Renata Ničajienė yra kulinarinių knygų ir tinklaraščio sezoninevirtuve.lt autorė.

Jei pabodo įprasti sumuštiniai ar pirktiniai, ne tokie jau sveiki, užkandžiai, siūlau išbandyti šias priešpiečių dėžutės patiekalų idėjas.

Šviežios sezoninės daržovės, vaisai ir uogos

Tai visada gera ir naudinga priešpiečių dėžutės idėja. Tam labiausiai tiks nedideli vyšniniai pomidorai, šiaudeliais pjaustyti agurkai, morkos, saldžiosios paprikos. Jei į mokyklą vaikui dedate jau supjaustytą obuolį, nepamirškite jo aplieti šviežiai spaustomis citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.

Uogas visada nuplaukite ir suberkite į nedidelį plastikinį indelį, kad nesusitrintų. Rudenį tam labiausiai tiks sezoninės uogos: šilauogės, rudeninės avietės ar nuo šakelių nuskabytos vynuogės.

Sveikos idėjos priešpiečių dėžutei.

Maistingi užtepai

Juos patogiai susipilti galite į sandariai uždaromą plastikinį indelį, o atėjus priešpiečiams – kabinti pjaustytomis daržovėmis ar duoniukais.

Vienas iš paprasčiausiai namuose pagaminamų – tzadzikis. Jį ruošdami tirštą graikišką jogurtą sumaišykite su tyru alyvuogių aliejumi ir citrinų sultimis bei tarkuotais agurkais arba ridikėliais, skaninkite česnakais ir kapotais krapais ar mėtomis. Kad šis padažas nesuskystėtų, tarkuotus agurkus ar ridikėlius apibarstykite druska ir 10 minučių palikite rėtyje, kad nuvarvėtų jų sultys.

Tzadzikis

Visų mėgstamą salsa padažą greitai ir lengvai pagaminsite, jei į elektrinį smulkintuvą subersite pomidorus, paprikas, kelias česnako skilteles ar pusę raudonojo svogūno ir nedidelį ryšelį petražolių, bazilikų ar kalendrų. Per kelias sekundes daržovės pavirs į skanų pikantišką padažą, jį gardinkite druska, maltais pipirais, žiupsneliu cukraus ir šlakeliu kokybiško acto. Prie šio padažo į priešpiečių dėžutę įsimeskite ir sūdytų kukurūzinių traškučių, kuriais patogiai ir gardžiai galėsite kabinti salsą.

Salsa padažas

Vienas sočiausių užtepų yra humusas. Jis gaminamas iš maistingųjų avinžirnių ir aromatingos sezamų pastos. Kad šis padažas nenusibostų ir vis stebintų skirtingu savo skoniu, jį trindami įmeskite džiovintų pomidorų ar avokado arba kartu sutrinkite ir didelę puokštę petražolių. Jį sveikiausia kabinti morkų, salierų ar agurkų lazdelėmis.

Humusas

Sočios sezoninės salotos

Jos taip pat yra sveikas ir naudingas priešpiečių patiekalas. Ruošdami salotas kartu su pjaustytomis sezoninėmis daržovėmis įmaišykite ir maistingų baltymų turinčių produktų: sūrio, liesos mėsos arba ankštinių daržovių.

Jei norite paįvairinti jau pabodusių priešpiečių salotų asortimentą, išmėginkite kažką naujo. Pasiruoškite meksikietiškas salotas: pjaustytus pomidorus ir spalvotas paprikas sumaišykite su virtais nuo burbuolių nupjaustytais kukurūzais ir virtomis pupelėmis. Salotas skaninkite kapotomis kalendromis, žaliųjų citrinų sultimis ir kokybišku aliejumi.

Meksikietiškos salotos

Ruošdami mėgstamas Kaprio salotas pjaustytus pomidorus ir mocarelą dar papildykite ir sunokusiais avokadais. Įprastos salotos taps ne tik sotesnės, bet ir maistingesnės.

Kaprio salotos

Jei mėgstate šparagines pupeles, jas trumpai apvirkite, pakiškite po šaltu vandeniu, kad neprarastų savo skaisčiai žalios spalvos, ir sumaišykite su pjaustytais pomidorais bei virtais lęšiais, apibarstykite smulkintomis petražolėmis, apliekite tyru alyvuogių aliejumi ir citrinų sultimis.

Šparaginių pupelių salotos

Sveiki užkandžiai

Mėgstantiems užkandžiauti visada paranku po ranka turėti saują mėgstamų riešutų ar kokybiškų džiovintų vaisių.

Jei iš sodo parsivežėte didelį kiekį obuolių, juos galite paversti į obuolių traškučius. Obuolius supjaustykite plonais apskritimais ir džiovinkite 100 laipsnių karščio orkaitėje kelias valandas, kol jie taps traškūs ir sausi. Tokius obuolių traškučius ypač mėgsta vaikai, jų verta pasigaminti daugiau.

Obuolių traškučiai

Jei mėgstate užkandžiauti riešutais, paįvairinimui galite pasiruošti skrudintų migdolų su prieskoniais. Riešutus sumaišykite su druska, maltais prieskoniais ir plaktu kiaušinio baltymu bei kepkite 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių.

Skrudinti migdolai su prieskoniais

Dar vienas sotus užkandis galėtų būtų skrudinti avinžirniai. Virtus avinžirnius sumaišykite su keliais šaukštais alyvuogių aliejaus, druska, mėgstamais prieskoniais ir kepkite 220 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių.

Skrudinti avinžirniai

Naudingi desertai

Jei priešpiečių pabaigai dar norisi ko nors saldaus, vietoj saldainių ar bandelės išbandykite kažką sveikesnio. Įvairias skrudintas sėklas (saulėgrąžas, moliūgų sėklas, sezamus) sumaišykite su tirpintu juoduoju šokoladu ir ant kepimo popieriaus suformuokite nedidelius sausainius. Juos pašaukite į šaldytuvą sustingti. Tokiais sveikais ir gardžiais skanumynais tikrai pradžiuginsite pavaišinę savo kolegas.

Sausainiai

Įprastus saldainius priešpiečių dėžutėje galėtų pakeisti energijos suteiksiantys saldukai, kurie gali būti gaminami iš smulkintų džiovintų vaisių, riešutų, sėklų ir net avižinių dribsnių. Visas sudedamąsias dalis tokiuose saldukuose dažniausiai sujungia medus, klevų ar datulių sirupas arba riešutų sviestas.

Saldukai

Pats mėgstamiausias mano šeimos priešpiečių dėžutės desertas – avižų ir sėklų batonėliai. Juos gardu valgyti kaip sveiką užkandį, suteikiantį energijos, ar kaip skanų saldumyną prie arbatos vietoj įprastų sausainių ar saldainių. Mano dukra mėgsta jų įsidėti į priešpiečių dėžutę eidama į mokyklą.

Avižų ir sėklų batonėliai

Avižų ir sėklų batonėliai su sutirštintu pienu

20x30 cm kepimo skardai
30 min.

Reikės:

250 g stambių avižinių dribsnių
0,5 stiklinės saulėgrąžų
0,5 stiklinės aguonų, sezamų, kokosų drožlių mišinio
0,5 stiklinės džiovintų juodųjų serbentų
1 indelio saldinto sutirštinto pieno

Gaminimas:

  • Saulėgrąžas trumpai paskrudinkite sausoje keptuvėje, kol parus. Jas sumaišykite su aguonomis, kokosais, sezamais, džiovintomis uogomis ir avižiniais dribsniais.
  • Sutirštintą pieną kiek pašildykite ir užpilkite ant paruošto mišinio. Viską gerai išmaišykite.
  • Paruoštą mišinį sukrėskite į kepimo skardą ant kepimo popieriaus, šaukštu išlyginkite ir kepkite iki 130 °C įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes.
  • Iškepusį palikite praaušti, o atšalusį supjaustykite. Laikykite sausai iki savaitės.

Šį ir kitų receptų rasite knygų serijoje „Gero maisto dienoraštis“.