Kai iš naujo įsimylime, kai grįžtame prie knygų ir serialų, kai raudonas vynas nustumia nuo vakarienės stalo baltuosius. Tai metas, kai grįžtame į miestą ir namo. Ir tai metas, kai valgome pačius skaniausius pomidorus, ruošiame baravykus, kepame slyvas, kriaušes, minkome gnocchi su moliūgais ir šalavijais, kai gliaudome šviežius riešutus ir kemšame antį vynuogėmis.

Bet juk kiekvienas sezonas turi ir savo žvaigždę. Tad susipažinkite su šio sezono žvaigžde – figomis.

Figos yra gana svarbus maisto išteklius vaisėdžiams tropikų miškų gyvūnams (vaisėdžiams šikšnosparniams, kapucinams, langūrams, mangabiams ir kt.). Kai kurių rūšių paukščiai (pavyzdžiui, ragasnapiniai, biulbiuliniai ir kt.) minta beveik vien figomis, kai jų yra daug“, – rašo gerbiamoji Vikipedija. Šiuo metu jomis minta ir visi tendencijas ir skanią egzotiką mėgstantys žmonės.

O ką su jomis veikti? Atsakymas paprastas – valgyti.

Ruoškite su jomis sumuštinius, kepkite pyragus, valgykite vienas ar gardinkite salotas. Štai keletas inspiracijų.

Receptas Nr. 1. Figų, bananų, avokų ir mocarelos salotos


Jums reikės:

  • Figų
  • Banano
  • Avokado
  • Gražgarsčių
  • Mocarelos
  • Pomidorų
  • Druskos ir pipirų
  • Alyvuogių aliejaus

Gaminimo eiga:

Tiesog suplėšykite mocarelą, supjaustykite bananą, avokadą, pomidorus ir viską sudėkite ant gražgarsčių lapelių. Gardinkite druska ir pipirais, pašlakstykite alyvuogių aliejumi.

Receptas Nr. 2. Pusryčių sumuštiniai


Jums reikės:

  • Figų
  • Avokado
  • Duoniukų
  • Humuso

Gaminimo eiga:

Duonos stengiuosi vartoti kuo mažiau. Ją keičiu į džiovintus duoniukus. Ant jų rytais tepu humusą, dedu pjaustytą avokadą ir figas, kai jų sezonas. Derinu su kava.

Receptas Nr. 3. Šokoladinis pyragas su figomis

Šis receptas yra mano labai gero draugo ir labai talentingo someljė Lino Kukleriaus.

Gaminimo eiga ir reikalingi produktai:

Šokoladinio torto apačia

  • 200 g sviesto + 200 g šokolado

Juos abu išlydome kartu vandens vonelėje.

  • 5 kiaušiniai + 120 g cukraus

Juos išplakame ir viską kartu sumaišome. Tuomet viską kepame 180°C apie 15–20min.

Torto viršus

  • 5 kiaušinių tryniai + 300 g ištirpinto šokolado
  • 60 ml romo + keli lašai apelsinų esencijos
  • 5 kiaušinių tryniai + 60 g cukraus

Kiaušinių trynius sumaišome su ištirpintu šokoladu, pilame romą. Jeigu norite papildomo prieskonio – kelis lašelius apelsinų esencijos. Baltymus išplakame su 60 g cukraus iki purumo. Tuomet atsargiai įmaišome baltymus į trynių-šokolado masę (geriausia per tris kartus lygiomis dalimis). Šį gautą kremą pilame ant iškepto pyrago. Palaikome šaldytuve per naktį. Ir puošiame negailėdami figomis.