aA
Itališka virtuvė dažniausiai asocijuojasi ne tik su burnoje tirpstančiais makaronų patiekalais ir picomis, bet ir nepaprasto skonio vytintu kiaulienos kumpiu prosciutto crudo ar bulvių virtinukais gnocchi. „Maisto kelionės“ tinklaraščio autorius ir itališkos virtuvės mėgėjas Marius Janavičius sako, kad jam labai svarbus yra produktų autentiškumas bei jų kokybė, atitinkanti aukštus standartus.
Vytinti kumpiai
© Shutterstock

Sūriai – kiekvienam pagal skonį

Sūris – neatsiejama Italijos virtuvės dalis, o jų pasirinkimas itin gausus. „Lidl“ šią savaitę vykstančiose itališkų produktų dienose galima rasti ir tradicinių, ir išskirtinėmis skonio savybėmis pasižyminčių sūrių, rašoma pranešime spaudai.

Mozzarella ir ricotta – tradiciniai, švelnūs sūriai, su kuriais lietuviai jau yra seniai susipažinę ir pamėgę. Pastebiu, kad atrandame, drąsiai dedame ant lietuviško stalo ir imame vertinti tokius įdomesnius gaminius, kaip pecorino romano – kietąjį avies sūrį, pasižymintį kiek aitresniu skoniu bei aromatu“, – teigia maisto ekspertas.

Mozzarella
Mozzarella
© Shutterstock

Gurmanas pecorino romano labiausiai mėgsta naudoti ruošdamas makaronų patiekalus, o kaip vieną paprasčiausių ir labiausiai itališkų receptų įvardija cacio e pepe.

„Tai – tradicinis ir labai elementarus itališkas patiekalas, kuris davė pradžią daugumai makaronų patiekalų. Cacio e pepe tereikia trijų ingredientų – spaghetti makaronų, sūrio ir pipirų“, – receptu dalijasi pašnekovas.

Prosciutto kepti nereikėtų

Tarp „Lidl“ privataus „Italiamo“ prekės ženklo produktų rasti galima ir mėsos gaminių – ar tai būtų centrinės Italijos regiono Abrucų saliamis, ar įvairiais metodais apdorotas kumpis. Itališka virtuvė pasižymi mėsos gaminių gausa, tačiau pasak tinklaraštininko, reikia žinoti kelias taisykles, kaip tinkamai ir teisingai panaudoti itališkus mėsos ingredientus ruošiant patiekalus, kad šie išliktų autentiški bei įgautų geriausią skonį.

„Norėčiau išskirti prosciutto crudo – kiek subtilesnę, vytintą mėsos rūšį, kurią tinkamai paruošti gali užtrukti net kelis metus. Ją rekomenduoju valgyti tokią, kokia ji yra – šio kumpio kepti nereikėtų, nes tai gali sugadinti mėsos tekstūrą ir skonį. Italai prosciutto crudo deda tik ant iškeptos picos, o kepimui tinkama naudoti – salame abruzzese“, – pataria tinklaraštininkas.

Balzamiko padažas išryškina pomidorų skonį

Kalbėdamas apie finalinius itališkų patiekalų akcentus, pašnekovas pabrėžia du padažus – itališką passata – trintus konservuotus pomidorus ir balzamiko padažą – išgarintą balzamiko actą.

Balzamiko padažas
Balzamiko padažas
© Shutterstock

„Itin mėgstu naudoti passata kaip padažą ant picos pado, o pridėjus česnako, pabarsčius raudonėliu ir dar paskrudinus, ji įgauna papildomo skonio. Be to, nereikia pačiam trinti pomidorų, laukti kol jie suvirs – taip sutaupoma nemažai laiko. Balzamiko padažas puikiai tinka salotoms gardinti. Vienas paprasčiausių ir mano mėgstamiausių jo panaudojimo būdų – salotos su mozzarella, pomidorais ir šviežiu baziliku. Balzamikas puikiai papildo šį derinį, nes jeigu pomidorai yra mažiau prinokę, jis užgožia jų rūgštumą, o jei yra saldūs – tik išryškina jų skonį“, – patarimais dalijasi M. Janavičius.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(10 žmonių įvertino)
4.4000

87-erių Ksavera išpeikė visų pamėgtas dietas: atskleidė ilgaamžiškumo receptą (453)

Šeštadienio laidoje „Alfas live“ svečiavosi ypatinga viešnia – chemijos mokslų daktarė,...

Idealus lašišos marinatas vos per 1 minutę (22)

Labai dažnai genialumas slypi paprastume. Skonių ieškotojas Alfas Ivanauskas siūlo 1 minutės...

Pažink Italijos virtuvę: ar žinote, kokio kumpio negalima kepti? (13)

Itališka virtuvė dažniausiai asocijuojasi ne tik su burnoje tirpstančiais makaronų patiekalais ir...

Baltijos maisto ir gėrimų parodoje Vilniuje – ateities tendencijos tiek kulinarijos mėgėjams, tiek profesionalams

Kasmetinė Baltijos maisto ir gėrimų paroda BAF savo lankytojus šiemet pasitiks kupina naujų...

Prestižiniame konkurse lietuvaitė šalį garsins su močiutės pasakojimų įkvėptu patiekalu (32)

Šiais metais ketvirtą kartą organizuojamam prestižiniam „ S. Pellegrino Young Chef “...

Top naujienos

Prostitucijoje išnaudotų lietuvių istorijos sukrėtė net visko mačiusią pareigūnę iš Švedijos: viena jų tapo filmu (142)

Net praėjus daugiau nei dešimtmečiui prostitucijoje išnaudotų lietuvaičių istorijos yra...

Ilgiausia apgultis istorijoje: du dešimtmečius siaubo iškentę miestelėnai maro protrūkio laukė kaip išganymo (5)

Osmanų imperijos karo su Venecijos respublika metu Kandijos miestas (dabar – Heraklionas ,...

Aukštaitijos sostinė stoja? Darbdaviai jau skaičiuoja susitraukusius pelnus ir pereina į taupymo režimą (170)

Lietuvos ūkio variklis sukasi visu pajėgumu. Pastaraisiais metais augusi ekonomika išjudino ir...

Ekspertai: po Lenkijos rinkimų politikoje labiausiai tikėtinas tęstinumas (12)

Lenkijos valdančiajai dešiniųjų pažiūrų partijai „ Įstatymas ir teisingumas “...

Po skyrybų dramos – atviras Andriaus Šedžiaus interviu apie vaikus: apie tai vėliau teks papasakoti ir mažyliui (72)

Neseniai skyrybas išgyvenęs verslininkas Andrius Šedžius dabar visą savo dėmesį sakosi...

Sunkiai sergančios aktorės Anastasijos Zavorotniuk dukra pasidalijo jautria žinute (54)

Šeštadienį, spalio 12-ąją, sunkiai serganti aktorė Anastasija Zavorotniuk kartu suvyru Piotru...

Mirotičiaus šou laimėjo „Barcelonai“ trilerį prieš „Valencia“, Kulboka padėjo nugalėti „Baskonia“ (1)

Nikola Mirotičius surengė fenomenalų pasirodymą bei vienas ant savo pečių ištempė...

Metusi mokytojos darbą emigravo į Norvegiją: griauna stereotipus apie fabrikuose žuvį dorojančius tautiečius (170)

Pedagogės Laimutės Skiudulės vardą, be abejo, žino kone kiekviena Stavangerio ( Norvegija )...

Kokią klaidą lengva padaryti ruošiant avietes žiemai – profesionalo komentaras kaip avietes apsaugoti nuo šalnų (3)

Gediminas Cijūnaitis , gediminosodai.lt savininkas, dalinasi patirtimi, kaip elgtis su avietėmis,...

Ant bangos: Rapšys iškovojo dar vieną auksą Berlyne (54)

Įspūdingą formą šį sezoną demonstruojantis Danas Rapšys iškovojo dar vieną aukso medalį...