Gaminti labiau nei valgyti mėgstančiai pašnekovei virtuvėje suktis ir ruošti maistą labai patinka.

Pavadavo mamą

Jau nuo paauglystės kulinarinę patirtį pradėjusi kaupti Žaneta ir dabar pamena, kaip su mama kepdavo bandeles, sausainius.

„Su sese, kuri už mane jaunesnė 6 metais, mėgdavome pavaduoti mamą prie puodų, kuri ir dabar džiūgauja, kai aš su savo vaikais grįžtu pas ją kelioms dienoms vasaros atostogų. Pietums paruošiu kelis skirtingus patiekalus, žinoma, visada pasigaminame ir desertą“, – šiltais ir jaukiais atsiminimais dalijasi moteris.

Žaneta Žukienė

Labiausiai mėgsta saldėsius

Vaikystėje pasėta sėkla nenunyko, tad Žanetos namai dažnai kvepia kepiniais. Pats maisto gaminimo procesas šeimininkei pramoga, o suktis virtuvėje maišant tešlą, pagardintą šokoladu, vaisiais ir kitais saldėsiais, – didžiausias malonumas.

„Kaip ir kiekviena šeimininkė, namuose gaminu viską. Bet prisipažinsiu, turiu silpnybę ir labiausiai mėgstu kepti konditerinius gaminius. Galbūt dėl to, kad šokoladas sukelia daugiau fantazijų nei bulvė“, – šypsodamasi kalba moteris.

Pirmą kartą prieš 8 metus

Dažniau kepti pyragus Žaneta pradėjo prieš 8 metus augindama pirmagimę. Kaip tikina pati pašnekovė, tai buvo laikotarpis, kai ėmė rastis konditerinių stebuklų.

„Per dukrelės pirmąjį gimtadienį gaminau pirmąjį tortą gyvenime, iki tol apsiribodavau pyragais, keksais ir kitais saldumynais. Tai buvo mano konditerinės karjeros pradžia. Patiko ir pats procesas, o ir rezultatas nenuvylė. Nejučia sulaukiau užsakymų iš draugų, pažįstamų, kurie paprašė iškepti vieną, kitą tortuką. Laikui bėgant prašančiųjų ratas vis plėtėsi, o aš nemokanti pasakyti NE – sutikdavau, tačiau tai man kėlė malonumą: juk smagu buvo sulaukti gerų atsiliepimų ir liaupsių. Pamažu skanėstų kepimas virto mano hobiu“, – kodėl pasinėrė į ieškojimų ir atradimų sūkurį konditerijos srityje, atskleidžia moteris.

Kepa ir be progos

Žaneta savo skanėstus kepa įvairioms progoms, kepa ir be progos. Miltuotomis rankomis sukurdama trumpalaikį džiaugsmą kitų gomuriui pašnekovė jaučiasi pakylėta.

Prisipažinsiu, turiu silpnybę ir labiausiai mėgstu kepti konditerinius gaminius. Galbūt dėl to, kad šokoladas sukelia daugiau fantazijų nei bulvė

„Pats kepimo ir gaminimo procesas – veikiau pramoga ir malonumas nei įsipareigojimas šeimos nariams. Iš pareigos ruošiamas maistas pagaminamas be pagrindinio prieskonio – meilės. Todėl visada ruošdama ir kepdama įdedu dalelę savo širdies, būtent tokiais gardumynais man patinka lepinti ne tik namiškius, bet ir draugus bei kolegas. Lankydama draugus visada pasirūpinu ir nusinešu kokį savo ruoštą gardėsį. Didžiosios metų šventės taip pat neapsieina be mano skanėstų.
Ir visi dukros klasės draugai jau žino, kad „šita mama kepėja“. Nors aš savęs taip nepavadinčiau, oi kiek visko dar reiktų mokytis ir išbandyti. Kol kas laikau save tik mėgėja“, – apie ruošą, kuri teikia malonumą, kalba pašnekovė.

Veda edukacijas

Įsitikinusi, kad į virtuvę vaikus reikia įsileisti kuo anksčiau ir taip mokyti juos savarankiškumo, pašnekovė jau trečius metus dukros bendraklasiams veda edukacines kepimo pamokėles.

„Kalėdoms ruošiame, puošiame skanėstus. Vaikams labai patinka dekoruoti meduolius, meduolinius namelius ir pan. Visi skanėstai nėra šiaip sau iškepti, jie ir įmantriai numarginami spalvotu cukraus glajumi. Kepiniai virsta tikra stalo puošmena. Stengiuosi ir savo vaikams namie kuo daugiau leisti kartu suktis virtuvėje. Tai geras laikas drauge“, – tikina vaikus į gaminimo procesą įtraukianti pašnekovė.

Nori ir pailsėti

Noro kepti ir išbandyti vis kitus dar neragautus skanėstus ir patiekalus Žaneta nestokoja, stinga gal tik laiko.

„Gaminimas visada buvo, yra ir, tikiu, kad bus prie širdies. Nors laisvo laiko turiu vis mažiau, bet labai norėdama atrandu jo viskam. Paprastai valgome tradicinį lietuvišką maistą. Pastaruoju metu labai daug išbandau vadinamųjų vegetariškų patiekalų – ir visai patinka. Pasitaiko ant stalo ir pirkti koldūnai ar pica iš picerijos, nes galiu prisipažinti, kad tikrai nesu supermoteris ir kartais noriu pailsėti net ir nuo gaminimo. Labai džiaugiuosi, kad su vyru turime tėvus, kurie augina ir tiekia mums kaimišką mėsytę, aprūpina kiaušiniais, įvairiomis daržovėmis. Kadangi patys irgi gyvename kaime, vasarą nevengiu pati pasidarbuoti šiltnamyje ir daržiuke – šviežios daržovės ir žalumynai po ranka“, – pasakoja pašnekovė.

Mėgsta naujoves

Internetinėje erdvėje gausu įvairiausių receptų – jais nesibodi pasinaudoti ir Žaneta. Gamindama naują patiekalą šeimininkė visada kruopščiai seka receptą.

Pasitaiko ant stalo ir pirkti koldūnai ar pica iš picerijos, nes galiu prisipažinti, kad tikrai nesu supermoteris ir kartais noriu pailsėti net ir nuo gaminimo.

„Bet jei rezultato tikiuosi kiek kitokio – imu daryti viską iš akies. Juk būna kas ne itin sužavi, tada iškart mintyse galvoju, kokius produktus gamindama antrąkart pakeisiu. Dažnai paragavę žmonės klausia receptų, o aš improvizuodama dažnai neužsirašinėju ir būna sunku pasakyti, ko dėjau, kiek dėjau... oi tenka pasukti galvelę“, – šypsosi naujovėms neabejinga moteris.
Savo saldžiosiomis idėjomis Žaneta dalijasi ir su Jumis, išbandykite.

Sluoksniuotas desertas

Desertai taurėse

Labai lengvas ir gardus desertas, kurį galima daryti vienkartinėse taurėse, galima stiklinėse. Tikslių produktų kiekių nėra, priklauso nuo taurelių skaičiaus ir dydžio.

Reikės:

250 g maskarponės sūrio
200 ml grietinėlės (35 proc.)
1 šaukšto cukraus pudros
citrinos sulčių (dažniausiai pakanka 1–2 šaukštelių)
trintų uogų (braškių, aviečių ar kitų mėgiamų uogų)
cukraus (uogoms sutrinti)
sausainių „damų piršteliai“
puodelio stiprios šaltos kavos (užplikyti juodą kavą, perkošti, atvėsinti)
uogų papuošti

Gaminimas:

Grietinėlę suplakti iki standumo su cukraus pudra. Įmaišyti maskarponę ir citrinos sultis. Paruoštą kremą laikyti šaltai.

Uogas sutrinti su cukrumi ar be jo, kaip kam patinka. Sluoksniuojant į taures dėti kremo į dugną, labai trumpai įmerkti „damų pirštelio“ sausainį į kavą, jei reikia, perlaužti. Ant sausainių dėti uogų tyrės, vėl kremo, vėl sausainį ir taip sluoksniuoti, kol telpa į taurę. Viršų papuošti uogomis.

Sviestinė šventinė pynė

Reikės:

2,5 šaukštelio sausų mielių
60 g sviesto
5–6 šaukštų cukraus
2 kiaušinių tešlai ir 1 aptepimui
druskos žiupsnelio
250 ml pieno
560–600 g miltų

Saldiems pabarstams/trupiniams reikės: 2 valgomųjų šaukštų miltų, šaukšto cukraus, sviesto tiek, kad miltai ir cukrus suliptų į trupinius. Viską trinti tarp pirštų, kol gausis trupiniai.

Gaminimas:

Pašildyti pieną. Nupilti apie 100 ml ir suberti mieles, palikti jas ištirpti. Likusį pieną toliau šildyti su sviestu ir cukrumi, tada pravėsti iki kambario temperatūros, ataušus, įmaišyti du plaktus kiaušinius. Sumaišyti 450 g miltų su druska ir supilti pieną su mielėmis ir pieną su sviestu. Viską išmaišyti ir suminkyti tešlą. Berti papildomai likusių miltų, tik ne visus iš karto. Minkyti, kol tešla bus blizgi ir elastinga, nekibs prie rankų. Dėti tešlą į dubenį, apkloti rankšluosčiu ir kildinti šiltai apie valandą. Kai padvigubės jos kiekis – dalinti tešlą į 3 dalis ir supinti „kasą“. Dėti į kepimo popieriumi paklotą skardą ir vėl 30 min. pakildinti. Patepti kiaušinio plakiniu, užbarstyti pabarstukų ir kepti įkaitintoje iki 200 laipsnių karštumo orkaitėje apie 45 minutes.

Imbieriniai cukriniai sausainiai

Reikės:

350 g miltų
1 šaukštelio kepimo miltelių
1 šaukštelio malto imbiero
1 šaukštelio cinamono
pusės šaukštelio maltų muskato riešutų
vanilinio cukraus
druskos
125 g sviesto
185 g rudojo cukraus
1 kiaušinio
cukraus sausainiams pavolioti

Gaminimas:

Sumaišyti miltus, kepimo miltelius, maltus prieskonius (išskyrus vanilinį cukrų). Išlydyti ir atvėsinti sviestą. Į atskirą indą suberti cukrų, vanilinį cukrų, druską, įmušti kiaušinį, supilti sviestą ir viską gerai išplakti. Sviesto masę supilti į miltus, išminkyti tešlą, kol ši nelips prie rankų, ir padėti 2 valandoms į šaldytuvą. Iš atvėsintos tešlos formuoti 2,5 cm skersmens rutuliukus, kiekvieną pavolioti cukruje. Rutuliukus dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Lengvai iš viršaus paspausti, kad įgautų meduoliuko formą. Kepti orkaitėje 10–12 min.