Jau prasidėjo peraugusių daržovių metas. Laiku nenuskinti agurkai, cukinijos, krapai ir kitos gėrybės pasmerkiamos gulėti namų kampe arba būti išmestos. Pilni krepšiai tokių likučių nervina, nes nespėjame jų suvalgyti, marinavimui vis sunkiau rasti laiko arba jau reikiamas kiekis žiemai paruoštas rūsyje, o čia vis auga ir auga naujas derlius.
© Recepto autorė

Būna, kad gėrybių primygtinai įbruka močiutė ar anyta, jūs sakote, „nereikia, nesuvalgysime“, bet jos ir pačios nori atsikratyti daržo pertekliumi, todėl viskas baigiasi „vis tiek paimk, įdedu“. O jūsų vaikai kaip tyčia tiesiog nekenčia daržovių ir kategoriškai atsisako valgyti keptas cukinijas arba viską, kur jų yra įdėta.

Taip, pripažinsiu, man, kaip ir daugeliui, vaikystėje kai kurios daržovės buvo bjaurios. Blynai su cukinijomis ar obuoliais, švieži, kelias dienas rauginti agurkai buvo vieni iš tų mamos „nesąmonių“. Buvo gaila žiūrėti į ją, plušančią darže, o baigiantis vasarai neturinčiai kur dėti agurkų ir pusę jų, peraugėlių stora oda, tiesiog išmetančią lauk. Iki tol, kol kažkas apšvietė, ką su visais likučiais galima nuveikti.

Visa ko perteklius išlepina. Tačiau švaistytis šviežiais ir ypač savam ar močiutės darže užaugintais agurkais tiesiog nusikaltimas. Kaip sunku šiais laikais rasti kokybišką, natūralią ir chemikalais nepurkštą daržovę! Jau nekalbu apie žiemos metą. Nei turgaus, nei didžiausio prekybos centro maisto skyriuje nerasite tokio skonio daržovių, kokių galite susigaudyti vasarą labiau pasistengę. Todėl jei tik kas nors jums siūlo savo daržo „išmestukų“, imkite ir kitiems paaiškinkite, kaip tai gerai.

Be to, nereikia praleisti marių laiko virtuvėje, kad sukauptumėte puikių atsargų žiemai. Įdarbinkite savo šeimos narius į pagalbą papjaustyti daržovių, susiplanuokite laisvesnį vakarą, kartu tai bus būdas ne lindėti internete, o nuoširdžiai pabendrauti. Ypač toks poilsis tinkamas protinį darbą dirbantiems žmonėms, vaikams – būdas sužinoti daugiau apie gamtos gėrybes, įgyti naudingų žinių, atitraukti nuo kompiuterinių žaidimų.

O kai ateis žiema, trauksite iš sandėlio skanėstus ir sau padėkosite, nes turėsite pasididžiavimo vertų šeimos kūrinių, kurie bus šimtą kartų geresni nei plastmasinis pomidoras iš parduotuvės ar suglebęs žalias agurkas.

Štai keli receptai, kai gelbėti daržoves nešveičiant jų į šiukšlių dėžę, yra labai paprasta, o vėliau – skanumas. Jei pasidarysite tiek, kad nesuvalgote patys, padovanokite žiemos švenčių proga kaimynams ar kolegoms.

Agurkų salotos (arba skani makalūzė) žiemai

(išeis apie 1,5 l mišrainės)

Reikės:

  • 2 kg agurkų
  • 4–5 didelių galvų svogūnų
  • 100 ml acto
  • 100 ml aliejaus
  • 1 šaukšto druskos
  • 2 šaukštų cukraus
  • gero gniužulo krapų

Gaminimas:

  1. Agurkų odą nulupkite (jei stora oda) arba nuskuskite. Juos pjaustykite apvaliais griežinėliais, didesnius dalinkite dar į dvi dalis.
  2. Svogūnus supjaustykite žiedais.
  3. Viską dėkite į puodą, supilkite actą, aliejų, druską ir cukrų. Viską gerai išmaišykite ir palikite nakčiai.
  4. Kitą dieną dėkite pasmulkintus krapus, viską gerai išmaišykite, bus susidarę daug sulčių.
  5. Mišrainę pakaitinkite ant ugnies 5 minutes.
  6. Masę dėkite į pakaitintus stiklainius (patogiausia 0,5 l), užsukite karštu vandeniu nuplikytu, gerai nusausintu dangteliu.
Skaniausias būdas išgelbėti daržoves: žiemą sau padėkosite
© Shutterstock


Cukinijų mišrainė

  • 2 kg gryno svorio supjaustytų cukinijų (jei stora oda, būtina ją nulupti)
  • 800 g tarkuotų morkų
  • 800 g kapotų svogūnų (4–5 galvos)
  • 400 pomidorų
  • 100 ml acto
  • 100 ml aliejaus
  • 1 šaukšto druskos
  • 2 šaukštų cukraus

Gaminimas:

  1. Visas paruoštas daržoves dėkite į puodą. Pilti druską, cukrų ir aliejų ir viską išmaišę gerai pakaitinkite 20 min.
  2. Baigdami įpilkite acto ir viską išmaišykite dar kartą. Masę dėkite į pakaitintus stiklainius (patogiausia 0,5 l), užsukite karštu vandeniu nuplikytu, gerai nusausintu dangteliu.
Skaniausias būdas išgelbėti daržoves: žiemą sau padėkosite
© Shutterstock

Dieviškas, bet primirštas kompotas, kuriame cukinijos virsta anansais! Tereikia surasti nykstančių geltonųjų slyvukų – ir turėsite saldų, skanų naminį gėrimą.

Geltonųjų slyvukų ir cukinijų gėrimas

(vienas 3 l stiklainis)

Reikės:

  • 0,5 l geltonųjų slyvukų
  • 0,5 l cukinijų, nuluptų ir supjaustytų kubeliais
  • 2–2,5 l vandens
  • 4–5 stiklinės cukraus

Gaminimas:

  1. Slyvukus ir cukinijas reikia nulieti karštu vandeniu ir dėti į iškaitintą stiklainį.
  2. Puode užvirkite vandenį ir sudėkite visą cukrų. Užvirus, gausite sirupą. Pažiūrėkite, kad išeitų labai saldus, nes slyvukai reikalauja daug cukraus.
  3. Karštą sirupą pilkite į stiklainį su slyvukais ir cukinijomis, užšaukite vakavimo dangteliu.
  4. Patiesę virtuvės rankšluostį, ant jo dėkite apverstą aukštyn stiklainį su gėrimu. Palikite atvėsti.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Pasaulyje išgarsėjusį šokoladą kuriantis lietuvis: kartumas – prasto šokolado požymis (20)

Šokoladas tikrai ne saldainis – tai labai išlepęs kakavos vaisiaus produktas, sako rankų darbo...

Į Taivano restoraną plūsta smaližiai paragauti ledų, kurie atrodo kaip tikri šuniukai

Iš valgomų ledų pagaminti šarpėjų veislės šuniukai tokie tikroviški ir mieli, kad tikrai...

10 ingredientų, kurių sriubai geriau nenaudoti (62)

Sriuba yra ne tik skanus ir maistingas, bet ir figūrai naudingas patiekalas. Tačiau daugelis...

Gargžduose surengtame Lietuvos cepelinų virimo čempionate dalyviai varžėsi, kieno padažo skonis geresnis (13)

Daugiau kaip 700 cepelinų su grybų, varškės, morkų ir mėsos įdarais, įvairiais padažais -...

9 klaidos, kurias kepdami šašlykus daro net patyrę šefai (50)

Šašlykų kokybei turi įtakos daug veiksnių – marinatas, mėsos rūšis ir t. t. Ir vis tik daug...

Top naujienos

Viskas pasikeitė per naktį: oro uoste – „turistai“ su automatais, gatvėse pasirodė tankai (77)

„Sugedus lėktuvui“ nusileidę „turistai“ ir „ Aeroflot darbuotojai“ atstato automatų...

Baltarusės vyksta gimdyti į Vilnių ir moka tūkstančius: Olga papasakojo esminius skirtumus (86)

Tarp Baltarusijos moterų, besiruošiančių tapti motinomis, populiarūs gimdymai Vilniuje. Žinoma,...

Lietuvių atostogas Lenkijoje apkartino grėsmę sveikatai keliantis jūros vanduo (18)

Praeitame pasakojime apie Lenkijos pajūrį išsiaiškinome, kad sąvoka “pasijausti ponais” gal...

Bandė emigruoti į Norvegiją, bet nepasisekė: nuo to laiko savo šeimos gyvenimą pavertė pragaru (49)

„Sugyventinis sakė, kad neužsikoduos. Sakė: ką, aš nesveikas, kad negersiu? Vaikų teisių...

„Žiurkikių“ kebabais prekiaujantis verslininkas: nėra ko piktintis, pavadinimas – žmonos garbei (107)

„Žiurkikių“ kebabas. Tokį maisto patiekalą galite nusipirkti dviejose Molėtuose...

Tikriems lietuviškiems lašiniams iškilo rimtas pavojus (45)

Naujas kovos su afrikiniu kiaulių maru (AKM) planas grasina tautinio paveldo mėsos produktų gamybai...

Doveika įvertino Vėlyvio provokaciją bažnyčioje: ar nusišlapinti ant artimo žmogaus kapo taip pat būtų labai meniška? (429)

„Čia nieko originalaus. Nieko. Tuščia. Čia garbėtroškos priemonė“, – apie Emilio Vėlyvo...

Dvylika efektyviausių būdų, kaip sujaudinti moterį

Mokslininkai išsiaiškino, kad norint susijaudinti prieš seksą, moterims reikia daugiau laiko nei...

Mama pasibaisėjo kitų patarimais: motinos pieną ragino keisti ryžių nuoviru (2)

Konkursui „Mano istorija – esu kitokia mama negu visos“ savo pasakojimą atsiuntusi Justina...

Niekšai bites išmetė į šiukšlių konteinerį

Klaipėdoje, Mokyklos gatvėje, prie šiukšlių konteinerio žmonės pastebėjo besisukantį bičių...