Legendinį jaukumą išlaikiusio restorano lankytojams naujas meniu pateikiamas kaip restorano šefo asmeninė studija apie Vilniaus kraštą. Pasak G. Žalio, jo patirtis leidžia žvelgti į lietuvišką gastronomiją iš atstumo ir pamatyti tai, ką esame nepelnytai užmiršę. Nuo vaikystės augęs Švedijoje, vėliau patirtį kaupęs Jungtinėje Karalystėje ir Prancūzijoje, pirmą sykį daugiau nei metus jis praleido Vilniuje.
„Geriau pažinęs šį miestą, dirbdamas „Stikliuose“, kurį laikau geros gastronomijos epicentru Vilniuje, noriu lietuviškai virtuvei sugrąžinti tai, ką esame praradę. Tuo pačiu nenoriu klijuoti jokių etikečių mano kuriamai lietuviškos virtuvės interpretacijai. Naudoju savo rankų amatą, geriausias technikas ir tipinius lietuviškus ingredientus – visa tai ir sudaro naujo meniu pagrindą“, – pasakoja „Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ restoranų šefas Gerdvilas Žalys.
Kaip sako Gerdvilas, jo tikslas – papasakoti, kokia yra tikroji, autentiška Vilniaus gastronomija, kurios renesansas daugiau nei prieš trisdešimt metų prasidėjo „Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ restorane.
„Nėra geresnės vietos nei ši vieta atversti naują lietuviškos gastronomijos puslapį. Tai buvo vienas pirmųjų privačių restoranų Vilniuje, dešimtmečiais išlaikęs kokybę ir suteikęs geriausią restorano patirtį. Siekiu šią misiją pratęsti – ne tik paruošti gerą patiekalą, bet ir užtikrinti įdomų, praturtinantį vakaro praleidimą“, – dalijasi. G. Žalys.
Naujas degustacinis meniu prasideda nuo rūkyto upėtakio žuvienės, kuri ruošiama su Lietuvoje populiariomis daržovėmis: kopūstais, bulvėmis ir krienais. Antrasis užkandis – risotto principu ruoštos perlinės kruopos – taip pat gardinamos vietos ingredientais: moliūgais, jų sėklomis, spragintais grikiais. Akcentą šiam patiekalui suteikia anties kepenėlės, kurios – lyg Gerdvilo parvežtas suvenyras iš Prancūzijos.
Pagrindinį patiekalą – keptą stirnienos nugarinę – Gerdvilas pasiryžo pagaminti tik iš trijų ingredientų. Švelniai stirnienos mėsai poskonių suteikia kadagiai ir svogūnai. Žieminio obuoliuko desertas idealiai iliustruoja lietuviškos žiemos sezoną, kai iš vietinių šviežių vaisių belieka tik gerai rūsiuose išlaikyti obuoliai. Degustacinis meniu yra papildytas specialiai šiuo tikslu kurta vyno korta, į kurią įtraukti vynai atskleidžia pilną patiekalų skonį.
À la carte meniu visuomet bus galima rasti paukštienos ir stirnienos, o priklausomai nuo sezono – kiaulienos, avienos, veršienos bei jų subproduktų. Mėsos paruošimas atspindės istoriškai Vilniaus kraštui būdingas technikas: sūdymą ir marinavimą. Restorano lankytojai galės mėgautis mėsos patiekalais, kurių serviravimas užbaigiamas svečio akyse – taip bus patiekiamas jautienos kepsnys, stirnienos tartaras. Priklausomai nuo sezono, à la carte meniu visuomet bus ir žuvies patiekalų.
Senelio žvejoti pamokytas palangiškis įsuko verslą net sostinėje
Taip jau nutiko, kad Palangoje, prie jūros užaugusio Martyno Mančo gyvenimas sukasi aplink žuvį....
Virtuvės šefo rekomendacijos šventiniam stalui: netikėtas silkės užkandis ir tobulas antienos receptas (25)
Kalėdų karštinei įsibėgėjant vienas pagrindinių galvos skausmų – gausus vaišių stalas. Jau...
Švedijos konditerijos virtuozas į Lietuvą atpūtė naujų vėjų (19)
Lietuvoje pirmą kartą lankėsi Švedijos konditerijos virtuozas Sebastian Pettersson –...
Italija siekia, kad espreso kava būtų įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą (13)
Italija siekia, kad espreso kava būtų įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo...
Kalėdiniai Alfo receptai – specialiose gruodžio laidose
„Virtuvės mitų griovėjai“ ir DELFI TV savo žiūrovams bei skaitytojams turi ypatingą...
Top naujienos
Už kovą „Žalgirį“ gyręs Jasikevičius mojo ranka į nokautuojantį Jameso dūrį: man tai neįdomu specialiai Krepšinis.lt iš Maskvos (67)
Antrus metus iš eilės Maskvos „Megasport“ arenoje Kauno „Žalgiriui“ teko žaisti...
RAND ataskaitoje – dar vienas įspėjimas NATO: šios temos Baltijos šalys vengia ne veltui (318)
NATO viršūnių susitikimą Londone prezidentas Gitanas Nausėda pavadino puikiu ir net fantastišku....
Lietaus debesys išplis po visą šalį – siautės itin stiprus vėjas (2)
Penktadienį pietvakarių vėjas pasidarys dar gūsingesnis.
Juodžiausias Jasikevičiaus ruožas: ugnimi į ugnį atsakiusį „Žalgirį“ palaidojo Jameso tritaškis (638)
Kauno „Žalgirio“ (3-9) krepšininkų pastangos nutraukti pralaimėjimų seriją Eurolygoje...
Katastrofos zonoje gyvenusi moteris: ekskursijos į šią vietą turi būti ne pramoga, o galimybė išvysti kvailumo pasekmes (30)
Pagaliau atėjo metas apžvelgti įdomiausią Černobylio zonos objektą – Pripetės miestą....
VU rektorius: dabartiniam valstybės „establišmentui“ reikia radikalaus atnaujinimo – jie nebesupranta, ką daro (245)
„Mūsų protesto akcijos nesibaigs per visus rinkiminius metus. Mūsų tikslas yra nauja karta –...
Latvijos miestas pasipuošė kaip pasakoje: tapo tikra Kalėdų sensacija (78)
Kalėdoms artėjant Latvijos miestai tampa vis gražesniais. Štai ir Uogrė pavirto tikru kalėdiniu...
Vyras papasakojo, kaip jam pavyko nutraukti saitus su alkoholiu: kada joks kodavimas nepadės? (6)
Alkoholizmas – turbūt viena iš opiausių Lietuvos problemų. Tik ar pagalvojame, kad ši...
Rapšys nesulaikomas – apgynė Europos čempiono titulą ir iškovojo antrą aukso medalį (67)
Lietuvos plaukimo žvaigždė Danas Rapšys Glazge (Jungtinė Karalystė) vykstančiose Senojo...
Pasitikrinkite, ar jums tai negresia: 5 nepastebimi dalykai, kurie veda santykius į pražūtį (38)
Labai daug santykių nutrūksta – tokia realybė, kad ir kaip sunku būtų ją pripažinti. Dauguma...