Atsiųstame pranešime prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė teigia, kad geriausias būdas ilgiau džiaugtis skaniomis daržovėmis ne tik vasarą, bet ir vėliau – marinavimas.

Marinuotos daržovės yra lengvai paruošiamas patiekalas, kuriuo galima mėgautis nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių. Skanių marinuotų daržovių paslaptis – geras marinatas ir kokybiška, kruopščiai atrinkta produkcija“, – sako maisto ekspertė.

Patarimai marinuojantiems daržoves

Prieš pradedant marinuoti daržoves reikėtų atkreipti dėmesį į keletą esminių dalykų. Maisto ekspertės teigimu, svarbiausia atsirinkti ir tinkamai paruošti daržoves bei naudoti kokybiškus, tarpusavyje derančius ingredientus.

„Marinavimui siūlyčiau rinktis mažas ir vidutinio dydžio daržoves. Kuo jos šviežesnės – tuo geresnis rezultatas. Tokios daržovės ilgai išlaiko traškumą ir išraiškingą skonį“, – sako V. Juodkazienė ir pabrėžia, kad visuomet svarbu atkreipti dėmesio į marinato sudėtį.

„Norint pasiekti geriausią rezultatą, marinatui reikėtų naudoti specialią druską. Įprasta, juoduota valgomoji druska pakeičia marinato spalvą ir tekstūrą – jis tampa drumzlinas“, – pataria V. Juodkazienė.

Norintiems traškesnių marinuotų daržovių, maisto ekspertė siūlo per naktį daržoves palaikyti norimame marinate.

„Sudėkite daržoves į didelį indą, apibarstykite marinavimo druska ir palikite atvėsti šaldytuve. Ryte nusunkite išsiskyrusias sultis, daržoves nusausinkite ir tęskite įprastą marinavimo procesą. Beje, marinavimui labiausiai tinka baltasis, penkių procentų rūgštumo actas“, – sako V. Juodkazienė.

Marinuotos cukinijos


Marinuotos cukinijos


Jums reikės:

  • 4 vnt. vidutinio dydžio cukinijų
  • 3 vnt. padalintų pusiau česnako galvučių
  • 3 vnt. lauro lapelių
  • 8 vnt. juodųjų pipirų galvučių
  • 0,25 stiklinės smulkintų šviežių petražolių
  • 0,25 stiklinės smulkintų šviežių krapų

Marinatui reikės:

  • 700 ml verdančio vandens
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 120 ml baltojo acto
  • 70 g cukraus
  • 1 v. š. jūros druskos

Gaminimas:

  1. Pirmiausia dezinfekuokite stiklainį. Įpilkite į vidų verdančio vandens, užsukite dangtelį ir gerai išsukite vandenį, kad siektų visas stiklainio sieneles. Tuomet vandenį išpilkite ir leiskite stiklainiams gerai išdžiūti.
  2. Į švaraus stiklainio dugną sudėkite česnako galvutes, lauro lapelius ir juodųjų pipirų galvutes.
  3. Paimkite cukinijas ir jas supjaustykite maždaug centimetro storio griežinėliais. Sluoksniuokite jas stiklainyje, į tarpus pabarstydami šviežių krapų ir petražolių.
  4. Tuomet pradėkite ruošti marinatą. Sudėkite visus ingredientus ir maišykite tol, kol druska ir cukrus ištirps.
  5. Karštą skystį užpilkite ant cukinijų. Užsukite dangtelį ir leiskite stiklainiui atvėsti kambario temperatūroje. Stiklainį nakčiai palikite šaldytuve.

Marinuotas cukinijas skanaukite po paros nuo marinavimo proceso.

Marinuoti žalieji pomidorai


Marinuoti žalieji pomidorai


Jums reikės:

  • 4 ketvirčiais supjaustytų stiklinių žaliųjų pomidorų
  • 350 ml baltojo acto
  • 235 ml vandens
  • 100 g cukraus
  • 1 supjaustyto griežinėliais svogūno
  • 4 supjaustytų griežinėliais česnako galvučių
  • 1 v. š. garstyčių sėklų
  • 1 v. š. druskos
  • 6 vnt. juodųjų pipirų galvučių

Gaminimas:

  1. Pomidorus sudėkite į dezinfekuotą 1,5 litrų talpos stiklainį.
  2. Likusius ingredientus užvirkite ir skystį supilkite ant pomidorų.
  3. Sandariai užsukite stiklainio indelį, leiskite indui atvėsti kambario temperatūroje ir tuomet palaikykite šaldytuve.

Greitai marinuoti agurkai


Greitai marinuoti agurkai


Jums reikės:

  • 2 vnt. plonais griežinėliais supjaustytų ilgavaisių agurkų
  • 120 ml baltojo acto
  • 3 v. š. cukraus
  • 2 v. š. vandens
  • 0,25 a. š. druskos
  • 2 v. š. smulkintų petražolių

Gaminimas:

  1. Agurkų griežinėlius sudėkite į dubenį.
  2. Atskirame dubenyje išmaišykite actą, vandenį, cukrų ir druską, kol pastarieji du ingredientai ištirps.
  3. Skystį užpilkite ant agurkų ir ant viršaus užbarstykite šviežių petražolių.
  4. Palikite šaldytuve pastovėti bent 3 valandas.

Šviežių daržovių derlius – kasmet vis gausesnis

„Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė teigia, kad šiuo metu parduotuvėse daržovių pasirinkimas platus.

„Kiekvieną pavasarį ir vasarą pirkėjai laukia šviežio daržovių derliaus ir vos pranešus apie pirmąsias daržoves, prekyba šokteli kone dvigubai. Vis tik, jų paklausa būna didelė ir vidurvasarį, kuomet mūsų prekybos tinklo asortimentą papildo naujas lietuviškų daržovių derlius. Šiuo metu prekiaujame šviežiu žaliųjų ir geltonųjų cukinijų, morkų, salotų ir salierų derliumi, o netrukus mūsų parduotuves pasieks šviežias porų ir brokolių derlius. Rugpjūčio mėnesį taip pat prekiausime šviežiomis voveraitėmis, salotomis, obuoliais ir braškėmis“, – atskleidžia B. Čaikauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)