aA
Vakar Vilniaus rotušėje apdovanoti metų svetingiausieji. O svetingiausiu 2019 metų restoranu tapo geriausias šalies restoranas „Džiaugsmas“.
Restoranas Džiaugsmas
© Asmeninis albumas

Kartais pagalvoju, jeigu būčiau višta, kurio šefo lėkštėje norėčiau atsidurti labiausiai?

Atsakymas labai paprastas – ten, kur žmonės mane valgydami patirtų džiaugsmą. Kad šefas Martynas Praškevičius yra tarp top šefų ne tik mano lentelėje, bet ir iš esmės visose geriausių pasaulio šefų lentelėse – seniai aišku. Tai žmogus – talentas. Martynas nuo pat tada, kai pasirodė arenoje, „Virtuvės mitų griovėjų“ laikais, kai sukūrė „Stebuklus“ ar padarė vieną geriausių iki dabar azijietiškos virtuvės meniu („Briusly“), atkreipė visų dėmesį savo paprastumu ir nevyniojimu į vatą. Tuo, ko šiomis dienomis visiems labai trūksta. Šefas, su kuriuo svajojo bei svajoja padirbėti bene kiekvienas virėjas. Šefas, apie kurį reikia pasakoti pasauliui. Šefas, kurio patiekaluose vyrauja meilė.

Martynas Praškevičius
Martynas Praškevičius
© Asmeninis albumas

Žinant Martyną, po šio straipsnio jis sakys: „ačiū labai, bet nereikia čia tų liaupsių. Ką aš žinau, darau paprastai ir tiek. Paprasta duona, paprasta višta, paprasta žuvis. Prisiskynėm va šeivamedžių su Vytuku (Martyno sūnus), virėjo teta atvežė vyšnių ir viskas“. Bet Martynai, aš tau pasakysiu atgal! Va čia ir yra tavo paslaptis, tavo talentas ir tavo nuopelnai.

Restoranas slypi paprastuose dalykuose

Kalbu apie „Džiaugsmą“. Apie „Džiaugsmą“, kuris teikia džiaugsmą. Ar ten eičiau viena, ar su vietine dešimt kartų buvusia kompanija, ar ten vesčiausi žymius užsienio tinklaraštininkus (kurių šiuo metu nemažai ir veduosi norėdama pristatyti Lietuvą), ar ten eičiau verslo susitikimui, ar į pasimatymą – ten visada visi patirsime džiaugsmą.

„Tyras ir tvarus produktas, pagarba kaimui, pagarba tikram produktui. Tai yra „Džiaugsmas“, – pasakoja man someljė ir vyr. administratorius Karolis Juzėnas. Šis žmogus taip pat labai svarbus „Džiaugsmo“ repertuare. Karolis nuo pat pradžių su Martynu dirbo „Stebukluose“, po to sėmėsi tarptautinės patirties Dubajuje ir vėl grįžo kurti džiaugsmo mums, lietuviams bei šalies svečiams.

Duonos, lašinių ir obuolių!

Restoranas Džiaugsmas
Restoranas Džiaugsmas
© Asmeninis albumas


Odes rašyti galėčiau nesustodama, bet pavalgyti taip pat mėgstu. Starkio spurgose su kiaušinių ir peletrūnų padažu, žuvis iškepta taip nepriekaištingai, kad ištirpsta vos prakandus. Kas svarbu – kokybė ir skonis nepasikeitė per du metus, mat jų užsisakau kaskart apsilankius.

Laimingas viščiukas (užauginta laisvai, pešiota rankomis), atkeliavęs iš ekologiško J. Ancikienės ūkio su Madeiros vyno padažu, bulvėmis, kopūstais bei lašiniais. Iš lėkštės dingsta tuoj pat ir čia pat.

Upėtakis su raugintų pomidorų sulčių padažu, marinuotomis daržovėmis ir kalendra – puiki lietuviškos cevičės versija.

Bulvių šimtalapis su rūkytos jautienos tartaru bei marinuota strimele. Įdomus derinys, bet akivaizdžiai suradęs bendrą kalbą.

Skrudinta duona su lašiniais ir obuolių uogiene... Skrudinta duona su lašiniais ir obuolių uogiene... Skrudinta duona su lašiniais ir obuolių uogiene... Skrudinta duona su lašiniais ir obuolių uogiene... Skrudinta duona su lašiniais ir obuolių uogiene...! „Džiaugsmui“ tiktų tokia skanduotė. Mat šis patiekalas atsirado iš Martyno prisiminimų, įkvėptų kaimo. Telieka paragauti ir prisijungti prie skanduotės.

Restoranas Džiaugsmas
Restoranas Džiaugsmas
© Asmeninis albumas

Karbonadas su sviesto ir žolelių padažu, raugintais agrastais, bulvių šimtalapiu, burokėliais ir krienų kremu. Rūkyta naminė višta ir fermentuotos daržovės. Spurgos ar gruzdintos šoninės ledai lėkštėje su tamsaus alaus biskvitu, džiovintomis slyvomis ir salyklo karamele.

Aš galvoju, ar reikia man apie kiekvieną patiekalą rašyti komentarą? Skaitai ir supranti, jog tai yra paprasta, tikra ir skanu. Į šį restoraną neinu kiekvieną savaitę, bet bent į sezoną (ačiū Dievui, kai išeina kas mėnesį) einu su malonumu. Kainos visai nesikandžioja (užkandžiai nuo 6 eurų, pagrindiniai patiekalai nuo 12 eurų), o skonis liežuvį kandžioja net dabar, rašant šį tekstą.

Restoranas Džiaugsmas
Restoranas Džiaugsmas
© Asmeninis albumas

Ten visada suvalgysi daugiau duonos su sviestu nei planavai. Ten patiekalai, nors atrodys kaip paveikslas, bet bus valgomi ir pažįstamo skonio. Ten niekada nesuklysi pasikvietęs į pasimatymą žmogų, kuris mėgsta pavalgyti, ten visada norėsi sugrįžti pats. Ar man dar daugiau ką reikia pasakoti apie karbonado struktūrą, kaip dabar madinga mūsuose? Neverta, nes verta paragauti.

Natūralaus vyno filosofija

Šis restoranas nuo pat atsidarymo 2017-aisiais tęsia ir edukuoja žmones natūralaus vyno filosofijos klausimu. Tokiam vynui gaminti vyndariai dažniausiai laikosi ekologiškos arba biodinaminės žemdirbystės principų ir nenaudoja papildomų medžiagų vyno filtravimui, skaidrinimui bei neprideda sulfitų. Kai kurie jų – labai ekstravagantiški. Dažnai išlenda kiaušinio, kopūsto ar geros naminės obuolienės aromatai, bet (žino labiau užkietėję vyno mėgėjai) suteikia visai kitokį pasitenkinimą. Turėti tik tokio vyno kortą – darbas nelengvas, bet vertas rezultato.

Restoranas Džiaugsmas
Restoranas Džiaugsmas
© Asmeninis albumas

Geriausi

Jie verti yra geriausių žodžių, įvertinimų bei tiesiog būti pastebėti visų. Ne veltui šis restoranas Lietuvos top 30-uke yra #1, bei ką tik buvo paskelbti pasauliniame reitinge #50bestrestaurant tarp vertų atrasti „50best Discovery“. Pirmyn ir sėkmės!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(28 žmonės įvertino)
2.3571

Senelio žvejoti pamokytas palangiškis įsuko verslą net sostinėje

Taip jau nutiko, kad Palangoje, prie jūros užaugusio Martyno Mančo gyvenimas sukasi aplink žuvį....

Virtuvės šefo rekomendacijos šventiniam stalui: netikėtas silkės užkandis ir tobulas antienos receptas (25)

Kalėdų karštinei įsibėgėjant vienas pagrindinių galvos skausmų – gausus vaišių stalas. Jau...

Švedijos konditerijos virtuozas į Lietuvą atpūtė naujų vėjų (19)

Lietuvoje pirmą kartą lankėsi Švedijos konditerijos virtuozas Sebastian Pettersson –...

Italija siekia, kad espreso kava būtų įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą (13)

Italija siekia, kad espreso kava būtų įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo...

Kalėdiniai Alfo receptai – specialiose gruodžio laidose

„Virtuvės mitų griovėjai“ ir DELFI TV savo žiūrovams bei skaitytojams turi ypatingą...

Top naujienos

Už kovą „Žalgirį“ gyręs Jasikevičius mojo ranka į nokautuojantį Jameso dūrį: man tai neįdomu specialiai Krepšinis.lt iš Maskvos (63)

Antrus metus iš eilės Maskvos „Megasport“ arenoje Kauno „Žalgiriui“ teko žaisti...

RAND ataskaitoje – dar vienas įspėjimas NATO: šios temos Baltijos šalys vengia ne veltui (305)

NATO viršūnių susitikimą Londone prezidentas Gitanas Nausėda pavadino puikiu ir net fantastišku....

Lietaus debesys išplis po visą šalį – siautės itin stiprus vėjas (1)

Penktadienį pietvakarių vėjas pasidarys dar gūsingesnis.

Juodžiausias Jasikevičiaus ruožas: ugnimi į ugnį atsakiusį „Žalgirį“ palaidojo Jameso tritaškis (638)

Kauno „Žalgirio“ (3-9) krepšininkų pastangos nutraukti pralaimėjimų seriją Eurolygoje...

Katastrofos zonoje gyvenusi moteris: ekskursijos į šią vietą turi būti ne pramoga, o galimybė išvysti kvailumo pasekmes (28)

Pagaliau atėjo metas apžvelgti įdomiausią Černobylio zonos objektą – Pripetės miestą....

Latvijos miestas pasipuošė kaip pasakoje: tapo tikra Kalėdų sensacija (76)

Kalėdoms artėjant Latvijos miestai tampa vis gražesniais. Štai ir Uogrė pavirto tikru kalėdiniu...

Rūta Steponavičienė

Vyras papasakojo, kaip jam pavyko nutraukti saitus su alkoholiu: kada joks kodavimas nepadės? (6)

Alkoholizmas – turbūt viena iš opiausių Lietuvos problemų. Tik ar pagalvojame, kad ši...

Rapšys nesulaikomas – apgynė Europos čempiono titulą ir iškovojo antrą aukso medalį (65)

Lietuvos plaukimo žvaigždė Danas Rapšys Glazge (Jungtinė Karalystė) vykstančiose Senojo...

Pasitikrinkite, ar jums tai negresia: 5 nepastebimi dalykai, kurie veda santykius į pražūtį (38)

Labai daug santykių nutrūksta – tokia realybė, kad ir kaip sunku būtų ją pripažinti. Dauguma...