aA
Vasaros popietę su virtuvės šefu Tomu Rimydžiu, vadovaujančiu istorinės virtuvės restoranui „Ertlio namas“ sostinėje, susitikome pas ūkininkę Genovaitę Sakalauskienę, Ukmergės rajone esančiame Žalgirių kaime. Ten pat, iš vietinių ekologiškame ūkyje augančių produktų, šefas iškepė smidrų ir rabarbarų pyragą arba dar vadinamą itališkai – focaccia. Ilgai laukti jo nereikėjo – kol ponia Genovaitė aprodė ūkį, pyragas jau buvo paruoštas.
Virtuvės šefas Tomas Rimydis gamina smidrų ir rabarbarų pyragą
Virtuvės šefas Tomas Rimydis gamina smidrų ir rabarbarų pyragą
© DELFI / Modesta Meškė

Pasak virtuvės šefo T. Rimydžio, šis pyragas labai paprastas. Jo pagrindą sudaro miltai, aliejus, vanduo ir mielės. O jį paskaniname šviežiais smidrais ir rabarbarais.

Virtuvės šefas Tomas Rimydis gamina smidrų ir rabarbarų pyragą
Virtuvės šefas Tomas Rimydis gamina smidrų ir rabarbarų pyragą
© DELFI / Modesta Meškė

„Palaikome jį trumpam, kad jis atsigautų, aktyvuotųsi mielės ir dedame rūkyti, rūkome kažkur 180 laipsnių temperatūroje. Lėtą kepimą galima išmėginti ir namų sąlygomis – orkaitėje – 160-180 laipsnių temperatūroje“, – pasakojo virtuvės šefas, kuris iš vietinių sodo gėrybių pyragą iškepė lauko kepsninėje.

Prie pyrago T. Rimydis pateikė lengvas salotos iš agurkų, ridikėlių ir smidrų.

Virtuvės šefas Tomas Rimydis gamina smidrų ir rabarbarų pyragą
Virtuvės šefas Tomas Rimydis gamina smidrų ir rabarbarų pyragą
© DELFI / Modesta Meškė

Šefas džiaugėsi, kad galėjo iškepti pyragą iš vietinių gerybių: „Pietų kraštuose nuskintas smidras niekada neatkeliaus ant lietuvių stalo taip greitai, kaip lietuviški smidrai. Be to, Lietuvos gamta smidrams yra tobula – ne per karšta, geras dirvožemis, atitinkamai labai jaučiamas smidro žoliškumas, traškumas“.

Virtuvės šefas Tomas Rimydis gamina smidrų ir rabarbarų pyragą
Virtuvės šefas Tomas Rimydis gamina smidrų ir rabarbarų pyragą
© DELFI / Modesta Meškė

Rabarbarų pyragas su smidrais

Virtuvės šefas Tomas Rimydis gamina smidrų ir rabarbarų pyragą
Virtuvės šefas Tomas Rimydis gamina smidrų ir rabarbarų pyragą
© DELFI / Modesta Meškė


Ingredientai pyragui:

- Kvietiniai miltai: 500 g
- Šviežios mielės: 30 g
- Cukrus: 30 g
- Druska: pagal skonį
- Vanduo: 350 g
- Alyvuogių aliejus: 100 g
- Smidrų koteliai: 100 g

Virtuvės šefas Tomas Rimydis gamina smidrų ir rabarbarų pyragą
Virtuvės šefas Tomas Rimydis gamina smidrų ir rabarbarų pyragą
© DELFI / Modesta Meškė

Gaminimo eiga:

1. Mielės sumaišomos su dalimi vandens ir palaikomos apie 20 minučių, kol mielės aktyvuojasi.

2. Į aktyvuotas mieles pilamas vanduo ir sudedami miltai, viskas išmaišoma.

3. Į indą pilamas aliejus, ant jo paskleidžiama tešla ir pirštų galais išminkoma per visą indą, ant viršaus dar pašlakstoma aliejumi, pabarstoma druska, sudedami rozmarinai, šalavijai ir smulkinti smidrai ir rabarbarai.

Virtuvės šefas Tomas Rimydis gamina smidrų ir rabarbarų pyragą
Virtuvės šefas Tomas Rimydis gamina smidrų ir rabarbarų pyragą
© DELFI / Modesta Meškė

4. Paruoštas pyragas dar apie 50-60 minučių šiltai pakildomas. Pakilus, pyragas kepamas griliuje 10 minučių 210-200 laipsnių temperatūroje, po to apie 15 minučių – 170-160 laipsnių temperatūroje ir pabaigai dar 10 minučių 210-200 laipsnių temperatūroje.

Virtuvės šefas Tomas Rimydis gamina smidrų ir rabarbarų pyragą
Virtuvės šefas Tomas Rimydis gamina smidrų ir rabarbarų pyragą
© DELFI / Modesta Meškė
Virtuvės šefas Tomas Rimydis gamina smidrų ir rabarbarų pyragą
Virtuvės šefas Tomas Rimydis gamina smidrų ir rabarbarų pyragą
© DELFI / Modesta Meškė

5. Paruoštas pyragas atvėsinamas ir tiekiamas su šparagais.

Virtuvės šefas Tomas Rimydis gamina smidrų ir rabarbarų pyragą
Virtuvės šefas Tomas Rimydis gamina smidrų ir rabarbarų pyragą
© DELFI / Modesta Meškė

Skanaus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(9 žmonės įvertino)
4.6667

Užsuko į kaimo restoraną ir liko maloniai nustebusi: čia verta sugrįžti ne dėl vieno dalyko (80)

Manau, kad nesumeluosiu sakydama, kad Dreverną žino tikrai ne kiekvienas lietuvis. Į atokų...

Kaip perkant mėsą suprasti, kad ji iš tiesų yra gera ir šviežia: svarbu spalva ir kvapas mėsos eksperto patarimai (13)

Jeigu mėgstate kepti ant grilio ir vasariškus grilio patiekalus, ši laida tiesiog subalansuota...

Valgomos gėlės: atkreipkite dėmesį, kuriuos žiedus lėkštėje galima valgyti, o kurie – nuodingi (10)

Lauko gėlės gastronomijoje naudojamos jau tūkstančius metų, o jomis iki šiol puošiami ir...

Sostinėje – nauja maisto erdvė „Senatorių pasažas“ (37)

Pačioje Vilniaus senamiesčio širdyje kulinarinėms patirtims dedikuota erdvė „ Senatorių...

Top naujienos

Po siaubingų sprogimų Beirute prabilo sukrėstas liudininkas: viduje – tikra katastrofa po sprogimų – mažiausiai 50 žuvusiųjų ir 2,5 tūkst. sužeistųjų, papildyta 23.29 (353)

Galingų sprogimų, antradienį driokstelėjusių Beiruto uoste ir nuniokojusių didelę dalį miesto,...

91-erių Petrutės legendinis grybukų ir voveraičių receptas: juos pirko ir valgė visa Akmenė (52)

Ar pamenate tokias senovines ketaus keptuves , kuriose vaikystėje mamos kepdavo grybukus ,...

Tankūs lietaus debesys trauksis iš Lietuvos: jau netrukus grįš maloni šiluma

Po drėgnesnės savaitės pradžios, šiandien šalies orus jau pilnai ims valdyti aukšto atmosferos...

Gali jį mylėti, gali jo nekęsti, bet Elonui Muskui sekasi tiesiog įspūdingai (118)

Nesvarbu, ar jis jums kelia simpatiją, ar antipatiją: šie metai Elonui Muskui yra fantastiški.

Lietuvius vilioja investavimo į NT naujovė, tačiau ekspertai ragina būti budriems: nepamirškite didelės rizikos (53)

Dėl finansinių iššūkių, patirtų koronaviruso pandemijai apėmus visą pasaulį, gauti paskolą...

„Barcos“ talentus pažinti norintis Šaras sugrąžino Pešičiaus nutrauktą tradiciją (22)

Buvusio Kauno „Žalgirio“ vyriausiojo trenerio Šarūno Jasikevičiaus darbai naujame klube...

Šių profesijų atstovai Lietuvoje uždirba mažiausiai: darbuotoja įvardijo dažną darbdavių gudrybę (123)

Kalbant apie ateities architektų, skrydžių oparatorių ir plastikos chirurgų kas mėnesį...

Neįtikėtini filmo „Kaligula“ užkulisiai: prodiuseris juostą pavertė pornografine režisieriui to nežinant, viena aktorių rasta negyva (12)

Filmą „ Kaligula “, kuriame vaidino garsūs aktoriai Malcolmas McDowellas, Peteris O’Toole ir...

Faktai apie seksą, kuriuos kiekviena moteris turėtų sužinoti iki 30 metų (24)

Štai ką reikia sužinoti apie seksą iki sulaukiant 30 metų – Health.com pateikia seksologų ir...

|Maža didelių žinių kaina