aA
Savaitgalį Vilniuje kulinarinių knygų ir tinklaraščio autorė Renata Ničajienė pristatė naujausią darbą – knygą „Sezoninių skanumynų istorijos“. Kaip byloja pats pavadinimas, knygoje R. Ničajienė dalijasi ne tik 52 maistingų skanumynų receptais, bet ir sezoninio gyvenimo būdo istorijomis, kurios kviečia sulėtinti gyvenimo tempą ir pasidžiaugti metų laikų kaita. Istorijos pasakojamos tiek tekstu, tiek nuotraukomis, kurių knygoje – net 300, rašoma atsiųstame pranešime.
R. Ničajienė
R. Ničajienė
© L. Penek nuotr.


„Visose savo knygose receptus pateikiu su trumpa įžanga, bet naujausioje juos lydi daug išsamesnės istorijos, susijusios ne tik su patiekalo skoniu, bet ir su asmeniniais potyriais. Jų knygoje lygiai tiek pat, kiek receptų – kiekvienai metų savaitei po vieną. Be 52 skanių istorijų, pasakojančių, kaip receptai atkeliavo į mano virtuvę, kaip keitėsi kartu su manimi, kokią vietą užima mano šeimoje, knygoje taip pat sugulė ir keturios metų laikų įkvėptos istorijos iš mūsų gyvenimo vasarnamyje Druskininkuose. Jas rašiau norėdama įkvėpti lėtam sezoniniam gyvenimo būdui – džiaugtis skirtingais metų laikais ir mėgautis jų dovanojamomis gėrybėmis“, – sakė R. Ničajienė.

Sodų, daržų ir miško gėrybes, naudojamas skanumynams, R. Ničajienė naujausioje savo knygoje įvardija kaip grynuolius. „Prie jų priskiriu ne tik vaisius, uogas ir daržoves, bet ir, pavyzdžiui, liofilizuotas gėrybes, juodąjį šokoladą. Iš viso knygoje pristatau 12 sezoninių ingredientų grynuolių – po vieną kiekvienam metų mėnesiui. Tai suteikia knygai išsamumo, o skaitytojui – vertingos informacijos apie maistingus ir naudingus skanumynų ingredientus“, – sakė knygos autorė.

R. Ničajienės knygos pristatymas
R. Ničajienės knygos pristatymas
© L. Penek nuotr.

Daug žinių apie produktų maistingumą R. Ničajienė sukaupė rašydama ankstesnes knygas. „Maistingu vadinu tokį maistą, kuris pasižymi įvairove ir kokybiškais ingredientais. Visuose naujos knygos receptuose naudoju tik natūralius, naudingus ingredientus ir visiškai atsisakiau rafinuotų produktų: baltų kvietinių miltų, rafinuoto aliejaus, taip pat – baltojo cukraus, – aiškino ji ir prisipažino, kad pačiai jo atsisakyti buvo lengviausia. – Jį iškeičiau į natūralius saldiklius: nerafinuotą cukranendrių cukrų, medų, klevų ir agavų sirupą. Rafinuotus kvietinius miltus dažniausiai keičiu daug maistingesniais šviesiais speltų, grikių, ryžių, kukurūzų, riešutų miltais, o rafinuotus aliejus – lydytu ghi sviestu ir tyru alyvuogių aliejumi.“ Pastarąjį vietoje įprasto sviesto R. Ničajienė naudoja ir obuolių pyragui, kurio receptą parsivežė iš kelionės po Toskaną ir kuris, pasak knygos autorės, šį rudenį yra vienas dažniausiai kepamų jos pačios namuose.

R. Ničajienės knygos pristatymas
R. Ničajienės knygos pristatymas
© L. Penek nuotr.

Knygoje „Sezoninių skanumynų istorijos“ autorė dalijasi prisiminimais ne tik iš kelionių, bet ir iš jos gyvenimo vasarnamyje Druskininkuose. Būtent čia buvo sukurtos visos septynios R. Ničajienės knygos: pati pirmoji, prieš penkerius metus skaitytojus pasiekusi knyga, tokiu pačiu pavadinimu kaip ir autorės rašomas tinklaraštis, – „Sezoninė virtuvė“. Po jos R. Ničajienė parengė visiems lietuviams puikiai žinomų klasikinių desertų knygą „Nostalgiški skanumynai“, į kurią, kaip ir naujausią, sugulė 52 receptai. Keturios serijos „Gero maisto dienoraštis“ knygos buvo išleistos per vienerius metus ir tarptautiniame kulinarinių knygų konkurse „Gourmand Awards 2017“ pripažintos geriausiomis knygų serijų kategorijoje. Jose kiekvienai dienai R. Ničajienė skyrė po vieną sveikesnio patiekalo receptą, o su naujausia knyga lyg pratęsia šią seriją, pasiūlydama po maistingesnį desertą kiekvienai savaitei.

Kaip ir ankstesnes keturias, taip ir knygą „Sezoninių skanumynų istorijos“ stilizavo dailininkė Inga Dagilė, o šimtais nuotraukų papuošė ir R. Ničajienės istorijas papasakoti padėjo fotografės – mama Loreta ir dukra Elzė iš studijos „Fotopastelė“.

Šį rudenį R. Ničajienė planuoja knygos „Sezoninių skanumynų istorijos“ pristatymo skirtinguose Lietuvos miestuose turą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Gyvenimas karantine: skanus pasidarė ir anksčiau supeiktas maistas (10)

Nežinia kiek laiko besitęsiantis karantinas bus neblogas universitetas. Mokysimės produktyviai...

Nuo šiol populiariausia kulinarinė laida „Alfo didysis kulinarinis šou“ – šiokiadienio vakarais tiesiogiai (1)

„Nėra to blogo, kas neišeitų į naują projektą“, – šypsosi skonių ieškotas ir idėjų...

Virtuvės šefas išdavė receptą, kaip namie pasigaminti raviolius (8)

Virtuvės šefas, istorinės virtuvės žinovas Tomas Rimydis išdavė raviolių su antiena...

Gydytojas paaiškino, kiek iš tiesų lietuviams reikia išgerti vandens iki tol ne taip buvo skaičiuojama (36)

2 litrų vandens per parą gerti nereikia, sulčiaspaudę galite išmesti, o laikydamiesi išgirtosios...

Maisto ekspertė: kai pritrūksta idėjų – pagelbės savaitės meniu (10)

Savaitės meniu planavimas jau tapo sveikos ir visavertės mitybos dalis, kuri taip pat padeda...

Top naujienos

Šimonytė: visuomenininkai turėtų būti tik valstybės pagalbininkai, o ne jos skylių užkamšytojai (470)

Labai gerai, kad krizės atveju žmonės mobilizuojasi ir padeda valstybinėms institucijoms, – bet...

Skvernelis kreipėsi į senjorus: ragina niekur neiti iš namų, prabilo apie pensijas (488)

Ketvirtadienio vakarą premjeras Saulius Skvernelis kreipėsi į Lietuvos senjorus prašydamas,...

Kasiulevičius palygino JAV ir Lietuvos prognozes: nors ir sunkiai, bet galime išvairuoti (171)

Ketvirtadienio vakarą profesorius Vytautas Kasiulevičius pateikė JAV Misisipės valstijos,...

Moterys demonstruoja absurdiškus manikiūro rezultatus – kas nutinka, kai užsidaro grožio salonai (133)

Žvelgiant į karštligiškas kai kurių moterų pastangas gelbėti nagų grožį, kai tenka laikytis...

Londone peiliu sužalotas lietuvis netrukus mirė gatvėje (175)

Ketvirtadienį Londono policija paviešino peiliu mirtinai subadyto žmogaus tapatybę: tai –...

Netrukus sulauksime tikro pavasario (6)

Šiandien Lietuvos orus lems gilus ir aktyvus Atlanto ciklonas. Naktį praslinkęs šaltasis...

Latvijoje nusidriekė 12 kilometrų laukiančių atvykti į Lietuvą automobilių eilė (169)

Latvijoje ketvirtadienio vakarą dėl atvykstantiesiems matuojamos temperatūros nusidriekė 12...

Užsikrėtusių koronavirusu skaičius pasaulyje perkopė milijoną (58)

Ketvirtadienio vakarą visame pasaulyje koronavirusu užsikrėtusių žmonių skaičius perkopė...

Uždaroma „Rimi“ Kauno autobusų stotyje: koronavirusas patvirtintas antram darbuotojui (70)

Nuo penktadienio uždaromas Kauno autobusų stotyje veikiantis prekybos centras „Rimi“ . Tokį...

Netikėtas sprendimas atvėrė neužgijusias žaizdas: dėl išžaginimo nuteistas politiko sūnus – jau laisvėje (432)

Aštuoniolikmetę merginą per prievartą į lovą įsitempęs ir ją išžaginęs politiko sūnus...

|Maža didelių žinių kaina