Ši fotosesija – dalis fotografo nuo metų pradžios įgyvendinamo asmeninio projekto „52 kartai“, kuriame kiekvieną savaitę skelbiami geriausių šalies virtuvės meistrų receptai draugų vakarienei, o fotografas juos kaskart iliustruoja vis kitaip.

„Įgyvendindamas savo asmeninį projektą „52 kartai“ turiu vieną tikslą – įkvėpti žmones dažniau ir daugiau susitikti su savo draugais, leisti laiką kartu. Todėl ne tik kas savaitę su vis kitokia idėja fotografuoju gerai žinomų virtuvės šefų receptus, skirtus vakarienei su draugais, bet ir kuriu fotosesijas įkvėpimui – o kaipgi galėtų atrodyti draugų ar šeimos šventė, kur, kokioje neįprastoje vietoje ji galėtų vykti, kad žmonės išliptų iš standartinių rėmų ir nusikeltų į mažą svajonę. Pastatų stogai – viena iš tokių nestandartinių vietų, kurie Lietuvoje mažai išnaudoti. Artėja šiltasis sezonas, tad kodėl neprisiminus ir jų“, – pranešime spaudai sako R. Daskevičius.

Pavasariško vakarėlio ant stogo viziją fotografas įgyvendino kartu su kulinarijos studija „Čiop Čiop“, kurie ne tik rūpinosi stalo dekoru ir netradiciniais velykiniais patiekalais, bet ir jų pačių ketveriukė – savininkas ir virtuvės šefas Ronaldas Nagrockis, prekės ženklo vadovė Urtė Mikelevičiūtė ir renginių organizatorės – Živilė Aleknaitė ir Eglė Vaicekauskaitė – pozavo fotosesijoje.

Fotosesija surengta ant verslo centro „Žalgirio 135“, kuriame neseniai įsikūrė „Čiop Čiop“ studija, stogo.

Šventiniam stalui – maistas dalijimuisi

R. Nagrockis Velykų šventei pasiūlė keletą idėjų, kurias lengva įgyvendinti ir namie. Šventinio stalo idėja – maistas dalinimuisi. „Juk nebūtina patiekalų porcijuoti, galima tiesiog pateikti pagrindiniam patiekalui žuvį, šalia pridėti keletą skirtingų garnyrų. Ir taip kiekvienas sau susikuria savitą patiekalą. Svarbiausia kokybiški, švieži ingredientai. Tokiems užtenka tik kelių improvizacijų ir taip gaunamas puikiausiais patiekalas“, – pataria jis.

Šefas šventiniam stalui siūlo „netikrą zuikį“ keisti mėgstama žuvimi, pavyzdžiui, vilkešeriu. Prie jos paruošti keletą skirtingų pavasariškų garnyrų: pomidorų salotas su vanile, ridikėlių su krapais ir chereso actu, blanširuotų žirnelių su sviestu ir raudonėliais, ant grilio keptų kukurūzų ir grybų, gardintų su juoda druska bei čiobreliais.

Mėgstantiems gurmaniškus sprendimus, R. Nagrockis rekomenduoja kiaušinius įdaryti trumais ar tiesiog pagardinti šlakeliu trumų aliejaus. Eksperimentuoti galima ir su krabų mėsa ar net vištiena.

Vietoj torto šefsa siūlo sūrių tortą. Tai tiesiog iš keleto mėgstamų sūrių rūšių sulipdytas tortas. Prie jo galima pateikti įvairių uogų, džemų ar dar nuo žiemos likusių uogienių.

Užkandis – humusas

Reikės:

400 g avinžirnių skardinėse

4 česnakų

½ aštraus pipiriuko

saujelės petražolių

1 indeliio tahini pastos

laimo

a. š. kumino

a. š. druskos

1. Avinžirnius sumaišykite su česnaku, aštriaisiais pipirais ir petražolėmis. Viską sutrinkite elektriniu trintuvu.

2. Viską trinkite tol, kol gausite vientisą masę.

3. Tuomet dėkite tahini pastą, išspauskite laimo sultis, suberkite kuminą bei druską.

4. Trinkite vėl, kol konsistencija įgaus vientisą masę. Jeigu trūksta truputėlį šlapumo, įpilkite šiek tiek skysčio iš skardinių.

5. Beje, avinžirnius skardinėse galite keisti ir nevirtais. Juos reiktų mirkyti bent 6 valandas, tuomet pavirti dar apie 3 valandas, juos nusausinti ir tęsti aprašytus procesus.

6. Humusą puoškite avinžirniais, petražolėmis, sezamo sėklomis, gausiai pilkite aliejaus.

7. Jis visuomet puikus su šviežių daržovių pagaliukais ar duonele.

Vilkešeris su daržovėmis

Reikės:

4 vilkešerių ar kitos mėgstamos žuvys

druskos

alyvuogių aliejaus

Pomidorams:

300 g vyšninių pomidorų su šakelėmis

1 skardinė konservuotų smulkintų pomidorų savose sultyse

1 česnako

šlakelio raudonojo vyno acto

žiupsnio rudojo cukraus

žiupsnio peletrūno

druskos, pipirų

Žirneliams:

200 g žaliųjų žirnelių su ankštimis

valgomojo šaukšto sviesto

žiupsnelio raudonėlio

Kukurūzams:

4 kukurūzų burbuolių

valgomojo šaukšto sviesto

žiupsnio tarkuoto mėgstamo kietojo sūrio

druskos

Ridikėliams:

ryšulėlio ridikėlių

krapų

šlakelio chereso acto

1. Vilkešerį ar kitą mėgstamą žuvį įtrinkite druska bei alyvuogių aliejumi. Ją kepkite ant grilio penkias minutes. Tada paruoškite skirtingus pavasariškus garnyrus.

2. Paruoškite pomidorus. Į keptuvę pilkite alyvuogių aliejaus, dėkite pusiau perpjautą česnaką, jį apskrudinkite. Tuomet dėkite vyšninius pomidorus su šakele bei smulkintus pomidorus savose sultyse, pabarstykit ruduoju cukrumi, druska, pipirais bei peletrūnais.

3. Paruoškite blanširuotus žirnelius. Pasiruoškite šalto vandens su ledukais. Pirmiausia žirnelius dėkite į verdantį vandenį dviem minutėms. Tada iškart perkelkite į dubenį su ledukais. Taip išlaikysime ryškią žirnelių spalvą ir išsaugosite vitaminus. Žirnelius gardinkite sviestu ir raudonėliais.

4. Paruoškite kukurūzus. Apvirkite kukurūzų burbuoles 2 minutes, tada juos dėkite ant grilio ir leiskite maloniai apskrusti iš visų pusių. Šviežiai nuo grilio nuimtus kukurūzus aptepkite sviestu, apibarstykite mėgstamu kietuoju sūriu ar tiesiog pagardinkite jūros druska.

5. Paruoškite ridikėlius. Pjaudami nenupjaukite lapelių ir kotelių – taip jie taps puikia ryškia dekoracija. Perpjaukite ridikėlius per pusę, pagardinkite tradiciškai – krapais, o grietinę galite pakeisti chereso actu.

Patarimas:

Kartais verta paeksperimentuoti su prieskoniais. Nors Lietuvoje gausu įvairių žolelių, tačiau norint nustebinti svečius, galima pridėti ir egzotikos. Nepatikėsite, kaip puikiai dera pomidorai su ankštine vanile. Tad ruošdami pomidorus pabandykite paeksperimentuoti.

Derantys vynai:

1. Prie šventinių patiekalų su kiaušiniais puikiai tiks ispaniškas putojantis vynas cava ir, be abejo, šampanas.

6. Galvojant apie subalansuotus derinius prie pavasariškos žuvies ir įvairių šviežių ingredientų, tokių kaip pomidorų salotos, žirneliai, puikiai derės Naujosios Zelandijos, Australijos ar Čilės Sauvignon Blanc vynuogės vynai. Prie pagrindinio patiekalo garnyrų ir vilkešerio puikiai dera ir austriškas Grüner Veltliner vynuogių vynas.

7. Prie puskiečių ir kietųjų sūrių torto drąsiai galima derinti subtilius Bordeaux mišinius ar čilietiškus Cabernet Sauvignon ar Merlot, argentinietiškus Malbec vynuogės vynus. Be abejo, kiekvienas sūris dera prie kito vyno. Jei rinksitės minkštuosius ar pelėsinius sūrius, derinkite Sauternes vyną ar bandykite derinti su lietuviškais svarainių, obuolių vynais.

Sūrių tortas

Reikės:

Kelių rūšių mėgstamų sūrių

Mėgstamų uogų džemų ar uogienių

1. Iš kelių rūšių mėgstamų sūrių gabalėlių (kietųjų, puskiečių, pelėsinių ar minkštųjų) sudėkite „tortą“.

8. Šalia patiekite mėgstamų uogų džemų ar nuo žiemos likusių uogienių.

9. Sūrių tortą derinkite su vynu (derinių pasiūlymų ieškokite gėrimų skiltyje).

10. Prie puskiečių sūrių derinkite spanguolių, bruknių uogienes. Prie kietųjų sūrių puikiai tiks figų džemai. Mėlynojo pelėsio sūriai ir abrikosų džemas – klasika. Minkštuosius šviežius sūrius gardinkite aviečių, braškių uogienėmis.

Pusšimčio šefų receptai vienoje vietoje

Prie fotografo R.Daskevičiaus projekto „52 kartai“ nuo metų pradžios jau prisijungė 15 šalies virtuvės meistrų. Tarp jų – tokie žinomi vardai, kaip Martynas Praškevičius, Honorata Lyndo, Ali Gadžijevas, Laura Donelė, Gaspar Fernandes ir kiti.

Iki metų galo fotografas planuoja į vieną vietą surinkti daugiau nei pusšimčio virtuvės šefų receptus ir nuotraukas, kiekvieną metų savaitę pristatydamas po naują fotosesiją. Anot fotografo, jo įgyvendinamas projektas suteikia progų kaskart atskleisti ir vis kitokias maisto fotografavimo galimybes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)