aA
Sostinės Užupio rajone atidarytas dukart geriausio Lietuvos virėjo vardo ir daug kitų titulų savininko Deivydo Praspaliausko restoranas „Amandus“. Pavasarį šalyje įvestas karantinas privertė garsų virtuvės šefą uždaryti išpuoselėtą to paties pavadinimo restoraną Vilniaus senamiestyje, bet tuo pačiu leido įgyvendinti ne vieną seną svajonę: turėti dvi atskiras virtuves, terasą šiltnamiui bei erdvę dirbtuvėms. Socialiniuose tinkluose tik paskelbus apie galimybę rezervuoti vietas naujajame D. Praspaliausko restorane, vietos ėmė sparčiai pildytis.
Degustacinė vakarienė su Deivydu Praspaliausku
Degustacinė vakarienė su Deivydu Praspaliausku
© DELFI / Modesta Meškė

Vietas ištikimi ir nauji svečiai ėmė rezervuoti tik paskelbus apie šią galimybę

„Užupyje atsirasti norėjau jau seniai. Čia gimė daug mano lėkščių, meno dirbinių ankstesniems restoranams. Čia kūrybai tinkama aura. Be to, puikiai suprantu, kad tiek mano svečiui, tiek man ir mano komandai reikėjo naujienų, reikėjo naujų iššūkių, todėl leidau sau į dėl karantino susiklosčiusią situaciją pažvelgti kitaip“, – sako virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas.

Pasirinkti Užupį jį paskatino noras saulei patekėjus važiuoti į turgų ir ieškoti tų ūkininkų, kurie prekiauja, jų manymu, nepanaudojamomis išretintomis morkomis, netaisyklingos formos burokėliais ir kurie galės savo derlių naujojo restorano virtuvei pristatyti visą sezoną.

Deivydo Praspaliausko restoranas „Amandus“
Deivydo Praspaliausko restoranas „Amandus“
© DELFI / Kiril Čachovskij

Žinoma, pasirinkimą lėmė ir atsiradusios laisvos patalpos Užupyje. „Uždarius restoraną senamiestyje, sulaukiau daug įvairių pasiūlymų. Kiekvienas šefas norėtų turėti dvi virtuves ir kiekvienas restorano šeimininkas norėtų patalpų, kuriose jau išspręsti svarbiausi uždaviniai ir atlikti sunkiausi darbai, tokie kaip pastato rekonstrukcija, visos būtinos instaliacijos. Kai apžiūrėjau šias patalpas su atskira virtuve, keliais įėjimais, terasa šiltnamiui, vieta mano dirbtuvėms – ilgai nedvejojau“, – sako D. Praspaliauskas.

Iš viso naujajame šefo restorane vienu metu gali vakarieniauti 43 svečiai, ateityje vietų skaičius gali būti didinamas.

Degustacinė vakarienė su Deivydu Praspaliausku
Degustacinė vakarienė su Deivydu Praspaliausku
© DELFI / Modesta Meškė

Liepos pradžioje soc. tinkluose paskelbus apie galimybę rezervuoti vietas naujajame Praspaliausko restorane, jos ėmė sparčiai pildytis. „Pirmąją savaitę, kurią, paskelbėme, kad jau dirbsime, rezervacijos užsipildė jau ne pirmą ir ne antrą kartą matomais vardais. Nors dar jaučiamas atsargumas dėl situacijos šalyje ir visame pasaulyje, užklausų srautas ir rezervacijų skaičius maloniai nustebino. Vieni rašė laiškus ar skambino restorano telefonu, kiti rezervavo per rezervacijos sistemą, treti kreipėsi tiesiai į mane, – pasakoja virtuvės šefas. – Susidomėjusiųjų ir vietas jau rezervavusiųjų skaičius tikrai nemažas, bet jis pasiskirstė skirtingomis datomis, todėl laisvų vietų dar yra. Ypatingai nustebino, kad sulaukėme nemažai rezervacijų ir iš užsienio svečių.“

Restorano interjerą kūrė savo rankomis

Degustacinė vakarienė su Deivydu Praspaliausku
Degustacinė vakarienė su Deivydu Praspaliausku
© DELFI / Modesta Meškė


Vietas rezervavusius svečius Deivydas pasitinka savo ir komandos rankomis įrengtose restorano erdvėse: „Norėjau daug spalvų, gyvybės, tokio interjero, kuriame būtų ir šiek tiek pajūrio, ir kaimo – nesuvaržyta aplinka. Kūrėme tokią aplinką, kur būtų patogu ir malonu dirbti man bei mano komandai, ir žinoma, svečiui jauku ir miela apsilankyti“.
Šefas taip pat atskleidžia, jog sukurta erdvė nėra baigtinė: restoranas bus reguliariai atnaujinamas interjero detalėmis, smulkmenomis, kurias pastebi ne kiekvienas. Ketiname bendradarbiauti su menininkais, galvojame apie jų ekspozicijas, dalyvavimą meniniame sostinės ir, žinoma, Užupio gyvenime. Maistas vienokia ar kitokia forma taip pat yra menas.“

Degustacinė vakarienė su Deivydu Praspaliausku
Degustacinė vakarienė su Deivydu Praspaliausku
© DELFI / Modesta Meškė

Be naujienų, žinomas šefas svečius pasitiks jo meno gerbėjų jau pažįstamu meniu. „Norėjosi į pirmąjį meniu sudėti skirtingas technikas, todėl daugiau nei pusė meniu yra komplimentai, vieno kąsnio patiekalai. Jame ir šiek tiek dūmo, ir purentas sviestas, kurį jau gerai žino mano nuolatiniai svečiai, bet šį kartą jis nustebins išvaizda. „Deganti meilė“ šį kartą tikrai degs, o „Ežiukas rūke“ įgaus naują veidą“, – apie pirmąjį naujojo „Amandus“ meniu pasakoja Deivydas Praspaliauskas.

Degustacinė vakarienė su Deivydu Praspaliausku
Degustacinė vakarienė su Deivydu Praspaliausku
© DELFI / Modesta Meškė

Jis patikina, kad meniu pagrindą, kaip ir anksčiau, sudarys Skandinavijos ir Baltijos virtuvių geriausios tradicijos – sezoniškumas, proporcingumas, švara, o svarbiausiu tikslu šefas sau kelia skonių dermę, kuri leistų svečiams atpažinti ir suprasti, ką ragauja.

Degustacinė vakarienė su Deivydu Praspaliausku
Degustacinė vakarienė su Deivydu Praspaliausku
© DELFI / Modesta Meškė
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(50 žmonių įvertino)
3.1000

Mitybos specialistė perspėjo grybų mėgėjus: šie požymiai rodo apsinuodijimą (9)

Nors grybai turi naudingų savybių, mitybos specialistė ir dietistė Vaida Kurpienė pataria...

Iš naujo restoraną atidaręs Liutauras Čeprackas: jaučiu baimę ir nerimą (37)

„Restoranas – tarsi laikrodis. Sureguliuoji, paleidi, patikrini, jei reikia, dar kartą...

Ypatingas grybų pyragas: gardus tiek karštas, tiek šaltas (9)

Alfas Ivanauskas parodė, kaip pasigaminti nekasdienišką baravykų pyragą , kuris tiks...

Prancūzo konditerio šedevrus rasite tik viename prekybos centre Lietuvoje – grįžo po 10 metų pertraukos (19)

Iš Prancūzijos kilęs konditeris Thierry Lauvray po beveik 10 metų pertraukos grįžta į...

Alfo speciali baravykams skirta laida: grybų pyragas, marinuoti žiemai skirti baravykai ir baravykų pudros panaudojimo būdai (3)

Šio pirmadienio „Alfas vienas namuose“ laidoje – viskas apie baravykus . Kai pats šių...

Top naujienos

Nuo viruso pavargusiems lietuviams surado kaimą, kur jo nėra (46)

Sunku patikėti, bet Europoje dar liko vietų, kur koronavirusas tarsi neegzistuoja. DELFI Kelionių...

Prisiminė Skandinavijos medikų ir Verygos kivirčą: moksle taip yra nedaroma (157)

Įvesdamas reikalavimą dėvėti kaukes uždarose patalpose Aurelijus Veryga rėmėsi Norvegijos...

Vasara iškeliaus jau netrukus, o kol kas – pasidžiaukime

Šiandien Lietuvos orus lems iš vakarų artėjančio ciklono rytinis pakraštys. Vakariniuose...

Profesorius Usonis įspėjo apie galimas COVID-19 pasekmes, kurias parodė mirusiųjų tyrimai (416)

Lietuvoje naujų susirgimų koronavirusu atvejų skaičius pasiekė iki šiol šalyje neregėtas...

Nauja mada – į pensiją nuo 40-ies: ekspertas pataria, kiek reikia būt sukaupus (160)

Norėdami anksti išeiti į pensiją jauni žmonės griebiasi drastiškiausių priemonių –...

„Thermo Fisher Scientific“: Vilniuje nėra gaminamos koronaviruso vakcinos (28)

Biotechnologijų įmonė „ Thermo Fisher Scientific “ teigia, kad Vilniaus padalinyje nėra...

Nutrauktas lytinis aktas ir kiti natūralūs kontracepcijos būdai: ginekologas pasakė, kiek jie iš tiesų yra patikimi (79)

Jei turite pastovų partnerį ar sutuoktinį, tikėtina, kad ne visada naudojatės medicininėmis...

Metalinių garažų savininkus ragina paskubėti: nebendradarbiaujantiems gresia baudos perkelta jau beveik 2000 garažų (98)

Vilniaus miesto savivaldybė ragina paskubėti metalinių garažų savininkus nusikelti ant...

Šiaurės Korėjos kariai pasienyje nušovė ir sudegino Pietų Korėjos pareigūną kalba apie „ekstremalias priemones“ nuo COVID-19 (21)

Šiaurės Korėjos kariai nušovė ir sudegino Pietų Korėjos pareigūną, praneša Pietų...

Klaidose paskendęs „Neptūnas“ vietą Čempionų lygoje užleido baltarusiams (16)

FIBA Čempionų lygos varžybose ateinantį sezoną varžysis tik viena Lietuvos komanda. Bulgarijoje...

|Maža didelių žinių kaina