„Atsidūriau ten, kur vaikystėje svajojau atsidurti. Gaminau žmonėms, kuriems vaikystėje svajojau gaminti. Nuostabu, kad svajonės pildosi“, – atsiųstame pranešime cituojamas svarbų apdovanojimą į Lietuvą parsivežęs Luca. Jis būtinai jį pasikabins naujame savo restorane, kurį jau šią vasarą atidarys Klaipėdoje, Smiltynės jachtklube.

Italijos virtuvės akademijos premiją prieš daug metų įsteigė ypatingą maistą vertinantis Turino notaras Paolo Bertani. „Į šią organizaciją nepriimami kulinarai ir virtuvės vadovai, joje yra tik gero maisto vertintojai – gydytojai, teisininkai, mokslininkai. Jie visada juokauja, kad savo pinigus investuoja į gerą maistą ir gerus gėrimus, toks yra jų pasirinkimas. Abejonių dėl jų išmanymo niekam nekyla“, – pasakoja Luca.

Gian Luca Demarco

Lietuvoje gyvenantis italas turėjo keletą progų gaminti patiekalus Virtuvės akademijos nariams. Jis prisipažįsta kiekvieną kartą jautęs didžiulį jaudulį. „Puikiai suprantu, kad tie žmonės gali tave iškelti į padanges arba tavo karjerą visiškai sužlugdyti“, – sako Luca ir priduria prieš keletą metų Turine stebėjęs premijos įteikimo ceremoniją. Tuomet premija buvo įteikta Lucos mokytojui, profesoriui, virtuvės šefui Paolo De Maria. „Kol kas esame tik trys italai, ją gavę“, – prideda.

Italijos virtuvės akademijos apdovanojimai – ne tik iškilminga ceremonija privačiame, uždarame ir itin prabangiame Turino aristokratų klube, bet ir vertingi mokymai. Paskaitas juose skaitė žinomi virtuvės šefai, dirbantys „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintuose restoranuose, taip pat filosofijos, psichiatrijos bei psichologijos profesoriai.

Gian Luca Demarco gavo svarbų apdovanojimą

Įteikdami apdovanojimą už Italijos maisto kultūros sklaidą Lietuvoje gyvenančiam virtuvės šefui, premijos steigėjai prisiminė jo karjerą, pažymėjo drąsą ir sprendimą palikti „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintą restoraną ir kurti savo verslą. „Tuo metu, kai tau įteikia apdovanojimą, jautiesi labai gerai, tačiau jau kitą dieną turi sau priminti: raminkis, juk iš tiesų žmonės vertina tave ne už apdovanojimus, o už tai, ką tu darai, čia, arti jų. Man svarbu, kad žmonės žinotų, jog iš tiesų galiu jiems papasakoti apie Italijos maisto kultūrą, ją pristatyti ir juos išmokyti mūsų virtuvės patiekalų.“

Beveik dešimtmetį praleidęs Lietuvoje, Luca drąsiai teigia, kad italų maisto kultūra Lietuvoje prigijusi. Gal tik kartais žmonės nusivilia – per paprasta, per mažai ingredientų. „Tačiau mūsų maisto kultūra gimė ne karalių rūmuose, o pas močiutę, namie, ji perduodama iš kartos į kartą“, – sako Luca.

Jau šią vasarą šefas atidarys naują restoraną Smiltynėje.

Itališko patiekalo konkursą, jis neabejoja, laimėtų pica. „Tačiau italai virėjai moka gaminti ne tik ją, – pabrėžia Luca, – Smiltynės jachtklube jau stovi malkomis kūrenama picų krosnis, tačiau mes būtinai restorane troškinsime troškinius, ruošime mėsą ant grilio, kepsime nuosavą duoną ir bandeles.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)