Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen atsiųstame pranešime siūlo suskubti ruoštis žiemai ir atskleidžia, kaip išsaugoti pomidorus net ir pradedantiesiems virtuvės entuziastams.

Pomidorus galima konservuoti, marinuoti ir netgi rauginti, o ką jau kalbėti apie begalę kitų receptų – salotos, troškiniai, padažai ir kt. A. Rasmussen rekomenduoja pomidorus rinktis pagal savo skonį, tačiau pravartu atkreipti dėmesį į tam tikras jų savybes, priklausomai nuo to, ką iš jų norite gaminti.

„Padažams, troškiniams ar tyrėms labiau tiks minkšti, sultingi pomidorai su storesne ir lengvai atsiskiriančia odele, o marinavimui ir konservavimui – tvirti ir nedideli pomidorai su plonyte odele“, – sako A. Rasmussen.

Maisto ekspertė sako, kad jei pomidorus ketinate marinuoti su odele, nepamirškite jos subadyti, kad ji nesutrūkinėtų. „Galite pomidorus pjaustyti įvairiomis formomis, naudoti žalius ar tiesiog žaisti su pomidorų spalvomis – svarbiausia pasinaudoti fantazija, tuomet sukursite daug puikių receptų“, – neabejoja A. Rasmussen.

Saldžiarūgščiai marinuoti pomidorai žiemai



Jums reikės:

  • 7–10 vnt. vidutinio dydžio pomidorų
  • 5 kvapniųjų pipirų grūdelių
  • 2 lauro lapelių
  • pusės šaukštelio garstyčių sėklų

Marinatui reikės:

  • 1 l vandens
  • 120 ml acto
  • 2 v. š. cukraus
  • 1 a. š. druskos

Gaminimas:

  1. Iš marinatui skirtų ingredientų paruoškite marinatą ir jį atvėsinkite.
  2. Pomidorus kartu su prieskoniais sudėkite į stiklainius ir užpilkite pagamintu marinatu.
  3. Stiklainius sustatykite į vandens puodą, pridenkite, tačiau neužsukite dangteliais ir kaitinkite. 1 litro stiklainius nuo vandens užvirimo kaitinkite maždaug 15 minučių, o 3 litrų stiklainius – apie 30 minučių. Kaitinkite tol, kol stiklainio viduje ims kilti burbuliukai.
  4. Po to stiklainius sandariai užsukite dangteliais, apverskite juos žemyn, pastatykite ir leiskite ataušti.


Su želatina marinuoti pomidorai

Marinuoti pomidorai

Jums reikės:

  • 5–7 vnt. pomidorų
  • 5–7 vnt. agurkų
  • 5–7 vnt. svogūnų

Marinatui reikės:

  • 1 l vandens
  • 1 v. š. cukraus
  • 1 v. š. druskos
  • 1 v. š. acto
  • 3 v. š. želatinos
  • 1–2 lauro lapelių
  • juodųjų pipirų

Gaminimas:

  1. Į švarius stiklainiukus sluoksniais sudėkite pjaustytus pomidorus, agurkus ir svogūnus. Juos šiek tiek prispauskite.
  2. Iš vandens, cukraus, druskos, lauro lapelių ir pipirų išvirkite marinatą ir palikite atvėsti.
  3. Želatiną išbrinkinkite 1 stiklinėje vandens, kurią nupilkite nuo 1 l vandens, skirto marinatui. Išbrinkusią želatiną šiek tiek pašildykite, palaukite, kol ištirps, ir sumaišykite su marinatu.
  4. Paruoštu marinatu užpilkite daržoves.
  5. Stiklainius pridenkite dangteliais ir sudėkite į puodą su vandeniu. Kai vanduo užvirs, kaitinkite apie pusvalandį. Vėliau išjunkite ugnį ir palikite pastovėti dar šiek tiek.
  6. Po to užsukite dangtelius, apverskite stiklainius ir palikite juos atvėsti. Taip paruošti pomidorai bus puikus garnyras prie antro patiekalo.


Marinuoti pomidorai su petražolėmis ir svogūnais

Marinuoti pomidorai

Jums reikės:

  • 1 l vandens
  • 50 g vaisių acto
  • 300 g svogūnų
  • 3 kg pomidorų
  • 50 g druskos
  • 100 g cukraus
  • šiek tiek petražolių

Gaminimas:

  1. Pomidorus nuplaukite ir apdorokite karštu vandeniu arba garais.
  2. Nulupkite svogūnus ir juos supjaustykite žiedais.
  3. Petražoles nuplaukite ir dėkite į puodo dugną.
  4. Ant jų uždėkite pjaustytus svogūnus ir pomidorus.
  5. Užvirkite marinatą ir supilkite į stiklainius. Sandariai uždarykite ir palikite apverstus bei šiltai užklotus nakčiai.

Skanaus!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)