aA
Dabar toks metas, kad kavinių ir restoranų maistu galima pasimėgauti tik užsisakius jį išsinešti. Kai atsibosta kasdien valgyti namuose, nejučiomis imi žvalgytis po maisto užsakymo parduotuves, ką gero būtų galima užsisakyti į namus. Lyg tyčia socialiniuose tinkluose sušmėžavo žinutė apie kugelį. Pagalvojau, jog labai seniai jį valgiau, ir nedvejojusi užsisakiau išsinešti.
Karolis Bingelis
Karolis Bingelis
© DELFI / Modesta Meškė

Paskambinau telefonu ir paprašiau paruošti dvi porcijas kugelio, pati ir atvykau jo pasiimti. Vieną – su kalakutiena, o kitą – su lazdynų riešutais.

Kugelis Karalius
Kugelis Karalius
© DELFI / Modesta Meškė

Atvykau prie didelio pastato Lazdynėliuose, Vilniaus pašonėje. Ant įėjimo durų puikavosi užrašas „Kugelis karalius“. Pasiėmiau lauknešėlį ir išvykau namo. Tik grįžusi žvilgtelėjau į supakuotą maišelio turinį ir maloniai nustebau, mat ten, be kugelio, puikavosi ir pakelis kefyro. Pagalvojau: kokia šauni staigmena, namie jo kaip tik neturėjau. Kol grįžau, kugelis buvo dar šiltas. Sulapnojau iš karto, nes buvo tikrai nepaprastai skanus. Prie jo idealiai derėjo trys parinkti padažai – grietinės, grybų ir bruknių.

Kugelis Karalius
Kugelis Karalius
© DELFI / Modesta Meškė

Kugeliai buvo puikios konsistencijos, ne per riebūs, gerai iškepę, ne per sausi ir ne per drėgni, traškiai apskrudę, sotūs, su puikiai parinktu mėsos ir lazdynų riešutų santykiu. Žodžiu, 10 kugelių iš 10-ies.

Kugelis Karalius
Kugelis Karalius
© DELFI / Modesta Meškė

Šiais sunkiais ir nepastoviais laikais pandemija maisto sektoriui yra galimybių ir praradimų metas. Tad po malonios gastronominės patirties parašiau atsiliepimą kugelio autoriui. Pasirodo, kugelio kepyklą per pandemiją atidarė vilnietis fotografas Karolis Bingelis, jis nuoširdžiai papasakojo apie savo įgyvendintą verslo idėją.

Karolis Bingelis
Karolis Bingelis
© Augis Narmontas

Esi fotografas, o dabar atidarei kugelio kepyklą – koks netikėtas posūkis. Kaip nusprendei imtis tokios veiklos? Kaip šovė tokia mintis?

Taip, fotografuoju portretus, įsirengiau fotostudiją uždarytame restorane, kuriame buvo iki galo įrengta virtuvė, – planas buvo pasipraktikuoti maisto fotografijos srityje. Taigi lyg savaime susidėliojo visos idėjos ir galimybės, nes darbo virtuvėje praktikos taip pat turiu nemažai. Žiūrint į profesionalią orkaitę kilo klausimas, ką gi čia iškepus, ir šovė mintis – kugelį! Tad turėdamas visas galimybes pasakiau sau: juk negaliu nedaryti, kai viskas yra. Taip ir atsidariau.

Kugelis Karalius
Kugelis Karalius
© Asmeninio albumo nuotr.

Galbūt dabartinė situacija Lietuvoje tokiam verslui – tik į naudą, kai žmonės negali vykti į restoranus ar kavines, tad belieka maistą užsisakyti į namus. Ar ši paslauga tokiu metu yra populiari?

Kaip yra iš tikrųjų, paskysiu po kelių mėnesių, kai galbūt turėsiu galimybę palyginti, bet manau, kad taip. Konkrečiai mano kepyklos vieta galbūt nėra patogioje vietoje, nėra didelės žmonių koncentracijos aplinkui, bent kol kas. Tad pristatymai į namus – pagrindinis pardavimo šaltinis.

Vienas pats sukiesi virtuvėje ar komandoje turi ir daugiau žmonių?

Šiandien pats ir kepu, ir visą šio verslo virtuvę prižiūriu vienas. Manau, prieš samdydamas darbuotoją kiekvienas vadovas turi suderinti procesus ir iki mažiausių detalių sukurti bei žinoti įmonės veiklos subtilybes – kaip kitaip galėčiau efektyviai prižiūrėti nusamdytą žmogų ir gaminių kokybę.

Minėjai, kad kugelis pagamintas pagal istorinį receptą. Kokia kugelio atsiradimo istorija?

Kugelio atsiradimo istorijos variantų yra įvairių, nesinori išsiplėsti, nes nesu istorikas. Bet, anot istorijos šaltinių, Lietuvoje kugelis atsirado daugmaž XIV amžiuje. Minima įvairių kugelio receptų, bet man asmeniškai labiausiai patikęs – iš kunigaikščių laikų iki Radvilų rūmų virtuvės atkeliavęs receptas, tai – bulvių kugelis su lazdynų riešutais ir grybų arba bruknių padažu. Visus šio kugelio pagardus galima rasti mano mėgstamame lietuviškame miške, tad atėjus sezonui pasiūlysiu gardžiųjų miško grybų pažibos – voveraičių padažo.

Kugelis Karalius
Kugelis Karalius
© DELFI / Modesta Meškė

Kiek porcijų kugelio per dieną tenka iškepti?

Labai įvairiai, dirbu dar tik kelios savaitės, bet jau pradedu pastebėti tendencijas, jog žmonės daugiausia užsisako maisto penktadieniais ir šeštadieniais. Akivaizdu, kad po savaitės darbų norisi atsipalaiduoti ir pasimėgauti laisvu laiku nuo virtuvės.

Kiek žmogui kainuoja kugelio porcija?

Žmogui kainuoja apie porą minučių laiko sukurti užsakymą kurjerių aplikacijoje ir keletą minučių palaukti. Už visa tai išleistumėte tik nuo 6 eurų už porciją – ir jokių purvinų indų, bulvių skutimo bei kitų laiką ir energiją eikvojančių darbų virtuvėje.

Ar kugeliai pristatomi tik Vilniuje, ar visoje Lietuvoje?

Kugelius kol kas pristatome Vilniaus mieste, nors, bijau sumeluoti, bet lyg viena iš kurjerių kompanijų gali atvežti jums kugelį ir iki Lentvario ar kai kurių Vilniaus apskrities rajonų. Tačiau reikia patikrinti, galbūt tai – tik girdėti gandai. Pažiūrėsime, kaip klostysis rinkos situacija, gal bus galimybių plėstis ir kugelį pasiūlyti platesniam Lietuvos vartotojų ratui. Idėjų turiu įvairių, kol kas tikslas – suderinti ir pasiekti stabilų reikiamą „Kugelio karaliaus“ pardavimo lygį Vilniaus mieste.

Galbūt žmonės turi kokių specialių norų ar reikalavimų?

Visi mes tikimės to paties iš gaunamų paslaugų – būti pamaloninti, tad labai stengiuosi – noriu padaryti viską, kad vartotojas patirtų malonumą gaudamas ir valgydamas kugelį. Kiekvienas užsakovo išsakytas pagyrimas ar priekaištas padeda man tai įgyvendinti. Ačiū jiems už tai, kad valgo, komentuoja ir padeda man siekti užsibrėžto tikslo pagaminti ir patiekti skaniausią kugelį mieste.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(521 žmogus įvertino)
3.9559

Italijoje gyvenantys lietuviai siunčia žinutę tautiečiams: taupyti žaliajam auksui – tai vogti pačiam iš savęs (210)

Meilę Italijai – jos architektūrai, madai ir šios šalies maistui jaučia daugelis lietuvių. O...

Kaip stintas gaudė ir valgė kuršiai: neišpasakytą žuvelių naudą vertina ir šiais laikais (45)

Nuo senų senovės Aistmarių ir Kuršių marių žvejai žiemą stintas į pašautus po ledu tinklus...

Tomas Ramanauskas sudarė geriausių vietų pavalgyti sąrašą Lietuvoje vadovas, ką verta išbandyti naujo (87)

Lietuvos reklamos kūrėjas ir kūrybingumo dėstytojas Tomas Ramanauskas surikiavo praėjusiuosius...

Šių metų maisto tendencijos – kokie valgymo įpročiai keisis? (3)

Maisto kultūra ir valgymo įpročiai bei požiūris į maistą neišvengiamai kinta kartu su...

Maisto kritikė Urtė Mikelevičiūtė papasakojo, ką valgysime 2021-aisiais kai kurių šalių patiekalai mus nustebins (102)

Neįprasti metai buvo 2020-ieji ir maisto atžvilgiu. Didžiąją laiko dalį restoranai ir kavinės...

Top naujienos

Čaplinskas paaiškino, ko imtis toliau kovojant su pandemija: keista, kad viena strategija Lietuvoje vis dar nėra taikoma (23)

Lietuva svarsto naują koronaviruso testavimo strategiją, nes tęsiantis vakcinavimo procesui...

Įspėja dėl gresiančio supervalstybių karo: ateinantys 5-10 metų bus labai pavojingi (133)

Kinijos prezidento Xi Jinpingo Komunistų partija jau daugiau nei septynis dešimtmečius kėsinasi...

Lietuvoje patvirtinti 1122 nauji koronaviruso atvejai, 28 žmonės mirė naujas židinys įsiplieskė Varniuose, papildyta 10.58 (249)

Lietuvoje praėjusią parą, penktadienį, ištyrus 9540 ėminių, koronaviruso infekcija patvirtinta...

Viskam pasiruošę. Ypatingos parengties pareigūnai, mokantys vairuoti kaip filmuose apie šnipus

Ties įvažiavimu į žiedą susidariusi spūstis palengva skiriasi pusiau. Pirmoje juostoje stovintys...

Policija įspėja apie sugriežtintą kontrolę: šį kartą kontroliuos ne tik judėjimą tarp savivaldybių (459)

Policija savaitgalį žada intensyviau vykdyti judėjimo kontrolę tarp savivaldybių ir didesnį...

Partijų lyderiai įvertino VRK pirmininkę Matijošaitytę: toliau dirbti galimybės jai nemato (311)

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) kadencijai einant į pabaigą, daugelis Seimo politinių...

Romas Sadauskas-Kvietkevičius. Geriau negu visus sučipuoti – skiepų pasas, susietas su veidų atpažinimo sistema

Speigas padarė tai, ką sunkiai sekėsi policijai su šauliais – privertė sėdėti namie ir be...

Raminta Rakauskė | D+

Šešeri metai su euru: kas labiausiai pigo ir brango prognozuoja, kaip kainos keisis toliau  (5)

Nuo euro įvedimo Lietuvoje labiausiai didėjo paslaugų kainos , kurios bendrai kilo 24 proc.,...

Mirusiųjų tyrimai parodė, kaip COVID-19 paveikia smegenis: pažeidimai siaubingi (115)

Naujajam koronavirusui negailestingai užkrečiant vis daugiau žmonių, mokslininkams pavyko...

Kaune aidėjo šūviai: girtų vyrų taikiniu tapo moters automobilis (23)

Kaune jau ne pirmą kartą pareigūnams tenka tramdyti įsismarkavusius šaulius.