aA
Vasaros simboliu tapę šaltibarščiai užburia ne tik ryškiomis spalvomis, bet ir skoniu. Šis patiekalas net šaltuoju metų laiku kviečia prisiminti vasarą, o dėl įvairių variacijų – niekaip neatsibosta.
Šaltibarščių ledai
Šaltibarščių ledai
© Organizatorių nuotr.

Kauno kolegijos studentės siūlo netikėtą alternatyvą – šaltibarščių ledus.

Šaltibarščiai kitaip

Kauno kolegijos Maisto technologijos katedros studentės Aušra Dambrauskaitė, Laurita Donielaitė ir Rimvydė Šimkevičiūtė šaltibarščių ledais nustebino tarptautinio studentų konkurso „Maisto technologas“ komisiją ir pelnė pirmąją vietą, rašoma pranešime spaudai. Konkurso užduočiai pagaminti modernią tradicinio savos šalies patiekalo versiją studentės pasirinko lietuvių mėgstamus šaltibarščius.

„Iškart pagalvojus apie lietuvišką virtuvę prieš akis iškyla šaltibarščiai, kuriuos mėgsta visi. Visos buvome patenkintos idėja, kurią vystėme: galvojome ir apie želė, ir apie panakotą, bet galutinis sprendimas buvo ledai“, – pasakoja būsimos specialistės ir kartu priduria, kad idėją pasiskolino iš restorano „Monte Pacis“, o savos versijos receptūrą kūrė pačios.

Šaltibarščių ledai
Šaltibarščių ledai
© Organizatorių nuotr.

Susipina tradicija ir gurmaniškumas

Būsimoji maisto technologė Rimvydė atskleidžia, kad ledų skonis išlieka toks pat kaip šaltibarščių – jaučiami visi pagrindiniai ingredientai (burokėlis, agurkas ir kt.). Nors ledai tapatinami su saldžiu desertu, kitokia šaltibarščių versija leis pajusti pakitusią įprastą sriubos tekstūrą, gaivą. „Manome, kad šaltibarščių ledai patiks žmonėms, kurie mėgsta gurmaniškus produktus, tačiau taip pat įtiktų žmonėms, kurie mėgsta lengvą, paprastą tradicinį skonį“, – pabandyti pasigaminti ledus skatina studentės.

Šaltibarščių ledus galima komponuoti įvairiai: studentės juos rekomenduoja valgyti kaip desertą, pavyzdžiui, ledų vafliuose, arba derinti su naminiais bulvių traškučiais ar bulvių piurė. Be to, ledai nėra itin kaloringi – 100 g produkte yra 72 kcal. „Šie ledai gaminami iš šaltibarščių kefyro, o papildomų riebalų nenaudojama“, – pasakoja Rimvydė.

Šaltibarščių ingredientų komponavimas ledams

Šaltibarščių ledams naudojami tokie pat ingredientai, kaip ir ruošiant tradicinius šaltibarščius: kefyras, agurkai, burokėliai, laiškiniai svogūnai. Sutrynus burokėlius, agurkus, įpilamas kefyras ir viskas sumaišoma iki vientisos masės. Viskas pagardinama krapais, laiškiniais svogūnais, druska. Ledų gaminimo aparate šąlant masei, įdedama stabilizatoriaus ledų konsistencijai pagerinti. Ledų masė pilama į formas bei laikoma šaldiklyje, -18 oC temperatūroje.

Norint atrasti savą skonį, verta eksperimentuoti reguliuojant ingredientų kiekius.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(2 žmonės įvertino)
4.0000

Ruoškitės keisti mitybos įpročius – Europos Sąjunga patvirtino naują maisto produktą (260)

Didysis milčius – tai vabalas , kuris yra sutinkamas ir mūsų kraštuose. Tokį vardą jis gavo...

Klaipėdos centre užsisakė dviejų rūšių cepelinų išsinešti – atidarius vienkartinę pakuotę, tokio vaizdo pamatyti nesitikėjo (332)

Prieš pradėdama pasakoti apie kulinarinę patirtį uostamiestyje, visų pirma prisipažįstu, kad...

Italijoje gyvenantys lietuviai siunčia žinutę tautiečiams: taupyti žaliajam auksui – tai vogti pačiam iš savęs (211)

Meilę Italijai – jos architektūrai, madai ir šios šalies maistui jaučia daugelis lietuvių. O...

Kaip stintas gaudė ir valgė kuršiai: neišpasakytą žuvelių naudą vertina ir šiais laikais (46)

Nuo senų senovės Aistmarių ir Kuršių marių žvejai žiemą stintas į pašautus po ledu tinklus...

Tomas Ramanauskas sudarė geriausių vietų pavalgyti sąrašą Lietuvoje vadovas, ką verta išbandyti naujo (87)

Lietuvos reklamos kūrėjas ir kūrybingumo dėstytojas Tomas Ramanauskas surikiavo praėjusiuosius...

Top naujienos

Orai: žiema vėl paklos šviežio sniego

Keletą dienų besitęsiantis atlydys gerokai suplonino, o kai kur ir beveik visai sutirpdė sniego...

Viktorija Rimaitė | D+

Ankstyva ir keista mirtis: ar garsų bolševiką ir teroristą pražudė gėdinga liga (1)

1924 m. sausio 21 d., būdamas 53 metų amžiaus, likus vos keliems mėnesiams iki 54 gimtadienio,...

Lietuvą šiurpinusios gaujos narys – vėl teisėsaugos akiratyje: klampina pareigūnų agentų liudijimai (41)

Prieš daugiau kaip du dešimtmečius Lietuvoje plačiai išgarsėjusios vadinamosios...

Siekia pažaboti bankų koncentraciją Lietuvoje: negali būti „per didelių, kad žlugtų“ (70)

Lietuvos bankas galėtų įgyti naują įrankį, kuris ateityje leistų užkardyti perteklinį...

Sabonis nusimušusį taikiklį kompensavo atkovotų kamuolių gausa (27)

Domantas Sabonis sužaidė nerezultatyviausias sezono rungtynes, o jo atstovaujama Indianos...

Ekspertai apie pavojingus ženklus dėl vakcinų: kai kurios šalys praranda kantrybę (247)

Skirtinga COVID-19 vakcinų prieiga pasaulio mastu kelia susirūpinimą, kad užsitęsęs...

Kodėl kelius barstyti būtina dar prieš iškrentant sniegui (17)

Intensyvus pastarųjų savaičių snygis ir situacija keliuose priminė – kelių priežiūra taip...

Iš psichiatrinės ligoninės pabėgęs pavojingas ligonis sulaikytas Naujojoje Vilnioje esančioje parduotuvėje „Maxima“   (194)

Sekmadienio vakarą, apie 19.50 val., iš psichiatrinės ligoninės Vilniuje, Parko g. 21, pabėgo...

Sulaukusi pasiūlymo tekėti moteris priėmė griežtą sprendimą: prieš akis vis iškildavo jaunystės orgija (42)

Pirmąją pasakojimo dalį galite perskaityti čia – „Bulviakasis moteriai įstrigo visam...

Žinutė „Žalgiriui“: lietuvius neutralizavęs Valensijos klubas sutalžė „Baskonia“ (18)

Valensijos „Basket“ (14-6) ekipa prieš Eurolygos rungtynes su Kauno „Žalgiriu“ sužaidė...