aA
Ilanas Samishas pamerkia traškutį į pomidorų padažą, gurkšteli gazuoto gėrimo ir šaukštu pakabina jogurto. Kas gi čia neįprasto? Ogi tai, kad visi trys produktai yra pasaldinti jo paties sukurtu baltymu.
Ilanas Samishas
© Scanpix

Šis mokslininkas, užuot siekęs akademinės karjeros, įkūrė bendrovę, pavadinimu „Amai“ (išvertus iš japonų kalbos – saldu), išsikėlusią tikslą – išspręsti vieną iš didžiausių pasaulyje sveikatos problemų pasiūlant ypač saldų natūralų baltymą, rašo au.news.yahoo.com.

Baltymą I. Samishas pakoregavo taip, kad jam nekenktų aukšta temperatūra, be kurios maisto pramonėje neapsieinama. Fermentuojant su mielėmis pavyko sukurti GMO (genetiškai modifikuotų organizmų) neturintį baltymą, kurio sudėtyje – 20 aminorūgščių, leidžiančių pakeisti cukraus gausius angliavandenius, įprastai naudojamus maistui ir gėrimams saldinti.

2016-aisiais Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nustatė, kad beveik 40 proc. suaugusių pasaulio piliečių kenčia nuo antsvorio. Pagrindinė šios problemos priežastis – pernelyg gausus cukraus vartojimas, be kita ko, nulemiantis ir aibę kitų sveikatos sutrikimų.

„Akademinis darbas suteikė įžvalgų, leidusių išrasti tokią technologiją, kuri leistų išspręsti didžiausią žmonijai kylančią problemą“, – sakė I. Samishas, pristatęs išradimą Tel Avive vykusioje konferencijoje „FoodTechIL“.

„Užuot aiškinęsis, kaip išgydyti nesveiko maisto sukeliamas ligas, nutariau ieškoti būdų, kaip pagaminti sveiką maistą, naudojant vieną baltymą“, – paaiškino mokslininkas.

Gretimose konferencijos paviljono salėse dešimtys maisto pramonės srityje besidarbuojančių startuolių lankytojų dėmesį bandė patraukti siūlydami natūralius cukraus, mėsos bei kiaušinių papildus ir pristatydami inovacijas ūkininkavimo, vandens tiekimo ir maisto saugos srityse.
Veiksmingai išplėtotu pažangiausių technologijų sektoriumi garsėjantis Izraelis užima lyderio pozicijas su maisto pramone siejamų technologijų srityje. Į joms skirtą konferenciją suvažiavo net 1,5 tūkst. dalyvių iš užsienio šalių, trokštančių susipažinti su naujomis idėjomis ir perspektyviomis inovacijomis.

„Visas pasaulis atidžiai stebi, kas daroma Izraelyje, kadangi kitos vietos, kurioje būtų sutelkta tiek maisto technologijų įmonių, tiesiog nėra“, – kalbėjo I. Samishas. Jo vadovaujama įmonė laimėjo didžiausią Izraeilyje startuolių konkursą, taip tapdama pirmąja maisto technologijas kuriančia įmone, nurungusia pažangiausiomis technologijomis užsiimančius varžovus.

„Ateitis priklauso ne pažangiosioms, o maisto technologijoms“, – įsitikinęs I. Samishas.

Ilanas Samishas
Ilanas Samishas
© Scanpix

Mokslininkas viliasi, kad jo pasiūlytas produktas bus pripažintas suderinamu su masinės gamybos procesais, o po poros metų jį jau naudos stambiausi pasaulyje maisto tiekėjai.

Ekonomistas Eugene‘as Kandelis įsitikinęs, kad dabar Izraelyje stebimas inovacijas žemės ūkio ir maisto pramonės srityse siūlančių įmonių bumas yra šalyje išplėtotos agronomijos ir sukauptų duomenų potencialo panaudojimo, ieškant tvarių sprendimų, kurių vis dažniau reikalauja pasaulinės korporacijos, rezultatas.

E. Kandelis tvirtina, kad, atslūgus su išlikimu susijusioms grėsmėms, Izraelyje susidarė palankios sąlygos, kuriomis pasinaudodamos vietinės įmonės saugumo sferoje įgytą patirtį gali sėkmingai pritaikyti žemės ūkio, maisto pramonės ir sveikatos srityse.

Tel Avive vykusioje konferencijoje dalyvavo viena iš didžiausių pasaulyje konditerijos bendrovių, JAV įsikūrusi maisto tiekimo milžinė „Mondelez International“.

Įmonės inovacijų skyriui vadovaujantis Gilas Horsky konstatavo, kad Izraelis šiuo metu yra atsidūręs pažangiausių maisto pramonės technologijų kūrėjų priešakyje.

„Esame 30 mlrd. dolerių (27,5 mlrd. eurų) vertės maisto tiekimo įmonė. Mūsų tikslas – tinkamu būdu ir tinkamu metu pasiūlyti vartotojams tinkamus gaminius, todėl privalome būti Izraelyje“, – sakė jis.

„Turime tapti Izraelio įmonių partneriais. Tik taip pavyks sumažinti produktuose esantį cukraus kiekį, papildyti juos žmonėms reikalingomis maistinėmis medžiagomis ir pritaikyti savo fabrikuose tinkamus ir saugius maisto gamybos metodus“, – kalbėjo G. Horsky.

Konferencijos organizatorius – „Strauss Group“, vienas iš stambiausių Izraelyje maisto tiekėjų.

Kaip sakė „Strauss Group“ pirmininkė Ofra Strauss, visi supranta, kad būtini pokyčiai maisto produktų gamybos, pakavimo, pardavimo ir atliekų utilizavimo srityse.

Ji taip pat užsiminė apie mokslinius pasiekimus, padedančius išrasti naujus baltymus ir skaidulas, kuriuos galima panaudoti gaminant produktus.

„Reikia atkakliau siekti dermės, nustoti galvoti, kad priklausome uždaram maisto gamybos ciklui“, – sakė ji.

Praeityje maisto tiekimo gigantai kratėsi atsakomybės už sveikatos problemas, kylančias dėl tam tikrų produktų vartojimo, tarsi manydami, kad jas turi spręsti kažkas kitas. Dabar, anot O. Strauss, tapo visiškai aišku, kad atsakomybę turi prisiimti ir maisto tiekėjai.

Mokslininkas iš Izraelio I. Samishas maisto gamybos technologijoms skirtuose Tel Avive vykusios konferencijos renginiuose pristatė savo sukurtą baltymą, esą, galintį padėti išspręsti vieną iš didžiausių pasaulyje sveikatos problemų.

Ilanas Samishas
Ilanas Samishas
© Scanpix
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(56 žmonės įvertino)
3.9643

5 kepėjų triukai, garantuosiantys sėkmę virtuvėje

Ką turiningo nuveikti ilgėjančiais rudens vakarais? Sezonas negaili užderėjusių gėrybių,...

Neįprastoje Vilniaus vietoje įsikūręs restoranas pasikeitė neatpažįstamai, bet visos įdomybės prasideda atsivertus meniu (41)

Jau kuris laikas keliaudama iš ar į prekybos centrą „ Ozas ”, DELFI sporto centrą ar...

Moliūgų ir grikių salotos – jūs net neįsivaizduojate, koks malonumas jūsų laukia (9)

Iki gyvo kaulo įkyrėjo grikių košė? Nebeišmanote, kuo dar ją pagardinti? Nieko tokio, nes...

Italas į Lietuvą atvežė sūrių: supažindino su naujais skoniais ir pateikimo būdais (26)

Vėstant orui ir trumpėjant vakarams neapleidžia mintys apie saulėtus kraštus – jūrą,...

Lietuvių šefų desantas ruošiasi į Kiniją: parodys, kaip reikia gaminti (25)

Savaitgalį, likus kiek daugiau nei savaitei iki pirmą kartą pasaulyje organizuojamo tarptautinio...

Top naujienos

Lietuvos darbdaviai – šykščiausi Europoje: patys darbuotojai kalti, kad nėra gerų algų

Lietuvos darbdavių nenorą ženkliau pasidalinti uždirbamu pelnu specialistai paaiškina derybų...

Pranckiečio ir Karbauskio mūšis – Konstitucinės teisės eksperto akimis (195)

Galimybę Viktorui Pranckiečiui likti Seimo pirmininko pareigose nagrinėjantis Seimas klimpsta...

Ekspertas: precedento neturintis Zelenskio pozicijos aiškumas net gąsdina Putinas raudonas linijas gali nutrinti (121)

Jausdama nuolatinį protestuotojų, kurie bijo „pasiduoti“ Rusijai , spaudimą, Ukrainos...

Svarbus pokytis vairuotojams: nuo lapkričio 1-osios sankryžose į dešinę suksime kitaip (34)

Iki šiol papildomų lentelių su žalia rodykle privilegija besidžiaugę vairuotojai turės pakeisti...

Atviras klausimas: galbūt laikas Lietuvos rinktinės stratego kėdę patikėti užsieniečiui? apklausa (10)

Lietuvos krepšinio federacijos vadovams – nauji rūpesčiai. Permės „Parma“ klubui uždraudus...

Pirmalaikių Seimo rinkimų klausimas grįš į Seimo salę (117)

Pirmalaikių Seimo rinkimų klausimas grįš į Seimo salę, tačiau net ir pačioje opozicijoje yra...

Butų savininkams, slepiantiems rūkančių balkonuose tapatybę, grės 150 eurų bauda? (456)

Seime svarstant siūlymą uždrausti rūkyti daugiabučių namų balkonuose, terasose ir lodžijose,...

Oficialiai paskelbta gaisro Alytuje lokalizacija, jis visiškai suvaldytas ir nebeplinta (11)

Alytuje trečiadienį kilusį padangų perdirbimo įmonės gaisrą penktadienį pavyko galutinai...

Lietuvos futbolo federacijai – 10 tūkst. eurų bauda už sirgaliaus išbėgimą į aikštę (6)

Lietuvos futbolo federacijai skirta 10 tūkst. eurų bauda už sirgaliaus išbėgimą į aikštę...

Užfiksavo makabrišką puotą: nugaišęs banginis tapo pagrindiniu patiekalu vandenyno gelmių gyventojams

Jūra nieko nešvaisto – kai negyvas banginis paskutinį kartą nugrimzta į vandenyno dugną,...