aA
Londone gyvenančiam trisdešimtmečiui virtuvės šefui Tomui Lidakevičiui mokytojai mokykloje žadėjo bedarbio arba gatvių šlavėjo karjerą. Tačiau Tomas jau visai netrukus gali tapti pirmuoju lietuviu, gavusiu prestižinį ir visų kulinarų trokštamą apdovanojimą – „Michelin“ žvaigždę. Šis įvertinimas virtuvės virtuozams yra tarsi „Oskaro“ statulėlė.
Tomas Lidakevičius
© Stopkadras / LNK

Nors Tomas kuklinasi ir neperšokęs griovio nenori sakyti „op“, jo vadovaujamas restoranas jau gavo visus įmanomus aukščiausius įvertinimus ir buvo įtrauktas į „Michelin“ restoranų gidą. Po to gali sekti tik išsvajota „Michelin“ žvaigždė. Stulbinančią karjerą prabangiausių ir garsiausių restoranų virtuvėse lietuvis pasiekė per prakaitą, nudegintas rankas, vyriausiųjų šefų riksmus ir virš galvos skraidančias keptuves.

„Konkurencija virtuvėje yra milžiniška“, – LNK televizijos laidoje „Nuo... Iki...“ pasakojo šefas.

Tomas yra aukščiausiai kada nors geriausių pasaulio šefų sąraše atsidūręs lietuvis. Savo karjerą virtuvėje jis pradėjo visai netikėtai ir neplanuotai, kai mokytojai mokykloje jam vieną po kito raitė dvejetus, o blogų pažymių neapsikentę tėvai pasakė: „Iš tavęs, Tomai, akademiko nebus, eik mokytis į profesinę mokyklą“.

Tačiau net ir į profesinę mokyklą Tomas įstojo tik iš antro karto. Pabaigęs mokyklą, jis, kaip ir daugelis lietuvių, išvyko dirbti į Angliją statybose. Vis dėlto jauną lietuvį labai traukė virtuvė.

Tomas Lidakevičius
Tomas Lidakevičius
© Stopkadras / LNK

T. Lidakevičius savo karjerą restorano virtuvėje pradėjo nuo žemiausio laiptelio. Niekam Londone nebuvo įdomus jo profesinės mokyklos diplomas. Savo žinias, gabumus ir darbštumą reikėjo parodyti čia ir dabar, vietoje.

„Dirbdamas viename prabangiame restorane gerokai sulysau, nes nebuvo nei kada pavalgyti, nei kada pamiegoti”, – sakė Tomas. Kartą, neištvėręs milžiniško krūvio, jis vyriausiajam šefui pasakė, kad išeina iš darbo. Tačiau tokios šefo reakcijos nesitikėjo. Darbdavys tiesiog pasiuto ir apdegino Tomui ranką iki raudonumo įkaitusiu puodu.

Neseniai lietuvis gavo pasiūlymą vadovauti naujai atidarytam restoranui „Peninsula“ prabangiame „Intercontinental“ viešbutyje, įsikūrusiame šalia Londono O2 arenos. Čia jis dirba vyriausiuoju šefu ir diriguoja komandai kitų žemesnio rango šefų. Prieš keletą mėnesių jo restorane lankėsi prestižinio „Michelin“ restoranų gido inspektorius, kuris buvo sužavėtas lietuvio pagamintais patiekalais ir įtraukė restoraną į visų trokštamą gidą. „Dabar belieka tik gauti žvaigždę“, – sakė Tomas.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Vakarienę visai savaitei pasiruoškite iš anksto: greitas Beatos Nicholson troškintos jautienos receptas (31)

„Paprastai ištroškinu didelį puodą mėsos, kuris paskui stovi šaldytuve ir tą savaitę iš jos...

Norite pavalgyti ten, kur tai daro Lietuvos elitas? Teks pakloti tik 75 eurus (93)

Šių metų gruodžio 6 dieną „Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ restoranų šefas...

Vietnamiečiai Vokietiją iškeitė į gyvenimą Lietuvoje: negaili pagyrų lietuviams, bet ne lietuvių virtuvei (49)

Kai čia gyvenantys kaimynai latviai pasako, kad Lietuva jiems tarsi antra gimtinė, nieko labai...

Eksperimentas tamsoje: žinomi žmonės išdrįso patirti naujų pojūčių (2)

Antradienio vakarą žinomi šalies žmonės rinkosi į naują intriguojančią patirtį –...

Lietuvių kavos gėrimo įpročiai – kitokie nei Vakarų Europoje: atsiliekame net nuo estų (150)

Pasak kavos specialistų, lietuvių ir kitų Baltijos šalių gyventojų kavos gėrimo įpročiams...

Top naujienos

Paksą į prezidento postą vedęs Katkevičius: viskas yra taip pat, pamokų neišmokome (568)

2002 metais Lietuvoje vykę prezidento rinkimai nustebino ne vieną analitiką. Nors 2001 m. apklausos...

Pensijų pokyčiai palies visus: kitąmet reikės apsispręsti, kaip elgsimės su savo pinigais (320)

Nuo kitų metų pensijai kaupsime kitaip nei tai darėme iki šiol. Visi jaunesni nei 40 metų...

Tautvydas Marčiulaitis. Reikia pradėti be gailesčio ir labai greitai žudyti mažas kaimo mokyklas (20)

Per du metus matėme ilgai neregėtų dalykų. Mokesčių reformą, švietimo reformą bei...

Dėl Seimo pirmininko pasisakymo apie „gyvulių ūkį“ feisbukas leipsta juokais (57)

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis prajuokino daugelį savo atsakymu apie „gyvulių ūkį“...

Šiltoje mero užuovėjoje – Frankenšteino eksperimentas valstybės sąskaita (53)

170 tūkst. eurų – tiek valstybei per metus atsieina sportininkų rengimo centro Druskininkuose...

Liudininkai pasakoja apie Strasbūre kilusią paniką: žmonės lakstė ir verkė ant tilto sužeistąjį radęs vyras: po 45 min. liovėmės gaivinti (107)

Prancūzijos policija trečiadienį tebeieško asmens, nušovusio tris žmones ir sužeidusio dar...

Žinomi keliautojai apie žiemos keliones: kur geriausia švęsti, o kur – ilsėtis (1)

Norintys Naujuosius sutikti užsienyje dar gali gauti bilietų, tik prieš keliaudami turėtų...

Kaunietis garaže slepia itin retą „Mercedes-Benz“ – tokių pasaulyje tik du (89)

„Parduosiu, jei reikės širdį ar kitą organą pirkti“, – juokiasi Stanislovas Bartkevičius,...

Maisto ekspertė pasakė, kaip išsirinkti geriausią silkę šventėms (8)

Nors pastarųjų kelerių metų tendencijos rodo, jog lietuviai vis drąsiau išbando naujus gaminius,...

Naminės degtinės legalizavimas strigo: bijoma, kad ji bus per pigi (40)

Seimo komitetuose toliau svarstoma galimybė leisti ūkininkams gaminti naminę degtinę.