Gyvename pasaulyje, kuriame neberandame laiko pailsėti, pritrūkstame energijos bendrauti su artimais žmonėmis, vis rečiau susiburiame prie bendro stalo. Greito maisto kultūrą perša net žinomi restoranų kritikai. Tačiau geras valgis, kaip ir geras pašnekovas, reikalauja dėmesio bei atidumo.
Restoranas „Le BonJour“
© Organizatorių nuotr.

Savo įžvalgomis apie ramaus valgymo kultūrą atsiųstame pranešime dalijasi restorano „Le BonJour“ šefas Danilo Bianco.

Ramus valgymas – tradicija, kurios pravartu paisyti

Ne paslaptis, kad prancūzai mėgsta skaniai pavalgyti. Jie daug bendrauja, net ir valgyti mėgsta drauge – šeimos rate ar su draugais. Tame glūdi senos tradicijos. Prancūzijos tyrimų institutas „Credor“ skelbia, kad 80 proc. visų valgių yra suvalgoma būnant drauge su kitais žmonėmis. Valgymas yra daugiau nei maistas – tai ritualas ir vienas didžiausių malonumų, prilygstantis geros muzikos klausymui ar knygos skaitymui.

Restoranas „Le BonJour“
Restoranas „Le BonJour“
© Organizatorių nuotr.

Daugelis studijų rodo, kad žmogus suvalgo tiek maisto, kiek jam patiekiama, nepriklausomai nuo to, ar jis jau yra pavalgęs. Paryžiuje kukliai atrodanti porcija daugelį nustebintų, ypač jei tokiame restorane lankytumėtės pirmąjį kartą. Čia nė iš tolo nekvepia „valgyk, kiek telpa“ kultūra, bet greičiau atspindi tradiciją „viskas, ko reikia, kad būtumėte laimingi“. Tai atveria dar vieną privalumą – valgant saikingai, galima ragauti daugiau patiekalų.

Restoranas „Le BonJour“
Restoranas „Le BonJour“
© Organizatorių nuotr.

Žingsnis link grakščios figūros

Nepaprastai svarbus ir skonių derinimas. Tai ir yra pagrindinė paslaptis, kurią geriausi prancūzų šefai siekia sukurti lėkštėje. Čia nesiekiama šokiruoti ar pritrenkti dirbtinai sustiprintais skonio kontrastais. Pagrindinis dėmesys skiriamas subalansuotam maistui, siekiama pabrėžti natūralius šviežio maisto poskonius. Maistas derinamas taip, kad patiekalai būtų įvairūs, bet derėtų tarpusavyje, kad jų nereikėtų nuplauti dideliu kiekiu kokakolos arba alaus.

Restoranas „Le BonJour“
Restoranas „Le BonJour“
© Organizatorių nuotr.

„Prancūzai garsėja ne tik išpuoselėta maisto tradicija, bet ir dailiomis kūno linijomis. Jų grakštumo paslaptis slypi išsaugotoje klasikinėje valgymo kultūroje. Čia valgoma lėtai ir nepersivalgoma. Maistas ruošiamas taip, kad jis būtų valgomas prie stalo. Vengiama valgyti darbe ar žiūrint televizorių. Įdomu ir tai, kad statistiškai prancūzai net 2 valandas ir 22 minutes per dieną skiria valgymui. Manome, kad todėl jie jaučiasi sveikesni ir patiria mažiau streso.

Restoranas „Le BonJour“
Restoranas „Le BonJour“
© Organizatorių nuotr.

Žinoma, verta nepamiršti ir paprastos taisyklės: kokybė – privaloma. Pastebime, kad lėto maisto kultūrą vertinančių žmonių Lietuvoje vis daugiau, todėl tradicija vakarieniauti, pietauti kartu – auga. Ja „užsikrėsti“ skatiname ir kitus“, – pasakojo D. Bianco.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Joninės turi potencialo tapti pirmąja lietuviška nepersivalgymo švente (8)

Virtuvės šefas Gediminas Abraškevičius atkreipia dėmesį, kad lietuviškų Joninių stalas...

Geriausias Lietuvos restoranas paaiškės jau kitą savaitę: ar „savi“ „savus“ sugebės įvertinti objektyviai? (6)

Šią savaitę nuaidėjo pasaulio restoranų apdovanojimų ceremonija. Specialaus renginio metu buvo...

Prieskoninės žolelės: kokias labiausiai mėgsta lietuviai ir su kuo geriausiai dera (1)

Krapais ar petražolėmis apibarstytos šviežios virtos bulvės ar kruopos, sultinys ar troškinta...

Desertai gali išgelbėti net ir kukliausią šventę pyragaičių receptas (2)

Kai kuriuose regionuose vis dar populiarūs tradiciniai desertai , pavyzdžiui, šakotis ar...

Kulinarijos konkurse Honkonge vienintelės dalyvės iš Europos – Lietuvos virtuvės meistrės (4)

Kitą savaitę, birželio 27–29 d., Honkonge vyksiančiame tarptautiniame kulinarijos konkurse...

Top naujienos

Kraupiais nusikaltimais pažymėta Vilniaus vieta, kur siautė mokytoju troškęs tapti maniakas (31)

Sostinėje esančio Pasakų parko pavadinimą žino net ir kitoje Lietuvos pusėje gyvenantys...

Palanga laukia Joninių: vieni vilioja nuolaidomis, kiti mėgaujasi draudžiamais malonumais (32)

Dieną Palangą šildžiusi saulė vakarop pasislėpė, tačiau į kurortą atvykusių poilsiautojų...

Atmetęs dar vieną pasiūlymą iš už Atlanto Jasikevičius nesiblaškys – lieka „Žalgiryje“ (218)

Po istorinio sezono su Kauno „Žalgiriu“ 42 metų Šarūnas Jasikevičius vos kelias dienas...

Sukčiai Lietuvos jūrininkus „čiupinėja“ po vieną (4)

Nedaug trūko, kad didžiulę darbo patirtį jūroje turintis tolimojo plaukiojimo kapitonas Juozas...

Gyvai / Pasaulio futbolo čempionatas: Vokietija – Švedija 1:1 (163)

FIFA 2018 turnyro starte netikėtai meksikiečiams pralaimėję ir kritikos dušo gavę Vokietijos...

Septyni Europos nykštukai, kuriuos aplankysite per septynias dienas (1)

Nejaugi nenorėtumėte pasigirti kokią nors valstybę išmaišę skersai ir išilgai? Misija...

Aristokratė, kurią pamilo pats Voltaire’as: aistringa matematikė paviliojo ne tik grožiu, bet ir protu (5)

Emilie du Chatelet buvo talentinga matematikė ir Voltaire’o meilužė. Kartu jie vadovavo Isaaco...

7 vertingi stiliaus patarimai žemo ūgio moterims (3)

„Esu žemaūgė, taigi parduotuvių persirengimo kambariuose neretai atsiduriu su per dideliais...

Paslaptingiausio Lietuvoje festivalio šefas: gyvenime gali būti direktorius, o čia – lakstysi su rožine suknele (41)

Patyrę vakarėlių liūtai turbūt ne kartą girdėjo apie vakarėlių seriją intriguojančiu...

Vasaros malonumams persikeliant į lauką: geriausios idėjos sodo terasai (2)

Vasarą prisimename terasą, vidinį kiemą, kiemą, stengiamės čia praleisti ko daugiau laiko. Kad...