Šis mokslininkas, užuot siekęs akademinės karjeros, įkūrė bendrovę, pavadinimu „Amai“ (išvertus iš japonų kalbos – saldu), išsikėlusią tikslą – išspręsti vieną iš didžiausių pasaulyje sveikatos problemų pasiūlant ypač saldų natūralų baltymą, rašo au.news.yahoo.com.

Baltymą I. Samishas pakoregavo taip, kad jam nekenktų aukšta temperatūra, be kurios maisto pramonėje neapsieinama. Fermentuojant su mielėmis pavyko sukurti GMO (genetiškai modifikuotų organizmų) neturintį baltymą, kurio sudėtyje – 20 aminorūgščių, leidžiančių pakeisti cukraus gausius angliavandenius, įprastai naudojamus maistui ir gėrimams saldinti.

2016-aisiais Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nustatė, kad beveik 40 proc. suaugusių pasaulio piliečių kenčia nuo antsvorio. Pagrindinė šios problemos priežastis – pernelyg gausus cukraus vartojimas, be kita ko, nulemiantis ir aibę kitų sveikatos sutrikimų.

„Akademinis darbas suteikė įžvalgų, leidusių išrasti tokią technologiją, kuri leistų išspręsti didžiausią žmonijai kylančią problemą“, – sakė I. Samishas, pristatęs išradimą Tel Avive vykusioje konferencijoje „FoodTechIL“.

„Užuot aiškinęsis, kaip išgydyti nesveiko maisto sukeliamas ligas, nutariau ieškoti būdų, kaip pagaminti sveiką maistą, naudojant vieną baltymą“, – paaiškino mokslininkas.

Gretimose konferencijos paviljono salėse dešimtys maisto pramonės srityje besidarbuojančių startuolių lankytojų dėmesį bandė patraukti siūlydami natūralius cukraus, mėsos bei kiaušinių papildus ir pristatydami inovacijas ūkininkavimo, vandens tiekimo ir maisto saugos srityse.
Veiksmingai išplėtotu pažangiausių technologijų sektoriumi garsėjantis Izraelis užima lyderio pozicijas su maisto pramone siejamų technologijų srityje. Į joms skirtą konferenciją suvažiavo net 1,5 tūkst. dalyvių iš užsienio šalių, trokštančių susipažinti su naujomis idėjomis ir perspektyviomis inovacijomis.

„Visas pasaulis atidžiai stebi, kas daroma Izraelyje, kadangi kitos vietos, kurioje būtų sutelkta tiek maisto technologijų įmonių, tiesiog nėra“, – kalbėjo I. Samishas. Jo vadovaujama įmonė laimėjo didžiausią Izraeilyje startuolių konkursą, taip tapdama pirmąja maisto technologijas kuriančia įmone, nurungusia pažangiausiomis technologijomis užsiimančius varžovus.

„Ateitis priklauso ne pažangiosioms, o maisto technologijoms“, – įsitikinęs I. Samishas.

Ilanas Samishas

Mokslininkas viliasi, kad jo pasiūlytas produktas bus pripažintas suderinamu su masinės gamybos procesais, o po poros metų jį jau naudos stambiausi pasaulyje maisto tiekėjai.

Ekonomistas Eugene‘as Kandelis įsitikinęs, kad dabar Izraelyje stebimas inovacijas žemės ūkio ir maisto pramonės srityse siūlančių įmonių bumas yra šalyje išplėtotos agronomijos ir sukauptų duomenų potencialo panaudojimo, ieškant tvarių sprendimų, kurių vis dažniau reikalauja pasaulinės korporacijos, rezultatas.

E. Kandelis tvirtina, kad, atslūgus su išlikimu susijusioms grėsmėms, Izraelyje susidarė palankios sąlygos, kuriomis pasinaudodamos vietinės įmonės saugumo sferoje įgytą patirtį gali sėkmingai pritaikyti žemės ūkio, maisto pramonės ir sveikatos srityse.

Tel Avive vykusioje konferencijoje dalyvavo viena iš didžiausių pasaulyje konditerijos bendrovių, JAV įsikūrusi maisto tiekimo milžinė „Mondelez International“.

Įmonės inovacijų skyriui vadovaujantis Gilas Horsky konstatavo, kad Izraelis šiuo metu yra atsidūręs pažangiausių maisto pramonės technologijų kūrėjų priešakyje.

„Esame 30 mlrd. dolerių (27,5 mlrd. eurų) vertės maisto tiekimo įmonė. Mūsų tikslas – tinkamu būdu ir tinkamu metu pasiūlyti vartotojams tinkamus gaminius, todėl privalome būti Izraelyje“, – sakė jis.

„Turime tapti Izraelio įmonių partneriais. Tik taip pavyks sumažinti produktuose esantį cukraus kiekį, papildyti juos žmonėms reikalingomis maistinėmis medžiagomis ir pritaikyti savo fabrikuose tinkamus ir saugius maisto gamybos metodus“, – kalbėjo G. Horsky.

Konferencijos organizatorius – „Strauss Group“, vienas iš stambiausių Izraelyje maisto tiekėjų.

Kaip sakė „Strauss Group“ pirmininkė Ofra Strauss, visi supranta, kad būtini pokyčiai maisto produktų gamybos, pakavimo, pardavimo ir atliekų utilizavimo srityse.

Ji taip pat užsiminė apie mokslinius pasiekimus, padedančius išrasti naujus baltymus ir skaidulas, kuriuos galima panaudoti gaminant produktus.

„Reikia atkakliau siekti dermės, nustoti galvoti, kad priklausome uždaram maisto gamybos ciklui“, – sakė ji.

Praeityje maisto tiekimo gigantai kratėsi atsakomybės už sveikatos problemas, kylančias dėl tam tikrų produktų vartojimo, tarsi manydami, kad jas turi spręsti kažkas kitas. Dabar, anot O. Strauss, tapo visiškai aišku, kad atsakomybę turi prisiimti ir maisto tiekėjai.

Mokslininkas iš Izraelio I. Samishas maisto gamybos technologijoms skirtuose Tel Avive vykusios konferencijos renginiuose pristatė savo sukurtą baltymą, esą, galintį padėti išspręsti vieną iš didžiausių pasaulyje sveikatos problemų.

Ilanas Samishas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)