aA
Vasaros simboliu tapę šaltibarščiai užburia ne tik ryškiomis spalvomis, bet ir skoniu. Šis patiekalas net šaltuoju metų laiku kviečia prisiminti vasarą, o dėl įvairių variacijų – niekaip neatsibosta.
Šaltibarščių ledai
© Organizatorių nuotr.

Kauno kolegijos studentės siūlo netikėtą alternatyvą – šaltibarščių ledus.

Šaltibarščiai kitaip

Kauno kolegijos Maisto technologijos katedros studentės Aušra Dambrauskaitė, Laurita Donielaitė ir Rimvydė Šimkevičiūtė šaltibarščių ledais nustebino tarptautinio studentų konkurso „Maisto technologas“ komisiją ir pelnė pirmąją vietą, rašoma pranešime spaudai. Konkurso užduočiai pagaminti modernią tradicinio savos šalies patiekalo versiją studentės pasirinko lietuvių mėgstamus šaltibarščius.

„Iškart pagalvojus apie lietuvišką virtuvę prieš akis iškyla šaltibarščiai, kuriuos mėgsta visi. Visos buvome patenkintos idėja, kurią vystėme: galvojome ir apie želė, ir apie panakotą, bet galutinis sprendimas buvo ledai“, – pasakoja būsimos specialistės ir kartu priduria, kad idėją pasiskolino iš restorano „Monte Pacis“, o savos versijos receptūrą kūrė pačios.

Šaltibarščių ledai
Šaltibarščių ledai
© Organizatorių nuotr.

Susipina tradicija ir gurmaniškumas

Būsimoji maisto technologė Rimvydė atskleidžia, kad ledų skonis išlieka toks pat kaip šaltibarščių – jaučiami visi pagrindiniai ingredientai (burokėlis, agurkas ir kt.). Nors ledai tapatinami su saldžiu desertu, kitokia šaltibarščių versija leis pajusti pakitusią įprastą sriubos tekstūrą, gaivą. „Manome, kad šaltibarščių ledai patiks žmonėms, kurie mėgsta gurmaniškus produktus, tačiau taip pat įtiktų žmonėms, kurie mėgsta lengvą, paprastą tradicinį skonį“, – pabandyti pasigaminti ledus skatina studentės.

Šaltibarščių ledus galima komponuoti įvairiai: studentės juos rekomenduoja valgyti kaip desertą, pavyzdžiui, ledų vafliuose, arba derinti su naminiais bulvių traškučiais ar bulvių piurė. Be to, ledai nėra itin kaloringi – 100 g produkte yra 72 kcal. „Šie ledai gaminami iš šaltibarščių kefyro, o papildomų riebalų nenaudojama“, – pasakoja Rimvydė.

Šaltibarščių ingredientų komponavimas ledams

Šaltibarščių ledams naudojami tokie pat ingredientai, kaip ir ruošiant tradicinius šaltibarščius: kefyras, agurkai, burokėliai, laiškiniai svogūnai. Sutrynus burokėlius, agurkus, įpilamas kefyras ir viskas sumaišoma iki vientisos masės. Viskas pagardinama krapais, laiškiniais svogūnais, druska. Ledų gaminimo aparate šąlant masei, įdedama stabilizatoriaus ledų konsistencijai pagerinti. Ledų masė pilama į formas bei laikoma šaldiklyje, -18 oC temperatūroje.

Norint atrasti savą skonį, verta eksperimentuoti reguliuojant ingredientų kiekius.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(2 žmonės įvertino)
4.0000

87-erių Ksavera išpeikė visų pamėgtas dietas: atskleidė ilgaamžiškumo receptą (437)

Šeštadienio laidoje „Alfas live“ svečiavosi ypatinga viešnia – chemijos mokslų daktarė,...

Idealus lašišos marinatas vos per 1 minutę (22)

Labai dažnai genialumas slypi paprastume. Skonių ieškotojas Alfas Ivanauskas siūlo 1 minutės...

Pažink Italijos virtuvę: ar žinote, kokio kumpio negalima kepti? (13)

Itališka virtuvė dažniausiai asocijuojasi ne tik su burnoje tirpstančiais makaronų patiekalais ir...

Baltijos maisto ir gėrimų parodoje Vilniuje – ateities tendencijos tiek kulinarijos mėgėjams, tiek profesionalams

Kasmetinė Baltijos maisto ir gėrimų paroda BAF savo lankytojus šiemet pasitiks kupina naujų...

Prestižiniame konkurse lietuvaitė šalį garsins su močiutės pasakojimų įkvėptu patiekalu (32)

Šiais metais ketvirtą kartą organizuojamam prestižiniam „ S. Pellegrino Young Chef “...

Top naujienos

Prostitucijoje išnaudotų lietuvių istorijos sukrėtė net visko mačiusią pareigūnę iš Švedijos: viena jų tapo filmu (94)

Net praėjus daugiau nei dešimtmečiui prostitucijoje išnaudotų lietuvaičių istorijos yra...

Ilgiausia apgultis istorijoje: du dešimtmečius siaubo iškentę miestelėnai maro protrūkio laukė kaip išganymo (1)

Osmanų imperijos karo su Venecijos respublika metu Kandijos miestas (dabar – Heraklionas ,...

Aukštaitijos sostinė stoja? Darbdaviai jau skaičiuoja susitraukusius pelnus ir pereina į taupymo režimą (146)

Lietuvos ūkio variklis sukasi visu pajėgumu. Pastaraisiais metais augusi ekonomika išjudino ir...

Apklausos: „Įstatymas ir teisingumas“ laimėjo rinkimus Lenkijoje (24)

Valdančioji dešiniųjų pažiūrų partija „ Įstatymas ir teisingumas “ sekmadienį laimėjo...

Po skyrybų dramos – atviras Andriaus Šedžiaus interviu apie vaikus: apie tai vėliau teks papasakoti ir mažyliui (60)

Neseniai skyrybas išgyvenęs verslininkas Andrius Šedžius dabar visą savo dėmesį sakosi...

Sunkiai sergančios aktorės Anastasijos Zavorotniuk dukra pasidalijo jautria žinute (44)

Šeštadienį, spalio 12-ąją, sunkiai serganti aktorė Anastasija Zavorotniuk kartu suvyru Piotru...

Mirotičiaus šou laimėjo „Barcelonai“ trilerį prieš „Valencia“, Kulboka padėjo nugalėti „Baskonia“ (1)

Nikola Mirotičius surengė fenomenalų pasirodymą bei vienas ant savo pečių ištempė...

Metusi mokytojos darbą emigravo į Norvegiją: griauna stereotipus apie fabrikuose žuvį dorojančius tautiečius (147)

Pedagogės Laimutės Skiudulės vardą, be abejo, žino kone kiekviena Stavangerio ( Norvegija )...

Kokią klaidą lengva padaryti ruošiant avietes žiemai – profesionalo komentaras kaip avietes apsaugoti nuo šalnų

Gediminas Cijūnaitis , gediminosodai.lt savininkas, dalinasi patirtimi, kaip elgtis su avietėmis,...

Ant bangos: Rapšys iškovojo dar vieną auksą Berlyne

Įspūdingą formą šį sezoną demonstruojantis Danas Rapšys iškovojo dar vieną aukso medalį...