aA
Vasara – bene vienintelis metų laikas, kuomet žmonių įprastas gyvenimo ritmas keičiasi iš esmės: pradedant oro sąlygomis, nuotaika, baigiant lėkštės turiniu. Šiuo metų laiku taip pat yra skelbiamos ne tik aprangos ar laisvalaikio pramogų mados, bet ir brėžiamos maisto ar su juo susijusių įpročių tendencijos. Pasiduosime parduodamoms naujovėms ar liksime ištikime namų klasikai? Apsispręsti nelengva, kai prekybos vietoje siūloma tokia gausybė gaivinančių, lengvų pasirinkimų ir viliojančių naujų skonių.
Vasaros meniu
© Shutterstock

Karštų dienų palydovas – šaltoji sriuba

Kaip pasakoja maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, nors maisto tendencijos kiekvienais metais keičiasi, tačiau kai kurie patiekalai – nenurungiami.

„Vasaros simboliu laikomi šaltibarščiai užburia ne tik ryškiomis spalvomis lėkštėje, bet ir skoniu. Dėl šios priežasties, jie neabejotinai išlieka populiariausių ir perkamiausių maisto patiekalų sąraše. Pastebime, kad žmonės vis dažniau perka jau pagamintus šaltibarščius indeliuose – tai yra ypač patogu, jei užsinorite šaltibarščių „čia ir dabar“, nes juos suvalgyti galite praktiškai bet kur. Be abejo, vasarą šaltibarščiai karaliauja ir daugelio namų virtuvėse, kadangi yra ypač lengvai ir greitai pagaminami, o karštą dieną yra bene geriausia atgaiva pietų lėkštėje“, – teigia V. Juodkazienė.

Čia pat ekspertė priduria, kad kiekvienais metais žmonės įsigyja naujų produktų ir klasikinius šaltibarščius paįvairina naujais skoniais. „Šaltibarščius pirkėjai mėgsta pagardinti ir špinatais, ir ridikėliais. Nelabai ką stebina ir juose atsidūręs pomidoras. Galiausiai, kai kurie mieliau nei burokėliais gardintus šaltibarščius renkasi kitas šaltsriubes, maišydami kefyrą, pasukas, jogurtą ir kitus jiems patinkančius ingredientus“.

Atraskite neįprastus ledų skonius

Daugeliui karštomis vasaros dienomis išgyventi be vienos ar kelių porcijų ledų būna sudėtinga. Anot prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, kiekvienais metais ledų asortimentą stengiamasi papildyti naujais, įdomesniais skoniais.

„Vaniliniai, braškiniai, šokoladiniai ar net arbūziniai ledai – mūsų skoniui jau įprasti ir jų įsigyti ar pasigaminti galime nesunkiai. Tačiau šiemet asortimente galima atrasti ir visiškai neįprastų ledų derinių, pavyzdžiui, rugiagėlių skonio ledai su slyvų įdaru, ledai iš beržų sulos su vėsinančiais mėtų lapeliais arba gardžiais juodaisiais serbentais“, – intriguoja B. Čaikauskaitė.

Nors ledai yra priskiriami prie desertų ir jais piktnaudžiauti nederėtų, visgi galima nesunkiai atrasti ir šiek tiek sveikesnių alternatyvų, kurios yra paženklintos specialiu ženklu.

Pasak maisto ekspertės V. Juodkazienės, tokiuose leduose yra maksimaliai sumažintas sočiųjų riebalų rūgščių ir cukraus kiekis – viena porcija siekia vos 62 kalorijas.

Mažiau kalorijų, bet daugiau skonio

„Iki“ komunikacijos vadovė atkreipia dėmesį, kad vasarą, kai lepina karšti saulės spinduliai, žmonės noriau renkasi pieno produkciją, ypač – vasariško skonio jogurtus.

„Lietuvoje jau kurį laiką stebime populiarėjantį sveikos gyvensenos kultą, kuris pamažu, bet užtikrintai tampa madingu tarp daugelio gyventojų. Matome, kad per pastaruosius kelerius metus sparčiai išaugo jogurto paklausa. Ši tendencija išties džiugina, nes jogurto sudėtyje yra papildomos energijos suteikiančių baltymų ir tvirtiems kaulams reikalingo kalcio. Iš tiesų jogurtas yra gana universalus pasirinkimas, kadangi galima rasti pačių įvairiausių, vasariškų jo skonių – su figomis, šilauogėmis, persikais, bananais, gervuogėmis, mėlynėmis ir kitais pagardais“.

V. Juodkazienė išduoda, kad šią vasarą pirkėjai jau spėjo išmėginti ir itin gerai vertina pieno išrūgų gėrimus. „Tai – tikra naujovė. Mangų, pasiflorų, aviečių ar mėlynių skonio pieno išrūgų gėrimai savo maistine verte galbūt netgi pralenkia jogurtus ir puikiai tinka atsigaivinti karštą dieną“, – tendencijas komentuoja maisto ekspertė.

Asortimente – valgymui lauke tinkantis maistas

Atėjus vasarai dažnas gyventojas vis dažniau atsigręžia į gamtą – pietų pertraukos iš uždarų biuro patalpų perkeliamos į parkus ar kitus gamtos prieglobsčius netoli darbovietės, o savaitgaliais planuojamos išvykos į užmiesčius ar sodybas, kur yra puiki galimybė surengti pikniką po atviru dangumi. Tą patvirtina dar balandžio mėnesį prekybos tinklo „Iki“ užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta apklausa, kuri atskleidė, kad net 80 proc. apklaustųjų pripažino mėgstantys valgyti ar užkandžiauti gryname ore.

B. Čaikauskaitė pastebi, kad valgymo lauke pranašumų yra išties nemažai, tačiau dar gan nedidelė dalis žmonių leidžia sau jais mėgautis.

„Vasaros palydovė – saulė leidžia mėgautis maistu lauke kur kas didesnėje erdvėje negu žmonės yra įpratę. Be to, valgydami lauke gauname vitamino D ir labiau atsipalaiduojame. Taip pat valgymas po atviru dangumi dažniausiai skatina sulėtinti tempą, todėl žmonės neskuba, lėtai mėgaujasi savo maistu ir vienas kito draugija. Suprantama, kad susiruošti į iškylą gamtoje kartais prireikia daugiau laiko, tačiau juk galima suorganizuoti spontanišką pikniką miesto centre – mūsų parduotuvėse nesunkiai rasite tiek lengvesnių, tiek sotesnių išsinešimui ir valgymui lauke skirtų produktų. Siekiame, kad valgymo lauke kultūra taptų neatsiejama Lietuvos gyventojų vasaros laisvalaikio dalimi“, – sako B. Čaikauskaitė.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(4 žmonės įvertino)
4.0000

Halina pamokė, kaip tinkamai reikia iškepti žuvį (7)

Vasarą kepimas ant grotelių neapsiriboja tik mėsa – lietuviai mėgsta grilinti žuvį ir jūros...

Šefas iš amerikiečių parsivežė ypatingą šonkaulių marinavimo receptą (37)

„Kai hobis susuka galvą, kai jam atiduodi savo dienas ir naktis, kai daug domiesi ir tau viskas...

Patarimai, kaip panaudoti sudžiūvusią duoną, kad jos nereikėtų išmesti 5 skanios idėjos (7)

Vienas didžiausių šių dienų socialinių iššūkių – sumažinti išmetamo maisto kiekius. Jis...

Atgimstančiame „Paupio“ rajone kursis Italijos virtuvės puoselėtojai

Vilniaus Senamiestyje atgimstančiame „ Paupio “ rajone įsikurs Italijos virtuvės puoselėtojų...

Miestiečiai iš sostinės plūsta į kaimą valgyti vėlyvųjų pusryčių, kokių dar neragavo (62)

Prieš daugiau nei devyniolika metų, kai įžengėme į šį tūkstantmetį, kai kiekybė paėmė...

Top naujienos

Erdoganas apsiskaičiavo ir įsispraudė į kampą: gali tekti skaudžiai mokėti

Pastaruosius kelerius metus, Turkijos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui vis priešiškiau...

Gyvai / DELFI Diena iš Palangos: pareigūnai apie poilsiautojų nuotykius ir kur dingo čeburekai (2)

Palangoje – puikus oras ir pilna poilsiautojų. Kokiems turistų nuotykiams ruošiasi policijos...

Nustatyta moters, kurios palaikus įtariamoji žudikė bandė sudeginti Verkių parke, tapatybė (92)

Penktadienį nebeliko abejonių dėl sostinėje liepos 17 d. nužudytos moters tapatybės. Tai 1933 m....

Paaiškėjo daugiau Nausėdos komandos narių papildyta (113)

Lietuvos respublikos prezidentūros puslapyje atsinaujino kontaktai, tad paaiškėjo dar daugiau...

Žinomumas vaikystėje ir nuosavas verslas dar nebaigus mokyklos: papasakojo, kokia yra tokio gyvenimo kaina (14)

Pastaruoju metu retai viešumoje pasirodanti jaunosios verslininkės Militos Daikerytės mama Sonata...

Nuo grybų kainų gali atvipti žandikaulis pasakė, kada galėsit prisirinkti patys (41)

Nors kai kurie sėkmingiausi grybų rinkikai dalinasi ypatingai sėkmingos medžioklės nuotraukomis,...

Bulgarija už viešbučio sienų: ką turistams čia pataria aplankyti vietiniai gyventojai

Paklauskite bulgarų apie gražiausias vietas jų šalyje ir išgirsite tūkstančius įvairiausių...

Dvigubos žmogžudystės sukrėstas kaimas negali suprasti artimuosius išžudžiusio ūkininko poelgio vyras namiškius puolė miegančius (109)

Ankstų penktadienio rytą ant Kelmės ir Raseinių rajonų ribos esančius Algenių ir Stulgių...

Nausėda įvardijo ministrus, kurių darbą vertina ypač gerai: išsakė lūkesčius dėl Vyriausybės formavimo papildyta 13:12 (225)

Per susitikimą su Seimo valdančiųjų partijų atstovais prezidentas Gitanas Nausėda įvardijo...