aA
Valgymo etiketas – tai, kaip elgiamės prie stalo, kaip sėdime ar naudojamės įrankiais gali ne tik išduoti apie mūsų kilmę ar įpročius, bet ir pakišti koją bendraujant su kitų šalių atstovais. Nors populiariosios virtuvės kultūra stalo etiketo taisykles liberalizuoja ir paprastina, neretai iškyla klausimas, kaip prie stalo tinkamai „dorotis“ su Lietuvoje vis labiau populiarėjančiu meksikietišku maistu ir neapsijuokti, geriau valgyti „grakščiai“ ar rizikuoti išsitepti?
Meksikietiški patiekalai
© Shutterstock

Maistas, vertas „instagraminių“ nuotraukų

Pirmojo Lietuvoje meksikietiško maisto tinklo „No Fork Mexican Grill“ įkūrėjai Emilis Kičiatovas ir Lukas Tranavičius sako, kad Lietuvos gyventojai meksikietišką maistą atrado ir pamėgo visai neseniai.

„Meksikietiškų restoranų galima rasti kone visuose didžiausiuose pasaulio miestuose. Meksikos virtuvė puikiai „pasiduoda“ ir vegetariškų patiekalų variacijoms. Šis maistas netgi tapo savotišku trendu, kurį seka vadinamieji „milenialsai“, linkę ragauti skirtingų regionų virtuvių maistą ir socialiniuose tinkluose dalytis viskuo, kas šiuo metu yra „ant bangos“. Meksikietiškas maistas populiarus dar ir dėl to, kad jo gamyba turi gilias tradicijas, o valgymo etiketas nėra apipintas taisyklėmis ir reikalavimais, atvirkščiai, labai liberalus.

Meksikietiški patiekalai
Meksikietiški patiekalai
© Organizatorių nuotr.

Netgi juokaujame, kad pagrindinį meksikietišką patiekalą – takus yra būtina valgyti atsistojus, kitaip nepajusite viso skonio. Tai puikiai atspindi ir visą meksikietiškos virtuvės kultūros filosofiją, nes didžioji dalis patiekalų yra valgomi tiesiog rankomis, o vietoj šakutės naudojama meksikietiška „duona“ – tortilijos, kuriomis kabinamas maistas“, – sako Vilniaus „Akropolyje“ duris atvėrusio restorano vienas iš įkūrėjų E. Kičiatovas.

Gamina „prie akių“

Vieni populiariausių ir už Meksikos ribų žinomi patiekalai: takai, buritai, tortilijos, kukurūzų paplotėliai (angl. nachos), gvakamolė ar salsa. Šių patiekalų pagrindas – kukurūzai, pupelės daržovės, mėsa. Patiekaluose gausiai naudojami čili pipirai, paprikos, svogūnai ar česnakai, taip pat kuminas, kalendra, raudonėlis, kakava ar cinamonas.

Tacos
Tacos
© Organizatorių nuotr.

„Sodrūs aromatai, ryškios spalvos, prieskonių įvairovė ir skoniai, kurie išlieka ilgam – tokias asociacijas dažniausiai kelia viena populiariausių pasaulyje, gilias tradicijas turinti meksikietiško maisto virtuvė, kurią atranda vis daugiau žmonių. Ši virtuvė žinoma nuo majų ir actekų laikų, ji formavosi susimaišius indėnų ir ispanų virtuvėms.

O populiarioji meksikiečių virtuvė, dar geriau žinoma kaip tex-mex, kilo iš Teksaso. Meksikoje labai populiaru įvairius patiekalus gaminti prieš klientų akis – tiesiog gatvėje arba namuose, o po to pardavinėti juos „ant ratų“, pavyzdžiui, važiuojant po miestą dviračiu ar maisto furgonu“, – pasakoja L. Tranavičius bei priduria, kad panašiu principu dirbantis šis meksikietiškas restoranas siekia įrodyti, kad šviežią maistą galima patiekti kur kas greičiau nei šaldytą ar iš pusfabrikačių pagamintus patiekalus.

Valgyti grakščiai ar nebijoti išsitepti?

E. Kičiatovo teigimu, kad ir koks estetiškai patrauklus maistas bebūtų, neretai kyla klausimas, kaip jį valgyti, ar būtina naudoti įrankius.

„Labiausiai žmonės baiminasi valgyti rankomis, nes rizikuoja apsitaškyti ir išsipurvinti drabužius, bijo, kad maistas neištežtų ant rankų ar į lėkštę. Iš tiesų, meksikietiškos virtuvės esmė ir yra, kad išsitepti netgi būtina. Valgymas rankomis yra klasikinis takų, buritų ar tortilijų valgymo metodas, suteikiantis daugiausiai pasimėgavimo maistu. Tačiau nieko tokio, jeigu žmonės pirmiausiai susipjausto maistą į gabaliukus ir vėliau jį valgo šakute, juk tai labai individualu“, – sako restorano meksikietiško maisto kultūros žinovai.

Anot L. Tranavičiaus, egzistuoja kelios taisyklės, kurios gali padėti apsisaugoti nuo išsitepimo ir meksikietišką maistą valgyti grakščiau.

Burita
Burita
© Organizatorių nuotr.

„Buritai dažniausiai yra susukami į foliją būtent tam, kad tvirčiau laikytųsi, padažai – neišbėgtų, o mums būtų patogiau valgyti, tačiau neretai vis tiek bandoma valgyti išsivyniojus. Dar blogiau, jeigu valgoma su peiliu ir šakute. Jeigu jau norite valgyti šakute, tai verčiau siūlome rinktis „nuogą“ buritą, kuri paprastai būna patiekiame lėkštėje, o klientas jau renkasi – viską susimaišyti iš karto, ar ragauti kiekvieną ingredientą atskirai“, – pataria L. Tranavičius.

Salotos
Salotos
© Organizatorių nuotr.

Takus, pasak jo, patariama valgyti virš kito tako, kad iškritusius ingredientus būtų lengviau suvalgyti vėliau – viską, kas iškrito, galima pabaigti valgyti šakute, arba gabaliuku tortilijos. Dar vienas dažnai pasitaikantis klaidingas įsitikinimas, E. Kičiatovo teigimu, kai žmonės tikisi, kad susuktas buritas bus karštas patiekalas.

„Neretai klientai tikisi gauti karštus buritus, o gavę kambario temperatūros patiekalą, prašo pašildyti. Atstovaujame amerikietiškų buritų kultą ir naudojamės pasaulyje plačiai paplitusia technika – pašildome tortilijos lakštą, į vidų susukame mėsą, ryžius, pupas ir įvairias šviežias, vėsias daržovių salsas, todėl galutinis rezultatas būna kambario temperatūros. Meksikoje į buritą sukami tik ryžiai pupos ir mėsa, o daržovės ir padažai patiekiami atskirai. Norintiems visiškai karšto patiekalo rekomenduojama rinktis kesadiliją su daug lydyto sūrio“, – pasakoja naujosios meksikietiškos virtuvės vienas iš vadovų E. Kičiatovas.

Kesadilija
Kesadilija
© Organizatorių nuotr.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(19 žmonių įvertino)
3.4211

Senelio žvejoti pamokytas palangiškis įsuko verslą net sostinėje

Taip jau nutiko, kad Palangoje, prie jūros užaugusio Martyno Mančo gyvenimas sukasi aplink žuvį....

Virtuvės šefo rekomendacijos šventiniam stalui: netikėtas silkės užkandis ir tobulas antienos receptas (25)

Kalėdų karštinei įsibėgėjant vienas pagrindinių galvos skausmų – gausus vaišių stalas. Jau...

Švedijos konditerijos virtuozas į Lietuvą atpūtė naujų vėjų (19)

Lietuvoje pirmą kartą lankėsi Švedijos konditerijos virtuozas Sebastian Pettersson –...

Italija siekia, kad espreso kava būtų įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą (13)

Italija siekia, kad espreso kava būtų įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo...

Kalėdiniai Alfo receptai – specialiose gruodžio laidose

„Virtuvės mitų griovėjai“ ir DELFI TV savo žiūrovams bei skaitytojams turi ypatingą...

Top naujienos

Už kovą „Žalgirį“ gyręs Jasikevičius mojo ranka į nokautuojantį Jameso dūrį: man tai neįdomu specialiai Krepšinis.lt iš Maskvos (66)

Antrus metus iš eilės Maskvos „Megasport“ arenoje Kauno „Žalgiriui“ teko žaisti...

RAND ataskaitoje – dar vienas įspėjimas NATO: šios temos Baltijos šalys vengia ne veltui (306)

NATO viršūnių susitikimą Londone prezidentas Gitanas Nausėda pavadino puikiu ir net fantastišku....

Lietaus debesys išplis po visą šalį – siautės itin stiprus vėjas (1)

Penktadienį pietvakarių vėjas pasidarys dar gūsingesnis.

Juodžiausias Jasikevičiaus ruožas: ugnimi į ugnį atsakiusį „Žalgirį“ palaidojo Jameso tritaškis (638)

Kauno „Žalgirio“ (3-9) krepšininkų pastangos nutraukti pralaimėjimų seriją Eurolygoje...

Katastrofos zonoje gyvenusi moteris: ekskursijos į šią vietą turi būti ne pramoga, o galimybė išvysti kvailumo pasekmes (29)

Pagaliau atėjo metas apžvelgti įdomiausią Černobylio zonos objektą – Pripetės miestą....

VU rektorius: dabartiniam valstybės „establišmentui“ reikia radikalaus atnaujinimo – jie nebesupranta, ką daro

„Mūsų protesto akcijos nesibaigs per visus rinkiminius metus. Mūsų tikslas yra nauja karta –...

Latvijos miestas pasipuošė kaip pasakoje: tapo tikra Kalėdų sensacija (77)

Kalėdoms artėjant Latvijos miestai tampa vis gražesniais. Štai ir Uogrė pavirto tikru kalėdiniu...

Rūta Steponavičienė

Vyras papasakojo, kaip jam pavyko nutraukti saitus su alkoholiu: kada joks kodavimas nepadės? (6)

Alkoholizmas – turbūt viena iš opiausių Lietuvos problemų. Tik ar pagalvojame, kad ši...

Rapšys nesulaikomas – apgynė Europos čempiono titulą ir iškovojo antrą aukso medalį (66)

Lietuvos plaukimo žvaigždė Danas Rapšys Glazge (Jungtinė Karalystė) vykstančiose Senojo...

Pasitikrinkite, ar jums tai negresia: 5 nepastebimi dalykai, kurie veda santykius į pražūtį (38)

Labai daug santykių nutrūksta – tokia realybė, kad ir kaip sunku būtų ją pripažinti. Dauguma...