aA
Antradienį Vilniaus paveikslų galerijos kieme – šurmulys ir triukšmas: čia vyksta prancūziško turgaus nuotaikos įkvėpta nacionalinio lygio gastronomijos šventė „Skonių festivalis 2019“. Organizatoriai į renginį sukvietė geriausius virtuvės šefus, viešbučių, restoranų atstovus, didžiųjų tinklų vadovus. Skonių festivalyje pristatomos gaminių naujovės, kurias aptaria geriausi Lietuvos šefai. Pasak jų, lietuviai vis labiau atsižvelgia į produktų kokybę, nori ragauti pasaulio virtuvių patiekalus, o tai padaryti tampa vis lengviau.
Skonių festivalis 2019
© Organizatorių nuotr.

Prancūziško stiliaus turgelyje – šimtai skirtingų skonių kompozicijų

Išradingai įrengta pagrindinė erdvė festivalio svečius nukėlė į tikrą Prancūzijos „Marche“ turgelį (le marché – lauko turgus, kuriame prekiaujama šviežiais vietiniais produktais). Čia, skambant atlikėjos Lauros Budreckytės džiazo muzikai, maisto improvizacijų pristatymus rengia kulinarijos profesionalai – prekės ženklo „Sveiki“ įkūrėja Aida Matulevičiūtė, kulinarijos virtuozas Stanislav Kizenevič, skonio detektyvas Ruslanas Bolgovas ir sveikos mitybos ekspertas Mykolas Lepeška.

Skonių festivalis 2019
Skonių festivalis 2019
© Organizatorių nuotr.

Pasak renginio organizatoriaus „Mantinga“ valdybos pirmininko Klemenco Agento, maistas – tai kalba, kuria susikalba visi pasaulio žmonės.

Skonių festivalis 2019
Skonių festivalis 2019
© Organizatorių nuotr.

„Šiais metais pasirinkta Prancūzijos stiliaus turgelio idėja puikiai atitinka mūsų įmonės filosofiją ir vertybes – kūrybiškumą, lankstumą ir atsakomybę. Mus su partneriais sieja labai artimas ryšys. Juk kaip ir turgelyje – tik bendraudami su klientais ir partneriais, būdami atviri, kūrybiški, lankstūs bei atsakingi, kasdien galime sukurti vis naujus gaminius, pasiūlyti naujus skonius, kurie, patekę į kulinarijos profesionalų rankas, tampa tikrais šedevrais“, – pastebi K. Agentas.

Potyrių festivalis – tai nauja kontaktų mugė

Idėjos sumanytojas Jogaila Morkūnas sako, kad rengti skonių festivalį paskatino noras pirmą kartą į vieną vietą sukviesti didžiausius maisto pramonės gamintojus bei parduotuvių, kavinių, restoranų savininkus: „Manau, kad toks potyrių festivalis – tai nauja kontaktų mugė, kurioje kasmet galėtų susitikti visa maisto pramonės grandinė – nuo malūnininko ar mėsininko, iki virtuvės šefo ir prieskonių gamintojo. Ir taip kūrybiškai pasidalinti patirtimi ir skonių įvairove.“

Vos patekus į renginio zoną, festivalio svečius pasitinka šviežiai keptų kruasanų, pagardintų trintų vasariškų uogų tyre, kvapas. Nosį čia kutena ir ką tik iškeptos duonos aromatas. Festivalio organizatoriai svečiams pristato penkias erdves, kuriose randami skirtingas gastronomijos sritis atspindintys šefų kūriniai.

Skonių festivalis 2019
Skonių festivalis 2019
© Organizatorių nuotr.

Penkios zonos – naujiems skonių potyriams

„Dessert‘ijos“ gastronomijos stende svečiai gali lepintis skanėstų įvairove – tortais, pyragaičiais, desertais. Užsukti į Italijos kulinarijos palapinę „Viva la pasta“ pakvietė virtuvės šefas S. Kizenevič. Čia pristatomi įvairiausi Viduržemio jūros regiono įkvėpti makaronų receptai.

Skonių festivalis 2019
Skonių festivalis 2019
© Organizatorių nuotr.

Pasak S. Kizenevič, gurmaniškais patiekalais galime mėgautis ir namų virtuvėje, o lietuvių lėkštėse jau seniai ne vien bulvės ir mėsa. „Džiugu, kad išmokstame paįvairinti savo kasdienybę ir imamės ne tik ragauti, bet ir patys namie gamintis įvairesnius patiekalus, ne tik bulvinius blynus. Lietuviai išties labai mėgsta makaronus, tačiau kartais dar bijo paeksperimentuoti. Pavyzdžiui, šiandien festivalio dalyviams siūlau paragauti makaronų su 3sūriais ir kriaušėmis, rikotos sūriu ir špinatais. Yra begalybė įvairių variacijų, puikios vietinės produkcijos, tereikia fantazijos“, – pasakoja šefas.
Renginio erdvėje „Skonių potyris“ pasitiko skonio detektyvas R. Bolgov, kuris svečius intrigavo įvairiausių skonių potyrių eksperimentais. Kulinaras iš įvairių vaisių ir daržovių tyrių gamina kvapnią rudenišką sriubą, užkandžius bei gaivų šerbetą.

„Ruduo įkvepia daugiau laiko praleisti virtuvėje, gaminti turtingesnio skonio patiekalus ir jais dalintis su kitais. Džiugu, kad šis renginys sujungia skirtingo profilio šefus, o jo svečiai gali išbandyti naujas ir neatrastas gastronomijos sritis“, – sako R. Bolgov.

Skonių festivalis 2019
Skonių festivalis 2019
© Organizatorių nuotr.

„Naujienų slėnis“ gastronomijos stotelėje gomurius malonino profesionalių technologų gaminiais – nuo duonos ir duonelių, iki saldžių ir pikantiškų pyragėlių. Praeiviai aktyviai domėjosi kulinarinėmis naujienomis ir dalyvavo degustacijose.

Maistas – ir dirbtuvės, ir žaidimai

Apie tai, kaip pasigaminti skanų ir greitai paruošiamą užkandį – sumuštinį, kūrybinėse dirbtuvėse pasakoja sveikos mitybos ekspertas M. Lepeška. Čia dalyviai ne tik skanavo šefo sukurtus šedevrus, tačiau ir patys tapo virtuvės virtuozais – kūrė unikalių receptų sumuštinius, kuriais čia pat dalinosi ir valgė patys.

Skonių festivalis 2019
Skonių festivalis 2019
© Organizatorių nuotr.

Renginio vedėjas, nenuilstantis keliautojas, charizmatiškas televizijos laidų vedėjas Vytaras Radzevičius dalinosi savo kelionių ir maisto ragavimo patirtimi. Ja paremtas ir protų mūšis, kurio metu ne vienam svečiui teko pasukti galvą ir įminti skoniais apipintus klausimus.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(10 žmonių įvertino)
4.0000

Įspūdingos vietos pavakarieniauti: atsiveria kvapą gniaužiantys vaizdai (14)

Turbūt sutiksite, kad maistas ne vienintelis kriterijus renkantis restoraną. Juk išėjimas į...

Mitybos specialistė Tulčina perspėjo kavos mėgėjus ir įvardijo, ko pati niekada nevalgo (361)

Jei norite būti sveiki, kiekvieną rytą valykite dantis su soda, išgerkite stiklinę šilto vandens...

5 kepėjų triukai, garantuosiantys sėkmę virtuvėje (2)

Ką turiningo nuveikti ilgėjančiais rudens vakarais? Sezonas negaili užderėjusių gėrybių,...

Neįprastoje Vilniaus vietoje įsikūręs restoranas pasikeitė neatpažįstamai, bet visos įdomybės prasideda atsivertus meniu (44)

Jau kuris laikas keliaudama iš ar į prekybos centrą „ Ozas ”, DELFI sporto centrą ar...

Moliūgų ir grikių salotos – jūs net neįsivaizduojate, koks malonumas jūsų laukia (9)

Iki gyvo kaulo įkyrėjo grikių košė? Nebeišmanote, kuo dar ją pagardinti? Nieko tokio, nes...

Top naujienos

Politikai pavargo nuo Pranckiečio dramos Seime: yra paprastas scenarijus, kuris remiasi pragmatiškais skaičiavimais (20)

„Deja, ponas Pranckietis pasirinko kitą kelią – žaidimą procedūromis, kas veda į niekur arba...

Ant rekordinės vertės sutarties parašą raitęs Sabonis lieka „Pacers“ klube (32)

Nuo 2017-ųjų „Pacers“ ekipos garbę ginantis Domantas Sabonis pasirašė naują ketverių...

Katkus: Karbauskis ir „valstiečių“ partija dabar jau pasiekė dugną ir įgijo daugiau priešų (356)

„Kiekviena Lietuvos valdžia pralaimi kitus rinkimus. Tad ši valdžia pralaimės kitus rinkimus, ir...

Po rekordiškos rudens šilumos – pokyčiai savaitės viduryje

Šiandien Lietuvą užkliudys virš Norvegijos besisukančio ciklono pakraštys. Per mūsų kraštą...

Lietuvoje daugėja nuo sekso priklausomų žmonių: kada malonumas jau virsta liga požymiai, išduodantys priklausomybę (50)

Priklausomybė nuo sekso – Lietuvoje vis dar apipinta mitais ir dažnai net nelaikoma rimta liga....

Kai pečiais gūžčioja net Šaras: klasiškai pataikantis „Žalgiris“ – nokautuojanti jėga laida „Krepšinio zona“ (3)

Nepaisant to, kad jo marškinėliai nebekaba sostinės arenų palubėse, Šarūnas Jasikevičius...

Po šeštą parą alinančio košmaro Alytuje – naujausios žinios: kai kur tarša viršyta 10 kartų (243)

„Tie momentiniai dalykai tikrai kelia nerimą. Dėl Miklusėnų man labai neramu, darome viską, ką...

Įpyko dėl mokesčio perkant už mažiau nei 20 eurų: Lietuvos įstatymai leidžia tokį taikyti (174)

Užsakymo paruošimo mokestis , – štai su tokiu dar iki šiol nematytu mokesčiu apsipirkusi el....

Kėdainietė tikina nuo vilko apsigynusi lenta: žiūrėjau jam tiesiai į akis (255)

Kėdainių rajono gyventojai jau kuri laiką negali ramiai gyventi dėl vis labiau įžūlėjančių...

Ar tai Europa, ar Azija: kur pasimetė gruzinai? (20)

Kas išties stebina atvykus į Gruziją, tai jos dvilypumas. Šalis, o taip pat ir visas Kaukazo...