Atsiųstame pranešime prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen teigia, prie taupymo plano galėtų prisidėti maksimalus vaisių ir daržovių panaudojimas virtuvėje.

A. Rasmussen įsitikinusi – net ir tiksliai apskaičiavus būsimo patiekalo ingredientus, maisto likučiai tiesiog neišvengiamai atsiduria šiukšlinėje. Taip yra todėl, kad žmonės ne visuomet sugalvoja, kaip kitaip galėtų panaudoti maisto likučius.

„Maisto gamyboje, kaip ir kitose gyvenimo srityse, visada praverčia kūrybiškumas. Jei tik nutarsite naudoti vaisius ir daržoves nuo A iki Z ir įjungsite fantaziją, būdų, kaip tai padaryti, tikrai atsiras“,– atskleidžia A. Rasmussen.

Universalios daržovės – brokoliai ir morkos

Brokolis, anot maisto ekspertės, yra ta daržovė, kurią sunaudoti galima nuo koto iki pat viršūnėlės. Žiedynai tiks bet kokiam daržovių patiekalui, o štai kotas – puikus ingredientas trintoms sriuboms.

„Brokolio kotą reikia supjaustyti nedideliais gabalėliais ir pavirti kiek ilgiau nei pačius žiedynus. Kai jis suminkštės – bus itin lengvai sutrinamas. Be to, trintai daržovių sriubai tinka įvairios neluptos daržovės – juk visa masė vėliau būna smulkinama trintuvu. Tad neluptas morkas, bulves ar cukinijas ten galite dėti drąsiai. Taip ne tik išvengsite maisto švaistymo, bet ir sutaupysite laiko“, – tikina A. Rasmussen.

Morkas žmonės yra linkę skusti, tačiau, maisto ekspertės teigimu, daugiausia vaisių ir daržovių vitaminų slypi būtent odelėje. Tad morkas užtenka tiesiog gerai nuplauti ir pašveisti šiurkščia kempinėle. A. Rasmussen taip pat pataria nelupti ir obuolių, nebent jie siūlomi vaikams.

Banano žievė – mėsai, daržovės – traškučiams

Nors dauguma vaisių paprastai valgomi su odele, banano žievė visada keliauja į šiukšlių dėžę. Tačiau net ši, iš pirmo žvilgsnio, niekam nenaudinga atlieka, gali būti panaudota buityje.
„Visų pirma, banano žievė puikiai tinka mėsai minkštinti. Kepdami mėsą, į keptuvę įdėkite kelis gabalėlius banano žievės – mėsa nesukeps, išliks minkšta ir sultinga. Papildomo, juolab nepageidaujamo, skonio banano žievė patiekalui nesuteiks“, – sako A. Rasmussen.

Dar vienas puikus būdas netikėtai, bet kokybiškai panaudoti vaisius ir daržoves virtuvėje – pasigaminti iš jų traškučių.

„Traškučiai gali būti gaminami ne tik iš bulvių. Viso labo vos keli ingredientai ir pusvalandis laiko, norint pagaminti sveiką ir patrauklų užkandį – tai viskas, ko reikia, kad žmogus pasijustų laimingas, o vaisiai ir daržovės būtų sunaudoti tinkamai. Rekomenduoju pasigaminti burokėlių traškučių su sezamu, morkų traškučių su cinamonu, obuolių, baklažanų, bananų ar net ananasų traškučių“, – sako A. Rasmussen.

Jos teigimu, svogūnų lukštai taip pat neturėtų keliauti į šiukšliadėžę, juolab, kad tai – viena natūraliausių margučių dažymo priemonių, todėl patartina lukštus saugoti iki Velykų laikotarpio, o vėliau jų nuovire marginti kiaušinius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)