Rinkdamiesi smidrus turguje nesidrovėkite paprašyti jų paragauti. Perlaužkite pusiau ir paragaukite – drąsina dietistė, tinklaraščio „Nom Nom“ įkūrėja Toma Dvelytė. Anot jos, įgudę smidrų mėgėjai iškart pajus, ar tas smidrų ryšulėlis vertas puikuotis ir lėkštėje.
© Shutterstock nuotr.

Lietuviai smidrų skonį jau gerai pažįsta, nors dar visai neseniai tik grožėdavosi šalia dažno namų svyruojančiais peraugusiais jų krūmais. T. Dvelytė pasakoja, kad Lietuvą smidrai pasiekė jau senokai, tačiau gan greitai buvo pamiršta, kad tai yra ir valgomas, o ne tik dekoratyvinis augalas. Turbūt anuomet nesužavėjo jų paruošimo būdas, svarsto pašnekovė ir džiaugiasi, kad vis labiau pasaulinėje virtuvėje savo vardą garsinantys smidrai mūsų šalį vėl pasivijo.

„Smidrų galime užsiauginti kiekvienas, turintis žemės plotelį. Kiekvienas galime juos lengvai ir paruošti įvairiems patiekalams. Smidrai ne tik solidūs bei puošnūs, bet ir gardūs bei naudingi sveikatai“, – sako T. Dvelytė.

Smidrų krūmas
Smidrų krūmas
© Shutterstock

Ne tik skanu, bet ir sveika

Tai žolinis augalas, šaknis su pumpurėliais, pristatydama šį delikatesą sako dietistė. Baltieji smidrai yra daigų dar nespėjusios išskleisti šaknys. Pasistiebusios šaknys ir išleidusios pumpurus įgauna žalią spalvą. Baltieji smidrai turi labai solidų skonį, turintį riešutų poskonį. Tuo metu žalieji stiebai yra kiek švelnesni gomuriui, tačiau vertinami bene kiekvienoje virtuvėje.

Tikro delikateso statusą visame pasaulyje įgavę smidrai, anot T. Dvelytės, tokiais ir išliks, jei atkreipsime dėmesį į sezoniškumą. Smidrų sezonas gan trumpas, todėl vien sulaukti jų „žydėjimo“ ir galiausiai paragauti, kaip sako pašnekovė, jau ir yra tikras delikatesas.

Savo maistine verte smidrai nenori nusileisti kitiems šakniniams augalams, teigia specialistė ir pateikia detalią jų „charakteristiką“: „100 g smidrų yra net 93,2 g vandens. Tai reiškia, kad reguliariai valgydami daržoves mes kartu aprūpiname organizmą vertingais skysčiais. Bet smidrai nesustoja žavėti ties šiuo faktu. Tai taip pat nekaloringas augalas – 100 g smidrų turi viso labo tik 20 kalorijų, 13 iš jų gaunamų iš angliavandenių ir 6 kalorijos – iš riebalų. Iš viso 4 g angliavandenių, bet svarbiausia, kad net pusė jų, t.y. 2 g, yra vien maistinės skaidulos. Augalinių riebalų vos pėdsakai, o baltymų – 2 g. Dėl jų gan įtaigios žalios spalvos galime įspėti, kad juose gausu vitamino K. Vitaminas K padeda palaikyti normalų kraujo krešėjimą, skatina žaizdų gijimą, kartu su vitaminu D dalyvauja kaulų atsinaujinimo procesuose, dalyvauja regeneracijos procesuose, didina atsparumą infekcijoms. Kadangi vitaminas K yra tirpus riebaluose, nebijokite ant paruoštų smidrų užlašinti keleto lašelių kokybiško aliejaus. Žalia smidrų spalva taip pat indikuoja, kad juose yra folio rūgšties. Neatsilieka ir vitaminas A bei geležis, tiaminas ir vitaminas C.“

Smidrai – tikras sezoninis delikatesas: kuo naudingas sveikatai ir kaip skaniai paruošti
© DELFI montažas / Shutterstock

Turi išlikti traškūs ir žali

Ruošiant smidrus svarbiausia nepamiršti svarbiausios taisyklės – šiukštu negalima jų pervirti ar perkepti. Kaip sako T. Dvelytė, jie turi išlikti solidūs, grakštūs, tiek nupjovus nuo šaknies, tiek jau patiekus lėkštėje.

„Vien pumpurėlius, tuos, kuriuos dažniausiai randame ištisus metus parduotuvėje, geriausia būtų apvirti garuose vos keletą minučių ar 30 sekundžių apkepti gerai įkaitusioje wok keptuvėje. Sezono metu valgomus smidrų stiebus dažniausiai nusipirksite surištus į ryšulėlį. Jo neišrišę ir nupjovę kietąją stiebo dalį (apie 1 cm) stačius virkite apie 2–3 minutes. Vanduo neturi apsemti pumpurėlių, jie gali virti vandens garuose. Svarbu atminti ir tai, kad smidrus reikia įdėti jau į verdantį vandenį“, – moko dietistė.

Smidrai – tikras sezoninis delikatesas: kuo naudingas sveikatai ir kaip skaniai paruošti
© Shutterstock

Norėdami, kad smidrai išliktų traškūs ir intensyvios žalios spalvos, tuo metu, kol jie verda, pasiruoškite indą su lediniu vandeniu (su ledukais) ir išvirę iškart į jį panardinkite smidrus kelioms sekundėms.

Kadangi smidrai yra traškūs ir nekaloringi, jie puikiai dera su minkštais ir sotesniais maisto produktais, įsitikinusi specialistė. „Todėl dažniausiai juos ir išvysite pagamintus greta virto kiaušinio, Hollandaise padažo, lašišos, apkepto kumpio ar sūrio fritatos“, – pateikia pavyzdžius pašnekovė.

Šį kartą iš šių augalų dietistė siūlo pasigaminti savo svetainėje publikuotą patiekalą itin skambiu pavadinimu „Parvirtę didingieji“.

Smidrai – tikras sezoninis delikatesas: kuo naudingas sveikatai ir kaip skaniai paruošti
© Tinklaraščio „Nom Nom“ nuotr.

Reikės:

  • smidrų
  • česnako
  • Himalajų druskos
  • kokosų aliejaus
  • pistacijų
  • sezamo sėklų

Gaminimas:

  1. Smidrų kotelių apačias apie 1–2 cm nupjauname.
  2. Orkaitę užstatome grilio funkcijai iki 230 C temperatūros.
  3. Ant kepimo skardos paklojame saugaus (nebalinto) sviestinio popieriaus ir suguldome didinguosius smidrus.
  4. Apšlakstome šiek tiek kokoso aliejumi, Himalajų druska ir smulkiai pjaustytu česnaku bei pistacijų riešutais.
  5. Čirškiname, kol smidrai suminkštėja. Tai priklauso nuo jų storio. Man pakako 5 minučių.
  6. Patiekiame su pesto padažu ir sezamo sėklomis.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

JAV vyras per minutę sau ant pilvo supjaustė 26 arbūzus (6)

Rekordų entuziastas iš Niujorko įrodė, kad per minutę įmanoma perpjauti 26 arbūzus. Padėjėjų...

Šioje ledų gausybėje pasislėpęs ledinukas. Ar sugebėsite jį rasti? (16)

Vengrijos menininkas Gergely Dudás – tikras maskuotės meistras, kurio kūriniai internete jau...

Už 50 eurų pavalgyti Palangoje vos tilpo žmonės (130)

Jau 25 metus virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas sukasi aplink puodus profesionalioje virtuvėje ir...

Pasiseks net naujokams: ką daryti, kad mėsa burnoje tirpte tirptų (13)

Specialiai kepti ant žarijų paruoštų maisto produktų asortimentas šiltuoju metų laiku kasmet...

Ištikimiausi „Le Dîner en Blanc Vilnius“ dalyviai jau ruošiasi baltajam piknikui (10)

Rugpjūčio 31 dieną vyksianti jubiliejinė „Le Dîner en Blanc “ jau penktą kartą Vilniaus...

Top naujienos

Naujas projektas sukėlė audrą: gyventojai savivaldybę kaltina korupcija (152)

Jau netrukus Senosios Šeškinės dalyje, Siesikų gatvėje, išdygs naujas daugiabučių kvartalas...

Sunkios būklės moters artimieji įsižeidė nugirdę gydytojos repliką (208)

„Kai mirs, palaidosit ir pabūsit“, – tarė Kauno klinikinės ligoninės gydytoja sunkios...

Apie olimpiadą pasvajojantis Motiejūnas: Lietuva yra mano šalis, o mano širdis – su rinktine interviu (44)

„Tai labai gabus žaidėjas. Negaliu prilyginti, kad jis toks kaip Sabonis, nes Sabonis yra toks...

Šiluma ir lietus dar nesitrauks

Ties Rusija įsitvirtinęs ciklonas ir artimiausiomis dienomis lems mūsų orus .

Pasimatyme su „Alfa vyru“ Airinu buvusi mergina: iki šiol atsimenu, kaip jis uostė mano plaukus (404)

Prieš ketverius metus buvau pasimatyme su „Alfa vyru“ Airinu Arutiunianu. Ne kaip eilinė...

Sostinėje įvyko avarija, pareikalavusi 34-erių motociklininko gyvybės (73)

Trečiadienio vakarą Vilniuje įvyko motociklininko mirtimi pasibaigusi avarija.

Garsus erotikos modelis Katie Price apgavo lietuvių dizainerę Elvyrą Monginienę: skandalas nuskambėjo užsienio spaudoje (46)

Visame pasaulyje nuogybėmis ir skandalais išgarsėjusi Katie Price , dar žinoma Jordan pseudonimu,...

Iš urvo Tailande išgelbėti berniukai turi netikėtą planą (25)

Berniukai kartu su savo futbolo treneriu kelias savaites įkalinti potvynio praleido požeminiame...

Tragiškas vakaras Prienų rajone: nukrito parasparnis, pilotas neišgyveno (48)

Trečiadienį 20.58 val. Bendrajame pagalbos centre skubios pagalbos telefono numeriu 112 gautas...

Anglijos paplūdimiuose – būrys girtų kirų: paukščiai svaiginosi šiukšlėse (13)

Pietvakarių Anglijoje paplūdimiuose buvo rasta dešimtys kirų, kurie „nesiorientavo ir buvo...