Kasdien projekto tinklapyje yra atskleidžiamas geriausių šalies restoranų 2018 m. reitingas pradedant nuo 30 vietos, o birželio 27 d. specialaus renginio metu Vilniuje paaiškės aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.

Tokie restoranų vertinimai ir apdovanojimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva jau ketvirtus metus iš eilės – nebe išimtis. Ta proga prieš ketverius metus buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 šiame projekte balsuojančių maisto industrijos profesionalų.

„Delfi“ pristato pirmąjį šalies geriausių restoranų dešimtuką:

30 vieta: „uoksas“ (Kaunas)

Šefas Artūras Naidenko
Virtuvės tipas naujoji lietuviška virtuvė
Vidutinė patiekalo kaina karšto – 18 Eur (šalto – 10 Eur)


Kodėl verta aplankyti? Pirmiausia, jei esate Kaune ir/ar norite geriau pažinti, iš naujo atrasti lietuviškos gamtos teikiamas gėrybes mikrosezonais, „uoksas“ tam yra puiki vieta.

Jei turite svečių, kurie nori pažinti Lietuvos skonį, tačiau modernioje išraiškoje – „uoksas“ tam irgi yra labai saugus pasirinkimas. Restorano komanda jau šeštus metus ištikimai laikosi savo idėjinės koncepcijos, kuri sudomina net ir išrankiausius valgytojus.

29 vieta: „Palanga“ (Palanga)

Šefas Gediminas Ciunys
Virtuvės tipas europietiška virtuvė su prancūziškos virtuvės intarpais
Vidutinė karšto patiekalo kaina 30 Eur (šalto – 20 Eur)

Kodėl verta aplankyti? Ši vieta viena iš nedaugelio, kuri turi tokį aukštą lojalių klientų procentą – netgi 60 proc. restorano svečių yra sugrįžtantys. Jei tai yra dar nepakankama priežastis aplankyti „Palangą“, tai lokacija su pro langus atsiveriančiu pušynu ir naujas ambicingas šefas yra dar du papildomi „taip“ šiam restoranui.

28 vieta: „Avenue Brasserie“ (Šiauliai)

Šefas Algirdas Matačiūnas
Virtuvės tipas klasikinė europietiška virtuvė
Vidutinė karšto patiekalo kaina 16 Eur (šalto – 7 Eur)

Kodėl verta aplankyti? Pirmiausia, jei esate Šiauliuose ar aplink ir norite kokybiško bei įdomaus maisto – „Avenue Brasserie“ tokį siūlo ir už nedidmiestišką kainą. Taip pat dėl to, kad šefas Algirdas čia būna visada ir gali užtikrinti gerą gastronominę patirtį. Tiesa, nesitikėkite iš šio restorano prabangos už lėkštės ribų, nes interjeras čia pasilikęs dar nuo senų laikų, kai čia gyvavo picerija, tik vos atnaujintas.

27 vieta: „La Esperanza“ (Trakų raj.)

Šefas Dmitrij Berman
Virtuvės tipas moderni kūrybiška
Vidutinė patiekalo kaina karšto – 28 Eur (šalto – 18 Eur)

Kodėl verta aplankyti? Pirmiausia dėl to, kad „La Esperanza“ yra išskirtinėje vietoje – nepriklausomų viešbučių tinklui „Small Luxury Hotels of the World“ priklausančiame „Esperanza Resort“. Taip pat ir dėl to, kad šis restoranas turi naują ir labai charakteringą bei įdomų, visai neseniai iš užsienio grįžusi patyrusį šefą – Dmitrij Berman. Beje, šioje vietoje naudojami aukščiausios klasės ingredientai iš tų pačių tiekėjų, kurie aprūpina ir „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintus pasaulio restoranus.

26 vieta: „Telegrafas“ (Vilnius)

Šefas Vytautas Alekna
Virtuvės tipas moderni europietiška
Vidutinė patiekalo kaina karšto – 30 Eur (šalto – 18 Eur)

Kodėl verta aplankyti? Meniu kainos čia nesikeičia jau trečius metus. Tokių vietų, ypatingai restoranų versle Vilniuje, tikrai nėra daug. Be to, šis restoranas turi vieną didžiausių vyno kortų Vilniuje, kuri pernai buvo pripažinta geriausia šalyje. Čia yra ir „Atelier“ vyno baras, o iš viso daugiau nei 500 skirtingų šio gėrimo rūšių. Nepasiklysti pasirinkime padės vienas žymiausių Lietuvos someljė Martynas Pravilonis. Galiausiai „Telegrafo“ aptarnavimas yra labai aukšto lygio, todėl jis tik papildys apsilankymo šiame restorane patirtį.

25 vieta: „14 Horses“ (Vilnius)

Šefas Andrius Kubilius
Virtuvės tipas baltiškos virtuvės paieškos
Vidutinė karšto patiekalo kaina 28 Eur (šalto – 12 Eur)

Kodėl verta aplankyti? Šioje vietoje atsakingai kuriama moderni baltiška virtuvė ir kiekvienas restorano svečias savo apsilankymu bei įvertinimu padeda ją nukreipti viena ar kita linkme. Viskas šiame restorane konstruojama tokia tvarka: pradedame nuo to, ką geriausio tuo metu gali pasiūlyti gamta ir restorano ūkis (esantis netoli Ukmergės, Radiškių kaime), ir tik tada imama eksperimentuoti su skoniais ir gamybos technikomis.

24 vieta: „Böff“

Šefas Andrej Subač (idėjinis šefas – Mher Gevorkjan)
Virtuvės tipas didkepsnių restoranas
Vidutinė karšto patiekalo kaina nuo 22 iki 150 Eur, užkandžių – nuo 6 iki 15 Eur.

Kodėl verta aplankyti? Pirmiausia dėl to, kad Mher su savo komanda yra didkepsnių meistrai. Tiesa, ne tik meistrai, bet ir pionieriai, formavę tikrų, gardžių ir kokybiškų didkepsnių gaminimo tradicijas Lietuvoje. Čia tiekiama tik aukščiausios kokybės mėsa iš sertifikuotų ūkių.

23 vieta: „Selfish“

Šefas Tadas Vibrantis
Virtuvės tipas žuvis ir jūros gėrybės
Vidutinė karšto patiekalo kaina 16 Eur (šalto – 9 Eur)

Kodėl verta aplankyti? Jei norisi gero pietietiško šurmulio ir šviežios žuvies ar jūros gėrybių be perdėtos prabangos ir prieinama kaina, „Selfish“ yra puikus pasirinkimas. Be to, tai yra vienintelis žuvies ir jūros gėrybių restoranas, kuris kone visus pagrindinius jūrinius produktus veža be tarpininkų, tiesiai iš ūkių: austres iš Airijos ir Prancūzijos, tuną – iš Ispanijos, jūrines sraiges – iš Prancūzijos, midijas – iš Olandijos, aštuonkojį – iš Portugalijos ir pan. Netgi vynus Vainiai importuoja savarankiškai. Galiausiai, tai yra oficialiai geriausias žuvies ir jūros gėrybių restoranas Lietuvoje.

22 vieta: „Stebuklai“

Šefas Juozas Visockas (idėjinis šefas – Martynas Praškevičius)
Virtuvės tipas raw & grill
Vidutinė karšto patiekalo kaina 19 Eur (šalto – 12 Eur)

Kodėl verta aplankyti? „Stebuklų“ valgiaraščius (tiek pagrindinį a la carte, tiek pietų ir pusryčių) kuria vienas talentingiausių Lietuvos šefų Martynas Praškevičius. Jis yra idėjinis restorano šefas. Kita apsilankymo šiame restorane priežastimi galėtų tapti kartą per mėnesį organizuojami social dinner, kurie yra tarsi aliuzija į bohemišką praeitį, tačiau šių dienų kontekste: kaskart vis kitokia atmosfera, stalų dekoras, gyvai atliekamas džiazas ar kita kamerinė muzika ir, žinoma, paraleliai tiekiama degustacinė vakarienė.

21 vieta. „Sofa de Pancho“ (Vilnius ir Nida)

Šefas Vitalis Čižauskas
Virtuvės tipas įkvėpta Meksikos
Vidutinė karšto patiekalo kaina 19 Eur (užkandžių – 10 Eur)

Kodėl verta aplankyti? Meksikietiška virtuvė jau pati iš savęs sukuria tam tikrus lūkesčius, kuriuos „Sofa de Pancho“ aštuntus metus iš eilės sugeba pateisinti. Taip pat išlaikyti stabilią patiekalų bei aptarnavimo kokybę. Neabejotinai tai yra geriausias meksikietiško maisto restoranas Lietuvoje. Beje, aplankyti „Sofa de Pancho“ verta ne tik kai norisi aštriau, egzotiškiau, bet ir restoraninės kokybės autentiškoje aplinkoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)