aA
Kaip vadinama ta žalia pasta, patiekiama kartu su sušiais ir kitais japoniškais patiekalais? Wasabi? Pasvajokite – tai nėra tikrieji vasabiai, o tik žaliai nudažyta apgaulė.
Jokio Wasabi šioje nuotraukoje
Jokio Wasabi šioje nuotraukoje
© Wikimedia Commons

Vasabiais vadinami japoniniai pipirkrieniai. Nors šio augalo lapai yra valgomi, šaknys vertingesnės. Ryškiai žalios šaknys smulkinamos ir malamos, kad iš jų būtų galima išgauti tuos vasabius, kuriuos japonai mėgsta valgyti su žuvimis. Japoniniai pipirkrienii taip vadinami ne be reikalo – nors jie auginami ir kitose šalyse, natūraliai šis augalas auga drėgnose Japonijos upių pakrantėse.

Komercinis japoninių pipirkrienių auginimas yra labai sunkus darbas. Problema ta, kad tai – laukinis augalas, kuris niekada nebuvo sukultūrintas, todėl jį prižiūrėti tenka rankomis. Nepadeda ir tai, kad japoniniai pipirkrieniai labai lepūs, – jie veši tik tada, kai turi labai daug drėgmės, negauna tiesioginių saulės spindulių ir aplinkos temperatūra svyruoja tiksliai tarp 8 ir 20 laipsnių Celsijaus. Trumpai tariant, jie labai brangūs ir už Japonijos ribų su tikrųjų vasabių produktais susiduriama nepaprastai retai.

Japoninis pipirkrienis yra labai lepus augalas
Japoninis pipirkrienis yra labai lepus augalas
© Wikimedia Commons

Nesupraskite klaidingai – galite gauti ir tikrų vasabių, tačiau tai iš karto suprasite iš kainos. Tai, ką azijietiško maisto restoranuose valgome mes, yra seiyō wasabi – vakarietiški vasabiai. Krienai, garstyčios, krakmolas ir žali maistiniai dažai, kurie kartais pakeičiami špinatais, – ta žalia pasta neturi jokių japoninių pipirkrienių pėdsakų.

Beje, tai nėra labai blogas pasirinkimas. Mūsų vasabių skonis labai artimas tikrųjų skoniui. Aišku, tie, kurie yra ragavę tikrų japoniškų vasabių, jums iš karto pasakys, kad skirtumas egzistuoja, bet jis nėra drastiškas.

Tikro Wasabi gamyba
Tikro Wasabi gamyba
© Wikimedia Commons

Japoniniai pipirkrieniai yra bastutinių šeimos augalas. Bastutinių šeimoje yra ir krienų, ir garstyčių, ir ropių, ir daug kitų daržovių. Bet, aišku, jei kada lankysitės Japonijoje, paragaukite ir tikrų vietinių vasabių – galėsite savo sušių mėgėjams draugams girtis, kad valgėte tai, ką jie mano, kad valgo.

www.technologijos.lt
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(140 žmonių įvertino)
4.3714

Mitybos specialistė išaiškino, į ką būtina atkreipti dėmesį perkant varškės sūrelius (33)

Varškės sūrelis – skamba kaip kažkas labai gero ir skanaus iš vaikystės. Šiai asociacijai...

Birštono svečius nustebino unikalus renginys – patyriminė degustacinė vakarienė (6)

Kamerinis, minimalistinio stiliaus restoranas „ Moon “ „Vytautas Mineral SPA“ poilsio...

Virtuvės „popiežiumi“ praminto kulinaro restoranas neteko trečios „Michelin“ žvaigždutės (22)

Garsiojo prancūzų virtuvės šefo Paulio Bocuse'o (Polio Bokuso), kuris mirė prieš dvejus metus,...

Garsiausi šefai šį patiekalą apibūdina kaip blogiausią ir šlykščiausią dalyką, kokį yra valgę: vietiniai valgo pasigardžiuodami (35)

Hákarl – daug amoniako turintis patiekalas, pagamintas iš nuodingos mėsos . Šefas Gordonas...

Jautienos kepsneliai su gorgonzolos sūriu: nedaug ingredientų, o rezultatas – stebinančiai gardus (7)

Italų virtuvės šefas Gian Luca Demarco pasiūlė itin greitai pagaminamą patiekalą –...

Top naujienos

Aplankė vieną uždariausių pasaulio valstybių: pažįstamiems buvo sunku patikėti, kad ten keliauju (130)

„Welcome to Arabia! “, – karts nuo karto išgirstu iš nuoširdžiai besišypsančių...

Tikra legenda, kuri aikštėje lietuvius skriaudė, o už jos ribų – glostė laida „Krepšinio zona“ (53)

2020-ieji krepšinio pasauliui prasidėjo tiesiog tragiškai: po ilgamečio NBA komisaro Davido Sterno...

Giedrius Drukteinis

Du būdai, kaip mums atsikratyti nepakantumo svetimam turtui ir sėkmei (3)

Kai išmintingi žmonės pradeda kalbėti apie Lietuvos visuomenės problemas, greitai galima...

Birutė Navickaitė pakliuvo į absurdišką situaciją: neturėdama vairuotojo pažymėjimo ir automobilio pradėjo gauti baudas (70)

Palangiškė Birutė Navickaitė sako, kad sunku ir patikėti, į kokią absurdišką situaciją ji...

Orai: naujas ciklonas atneš eilinę kritulių bangą (2)

Šiandien prie mūsų krašto iš vakarų priartės naujas Atlanto ciklonas. Vakariniuose rajonuose...

Darželyje sriuba apsipylusi trimetė patyrė antro laipsnio nudegimą: mama netiki darželio direktorės versija (346)

Į darželį trimetę dukrą nuvedusi mama nė neįtarė, kad po kelių valandų su ja dėl patirto...

Stilistė papasakojo, į ką reikia atsižvelgti renkantis džinsus: viena detalė gali sugadinti visą įvaizdį (42)

Jei paprašytume jūsų įvardinti pagrindinį spintos drabužį, kas tai būtų? Mes nemirktelėję...

Lietuvis sukūrė už širdies griebiantį vaizdo klipą apie Bryantą (92)

Lietuvis Giedrius Šiškovas , interneto platybėse žinomas „Gidranity“ pseudonimu, sukūrė už...

Kameros įamžino neįtikėtiną vairuotojų žioplumą: situacijos primena veiksmo filmus (10)

Pašalinė veika prie vairo ir išsiblaškymas neretai vairuotojams sukelia nemažai streso, kai...