aA
Penktąjį kartą sostinės senamiestyje vyksta gurmė burgerių festivalis „Vilnius Burger Fest“.
Vilnius Burger Fest
© DELFI / Modesta Meškė

Gurmė (pranc. gourmet) burgeriai pasižymi šviežiais ir kokybiškais produktais, sudėtingesniais ir ilgesniais ruošimo būdais, šefų išmonę demonstruojančiu ingredientų derinimu bei apetitą žadinančiu pateikimu.

Vilnius Burger Fest
Vilnius Burger Fest
© DELFI / Modesta Meškė

„Daug žmonių mano, kad gurmė burgeris yra mados reikalas. Mes visada sakėme, kad tai – reiškinys, viena iš daugelio gastronomijos scenų. Drauge su vis daugiau žinančiais ir ragavusiais, dėl to vis reiklesniais Lietuvos žmonėmis, ši scena keičiasi ir juda į priekį. Burgerių festivalis yra tarsi momentinė fotografija, įamžinanti maisto kultūros akimirką“, – pasakojo festivalio organizatorius Jonas Mažintas.

Vilnius Burger Fest
Vilnius Burger Fest
© DELFI / Modesta Meškė

Organizatoriai pastebi, kad tarp šių metų tendencijų – vietos produktų ir tolimų šalių kulinarinių metodų derinimas, pavyzdžiui, iš Kinijos atkeliavusios garuose virtos bandelės bao. Festivalyje taip pat netrūksta vegetariškų pasirinkimų, siūlomi burgeriai su ilgai rūkytais, aštriai marinuotais ar Karibų saulėje džiovintais produktais, netgi bananais ir medumi.

Gurmė burgerių ruošėjų filosofija yra artima lėto maisto koncepcijai, kuri atsirado kaip atsakas greitam maistui. Pavyzdžiui, „Vilnius Burger Fest“ dalyviai kai kuriuos ingredientus patys ruošia 12 ir 16 valandų, parą ar net visas devynias dienas. Be to, gurmė burgerių gamintojai akcentuoja šviežius ir vietos ūkininkų teikiamus produktus, deklaruoja ekologijos ir tvarumo vertybes.

Kasmet „Vilnius Burger Fest“ pateikiama apie 7000 burgerių. Į festivalį atvilioja galimybė paragauti specialiai šiam įvykiui sukurtų burgerių. Sąlygos paruošti bent vieną naujovę laikosi visi festivalio dalyviai, o išvis šiemet galima pasirinkti iš virš 30-ies skirtingų burgerių rūšių.

Vidutinė burgerio kaina festivalyje – 7 – 8 eurai.

Vilnius Burger Fest
Vilnius Burger Fest
© DELFI / Modesta Meškė

Burgerius festivalyje ruošia „Cask Outside“, „Boom Burgers“, „Burger Kiosk“, „City Chef“, „Čiop Čiop“, „Dou Asia“, „Drama Burger“, „Meatbusters“, „Meat Lovers Pub“, „Ping Pong“, „Ramo dūmas“, „Virtuvės garsai“, „Wingis“.

Vilnius Burger Fest
Vilnius Burger Fest
© DELFI / Modesta Meškė

Gurmė burgerio judėjimas pasaulyje atsirado prieš porą dešimtmečių, kai virtuvių šefai pamatė dideles skonių derinimo, šviežių ir naudingesnių ingredientų parinkimo galimybes. Iki tol greito maisto kategorijai priskirtas patiekalas įsitaisė prestižinių restoranų valgiaraščiuose, ėmė sparčiai kurtis specializuoti restoranai. Maždaug prieš šešerius metus gurmė burgerių banga pasiekė ir Lietuvą.

Vilnius Burger Fest
Vilnius Burger Fest
© DELFI / Modesta Meškė

Gurmė burgerio istoriją galimą atsekti iki XIX pabaigos, kai buvo sukurtas patiekalas, pavadintas hamburgeriu. Jo pavadinimas siejamas su Vokietijos miestu Hamburgu. Pirmasis hamburgerio paminėjimas datuojamas 1896 m., kai Čikagos dienraštis paminėjo „hamburgerio sumuštinį“ (ang. hamburger sandwich). Nacionalinį JAV gyventojų pripažinimą hamburgeris pelnė po 1904 m. Sent Luise įvykusios Pasaulinės parodos, o vėliau buvo pamėgtas ir kitose šalyse.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(16 žmonių įvertino)
3.1250

Italija atsisako plastiko: pirmasis žingsnis – gėrimus siūlo gerti per šiaudelius makaronus (12)

Italai atsisako plastikinių šiaudelių, tad Italijos baruose gėrimus teks gerti ne pro plastikinius...

Po naujo meniu pristatymo vyno bei maisto žinovė kirto „Stikliams“: nusileiskite ant žemės (197)

Maisto žinovai ir kritikai apniukusį lapkričio trečiadienį susirinko į šviesų restorano...

„Stiklių“ restoranas atsinaujino ir atvertė naują lietuviškos gastronomijos puslapį (47)

„Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ restorane šefas Gerdvilas Žalys , kurdamas naują...

Stalo etiketas: ar žinojote, kaip iš tiesų valgyti buritus, tortilijas ar takus? (44)

Valgymo etiketas – tai, kaip elgiamės prie stalo, kaip sėdime ar naudojamės įrankiais gali ne...

Juozo Statkevičiaus sriuba pasiekė „Maximos“ lentynas (274)

Praėjusią savaitę lietuviško prekybos tinklo „ Maxima “ asortimentą papildė mados dizainerio...

Top naujienos

Advokatas Garliavos istorijoje įžvelgia daugiau nei tik pedofiliją: čia yra gilesnė šaknis (409)

2009 metų rugpjūtį DELFI portale pasirodė pirmasis straipsnis apie Lietuvai gresiantį pedofilijos...

Po DELFI publikacijos apie oro uoste priverstą miegoti vyrą – Užimtumo tarnybos reakcija: susitarėme su darbdaviu (35)

Po DELFI publikacijos į negalią turinčio ir nuo rugsėjo darbo nerandančio Irmanto Simonavičiaus...

Amerikiečių ekspertai siunčia nemalonią žinią NATO: dėl Rusijos teks taikytis prie naujos realybės (104)

Rusijos vykdomas naujos kartos automatizuotos kontrolės ir vadovavimo sistemos projektas, kuriam...

Aukso amžius didmiesčiuose: būsto pardavimai muša rekordus, vos spėja statyti naujus (177)

2019 m. Vilniuje fiksuotas būstų pardavimo rekordas, o jei tai tęsis, vystytojai greitai nebespės...

Skandalingos tyrimo išvados: „Ekologistikos“ įmonėje priešgaisrinė priežiūra net nebuvo vykdoma (75)

Penktadienį Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas ( PAGD ) pristatė darbo grupės...

„Senukai“ nubausti už nesaugių prekių pardavinėjimą (8)

Nesaugius produktus platinusioms įmonėms skirtos baudos – produktų saugos reikalavimų neatitiko...

Oficialu: prie „Žalgirio“ jungiasi Eurolygos čempionas Riversas jau išsirinko numerį (21)

Prie Kauno „Žalgirio“ komandos prisijungia milžinišką patirtį Eurolygoje sukaupęs...

2 skardinės kondensuoto pieno, kilogramas saldainių ir rinkė dešros: tokios vakarienės Ugnei baigėsi labai prastai (5)

Skaniai pavalgyti – vienas didžiausių gyvenimo malonumų. Visa bėda, kad žmonės greitai virsta...