr.

Savo įžvalgomis apie ramaus valgymo kultūrą atsiųstame pranešime dalijasi restorano „Le BonJour“ šefas Danilo Bianco.

Ramus valgymas – tradicija, kurios pravartu paisyti

Ne paslaptis, kad prancūzai mėgsta skaniai pavalgyti. Jie daug bendrauja, net ir valgyti mėgsta drauge – šeimos rate ar su draugais. Tame glūdi senos tradicijos. Prancūzijos tyrimų institutas „Credor“ skelbia, kad 80 proc. visų valgių yra suvalgoma būnant drauge su kitais žmonėmis. Valgymas yra daugiau nei maistas – tai ritualas ir vienas didžiausių malonumų, prilygstantis geros muzikos klausymui ar knygos skaitymui.

Restoranas „Le BonJour“
Restoranas „Le BonJour“
© Organizatorių nuotr.

Daugelis studijų rodo, kad žmogus suvalgo tiek maisto, kiek jam patiekiama, nepriklausomai nuo to, ar jis jau yra pavalgęs. Paryžiuje kukliai atrodanti porcija daugelį nustebintų, ypač jei tokiame restorane lankytumėtės pirmąjį kartą. Čia nė iš tolo nekvepia „valgyk, kiek telpa“ kultūra, bet greičiau atspindi tradiciją „viskas, ko reikia, kad būtumėte laimingi“. Tai atveria dar vieną privalumą – valgant saikingai, galima ragauti daugiau patiekalų.

Restoranas „Le BonJour“
Restoranas „Le BonJour“
© Organizatorių nuotr.

Žingsnis link grakščios figūros

Nepaprastai svarbus ir skonių derinimas. Tai ir yra pagrindinė paslaptis, kurią geriausi prancūzų šefai siekia sukurti lėkštėje. Čia nesiekiama šokiruoti ar pritrenkti dirbtinai sustiprintais skonio kontrastais. Pagrindinis dėmesys skiriamas subalansuotam maistui, siekiama pabrėžti natūralius šviežio maisto poskonius. Maistas derinamas taip, kad patiekalai būtų įvairūs, bet derėtų tarpusavyje, kad jų nereikėtų nuplauti dideliu kiekiu kokakolos arba alaus.

Restoranas „Le BonJour“
Restoranas „Le BonJour“
© Organizatorių nuotr.

„Prancūzai garsėja ne tik išpuoselėta maisto tradicija, bet ir dailiomis kūno linijomis. Jų grakštumo paslaptis slypi išsaugotoje klasikinėje valgymo kultūroje. Čia valgoma lėtai ir nepersivalgoma. Maistas ruošiamas taip, kad jis būtų valgomas prie stalo. Vengiama valgyti darbe ar žiūrint televizorių. Įdomu ir tai, kad statistiškai prancūzai net 2 valandas ir 22 minutes per dieną skiria valgymui. Manome, kad todėl jie jaučiasi sveikesni ir patiria mažiau streso.

Restoranas „Le BonJour“
Restoranas „Le BonJour“
© Organizatorių nuotr.

Žinoma, verta nepamiršti ir paprastos taisyklės: kokybė – privaloma. Pastebime, kad lėto maisto kultūrą vertinančių žmonių Lietuvoje vis daugiau, todėl tradicija vakarieniauti, pietauti kartu – auga. Ja „užsikrėsti“ skatiname ir kitus“, – pasakojo D. Bianco.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Barista: geros kavos namie pasigaminti nepavyks (27)

Pirmą kartą juodos kavos puodelį geriančiam žmogui ji greičiausiai nepatiktų, LRT RADIJO...

Lietuviai – dideli sūrio mėgėjai: kiek jo suvalgome ir kokį labiausiai mėgstame (2)

Daugiau nei kelis šimtus metų skaičiuojantys įvairūs gurmaniški sūriai – parmezanas,...

Pelėsinių sūrių gidas: kokie populiariausi ir su kuo derinti (2)

Šiuo metu parduotuvėse galima rasti daugiau kaip 100 pelėsinio sūrio gaminių, tačiau retas gerai...

Pasaulinė kiaušinių diena: 10 priežasčių, kodėl verta juos valgyti (3)

Antrąjį spalio penktadienį daugelyje šalių švenčiama Pasaulinė kiaušinių diena. Tuo metu...

Nauja Liverpulio lietuvių pradžia: startuos su cepelinais (17)

Nors Liverpulyje gyvenantys lietuviai gali būti skaičiuojami tūkstančiais, niekas, be...

Top naujienos

Istorikas iš Vokietijos Lietuvą pažino nusprendęs čia išlaikyti vairavimo teises (102)

Kai priėjęs pasisveikinti Felixas Ackermannas raiškiai ištaria „laba diena“, pasitikslinu...

Pilnai dar neveikiančiu keltu „Regina Seaways“ plukdo į Švediją: nepatogumus kompensavo kotletu (37)

Spalio pradžioje iš Kylio į Klaipėdą plaukusiame kelte „ Regina Seaways “ dėl gedimo...

Nematoma kraupi realybė: Dovilės Didžiūnaitytės organizme rasto „oksiko“ Lietuvoje įsigyti galima paprasčiau nei manote (72)

Tragiškai žuvusios Dovilės Didžiūnaitytės istorija iki šiol yra didelė mįslė. Praėjusių...

Naktinis reidas Vilniuje: po „CityBee“ gaudynių paaiškėjo kuriozinė situacija (20)

Naktį iš penktadienio į šeštadienį reidą Vilniuje surengę pareigūnai pričiupo ir nelegaliai...

NBA lygoje – vampyriškas Sabonio dėjimas su lietuvišku krauju per du varžovus

Naktį iš penktadienio į šeštadienį Milvokyje vykusiose NBA rungtynėse vietos „Bucks“ (2/0)...

Ekipos progresu pasiguodęs Milaknis prisiminė pernykštę patirtį: jau buvo tokių situacijų (2)

Kauno „Žalgirio“ krepšininkams nepavyko savaitės Eurolygoje užbaigti antra pergale: Stambulo...

Savaitgalį orai pasikeis galutinai: nemalonumai apims visą Lietuvą (52)

Šeštadienį Lietuvoje termometrai rodys 8–13 °C. O nuo naujos savaitės vidurio orai pasidarys...

„Penktas kėlinys“ tarp Jasikevičiaus ir Obradovičiaus – varžėsi komplimentais (13)

Žaidė gerai, bet varžovai buvo dar geresni. Kauno „Žalgiris“ 75:82 nusileido Stambulo...

Urbšys kirto „valstiečių“ veidams: atrodo, kad jie yra apsvaigę nuo valdžios (158)

Lietuvoje – tikra įrašų krizė. Nereikalingus ir nenaudingus įrašus – sunaikina. O naudingi...

Masinė avarija kelyje Vilnius–Panevėžys: susidūrė 4 lengvieji automobiliai ir autobusas žuvo žmogus (210)

Bendrasis pagalbos centras informavo, kad kelyje Vilnius–Panevėžys (A2) 21 kilometre susidūrė 4...