„Instagram“ paskyros „Pauliusweets“ autorius Paulius Balčiukynas vykdo projektą „Skaniausi desertai mieste“, kurio metu kiekvieną savaitę lanko naujas vietas, labiausiai tinkamas pasmaližiauti, o savo mintimis dalijasi su DELFI Maistas skaitytojais.

Paulius Balčiukynas

Kiek sužinojau iš čia dirbančio draugo, kainos šioje kavinėje yra perpus mažesnės nei kituose Briuselio restoranuose dėl to kad, įmonė, teikianti ir gaminanti maistą politikams, nemoka už čia esančias patalpas. Štai, pavyzdžiui, jautienos didkepsnis europarlamentarams kainuoja 9 EUR, kai kitose miesto kavinėse – 16–20 EUR, o kokybė tikrai panaši, nes kur jau kur, bet Europos Parlamente vykdomi dideli konkursai ir bet ko tikrai nesirenkama. Sumuštiniai su rūkytu upėtakiu čia kainuoja 4,26 EUR, makaronai su kiaušiniu ir daržovėmis – 7,40 EUR. Iš gėrimų mačiau raudonųjų vaisių arbatą (2,50 EUR), ananasų ir mangų indišką gėrimą lasi (2,50 EUR).

Kavinė Europos Parlamente

Iš viso čia tokių restoranų yra 5 ar 6, vieni labiau orientuoti į ekologišką maistą, kiti į populiariausias pasaulio virtuves. Maisto meniu keičiamas kiekvieną dieną, kasdien išlaikomi tik tie patiekalai, kurie čia labiausiai mėgstami, kaip kad didkepsniai ar mėsainiai, o visa kita jau sprendžia virtuvės šefas.

Bene geriausią įspūdį čia man padarė tai, kad prie kiekvieno patiekalo yra pateikta maistinė ingredientų lentelė, taip pat yra pateikti ir patiekale naudojami produktai bei alergenai, o tai ypač svarbu, jei kažko netoleruotumėte. Lietuvoje tokia tvarka tikrai labai retas atvejis.

Kalorijų lentelė

Man pasisekė – Europos Parlamente turėjau dviejų dienų pietus. Pirmąją dieną kaip pagrindinį patiekalą ragavome jautieną su ryžiais, daržovėmis, ciberžolėmis ir kalendra (4,90 EUR). Tai buvo pakankamai sotus patiekalas, mėsa sultinga ir gerai iškepusi.

Desertams pasirinkome obuolių pyragą su uogomis (2,93 EUR), primenantį mamos gaminamus pyragus, kuris buvo saldus ir kartu labai gaivus, bei karamelinį pyragą (3,73 EUR), kurio skonis buvo šiek tiek blankokas ir nesijautė, kad būtų labai šviežias.

Antrąją dieną ragavome populiarumu niekam nenusileidžiančius patiekalus – jautienos didkepsnį su gruzdintomis bulvytėmis bei „Béarnaise“ padažu (9,32 EUR) ir dvigubą mėsainį su gruzdintomis bulvytėmis (10,06 EUR). Kepsnius buvo galima išsirinkti standartiškai nuo žalių iki gerai iškeptų. Pats pasirinkau vidutiniškai iškeptą ir neapsirikau. Mėsa buvo sultinga ir tinkamai iškepta – vienas pasigardžiavimas, jį rinkčiausi ir kitą kartą čia užsukęs.

Jautienos didkepsnis

Nors mėsainis – brangesnis patiekalas, man pasirodė nebe tokios kokybiškos mėsos, kadangi mėsa malta, neaišku, ko ten dar primaišyta. Na, bet bent jau gruzdintos bulvytės buvo traškios ir minkštos iš vidaus. Belgija jomis labai didžiuojasi, sakoma, kad jos iš čia ir yra kilusios.

Mėsainis