aA
„Kai hobis susuka galvą, kai jam atiduodi savo dienas ir naktis, kai daug domiesi ir tau viskas pavyksta, jis anksčiau ar vėliau tampa darbu“, – įsitikinęs mėsininkas, nedidelės mėsos krautuvėlės Vilniaus „Benedikto“ turguje įkūrėjas, šefas ir užkietėjęs patiekalų ant grilio gerbėjas Mykolas Lučiūnas. Užtruko penkerius metus, kad jo hobis virstų darbu.
Mykolas Lučiūnas
© DELFI montažas

Jei Mykolui reiktų prisiminti mėgstamiausią savo vaikystės valgį iš mėsos, juo, žinoma, taptų avienos šašlykas arba troškinys. „Tėtis kaime augino avis, tai buvo tarsi jo pomėgis, noras pačiam užsiauginti sveikų, kokybiškų produktų. Seneliai gyveno kaime, tėvai jų ūkyje augino avis, porą karvių. Žinau, vaikus sunku prikalbinti avienos ragauti, bet tėtis mus įpratino – mielai valgėme ne tik avieną, bet ir žvėrieną“, – prisimena Mykolas.

Ūgtelėjęs jis patiekalus iš mėsos ir pats pradėjo gaminti. Nusižiūrėjo iš močiutės, pas kurią dažnai būdavo. „Nė pats nepajutau, kaip atsirado meilė maistui“, – sako ir vardija Vilniaus restoranus, kuriuose teko padirbėti. Vienų virtuvėje gamino patiekalus, kitus padėjo atidaryti, dar kitiems ruošė meniu ir jų virėjus mokė ant grilio kepti mėsą.

„Niekada neatsisakysiu pabūti šefu, – šypsosi, – tačiau šiandien mano prioritetai kiti. „Mėsos broliai“ atsirado iš begalinio domėjimosi mėsa. Jau neskaičiuoju, kiek knygų apie ją perskaičiau ir kiek filmuotos medžiagos pasižiūrėjau, matyt, domėtis nenustosiu niekada“.

Mėsos broliai
Mėsos broliai
© Vilma Deveikytė

Apie parduotuvėlę vyrai negalvojo tol, kol negavo pasiūlymo atidaryti mėsos skyrių Vilniaus „Benedikto“ turguje. „Ilgai nesvarstėme“, – prisimena Mykolas ir priduria, kad jų sprendimas pasiteisino. Šiandien mėsininkai – vieni populiariausių turgaus pardavėjų. Jie ne tik pardavinėja mėsą ar pačių sukurtus marinatus kepsniams, bet ir nemokamai dalija patarimus, kaip geriausiai iškepti mėsą.

Ar vyrai nejaučia, kad madingais vegetarų ir žaliavalgių laikais domėjimasis mėsa šiek tiek atslūgsta? „Mėsa yra labiausiai tradicinis mitybos būdas, – tvirtai laikosi savo Mykolas. – Manau, kad vegetarai tiesiog garsiau apie savo mitybą kalba, užtat yra labiau girdimi. Mes gi, ne kalbame, o dirbame. Pasaulyje mėsos kultūra labai išsivysčiusi, žmonės vis labiau vertina kokybę, netgi renkasi veisles – angusų veislės jautiena labiausiai tinka steikams, mėsainių muštinukams. Prancūziškų veislių jautiena – kietesnė, turi mažiau riebalo, todėl labiau tinka mūsų tradiciniams mėsos ruošimo būdams“.

Mykolas įsitikinęs, kad Lietuvoje geros jautienos galima nesunkiai rasti. Jis neabejoja: kuo daugiau laiko gyvulys praleidžia laisvose ganyklose, tuo ypatingesnė bus jo mėsa. „Lietuviai irgi pradeda suprasti, kad geriau nei žalmargės mėsa yra anguso kepsnys, – lengvai ironizuoja ir priduria, kad pastarųjų metų tendencija grįžti į namų virtuvę turguje yra labai pastebima. – Atėję žmonės vardija veisles, prašo brandintos mėsos, klausia patarimų. Vieni sako, kad mėsa keps grilyje, kiti kepsnį ruoš orkaitėje – lėtai ir ilgai“.

Mėsos marinavimas
Mėsos marinavimas
© Vilma Deveikytė

Paklaustas, kur į savo parduotuvėlę ieško geros mėsos, Mykolas pasakojo apkeliavęs daug Lietuvos ūkininkų. „Gera mėsa prasideda nuo auginimo, – įsitikinęs. – Atvažiuoji, pažiūri, kaip gyvuliai auga, kuo šeriami, pabendrauji su šeimininkais, išklausai, koks jų požiūris, apsidairai aplinkui, ar švaru, ar tvarkinga ir nusprendi. Nereikia tikėtis, kad visi gyvuliai laigo po ramunes, tačiau atsekti veisles ir kaip jos buvo augintos yra visiškai lengva. Tokie dalykai yra griežtai reglamentuojami“.

Po pasaulį daug keliaujantis ir Pasaulio grilio čempionatuose dalyvaujantis Mykolas sako, kad tobuliausia mėsa jam – jautiena. Nei pernelyg minkšta, nei pernelyg kieta, šiek tiek su riebaliuku, 20 mėnesių Lietuvoje auginto gyvulio. Labai patinka jam ir šių metų tendencija – klasikinis skonis, kurio negadina daugybė prieskonių. „Lietuviai pernelyg mėgsta prieskonius, jei pažiūrėtume į geriausius šefus, jie mėsą gardina tik pipirais ir druska, dar žolelę kokią įmeta, bet ne primaišo visokių, kurie po ranka papuola“.

Mykolas Lučiūnas
Mykolas Lučiūnas
© Vilma Deveikytė

Ypatingą šonkaulių marinavimo receptą išdavė amerikiečiai

Iš paskutiniojo Pasaulio grilio čempionato Mykolas su kolegomis parsivežė vieną šonkaulių marinavimo receptą. Juo pasidalino amerikiečiai, sako, negailėdami pasakė. „Mes irgi neslepiame, – juokiasi Mykolas, – galiu pasakyti, tik proporcijų neišduosiu, kaip ir amerikiečiai. Dubenyje sumaišome druską, šiek tiek cukraus, kumino sėklų, rūkytos paprikos ir tris skirtingas pipirų rūšis. Tai sausas marinavimo būdas, jis mėsai suteikia nepaprasto skonio“.

Mėsos marinavimas
Mėsos marinavimas
© Vilma Deveikytė

Paprašytas išvardinti populiariausius, labiausiai mėsos valgytojų mėgstamus mėsos produktus, mėsininkas nė kiek neabejoja: šonkauliai, šašlykas, steikas, antrekotas, nugarinė ir mėsainių muštinukai.

Mykolo patarimai, kaip išsirinkti pačia geriausią mėsą, kad visada pavyktų virtuvėje:

Žiūrėkite, kaip mėsa atrodo. Šviežios mėsos vaizdas yra vienas geros mėsos skiriamųjų bruožų. Sauso brandinimo mėsa šiek tiek patamsėja, to nereikia bijoti.

Visada turėkite gaminimo planą. Ateikite į turgų, žinodami, ką gaminsite, taip bus lengviau išsirinkti tinkamą mėsą – vienos dalys tinka kepsniams, kitos – troškiniams, trečios – ilgam, lėtam kepimui.

Nebijokite mėsinėje klausti, patarimą visada gausite. Mėsininkas dažniausiai gerai išmano savo darbą, todėl patars ne tik, ką pirkti, bet ir kaip gaminti.

Mėsos marinavimas
Mėsos marinavimas
© Vilma Deveikytė
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(29 žmonės įvertino)
3.8276

Žingsnis, kurio nesuprato aplinkiniai: paragavęs emigranto duonos lietuvis save atrado Palangoje (49)

„Tai, kad tokiame mažame miestelyje kaip Palanga turime tiek daug gerų restoranų, pavadinčiau...

Patarimai, kokį maistą rinktis kelionei: kurį pasiimti į lėktuvą, o kokį – į autobusą (5)

Vasara – puikus metas keliauti. Geras oras suteikia daugiau galimybių ilgiau pabūti lauke –...

Vilniuje – nauja vieta įsigyti mėsos: įpirks ne tik turtuoliai (90)

Ogmios mieste Vilniuje atsidarė jungtinis „Kamado Bono“ ir „Mėsos broliai“ grilio paslaugų...

Būkite budrūs: pavojai jūsų laukia maisto furgonuose ir lauko kavinėse (10)

Gatvės maisto pardavėjai ir lauke veikiančios kavinės itin išpopuliarėjo Lietuvoje šią...

Ar žinote, kuo maitinosi Leonardo da Vinčis? Anuomet tai buvo keistenybė, bet ir dabar taip elgtis drįsta ne visi (90)

Leonardas da Vinčis – garsus renesanso menininkas, mokslininkas ir išradėjas. Jis – vienas...

Top naujienos

Vilnius ne jūsų, o mūsų: kas atbaido kaimynus nuo žygio „atsiimti“ Lietuvos sostinę (203)

Šiuolaikinė Lietuva neturi nieko bendro su Lietuvos Didžiąja Kunigaikštyste. Tai ne lietuvių...

Naktinė prekyba Gariūnuose: mažiausios kainos, turistiniai autobusai ir besislepiantys prekeiviai (64)

Antradieniais didžiausias Lietuvos turgus darbą pradeda 2.30 val. nakties. Kol dauguma vilniečių...

Ar turtingiems leista viskas? Vokietijoje prabangios parduotuvės darbuotojai šeichą nešiojo ant rankų (91)

Ar turtingiems leista viskas? Berlyno mados tinklaraštis „Dandy Diary“ sumanė pasiaiškinti...

Rimvydas Valatka. Juoduoja krizė tolumoj? (107)

Naisuva nespėjo nė apsidairyti po jiems tokius mielus 2008-ųjų krizės viliborus, o krizės...

Sekmadienio vakarą, daugybei žmonių grįžtant į Vilnių, prie sostinės susidūrė 4 automobiliai (3)

Sekmadienio vakarą šalia Vilniaus, netoli Gariūnų, magistralėje Klaipėda-Vilnius, susidūrė...

Sveiki atvykę į besiformuojančią Saulės sistemą: pirmiausia bombardavo, o tada – atsirado gyvybė (8)

Sveiki atvykę į besiformuojančią Saulės sistemą . Netrukus po to, kai prieš daugiau nei 4,5...

BMW į autobusą su keleiviais rėžėsi taip, kad šis net perlinko kaltininkas pabėgo (33)

Rugpjūčio 17-osios vakarą, 22.04 val., kelyje A2 Vilnius-Panevėžys septintos klasės BMW...

Vaizdai iš privačios jachtos su šėlstančiomis merginomis italų milijonieriui Gianlucai Vacchi užtraukė visuomenės pyktį (43)

52-ejų metų amžiaus milijonierius pleibojus iš Italijos susilaukė visuomenės pykčio už...

Burnoje tirpstantis vasaros skonis: šviežių voveraičių sriuba

Yra tokių dalykų, be kurių vasara – ne vasara. Pavyzdžiui, aš neįsivaizduoju vasaros be ką...