aA
Šiais metais ketvirtą kartą organizuojamam prestižiniam „S. Pellegrino Young Chefkonkursui, kuriame susirenka jaunieji virtuvės talentai iš viso pasaulio, ruošiasi ir 2018 m. Lietuvos Jaunojo šefo konkurso laimėtoja Jonita Šeščilaitė. Padedant mentoriui – šefui Justinui Kapkovičiui, pastaruoju metu „Michelin“ žvaigždės restorane Prancūzijoje dirbusi Jonita jau spalio 8 d. Maskvoje vyksiančiame konkurso regioniniame finale Lietuvą atstovaus gamindama patiekalą, kurio kūrybai jaunąją šefę įkvėpė jos močiutės pasakojimai apie okupuotos Lietuvos kaimą, maisto trūkumą ir pačių augintus produktus.
Jonita Šeščilaitė
© Organizatorių nuotr.

Kulinarija jaunoji šefė susidomėjo dar mokydamasi mokykloje, tačiau dėl tuo metu dar vyravusių stereotipų, jog virėjo profesija neperspektyvi, Jonita pasirinko studijuoti Dailės akademijoje. „Rašydama bakalauro darbą, vis galvodavau apie kulinariją ir maisto gamybą. Norėjau pamatyti, kaip atrodo profesionali virtuvė, kaip ten vyksta darbas. Į kulinariją įsitraukiau mažais žingsneliais: pirmiausia įsidarbinau picerijoje, po to nusprendžiau kreiptis į mokymosi centrą, kur vyko kulinarijos kursai. Praktiką atlikau pas šefą Justiną Kapkovičių, po kurios ir likau dirbti su juo,“ – apie sukauptą patirtį pasakojo Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos narė.

Treniruotės akimirka
Treniruotės akimirka
© Organizatorių nuotr.

Pasak J. Šeščilaitės, maisto gamyba – nesibaigiantis mokymosi procesas: kiekvieną kartą gaminant patiekalą jis gali pavykti šiek tiek kitoks, visuomet reikia analizuoti, kodėl viena ar kita patiekalo dalis pavyko ar nepavyko, kas tai lėmė. Taip gimsta ir nauji patiekalai, vienas iš jų – trimis būdais paruoštas balandis, kuriuo Jonita prisistatys „S. Pellegrino Young Chef“ konkurse. „Šis patiekalas atspindi mano močiutės istoriją, kurioje – ilgos Lietuvos žiemos ir dar ilgesnė Sovietų Sąjungos okupacija. Mano močiutė visuomet pasakojo apie savo vaikystę, apie maisto trūkumą, pačių augintas daržoves ir balandžių medžioklę. Jos prisiminimai ir paskatino patiekalui pasirinkti ingredientus, kurie buvo prieinami pokario metais. Patiekale dominuoja burokėliai ir kopūstai, kurie anuomet buvo laikomi nuo rudens iki ankstyvo pavasario“, – paskutinės treniruotės metu kalbėjo šefė.

Ruošiantis konkursui ir treniruojantis, J. Šeščilaitę labiausiai rūpinosi, ar konkurse spės viską atlikti laiku. „Nerimauju ir dėl virtuvės – jau žinome, jog kai kuria įranga Maskvoje vyksiančiame regiono finale negalėsime naudotis, pavyzdžiui, nebus šildymo lempų, tad reikės sugalvoti, kaip laikyti lėkštes šiltai prieš maisto patiekimą“. Pasak Jonitos, svarbiausia užduotis – pristatyti patiekalą geriausiu būdu – tokiu, kokiu pati šefė būtų patenkinta. Tam iš Lietuvos šalies atstovai vešis specialiai konkursui keramikės M. Mikelėnaitės sukurtas lėkštes.

Treniruotės akimirka
Treniruotės akimirka
© Organizatorių nuotr.

„S. Pellegrino Young Chef“ Eurazijos regiono finale su Lietuvos atstove rungsis dar 8 jaunieji šefai iš Estijos, Suomijos ir Rusijos. Tarp jų, be J. Šeščilaitės, dalyvaus dar dvi moterys – Naira Sosedova ir Julia Karpova iš Rusijos. Jos prisidės prie šefių-moterų ryškesnio matomumo ir didesnės svarbos gastronomijos pasaulyje – tai vienas iš š.m. „S. Pellegrino Young Chef“ konkurso organizatorių siekių.

Jonita bus trečioji lietuvė, dalyvausianti „S. Pellegrino Young Chef“ konkurse – prieš keletą metų, 2016-aisiais, jame jėgas išbandė Lietuvos šefai Ignas Višinskas ir Justinas Misius.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(13 žmonių įvertino)
4.5385

5 kepėjų triukai, garantuosiantys sėkmę virtuvėje (1)

Ką turiningo nuveikti ilgėjančiais rudens vakarais? Sezonas negaili užderėjusių gėrybių,...

Neįprastoje Vilniaus vietoje įsikūręs restoranas pasikeitė neatpažįstamai, bet visos įdomybės prasideda atsivertus meniu (41)

Jau kuris laikas keliaudama iš ar į prekybos centrą „ Ozas ”, DELFI sporto centrą ar...

Moliūgų ir grikių salotos – jūs net neįsivaizduojate, koks malonumas jūsų laukia (9)

Iki gyvo kaulo įkyrėjo grikių košė? Nebeišmanote, kuo dar ją pagardinti? Nieko tokio, nes...

Italas į Lietuvą atvežė sūrių: supažindino su naujais skoniais ir pateikimo būdais (26)

Vėstant orui ir trumpėjant vakarams neapleidžia mintys apie saulėtus kraštus – jūrą,...

Lietuvių šefų desantas ruošiasi į Kiniją: parodys, kaip reikia gaminti (25)

Savaitgalį, likus kiek daugiau nei savaitei iki pirmą kartą pasaulyje organizuojamo tarptautinio...

Top naujienos

Raimundas Lopata. Matau dar bent vieną prezidento klaidą (42)

Daugelis prezidento Gitano Nausėdos šimtadienį įvertino teigiamai. Pažymėta, kad...

Lietuvos darbdaviai – šykščiausi Europoje: patys darbuotojai kalti, kad nėra gerų algų (83)

Lietuvos darbdavių nenorą ženkliau pasidalinti uždirbamu pelnu specialistai paaiškina derybų...

Gaisro Alytuje pasekmės: reabilitacijos centro patalpose aptikta sveikatai ypač pavojingų medžiagų (8)

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos ( NVSC ) teikia...

Pranckiečio ir Karbauskio mūšis – Konstitucinės teisės eksperto akimis (241)

Galimybę Viktorui Pranckiečiui likti Seimo pirmininko pareigose nagrinėjantis Seimas klimpsta...

Ekspertas: precedento neturintis Zelenskio pozicijos aiškumas net gąsdina Putinas raudonas linijas gali nutrinti (150)

Jausdama nuolatinį protestuotojų, kurie bijo „pasiduoti“ Rusijai , spaudimą, Ukrainos...

Svarbus pokytis vairuotojams: nuo lapkričio 1-osios sankryžose į dešinę suksime kitaip (85)

Iki šiol papildomų lentelių su žalia rodykle privilegija besidžiaugę vairuotojai turės pakeisti...

Daugėja gaudančių paskutinės minutės kelionių pasiūlymus: ar tikrai galima išlošti?

Pasaulyje itin populiarus keliavimo būdas – neplanuoti atostogų iš anksto, o keliauti ten, kur...

Atviras klausimas: galbūt laikas Lietuvos rinktinės stratego kėdę patikėti užsieniečiui? apklausa (30)

Lietuvos krepšinio federacijos vadovams – nauji rūpesčiai. Permės „Parma“ klubui uždraudus...

Pirmalaikių Seimo rinkimų klausimas grįš į Seimo salę (158)

Pirmalaikių Seimo rinkimų klausimas grįš į Seimo salę, tačiau net ir pačioje opozicijoje yra...

Butų savininkams, slepiantiems rūkančių balkonuose tapatybę, grės 150 eurų bauda? (512)

Seime svarstant siūlymą uždrausti rūkyti daugiabučių namų balkonuose, terasose ir lodžijose,...