aA
Sveiki atvykę į Lietuvą, kur sustojo laikas. Net ne sustojo: čia laiko rodykles suka į kitą pusę. Į tuos laikus, kuriuos prisimenu iš basakojės sovietmečio vaikystės.
Adžarijos chačapuris
© Andrius Užkalnis

Tiksliau, čia ne Lietuva. Čia Lazdynai, garsiausias Sovietų Sąjungos „mikrorajonas“, 1974 apdovanotas Lenino premija kaip labai pritaikytas žmogui. Tais metais man buvo ketveri, tai mažai ką atsimenu, bet paskui Lazdynai man buvo tik šiek tiek mažiau baisūs už Žirmūnus ar Karoliniškes. Atsimenu, kad ten buvo 40-oji vidurinė mokykla, kurios auklėtinės (gal ne visos) viena apie kitą atsiliepdavo vadindamos „Lazdynų k*rvomis“. Kodėl tos merginos turėjo tokią blogą nuomonę viena apie kitą, ligi šiol nežinau.

Šiandien viskas, kas ten yra gražaus, yra pušys. Pastatai baisūs, sutrupėję. Šaligatvio plytelės išdaužytos. Kiemai užstatyti rūdijančiais automobiliais, pilkais veidais vaikšto seni ir pavargę žmonės, iš tų, kur ir vasarą apsivilkę paltus, kaip iš filmų apie numirusius miestus, kur gyvena tik taikūs zombiai. Šen bei ten surūdijusios senųjų laikų žaidimų aikštelės vaikams, bet vaikų daug nematyti: gal išėjo žiemą į mišką žibuoklių ir negrįžo.

Restoranas „Chinkali namai“ iš lauko atrodo ne geriau, o dar blogiau, negu visa aplinka: lauke nyki terasa ir pats pastatas, akivaizdžiai pastatytas tais pačiais 1974 metais, prieš 44 metus, ir gal buvęs kokia skalbykla ar katiline, kas dabar supras.

Viduje – tik šiek tiek smagiau, nes pakabintos neblogos Gruzijos nuotraukos, bet likusi aplinka yra kaip kooperatinės kavinės 1990 metais. Tai gruzinų restoranas. Akmens baras, kaip kapinių tvora. Televizorius su dideliu kineskopu: tokių jau daug metų nebegamina.

Lapeliai ant stalų kviečia: „pobūviai, vestuvės, gimtadieniai, gedulingi pietūs“. Tikiuosi, ne visi renginiai kartu. Bet nenorėčiau šeimos sukūrimo atšvęsti griūvančiuose Lazdynuose. Gedulingiems tiktų. Man tada jau bus tas pats.

„Chinkali, chačapuri, šašlykas, viščiukas tabaka – kainos, skonio ir kokybės santykis jus nustebins“, sako restorano puslapis socialiniame tinkle. Tai ne labai įtikinamas pasigyrimas, bet gal rinkodara nėra jų stiprioji pusė.

Chinkaliai
Chinkaliai
© Andrius Užkalnis

Mes juk čia dėl maisto. Gerai, kad taip: jei būtume atėję dėl aplinkos, jau reikėtų išeiti.

Lankytojai atrodo kaip irgi atvykę iš praeities. Ne baisūs ar negražūs, ne, tiesiog iš kitos epochos. Kaip ištraukti iš dokumentinių filmų apie Baltijos kelią ir Sausio 13-osios įvykius.

Valgiaraštis matęs geresnius laikus: suglamžyti lapai plastiko kišenėse. Niekada nespręsk apie restoraną pagal valgiaraščio spaudos kokybę, primenu pats sau.

Jau sakiau, kad ten laikas atsuktas atgal? Taip. Labai draugiškas padavėjas (gal kartu ir savininkas) nekalba lietuviškai. Ta prasme, visai. Ir gerai: reiškia, lietuviškai ir neskaito, tai ir manęs nepažįsta, ir tai džiugina. Lietuviškai jis ir nerašo: sąskaita parašyta rusų ir gruzinų kalbų mišiniu, arba rusiškai su Kaukazo akcentu. Kaip susišneka jaunesni lankytojai, kurie nemoka rusiškai, aš nežinau. Gal tiesiog rodo pirštu į valgiaraštį. Arba ten neina?

Padavėjas toks, kokio reikia: aš noriu užsisakyti avienos šašlyką, jis neleidžia. Sako, kieta mėsa bus. Jums nepatiks. Tai užsisakau kiaulienos šašlyką (€4,80), ir jis yra puikus. Nuostabi mėsa. Žalumynai. Gaivios daržovių salotos. Pasaka.

Šašlykas
Šašlykas
© Andrius Užkalnis

Dar užsisakėm liulia kebabą iš jautienos ir avienos, suvyniotą į lavašą (€5,50), ir jis buvo vienas geriausių, kokį esu valgęs gyvenime, o aš jų valgęs visur – Gruzijoje, Indijoje, Dubajuje, Azerbaidžane, Armėnijoje, Uzbekistane, Anglijoje, Turkijoje. Plonas, švelnus lavašas. Kvapni mėsa.

Kai kainos tokios mažos, negalėjom sustoti užsisakinėti maistą. Bandysim ragauti kuo daugiau. O kas mums? Mes imame viską iš gyvenimo abiem rankomis.

Chačapuris su sūriu ir kiaušiniu? Kaina bus €4,20. O galima du kiaušinius ten įmušti? „Padarysim“, sako padavėjas, ir kaina nepasikeičia. Kaip jų nemylėti? Padavėjas (arba savininkas) priekabiai žiūri, kad išmaišytume kiaušinį ir sūrį, prieš mirkydami duonos kraštelį. Jis viską žino, kaip ką reikia valgyti.

Padavėjas mus ir chinkalius moko valgyti: kitur Gruzijoje (arba gruzinų restoranuose) liepia nusukti uodegėlę ir tada gerti skystį. Čia sako paimti už uodegėlės ir kąsti šoną ir tada gerti skystį. Nesuprasi tų žmonių, bet mes klausom. Chinkaliai su jautiena ir kiauliena – €0,75, chinkaliai su jautiena ir aviena – €0,90. Kainos komiškos, nė euro nekainuoja. Skonis puikus. Šliurpiame skystį, kaip liepta.

Manote, čia viskas? Dar pasiėmėme lobio chačiapurio, tai yra, pyrago su pupelėmis (€3,50), ir jis yra labai geras, tik mums mėsa labiau patinka.

Visas šis nuostabus persivalgymas kainavo €33,35, na, ir arbatpinigius. Automobilį pasistatyti daugiabučių kiemuose nekainuoja, tai vien ekonomija gaunasi.

Trisdešimt trys eurai už pietus, kurių būtų laisvai pakakę keturiems žmonėms. Ir viskas labai labai aukštos kokybės.

Tai yra kaip pasivažinėjimas laiko mašina į praeitį, į sovietmečio gilumą, tik sovietiniais laikais Gruzijoje maistas nebuvo toks skanus. Iš kur žinau? Vaikystėje buvęs ten. Tėvai daug keliaudavo ir mane visur vežiodavosi.

Tikrai verta aplankyti. Fantastiškai nedidelė kaina ir puikus gruzinų maistas. Žinau, kad šiais laikais lyg ir madinga Gruziją kažkaip kitaip vadinti, atrodo, Sakartvelu, bet man negalioja: kaip senolių nevadinu senjorais, taip ir Gruzija man yra Gruzija (aš ir naujųjų Indijos vietovardžių netoleruoju, man ligi šiol yra Bombėjus, Kalkuta ir Madrasas, o ne Mumbajus, Kolkata ir Čenajus).

Keturios žąsys iš penkių.

Chinkali namai, Architektų 11, Vilnius. Tel. +370 646 51269. Facebook profilis: https://m.facebook.com/chinkalinamai/
Kasdien nuo 11:00 iki 22:00.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Ledukų formelės – ne tik ledukams: originalūs būdai, kaip jas panaudoti

Vasarą žmogaus organizmas netenka daug vandens, todėl šiuo metų laiku kaip niekad būtina pildyti...

Žmogaus elgesys prie stalo išduos viską: atkreipę į tai dėmesį – perprasite iš karto (32)

Per pirmą pasimatymą visi stipriai jaudinamės. Kiekvienas nori pasirodyti iš kuo geriausios...

Halina pamokė, kaip tinkamai reikia iškepti žuvį (9)

Vasarą kepimas ant grotelių neapsiriboja tik mėsa – lietuviai mėgsta grilinti žuvį ir jūros...

Šefas iš amerikiečių parsivežė ypatingą šonkaulių marinavimo receptą (38)

„Kai hobis susuka galvą, kai jam atiduodi savo dienas ir naktis, kai daug domiesi ir tau viskas...

Patarimai, kaip panaudoti sudžiūvusią duoną, kad jos nereikėtų išmesti 5 skanios idėjos (7)

Vienas didžiausių šių dienų socialinių iššūkių – sumažinti išmetamo maisto kiekius. Jis...

Top naujienos

Pravieniškėse – dar neregėtas garsių kriminalinio pasaulio šulų maištas (168)

Su Pravieniškių pataisos namuose įvesta nauja tvarka iki šiol nesusitaikę Kauno kriminalinio...

Klaipėdietė užfiksavo supykusio kurjerio elgesį: toks elgesys sulauks bausmės (24)

Viena klaipėdietė išvydusi, ką siuntų tarnybos darbuotojas daro su siųsti paruoštomis...

Turkija priversta pulti į Rusijos glėbį: JAV griežtindama sankcijas apie tai nepagalvojo (54)

Azerbaidžano valstybinė naftos kompanija kreipiasi į Rusiją , ieškodama žaliavos naujai 6,3...

Kuriozas: kvietimas į Nausėdos šventę pasiekė tik po dviejų savaičių (51)

Nors nuo Gitano Nausėdos inauguracijos iškilmių jau praėjo daugiau nei savaitė, šios temos...

Kraupios avarijos vaizdo įrašai kelia vis daugiau klausimų: ekskavatoriaus vairuotojas nė nepriėjo prie BMW (26)

Kėdainių rajone kraupios avarijos tyrimą aukštyn kojom apvertęs vaizdo įrašas turi dar vieną...

Įspūdingiausi baidarių maršrutai Lietuvoje: naujos trasos, kurios atima žadą

Vis daugiau gyventojų keliaujant po Lietuvą populiarėja ne tik ramus poilsis gamtoje, bet ir...

Pusiausvyra ES keičiasi: Vakarai nebegalės primesti Rytams savo taisyklių (69)

Europos Sąjungos senbuvės, ypač didžiosios valstybės Vokietija ir Prancūzija , ilgą laiką...

Greta Lebedeva ir Aleksandras Kazakevičius pakrikštijo sūnelį Eldarą: sukūrė stilingą šventę

Praeityje buvusi žinoma atlikėja bei merginų grupės „ Kitokios " narė Greta Lebedeva ir...

Pribloškiančios vonios kambario tendencijos: anksčiau niekas nebūtų drįsęs svajoti apie tokias technologijas

Išmanios dušo kabinos, paveikslai ir židiniai vonios kambaryje jau nebestebina. Tačiau...

Diskvalifikuotas Rapšys: veiksmas man nesuteikė pranašumo prieš kitus, o žmonės sakė – „tu tikrasis čempionas“ protestas atmestas (83)

Paaiškėjus, kad tarptautinė plaukimo federacija nepatekino (FINA) Dano Rapšio protesto ir lietuvis...