aA
Vasaros simboliu tapę šaltibarščiai užburia ne tik ryškiomis spalvomis, bet ir skoniu. Šis patiekalas net šaltuoju metų laiku kviečia prisiminti vasarą, o dėl įvairių variacijų – niekaip neatsibosta.
Šaltibarščių ledai
© Organizatorių nuotr.

Kauno kolegijos studentės siūlo netikėtą alternatyvą – šaltibarščių ledus.

Šaltibarščiai kitaip

Kauno kolegijos Maisto technologijos katedros studentės Aušra Dambrauskaitė, Laurita Donielaitė ir Rimvydė Šimkevičiūtė šaltibarščių ledais nustebino tarptautinio studentų konkurso „Maisto technologas“ komisiją ir pelnė pirmąją vietą, rašoma pranešime spaudai. Konkurso užduočiai pagaminti modernią tradicinio savos šalies patiekalo versiją studentės pasirinko lietuvių mėgstamus šaltibarščius.

„Iškart pagalvojus apie lietuvišką virtuvę prieš akis iškyla šaltibarščiai, kuriuos mėgsta visi. Visos buvome patenkintos idėja, kurią vystėme: galvojome ir apie želė, ir apie panakotą, bet galutinis sprendimas buvo ledai“, – pasakoja būsimos specialistės ir kartu priduria, kad idėją pasiskolino iš restorano „Monte Pacis“, o savos versijos receptūrą kūrė pačios.

Šaltibarščių ledai
Šaltibarščių ledai
© Organizatorių nuotr.

Susipina tradicija ir gurmaniškumas

Būsimoji maisto technologė Rimvydė atskleidžia, kad ledų skonis išlieka toks pat kaip šaltibarščių – jaučiami visi pagrindiniai ingredientai (burokėlis, agurkas ir kt.). Nors ledai tapatinami su saldžiu desertu, kitokia šaltibarščių versija leis pajusti pakitusią įprastą sriubos tekstūrą, gaivą. „Manome, kad šaltibarščių ledai patiks žmonėms, kurie mėgsta gurmaniškus produktus, tačiau taip pat įtiktų žmonėms, kurie mėgsta lengvą, paprastą tradicinį skonį“, – pabandyti pasigaminti ledus skatina studentės.

Šaltibarščių ledus galima komponuoti įvairiai: studentės juos rekomenduoja valgyti kaip desertą, pavyzdžiui, ledų vafliuose, arba derinti su naminiais bulvių traškučiais ar bulvių piurė. Be to, ledai nėra itin kaloringi – 100 g produkte yra 72 kcal. „Šie ledai gaminami iš šaltibarščių kefyro, o papildomų riebalų nenaudojama“, – pasakoja Rimvydė.

Šaltibarščių ingredientų komponavimas ledams

Šaltibarščių ledams naudojami tokie pat ingredientai, kaip ir ruošiant tradicinius šaltibarščius: kefyras, agurkai, burokėliai, laiškiniai svogūnai. Sutrynus burokėlius, agurkus, įpilamas kefyras ir viskas sumaišoma iki vientisos masės. Viskas pagardinama krapais, laiškiniais svogūnais, druska. Ledų gaminimo aparate šąlant masei, įdedama stabilizatoriaus ledų konsistencijai pagerinti. Ledų masė pilama į formas bei laikoma šaldiklyje, -18 oC temperatūroje.

Norint atrasti savą skonį, verta eksperimentuoti reguliuojant ingredientų kiekius.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(2 žmonės įvertino)
4.0000

Prancūzų šefas pademonstravo, kaip teisingai reikia paruošti midijas (31)

Prancūzų šefas Olivier Criou pademonstravo, kaip teisingai reikėtų paruošti midijas. Jas jis...

Lietuvių įpročiai vestuvių metu stebina: išdavė, kiek jaunieji išleidžia vienam žmogui vien maistui (67)

Vasara ir ankstyvas ruduo Lietuvoje – pats vestuvių karštymetis, šiuo laikotarpiu jų keliskart...

Rudens įkvėptos skonių variacijos: sukūrė įspūdingus patiekalus (4)

Kaune, „Žalgirio“ arenos restorane „Sala“, Lietuvos virtuvės šefai kartu su visuomeninio...

Receptas skubantiems: gaminimo trukmė — 1 minutė, prireiks vos kelių produktų (18)

Kaip pamaitinti didelę kompaniją vos per vieną minutę? Šis bet kada užgriuvus draugams...

Vilniaus širdyje – prancūziška dvasia alsuojantis skonių festivalis (7)

Antradienį Vilniaus paveikslų galerijos kieme – šurmulys ir triukšmas: čia vyksta prancūziško...

Top naujienos

Milžinišką karinį biudžetą turinti šalis nesugebėjo apsisaugoti – kodėl? (152)

Kaip galėtų Saudo Arabija , šalis, turinti trečią didžiausią pasaulyje karinį biudžetą ir...

Gyvai / Čempionų startas: „Šiauliai“ – „Žalgiris“ tiesioginė vaizdo transliacija (11)

Sekmadienį „Betsafe-LKL“ čempionato sezone startuoja Kauno „Žalgiris“ . Šarūno...

Kaip atrodytų branduolinis karas tarp Rusijos ir NATO: mokslininkai įvardijo šiurpias pasekmes  (34 milijonai aukų per pirmąsias 5 karo valandas) (425)

Lietuvos pašonėje tarp Rusijos ir NATO kyla konfliktas, Kremlius panaudoja branduolinį ginklą –...

Užkalnis rado restoraną, kuris drįsta tiesiog gaminti maistą (141)

Nežinau kaip jums, o man kartais būna nusibodę restoranai, kavinės, užeigos, sriubos studijos,...

Neužsikrėskite išpardavimų liga – štai, kodėl jums nereikia dar vienų naujų marškinėlių ar suknelės (2)

Keičiantis sezonams tarp viso pasaulio moterų pasklinda lengvai ir greitai užkrečiama liga –...

Savo kūnu prekiaujantys vyrai narkotikus leidžiasi miesto centre: išleidžiamų sumų skaičiai – bauginantys (109)

„Kodėl jums nepasilikus dar šiek tiek ilgiau su mumis ir nesuvalgius „Chili con carne“; turime...

Garsus muzikos prodiuseris Markas Ronsonas prisipažino esąs sapioseksualas (41)

Muzikos prodiuseris sako, kad yra sapioseksualas, praneša people.com. Ketvirtadienį televizijos...

Mažas taškelis ant kūno – tik katastrofos pradžia: kaip suvaldyti žaibiškai progresuojančią ligą (43)

Meningokokinė infekcija – ūmi bakterinė infekcija, kuria dažniau suserga vaikai iki 5 metų...