aA
Jau prasidėjo peraugusių daržovių metas. Laiku nenuskinti agurkai, cukinijos, krapai ir kitos gėrybės pasmerkiamos gulėti namų kampe arba būti išmestos. Pilni krepšiai tokių likučių nervina, nes nespėjame jų suvalgyti, marinavimui vis sunkiau rasti laiko arba jau reikiamas kiekis žiemai paruoštas rūsyje, o čia vis auga ir auga naujas derlius.
© Recepto autorė

Būna, kad gėrybių primygtinai įbruka močiutė ar anyta, jūs sakote, „nereikia, nesuvalgysime“, bet jos ir pačios nori atsikratyti daržo pertekliumi, todėl viskas baigiasi „vis tiek paimk, įdedu“. O jūsų vaikai kaip tyčia tiesiog nekenčia daržovių ir kategoriškai atsisako valgyti keptas cukinijas arba viską, kur jų yra įdėta.

Taip, pripažinsiu, man, kaip ir daugeliui, vaikystėje kai kurios daržovės buvo bjaurios. Blynai su cukinijomis ar obuoliais, švieži, kelias dienas rauginti agurkai buvo vieni iš tų mamos „nesąmonių“. Buvo gaila žiūrėti į ją, plušančią darže, o baigiantis vasarai neturinčiai kur dėti agurkų ir pusę jų, peraugėlių stora oda, tiesiog išmetančią lauk. Iki tol, kol kažkas apšvietė, ką su visais likučiais galima nuveikti.

Visa ko perteklius išlepina. Tačiau švaistytis šviežiais ir ypač savam ar močiutės darže užaugintais agurkais tiesiog nusikaltimas. Kaip sunku šiais laikais rasti kokybišką, natūralią ir chemikalais nepurkštą daržovę! Jau nekalbu apie žiemos metą. Nei turgaus, nei didžiausio prekybos centro maisto skyriuje nerasite tokio skonio daržovių, kokių galite susigaudyti vasarą labiau pasistengę. Todėl jei tik kas nors jums siūlo savo daržo „išmestukų“, imkite ir kitiems paaiškinkite, kaip tai gerai.

Be to, nereikia praleisti marių laiko virtuvėje, kad sukauptumėte puikių atsargų žiemai. Įdarbinkite savo šeimos narius į pagalbą papjaustyti daržovių, susiplanuokite laisvesnį vakarą, kartu tai bus būdas ne lindėti internete, o nuoširdžiai pabendrauti. Ypač toks poilsis tinkamas protinį darbą dirbantiems žmonėms, vaikams – būdas sužinoti daugiau apie gamtos gėrybes, įgyti naudingų žinių, atitraukti nuo kompiuterinių žaidimų.

O kai ateis žiema, trauksite iš sandėlio skanėstus ir sau padėkosite, nes turėsite pasididžiavimo vertų šeimos kūrinių, kurie bus šimtą kartų geresni nei plastmasinis pomidoras iš parduotuvės ar suglebęs žalias agurkas.

Štai keli receptai, kai gelbėti daržoves nešveičiant jų į šiukšlių dėžę, yra labai paprasta, o vėliau – skanumas. Jei pasidarysite tiek, kad nesuvalgote patys, padovanokite žiemos švenčių proga kaimynams ar kolegoms.

Agurkų salotos (arba skani makalūzė) žiemai

(išeis apie 1,5 l mišrainės)

Reikės:

  • 2 kg agurkų
  • 4–5 didelių galvų svogūnų
  • 100 ml acto
  • 100 ml aliejaus
  • 1 šaukšto druskos
  • 2 šaukštų cukraus
  • gero gniužulo krapų

Gaminimas:

  1. Agurkų odą nulupkite (jei stora oda) arba nuskuskite. Juos pjaustykite apvaliais griežinėliais, didesnius dalinkite dar į dvi dalis.
  2. Svogūnus supjaustykite žiedais.
  3. Viską dėkite į puodą, supilkite actą, aliejų, druską ir cukrų. Viską gerai išmaišykite ir palikite nakčiai.
  4. Kitą dieną dėkite pasmulkintus krapus, viską gerai išmaišykite, bus susidarę daug sulčių.
  5. Mišrainę pakaitinkite ant ugnies 5 minutes.
  6. Masę dėkite į pakaitintus stiklainius (patogiausia 0,5 l), užsukite karštu vandeniu nuplikytu, gerai nusausintu dangteliu.
Skaniausias būdas išgelbėti daržoves: žiemą sau padėkosite
© Shutterstock


Cukinijų mišrainė

  • 2 kg gryno svorio supjaustytų cukinijų (jei stora oda, būtina ją nulupti)
  • 800 g tarkuotų morkų
  • 800 g kapotų svogūnų (4–5 galvos)
  • 400 pomidorų
  • 100 ml acto
  • 100 ml aliejaus
  • 1 šaukšto druskos
  • 2 šaukštų cukraus

Gaminimas:

  1. Visas paruoštas daržoves dėkite į puodą. Pilti druską, cukrų ir aliejų ir viską išmaišę gerai pakaitinkite 20 min.
  2. Baigdami įpilkite acto ir viską išmaišykite dar kartą. Masę dėkite į pakaitintus stiklainius (patogiausia 0,5 l), užsukite karštu vandeniu nuplikytu, gerai nusausintu dangteliu.
Skaniausias būdas išgelbėti daržoves: žiemą sau padėkosite
© Shutterstock

Dieviškas, bet primirštas kompotas, kuriame cukinijos virsta anansais! Tereikia surasti nykstančių geltonųjų slyvukų – ir turėsite saldų, skanų naminį gėrimą.

Geltonųjų slyvukų ir cukinijų gėrimas

(vienas 3 l stiklainis)

Reikės:

  • 0,5 l geltonųjų slyvukų
  • 0,5 l cukinijų, nuluptų ir supjaustytų kubeliais
  • 2–2,5 l vandens
  • 4–5 stiklinės cukraus

Gaminimas:

  1. Slyvukus ir cukinijas reikia nulieti karštu vandeniu ir dėti į iškaitintą stiklainį.
  2. Puode užvirkite vandenį ir sudėkite visą cukrų. Užvirus, gausite sirupą. Pažiūrėkite, kad išeitų labai saldus, nes slyvukai reikalauja daug cukraus.
  3. Karštą sirupą pilkite į stiklainį su slyvukais ir cukinijomis, užšaukite vakavimo dangteliu.
  4. Patiesę virtuvės rankšluostį, ant jo dėkite apverstą aukštyn stiklainį su gėrimu. Palikite atvėsti.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Barista: geros kavos namie pasigaminti nepavyks (27)

Pirmą kartą juodos kavos puodelį geriančiam žmogui ji greičiausiai nepatiktų, LRT RADIJO...

Lietuviai – dideli sūrio mėgėjai: kiek jo suvalgome ir kokį labiausiai mėgstame (2)

Daugiau nei kelis šimtus metų skaičiuojantys įvairūs gurmaniški sūriai – parmezanas,...

Pelėsinių sūrių gidas: kokie populiariausi ir su kuo derinti (2)

Šiuo metu parduotuvėse galima rasti daugiau kaip 100 pelėsinio sūrio gaminių, tačiau retas gerai...

Pasaulinė kiaušinių diena: 10 priežasčių, kodėl verta juos valgyti (3)

Antrąjį spalio penktadienį daugelyje šalių švenčiama Pasaulinė kiaušinių diena. Tuo metu...

Nauja Liverpulio lietuvių pradžia: startuos su cepelinais (17)

Nors Liverpulyje gyvenantys lietuviai gali būti skaičiuojami tūkstančiais, niekas, be...

Top naujienos

Ar tikrai emigrantai kraunasi lagaminus? Skambina ir studentai, ir pensininkai (529)

Į kurią pusę labiau krypsta lietuvių akys: į Londoną ar į Lietuvą? Grįžtančių tikrai yra,...

Dėl milijonų peržiūrėto seksualaus Tomo Bagdonavičiaus vaizdo klipo pasipylė grasinimai ir iširo šeima (181)

Londone ilgus metus dainavęs ir didesnio populiarumo sulaukęs po to kai prakalbo apie savo...

Gydytoja Cikanavičiūtė apie riebalus: papasakojo viską, kas jums nutylima (61)

Riebalai – viena pagrindinių maistinių medžiagų, pastaruoju metu kelianti daug diskusijų ir...

Orai: be skėčio neapsieisime

Šią savaitę mūsų laukia nemalonios orų permainos, atkeliaus lietūs, įsisiautės vėtros, kris...

Skandalu virtusi reforma varo į neviltį: mokiniai rado, kur gauti maisto – šluoja viską valgyklos visai ištuštėjo (665)

Netyla diskusijos ir skandalai dėl pasikeitusių reikalavimų mokyklų valgyklų patiekalams. Kol...

Po penkerių metų pertraukos F-1 lenktynes laimėjo Raikkonenas kova dėl titulo tęsiasi (9)

Ostine, JAV, sekmadienį vykusiose F-1 lenktynėse pergalę po itin ilgos pertraukos iškovojo...

Gyvenimo audrų nublokšti gyvena sąvartyne: trijų kambarių „buveinė“ saugo liūdnas paslaptis (184)

Pokalbio pradžioje 63 metų buvusi kaunietė Nijolė tikino, kad Jonavos sąvartyne gyvena nuo 2012...

„Tinginių“ uogos: miestiečių pora įsitikino, kad ne viskas paprasta, bet ūkio nemeta (15)

Užkietėjęs miestietis su sutuoktine susigundė vadinamomis „tinginių“ uogomis ir ėmė...

Kodėl prieš einant miegoti visada reikia užsidaryti miegamojo duris? (19)

Prieš miegą mes visi išsivalome dantis, nusiprausiame veidą ir apsirengiame patogią pižamą...

5 elementų teorija – kokia stichija jus valdo? (7)

Penkių asmenybės tipų arba elementų teorija paplito Kinijoje prieš 2000 metų – manyta, kad...