aA
Vasaros simboliu tapę šaltibarščiai užburia ne tik ryškiomis spalvomis, bet ir skoniu. Šis patiekalas net šaltuoju metų laiku kviečia prisiminti vasarą, o dėl įvairių variacijų – niekaip neatsibosta.
Šaltibarščių ledai
© Organizatorių nuotr.

Kauno kolegijos studentės siūlo netikėtą alternatyvą – šaltibarščių ledus.

Šaltibarščiai kitaip

Kauno kolegijos Maisto technologijos katedros studentės Aušra Dambrauskaitė, Laurita Donielaitė ir Rimvydė Šimkevičiūtė šaltibarščių ledais nustebino tarptautinio studentų konkurso „Maisto technologas“ komisiją ir pelnė pirmąją vietą, rašoma pranešime spaudai. Konkurso užduočiai pagaminti modernią tradicinio savos šalies patiekalo versiją studentės pasirinko lietuvių mėgstamus šaltibarščius.

„Iškart pagalvojus apie lietuvišką virtuvę prieš akis iškyla šaltibarščiai, kuriuos mėgsta visi. Visos buvome patenkintos idėja, kurią vystėme: galvojome ir apie želė, ir apie panakotą, bet galutinis sprendimas buvo ledai“, – pasakoja būsimos specialistės ir kartu priduria, kad idėją pasiskolino iš restorano „Monte Pacis“, o savos versijos receptūrą kūrė pačios.

Šaltibarščių ledai
Šaltibarščių ledai
© Organizatorių nuotr.

Susipina tradicija ir gurmaniškumas

Būsimoji maisto technologė Rimvydė atskleidžia, kad ledų skonis išlieka toks pat kaip šaltibarščių – jaučiami visi pagrindiniai ingredientai (burokėlis, agurkas ir kt.). Nors ledai tapatinami su saldžiu desertu, kitokia šaltibarščių versija leis pajusti pakitusią įprastą sriubos tekstūrą, gaivą. „Manome, kad šaltibarščių ledai patiks žmonėms, kurie mėgsta gurmaniškus produktus, tačiau taip pat įtiktų žmonėms, kurie mėgsta lengvą, paprastą tradicinį skonį“, – pabandyti pasigaminti ledus skatina studentės.

Šaltibarščių ledus galima komponuoti įvairiai: studentės juos rekomenduoja valgyti kaip desertą, pavyzdžiui, ledų vafliuose, arba derinti su naminiais bulvių traškučiais ar bulvių piurė. Be to, ledai nėra itin kaloringi – 100 g produkte yra 72 kcal. „Šie ledai gaminami iš šaltibarščių kefyro, o papildomų riebalų nenaudojama“, – pasakoja Rimvydė.

Šaltibarščių ingredientų komponavimas ledams

Šaltibarščių ledams naudojami tokie pat ingredientai, kaip ir ruošiant tradicinius šaltibarščius: kefyras, agurkai, burokėliai, laiškiniai svogūnai. Sutrynus burokėlius, agurkus, įpilamas kefyras ir viskas sumaišoma iki vientisos masės. Viskas pagardinama krapais, laiškiniais svogūnais, druska. Ledų gaminimo aparate šąlant masei, įdedama stabilizatoriaus ledų konsistencijai pagerinti. Ledų masė pilama į formas bei laikoma šaldiklyje, -18 oC temperatūroje.

Norint atrasti savą skonį, verta eksperimentuoti reguliuojant ingredientų kiekius.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(2 žmonės įvertino)
4.0000

20 filmų ir serialų, kurie pakeis jūsų požiūrį į maistą (7)

Mano požiūris į filmus ir serialus yra visai paprastas: jeigu jie tave užveda ir įkvepia, –...

Baltijos šalių kulinarijos konkurse Lietuvos komanda iškovojo sidabrą (19)

Penktadienį, rugsėjo 6 d., Rygoje vykusiame Baltijos šalių kulinarijos konkurse „ Baltic...

Vienintelis Karibų restoranas Lietuvoje stebina netikėtais patiekalais (10)

Sostinėje įsikūręs restoranas ir romo baras „Rhum room“ pakvietė susipažinti su...

Gian Luca Demarco išdavė savo tėvo gaminamos pastos receptą (16)

Italų šefas Gian Luca Demarco atskleidė savo tėvo gaminamos pastos receptą.

Apie Gintaro agurkus jau sklando gandai: raugintų daržovių meistras pasidalijo receptu (26)

„Gal net gimiau agurkų lysvėje“, – juokauja iš Kėdainių rajono kilęs Gintaras Sucila....

Top naujienos

Judėjimas, jau dabar vadinamas slaptu Nausėdos planu: ne, mūsų taikinys tikrai ne konservatoriai (288)

Krikščioniškosios demokratijos vertybėmis savo kelią į kitų metų Seimo rinkimus grindžianti...

Australijos puolimą supančioję prancūzai atkakliame trileryje iškovojo bronzos medalius (71)

Daugiau nei du kėlinius gynybos gniaužtuose prancūzus dusinę australai galiausiai užduso patys...

Didžiulis gaisras Lentvaryje – liepsnoja sandėliai, užsidegė ir gyvenamasis namas papildyta (25)

Sekmadienį, apie 11 val., Lentvaryje užsiliepsnojo angaras, kuriame sandėliuojamos statybinės...

Teisėjavimas FIBA bosui atrodo „labai geras“, Eurolygos arbitrai – nereikalingi specialiai Krepšinis.lt iš Pekino (45)

Dėl „švilpukų“ ir teisėjų paskyrimų pasaulio čempionate Kinijoje garsiai dejavo net...

Lietuvoje viešėjęs Cristiano Ronaldo slepia ne vieną niūrią paslaptį: nutylėta tiesa apie futbolo žvaigždę (24)

Cristiano Ronaldo , ko gero, yra garsiausias planetos futbolininkas. Ši žvaigždė, neseniai...

Prakalbo apie problemą, kuri jau seniai bado akis: pikta, kai taip primetama nuomonė

Šiais laikais visi mus moko – moko ką mylėti, o ko nekęsti, kas yra gražu, o kas priešingai,...

Norite padailinti figūrą? Štai, ką turėtumėte žinoti apie protarpinį badavimą ir lieknėjimą (3)

Protarpinis badavimas – tai labai greitai išpopuliarėjęs mitybos būdas, kuomet valgoma...

Traukite striukes ir skėčius: vilties teikia nebent kitas savaitgalis (13)

Sekmadienį ir visą artėjančią savaitę turėtų išsilaikyti lietingi, vėsūs ir vėjuoti orai,...

Reguliuoja svorį, mažina uždegimus, saugo smegenis: tai dar ne viskas, ką gali avietėse slypintys ketonai (7)

Aviečių ketonai – organiniai junginiai, šioms uogoms suteikiantys išskirtinį kvapą. Yra...

Lietuvių įpročiai stebina: du iš trijų apie Kelių eismo taisykles primintų garso signalu (32)

Neišvengiamai trumpėjančios dienos netrukdo dviračių entuziastams ir toliau mėgautis pedalų...