aA
Vakar buvo rugsėjo pirmoji, ir parduotuvės atrodė liūdnai, tam tikri skyriai buvo uždangstyti ryškiomis juostomis, kaip tos, kurias policija naudoja aptverti nusikaltimo vietai. Turbūt taip daroma tam, kad visi pamatytų, ko jiems negalima pirkti.
Užkalnis valgė restorane, apie kurį galima rašyti ne viską
© Andrius Užkalnis

Šiandien jau kita diena, ir grįžome prie įprastinės tvarkos. Kai kuriuos skysčius vartoti galima, bet jų reklamuoti, girti juos arba garsiai jais mėgautis – ne. Tai todėl nepykite, jei ši restorano apžvalga bus šiek tiek skylėta, bet gal mano dešimties balų humoras ir tikslios įžvalgos, tikiu, vis tiek jus paliks patenkintus.

Ši apžvalga yra iš kelionės po šiaurės Lietuvą. Biržai yra nuostabus miestas su nebeveikiančia siauruko stotimi, o šalia yra Rinkuškių kaimas prie Širvenos ežero. Ten restoranas „Alaus kelias“, kurį labai daugelis rekomendavo Feisbuke, tačiau į kurį spyriojausi ir nenorėjau važiuoti – ne iš kvailo nenoro klausyti patarimų (o toks noras gali būti man būdingas), o todėl, kad maistas prie alaus Lietuvoje turi blogą reputaciją.

Žinote tuos visokius „rinkinius prie alaus“, kur būna papjaustyta ir pačėčkavota pigiausio sūrio iš prekybcentrio, kokio nors kumpelio ir dar prastos duonos, pirktos pagal pigumą. Tie rinkiniai – viena liūdniausių dainų lietuviškos kulinarijos albume. Dar būna rinkiniai prie vyno, ir nuo tų lygiai taip pat norisi verkti. Tie rinkiniai yra nusikaltimas gastronomijai, už kurį turėtų baudžiama, kaip už tyčinį skonio žalojimą.

Aš jau daug metų rašau apie restoranus, ir todėl visai neieškau dar vieno tokio, kur man pasiūlytų rinkinuką. Tačiau, kadangi buvome Biržuose, ir dar su šuniuku, o „Alaus kelias“ turi terasą ir yra šalia, nusprendėme, kad gal viskas bus gerai.

Užkalnis valgė restorane, apie kurį galima rašyti ne viską
© Andrius Užkalnis
Užkalnis valgė restorane, apie kurį galima rašyti ne viską
© Andrius Užkalnis

Pastatas ir interjeras nestebino (sakykim, vidutiniškas, tvarkingas), nors didelis Biržų krašto žemėlapis ant sienos atrodo puikiai. Aš šiaip mėgstu žemėlapius.

Valgiaraštis didelis ir visa galva išmanesnis, negu galima buvo tikėtis iš provincijos aludės. Kai perskaitai tokius dalykus: „Austrių padaže marinuoti kiaulienos šonkauliukai su šviežiomis daržovėmis, saldžiaisiais žirneliais bei japoniškais krienais paskaninta bulvių koše“, negali patikėti, kad esi toli nuo Vilniaus, šalies pakraštyje, kur dar prieš dešimt metų apie japoniškus krienus nebuvo girdėję. Žinote, kas yra japoniški krienai? Jie žali, nes padažyti žaliosios arbatos milteliais, ir labai stiprūs, nes pastiprinti garstyčių milteliais.

Pasirodo, valgiaraštį kūrė kviestiniai specialistai, kurie mokė ir vietos personalą. Jokios saviveiklos. Dar valgiaraštyje ir sušių (taip, sušiai Rinkuškiuose, ar galite patikėti?), bet apie tai vėliau.

Sūrio gabalėliai, atnešti kaip užkanda, nudžiugino tiek, kad po vakarienės dar to sūrio nusipirkome parduotuvėje prie restorano. Namuose ragaujamas jis buvo jau prastesnis – sausas ir kietas.

Jautienos karpačas (5 EUR) buvo skanus, gal mano skoniui žalumynų per daug, tiesiog tokia kupeta, bet juk yra kam labai patinka žalumynai.

Užkalnis valgė restorane, apie kurį galima rašyti ne viską
© Andrius Užkalnis
Užkalnis valgė restorane, apie kurį galima rašyti ne viską
© Andrius Užkalnis

Aštri raudonųjų pupelių sriuba su mėsa (4,50 EUR) buvo ypač gera ir tiršta. Sriuboje buvo visko tiek, kad širdis džiaugėsi. Labai mėgstu, kai netaupoma.

Užkalnis valgė restorane, apie kurį galima rašyti ne viską
© Andrius Užkalnis
Užkalnis valgė restorane, apie kurį galima rašyti ne viską
© Andrius Užkalnis

Šaltibarščiai (3 EUR) buvo vidutiniški, bet, kaip jau esu sakęs, labai retai restoranuose būna puikūs šaltibarščiai. Šituose mums stigo švelnumo ir labai norėjosi daugiau kiaušinio. Dėkite daugiau kiaušinio, visada, ir aš išeisiu su didele šypsena.

Užkalnis valgė restorane, apie kurį galima rašyti ne viską
© Andrius Užkalnis

Kiaulienos šonkauliukai (jau minėjau juos) buvo žaliai apibarstyti, ir pati mėsa buvo puiki, ne per riebi, tiksliai tokia, kaip man patinka (8 EUR).

Užkalnis valgė restorane, apie kurį galima rašyti ne viską
© Andrius Užkalnis

Kai yra kiaulienos valgymo nuotaika, tai negalima stabdyti, ir todėl dar užsisakėme kiaulienos išpjovą su bulvių koše ir mažais šoninės gabaliukais (irgi 8 EUR). Man tai buvo absoliučiai nebe provincijos patiekalas – ir rafinuotas, ir kartu jaukus. Net saulėje džiovinti pomidoriukai man patiko. Šoninės gabalėliai stiprino skonį.

Užkalnis valgė restorane, apie kurį galima rašyti ne viską
© Andrius Užkalnis

Kai dėl sušių, tai mano draugė sakė – kam juos užsisakinėji, nejau nori nusivilti? Aš paaiškinau: tiesiog taip neįprasta juos matyti valgiaraštyje, kad noriu paragauti ir pažiūrėti, ar bus labai blogai. Labai blogai nebuvo. Aštuoni gabalėliai kainavo 6 EUR, ir sušiai buvo įprastinės lietuviškos kokybės, kas nėra didelis pagyrimas. Taip, tokius parduoda daugelyje sušių restoranų Vilniuje, bet nuo to nėra lengviau. Ne, nereikia alaus restoranui užsiimti sušiais. Aš suprantu, yra troškimas, kad valgiaraštis būtų kuo įvairesnis, bet sušius gaminti yra sunkiau, nei atrodo. Aš mokiausi sušius gaminti Londone ir žinau.

Užkalnis valgė restorane, apie kurį galima rašyti ne viską
© Andrius Užkalnis

Už puikią vakarienę sumokėjome 44,80 EUR, ir jei įdėmiai perskaitysite čekį, pamatysite, kiek arbatpinigių palikome.

Užkalnis valgė restorane, apie kurį galima rašyti ne viską
© Andrius Užkalnis

Tokių restoranų provincijoje reikia. Tokie restoranai yra žingsnis į priekį. Ir tokie restoranai gerina ir reabilituoja aludės vardą mūsų šalyje. Keturios žąsys iš penkių.

Alaus kelias, Alyvų g. 8, Rinkuškiai, Panevėžio Apskritis. Tel. +370 8 659 52526.

Tinklalapis: http://www.rinkuskiai.lt/restoranas

Feisbuko profilis: https://www.facebook.com/Rinkuskiai/

Nuo sekmadienio iki ketvirtadienio – nuo vidurdienio iki 22:00. Penktadieniais ir šeštadieniais – nuo vidurdienio iki 23:00.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
5.0000

Iš naujo restoraną atidaręs Liutauras Čeprackas: jaučiu baimę ir nerimą

„Restoranas – tarsi laikrodis. Sureguliuoji, paleidi, patikrini, jei reikia, dar kartą...

Ypatingas grybų pyragas: gardus tiek karštas, tiek šaltas (7)

Alfas Ivanauskas parodė, kaip pasigaminti nekasdienišką baravykų pyragą , kuris tiks...

Prancūzo konditerio šedevrus rasite tik viename prekybos centre Lietuvoje – grįžo po 10 metų pertraukos (19)

Iš Prancūzijos kilęs konditeris Thierry Lauvray po beveik 10 metų pertraukos grįžta į...

Alfo speciali baravykams skirta laida: grybų pyragas, marinuoti žiemai skirti baravykai ir baravykų pudros panaudojimo būdai (3)

Šio pirmadienio „Alfas vienas namuose“ laidoje – viskas apie baravykus . Kai pats šių...

Į Kauną iš visos Lietuvos plūsta dėl ypatingo potyrio: gurmanus vilioja paslaptinga vieta gamtos prieglobstyje (75)

Viena paslaptingiausių vietų Kauno marių gamtos prieglobstyje – Pažaislio vienuolynas ,...

Top naujienos

Lietuva su nerimu stebi, kokią kainą Lukašenka už paramą mokės Rusijai: tai gali virsti iššūkiu visam NATO (126)

Nors Aliaksandras Lukašenka viešai griaudėja grasinimais, kol kas realių pasekmių neįžvelgiama,...

Prabilo buvusi „Bruneros“ virėja: maisto vaikams gamybos detalės kelia šleikštulį (254)

Galimai iš atliekų pagaminto maisto moksleiviams skandalas įsisiūbuoja. Į LNK žinias kreipėsi...

Lukašenka slapta inauguruotas Baltarusijos prezidentu uždarytas visas Minsko centras (504)

Aliaksandras Lukašenka slapta inauguruotas Baltarusijos prezidentu.

Įamžino klaidą, dėl kurios vairuotojai pažymėjimą gali „padėti“ į stalčių vos per akimirką (9)

Vadovautis blaiviu protu – tokį patarimą duoda ir vairavimo instruktoriai, ir draudikai, ir...

Prie Danijos krantų susidūrė Rusijos karo laivas ir krovininis laivas (67)

Eresundo sąsiauryje, tarp Danijai priklausančios Zelandijos salos ir Skandinavijos pusiasalio,...

Navalnas paskelbė pirmą nuotrauką po išrašymo iš ligoninės sureagavo Kremlius (9)

Rusijos opozicijos aktyvistas Aleksejus Navalnas į socialinį tinklą „Instagram" įkėlė...

Netikėti duomenys: kai kurios gydymo įstaigos skurdo, kitos turtėjo (4)

Koronavirusas iš esmės pakeitė gydymo įstaigų kasdienybę ir padidino kai kurias išlaidas....

Iš naujo restoraną atidaręs Liutauras Čeprackas: jaučiu baimę ir nerimą

„Restoranas – tarsi laikrodis. Sureguliuoji, paleidi, patikrini, jei reikia, dar kartą...

Nausėda konstatuoja: nei slapta, nei vieša ceremonija Minske Lukašenkai nepadės (39)

Lietuva nepripažįsta Aliaskandro Lukašenkos legitimiu Baltarusijos vadovu, ir Minske surengta...

Norite turėti gražius ir sveikus plaukus? Jei ir toliau darysite šias klaidas, rezultato nesitikėkite

Jūsų plaukų būklė priklauso nuo daugybės faktorių, tačiau jiems, kaip ir veido odai,...

|Maža didelių žinių kaina