aA
Jau prasidėjo peraugusių daržovių metas. Laiku nenuskinti agurkai, cukinijos, krapai ir kitos gėrybės pasmerkiamos gulėti namų kampe arba būti išmestos. Pilni krepšiai tokių likučių nervina, nes nespėjame jų suvalgyti, marinavimui vis sunkiau rasti laiko arba jau reikiamas kiekis žiemai paruoštas rūsyje, o čia vis auga ir auga naujas derlius.
© Recepto autorė

Būna, kad gėrybių primygtinai įbruka močiutė ar anyta, jūs sakote, „nereikia, nesuvalgysime“, bet jos ir pačios nori atsikratyti daržo pertekliumi, todėl viskas baigiasi „vis tiek paimk, įdedu“. O jūsų vaikai kaip tyčia tiesiog nekenčia daržovių ir kategoriškai atsisako valgyti keptas cukinijas arba viską, kur jų yra įdėta.

Taip, pripažinsiu, man, kaip ir daugeliui, vaikystėje kai kurios daržovės buvo bjaurios. Blynai su cukinijomis ar obuoliais, švieži, kelias dienas rauginti agurkai buvo vieni iš tų mamos „nesąmonių“. Buvo gaila žiūrėti į ją, plušančią darže, o baigiantis vasarai neturinčiai kur dėti agurkų ir pusę jų, peraugėlių stora oda, tiesiog išmetančią lauk. Iki tol, kol kažkas apšvietė, ką su visais likučiais galima nuveikti.

Visa ko perteklius išlepina. Tačiau švaistytis šviežiais ir ypač savam ar močiutės darže užaugintais agurkais tiesiog nusikaltimas. Kaip sunku šiais laikais rasti kokybišką, natūralią ir chemikalais nepurkštą daržovę! Jau nekalbu apie žiemos metą. Nei turgaus, nei didžiausio prekybos centro maisto skyriuje nerasite tokio skonio daržovių, kokių galite susigaudyti vasarą labiau pasistengę. Todėl jei tik kas nors jums siūlo savo daržo „išmestukų“, imkite ir kitiems paaiškinkite, kaip tai gerai.

Be to, nereikia praleisti marių laiko virtuvėje, kad sukauptumėte puikių atsargų žiemai. Įdarbinkite savo šeimos narius į pagalbą papjaustyti daržovių, susiplanuokite laisvesnį vakarą, kartu tai bus būdas ne lindėti internete, o nuoširdžiai pabendrauti. Ypač toks poilsis tinkamas protinį darbą dirbantiems žmonėms, vaikams – būdas sužinoti daugiau apie gamtos gėrybes, įgyti naudingų žinių, atitraukti nuo kompiuterinių žaidimų.

O kai ateis žiema, trauksite iš sandėlio skanėstus ir sau padėkosite, nes turėsite pasididžiavimo vertų šeimos kūrinių, kurie bus šimtą kartų geresni nei plastmasinis pomidoras iš parduotuvės ar suglebęs žalias agurkas.

Štai keli receptai, kai gelbėti daržoves nešveičiant jų į šiukšlių dėžę, yra labai paprasta, o vėliau – skanumas. Jei pasidarysite tiek, kad nesuvalgote patys, padovanokite žiemos švenčių proga kaimynams ar kolegoms.

Agurkų salotos (arba skani makalūzė) žiemai

(išeis apie 1,5 l mišrainės)

Reikės:

  • 2 kg agurkų
  • 4–5 didelių galvų svogūnų
  • 100 ml acto
  • 100 ml aliejaus
  • 1 šaukšto druskos
  • 2 šaukštų cukraus
  • gero gniužulo krapų

Gaminimas:

  1. Agurkų odą nulupkite (jei stora oda) arba nuskuskite. Juos pjaustykite apvaliais griežinėliais, didesnius dalinkite dar į dvi dalis.
  2. Svogūnus supjaustykite žiedais.
  3. Viską dėkite į puodą, supilkite actą, aliejų, druską ir cukrų. Viską gerai išmaišykite ir palikite nakčiai.
  4. Kitą dieną dėkite pasmulkintus krapus, viską gerai išmaišykite, bus susidarę daug sulčių.
  5. Mišrainę pakaitinkite ant ugnies 5 minutes.
  6. Masę dėkite į pakaitintus stiklainius (patogiausia 0,5 l), užsukite karštu vandeniu nuplikytu, gerai nusausintu dangteliu.
Skaniausias būdas išgelbėti daržoves: žiemą sau padėkosite
© Shutterstock


Cukinijų mišrainė

  • 2 kg gryno svorio supjaustytų cukinijų (jei stora oda, būtina ją nulupti)
  • 800 g tarkuotų morkų
  • 800 g kapotų svogūnų (4–5 galvos)
  • 400 pomidorų
  • 100 ml acto
  • 100 ml aliejaus
  • 1 šaukšto druskos
  • 2 šaukštų cukraus

Gaminimas:

  1. Visas paruoštas daržoves dėkite į puodą. Pilti druską, cukrų ir aliejų ir viską išmaišę gerai pakaitinkite 20 min.
  2. Baigdami įpilkite acto ir viską išmaišykite dar kartą. Masę dėkite į pakaitintus stiklainius (patogiausia 0,5 l), užsukite karštu vandeniu nuplikytu, gerai nusausintu dangteliu.
Skaniausias būdas išgelbėti daržoves: žiemą sau padėkosite
© Shutterstock

Dieviškas, bet primirštas kompotas, kuriame cukinijos virsta anansais! Tereikia surasti nykstančių geltonųjų slyvukų – ir turėsite saldų, skanų naminį gėrimą.

Geltonųjų slyvukų ir cukinijų gėrimas

(vienas 3 l stiklainis)

Reikės:

  • 0,5 l geltonųjų slyvukų
  • 0,5 l cukinijų, nuluptų ir supjaustytų kubeliais
  • 2–2,5 l vandens
  • 4–5 stiklinės cukraus

Gaminimas:

  1. Slyvukus ir cukinijas reikia nulieti karštu vandeniu ir dėti į iškaitintą stiklainį.
  2. Puode užvirkite vandenį ir sudėkite visą cukrų. Užvirus, gausite sirupą. Pažiūrėkite, kad išeitų labai saldus, nes slyvukai reikalauja daug cukraus.
  3. Karštą sirupą pilkite į stiklainį su slyvukais ir cukinijomis, užšaukite vakavimo dangteliu.
  4. Patiesę virtuvės rankšluostį, ant jo dėkite apverstą aukštyn stiklainį su gėrimu. Palikite atvėsti.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Restoranas nustatė „baudą“ už nesuvalgytą patiekalą (26)

Jungtiniuose Arabų Emyratuose vis labiau suvokiant maisto mėtymo problemą, viename Dubajaus...

„Beatos virtuvėje“ studentė pademonstravo, kaip pasigaminti prancūzišką šedevrą: Lietuvoje tokio nenusipirksite (32)

Jei nors truputį nusimanote ir žinote daugiau apie konditeriją, tai šis tortas yra kažkas...

Maisto ruošimo mitai: triukai, kuriais neverta tikėti (17)

Gaminant kai kuriuos patiekalus praverčia įvairių triukų ir taisyklių išmanymas. Tai padeda,...

Prof. Rimvydas Laužikas atsakė į klausimą, kaip prieš 200 metų valgė paprasti „mirtingieji“ ir diduomenė (12)

Dubingių piliavietės tyrimų projektuose atrasta medžiaga, susijusi su Radvilų mitybos įpročiais...

Prancūziškas antienos troškinys: Beata Nicholson atskleidė, kas su šia mėsa tinka labiausiai (46)

Yra patiekalų, kurie įrašyti į pasaulinę kulinarijos enciklopediją. Vienas iš jų –...

Top naujienos

Ovacijomis Vilniuje pasitiktos sugrįžusios Dakaro komandos (28)

Šeštadienio vakaras Vilniaus oro uoste ne vienam keleiviui buvo neįprastas. Kone visos Lietuvos...

Emigranto nusikaltimas sukrėtė ne tik Lietuvą, bet ir Švediją: nužudytą paauglę rado užklijuotomis lūpomis (92)

Darbą baigusi septyniolikmetė nusiuntė tėvui žinutę, kad grįžta namo, tačiau į juos taip ir...

Lietuviai įamžino chaotišką Indijos sostinę: jeigu ši šalis neegzistuotų, niekam neužtektų vaizduotės ją išgalvoti (32)

„Jeigu Indija neegzistuotų, niekam neužtektų vaizduotės ją išgalvoti“, - taip sakė...

Radžvilas: tai ir yra pabaigos ženklas (470)

Didžiosios Britanijos atsiskyrimas yra labai panašus į Sąjūdį, Europos Sąjunga ( ES ) eina...

Sirgalių žinutę išgirdęs Adomaitis po skaudaus pralaimėjimo citavo dukterį (96)

Vilniaus „Ryto“ vyriausiojo trenerio Dainiaus Adomaičio 45-ojo gimtadienio vakaras –...

„Hadsono stebuklas“: kaip išvengta tragedijos (28)

Sausio 15 d. sukako lygiai dešimt metų nuo vadinamojo Hadsono upės stebuklo, kai „ US Airways “...

Skamba antroji „Eurovizijos“ atranka: „Gangnam style“ kopija, žinutė smurto aukoms ir kritika scenos naujokams (51)

Šeštadienio vakarą eteryje skamba antrasis nacionalinės „ Eurovizijos “ atrankos filmavimas,...

Kauniečius tyrė 14 metų: vieta, kur gyvenate, tikimybę mirti gali padidinti net 70 proc. (36)

Jei gyvenate toliau nei 300 m nuo parko ir jame nesilankote, turite beveik 70 proc. didesnę tikimybę...

Stilistas rėžė nuomonę apie „Žmonių“ įvaizdžius: jei nepasiruošei, sėdėk tyliai ir apeik raudoną kilimą ratu (273)

Kiekviename renginyje laukiamiausia smalsuolių dalis – raudonas kilimas ir, žinoma, akį...

Vilniuje automobilis rėžėsi į stulpą, vairuotojas, įtariama, apsvaigęs automobilyje rasta švirkštų (58)

Vilniuje šeštadienio vakarą automobilio nesuvaldęs vairuotojas rėžėsi į stulpą. Į avariją...