1. Arbatą pilkite į pieną

2003 metais šį klausimą išnagrinėjo Britanijos Karališkoji chemijos bendrija. Pilant arbatą į pieną, tekstūra bus vienodesnė, o į arbatą įpilant pieno, susidarys daugiau taninų.

Arbata su pienu

Chemikai paaiškino, kaip suyra pieno baltymai: „Kai į karštą arbatą įpilama pieno ir pieno dalelės ilgai kontaktuoja su karšta arbata, pienas netenka savo ypatybių. Taip nenutiks, jei į pieną įpilsite karšto vandens.“ Ginčą, kas į ką pilama, kursto ir kultūriniai, istoriniai veiksniai, bet iš esmės tai – skonio dalykas.

Teisybė (nebent jūs vis tiek norite pilti pieną į arbatą).

2. Kad išvengtumėte pagirių, nemaišykite gėrimų

Su pagiriomis susiję daug mitų, taip pat ir plačiai paplitęs įsitikinimas, kad alkoholinių gėrimų maišymas – tiesus kelias į pragariškas pagirias. Yra įrodymų, kad alkoholiniai gėrimai su nealkoholiniais komponentais, kurie suteikia kvapo, skonio ir spalvos, sukelia sunkesnes pagirias, nei grynieji gėrimai. Tačiau neįrodyta, kad nuo alkoholinių gėrimų maišymo būna sunkesnės pagirios.

Netiesa.

3. Baltasis šokoladas yra šokoladas

Iš tiesų baltasis šokoladas yra blyškus apsišaukėlis, nes jame nėra kakavos pupelių, tik kakavos sviesto (kartais ir to paties labai nedaug, nes į pigų baltąjį šokoladą pila aliejaus). Kadangi jame nėra kakavos pupelių, baltasis šokoladas neturi antioksidantų ir nestimuliuoja, kaip tikrasis šokoladas.

Netiesa.

4. Apkepkite mėsą, kad joje išliktų daugiau sulčių

Šį mitą prieš trisdešimt metų paneigė šefas Haroldas McGee, knygos „Apie maistą ir gaminimą: Mokslas ir žinios apie virtuvę“ („On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen“) autorius, paneigęs ir daugelį kitų mitų apie maistą. Tiesa, minėtas mitas tebėra gajus.

Dar 19 a. paplito nuomonė, kad apkepus mėsa susidaro luobelė, kuri išlaiko mėsos sultis. H. McGee paaiškino, kad apkepant mėsą išteka daugiau sulčių, nes mėsa kepama aukštoje temperatūroje. Apkepus tiesiog susidaro gardi, traški luobelė. Mėsą galite apkepti – ji bus gardesnė, tiesa, tikrai ne sultingesnė. Patyrę virtuvės šefai pataria kepti mėsos kepsnį labai karštoje keptuvėje, apverčiant kas 15–20 s, kad jis būtų maksimaliai traškus.

Netiesa.

5. Norėdami panaikinti česnako kvapą nuo rankų, patrinkite tarp delnų nerūdijančio plieno šaukštą

Plienas sugeria kvapą, bet eksperimentas baigėsi nesėkme ir česnaku prasmirdusiomis rankomis.

Netiesa.

6. Nevalgykite tų midijų, kurių kriauklelės virimo metu neprasidarė

Midijos

1973 m. knygos apie žuvis „Fish Book“ autorę Jane Grigson kaltino dėl paplitusio mito, kad misijas, kurių kriauklelės verdant neatsiveria, reikia išmesti. Pasirodo, verdant susilpnėja kriauklelę atidarantys ir uždarantys raumenys, todėl ji lieka užsidariusi. Pradarykite su peiliu ir valgykite. Jei midija sugedusi, tai išduoda kvapas.

Netiesa.

7. Nenaudokite česnakų spaustuko

Česnakų spaustukas: būtinas virtuvės įrankis ar tiesiog česnakų skonio gadinimas? Anthony‘is Bourdainas vadino česnakų spaustuką bjaurybe, bet kiti šefai sako, kad išspaudžiant česnako skilteles išsiskiria aliejus, todėl skonis suintensyvėja. Su peiliu supjausčius česnako skilteles, masės kepama karamelizuosis, o išspaudus senesnio česnako skilteles išvengsite aitroko skonio.
Vienu klausimu visi šefai sutaria – niekada nepirkite trintų česnakų masės stiklainyje.

Česnakai

Mitas nėra iki galo paneigtas (nors galbūt daugiau tų, kurie nepritaria česnako spaustukui).

8. Įstačius šaukštelį į pradarytą butelį, putojantis vynas nenusigaruos

Net ir įstačius šaukštelį į pradarytą putojančio vyno butelį anglies dioksidas garuos. Geriausia, ką galima padaryti – laikyti butelį šaldytuve, kad burbuliukai lėčiau išgaruotų.

Netiesa.

9. Salotų lapus plėšykite rankomis, nepjaustykite jų peiliu

Manoma, kad plėšant rankomis salotų gabalėlių galiukai neparuduos, dėl paplitusios teorijos, jog taip pažeidžiama mažiau ląstelių ir vyksta mažesnė oksidacija. Deja, nėra įrodymų, kad salotų lapų pjaustymas peiliu destruktyvesnis už jų plėšymą rankomis. Bet kokiu atveju salotų dalelės paruduos.

Netiesa.

10. Gerų peilių negalima plauti indaplovėje

Jus apšaukė, kad įdėjote kokybišką peilį plauti į indaplovę? Patikėkite – ne jus vieną. Pasirodo, šiuo atveju pedantai neklysta – indaplovėje peiliai atsitrenkia į indus, lentynėles, todėl jų ašmenys gali atšipti. Dėl tos pačios priežastis negalima laikyti gerų peilių stalčiuje su visais įrankiais – jų vieta specialiame dėkle.

Teisybė.

11. Laikant obuolį kartu su bulvėmis šios nesudygs

Bulvės ir obuolys

Nuo seno sklando gandas, kad įdėjus obuolį į bulvių maišą, bulvės nesudygs. Bet pasirodo, anaiptol – pūvant obuoliui išsiskiriančios etileno dujos tik paskatins bulvių dygimą.

Netiesa.

12. Bananus reikia lupti nuo kotelio

Taip daro dauguma žmonių, tačiau daug lengviau lupti nuo kito galo. Taip daro beždžionės. Ir taip lupant galima patogiai laikyti už kotelio.

Netiesa.

13. Atšildytos mėsos negalima vėl užšaldyti

Dėl daugelio priežasčių. Šaltis gali pažeisti ląstelių apvalkalą, todėl mėsa atšildžius bus sausesnė. Bet labiausiai nerimaujama dėl bakterijų – šis nerimas turi pagrindo, bet tik tuo atveju, jei atšildyta mėsa buvo ilgai laikoma kambario temperatūroje.

Netiesa.

14. Neikite plaukioti pavalgę

Milijonai australų vaikų augo, tikinami, jog einant plaukioti iš karto po valgio gresia toks mėšlungis, kad galima nugrimzti tiesiai į baseino dugną. Sporto dietologė Simone Austin paneigia šį mitą: „Nežinau, ar pavalgius apskritai nepatartina lipti į vandenį, tik jei sočiai pavalgėte, nereikėtų greitai plaukioti, nes ims diegti pilvą.“

Ne iki galo aišku.

15. Prieš miegą suvalgę sūrio, sapnuosite košmarus

Taip kažkodėl sakoma, bet iš tiesų sūryje yra aminorūgšties, skatinančios serotonino gamybą, kuris padeda greičiau užmigti. Kita vertus, valgant prieš pat miegą, tikrai gali nukentėti miego kokybė. Jei vakare nevalgote, geriau atsiminsite sapnus.

Netiesa.

16. Rudi kiaušiniai geresni už kiaušinius baltu lukštu ir skanesni

Iš tiesų kiaušiniai rudais lukštais skoniu ir kokybe niekuo nesiskiria nuo kiaušinių baltais lukštais. Kiaušinio spalvą lemia vištos veislė. Tiesa, rudus kiaušinius geriau perka.

Netiesa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)