aA
Nors visame pasaulyje populiarus, iš Japonijos kilęs patiekalas Ramenas tikrai nėra naujovė net ir Lietuvoje, jį čia paragauti jau kviečia bent keli restoranai, pas mus šis valgis atkeliavo gana neseniai. Todėl nenuostabu, kad žinių, koks tai patiekalas ar kuo geras Ramenas skiriasi nuo prastesnio, mums vis dar trūksta.
Ramenas
Ramenas
© DELFI montažas

Kaip ir daugelis Japonijoje gimusių dalykų, Ramenas turi itin aiškią struktūrą, senas tradicijas ir nusistovėjusias gaminimo technikas, kurios neturėtų būti kardinaliai keičiamos. Vilniuje įsikūrusio restorano „Pamella” savininkas Vilius Kadūnas pasidalijo gurmanams skirtais keliais patarimais, į ką svarbu atkreipti dėmesį ieškant pačio geriausio Rameno Lietuvoje.

Ramenas, 拉麺, ラーメン–iš Japonijos kilęs patiekalas, iš esmės reiškiantis makaronus (angl. noodles), patiekiamus turtingo skonio sultinyje. Tai – itin sotus patiekalas, pirmiausia išpopuliarėjęs darbininkų klasės tarpe, kurie neturėdami daug laiko norėdavo greitai ir sočiai pavalgyti. Rameno nereikėtų maišyti su sriuba nors panašumai akivaizdūs. Pats žodis „Ramen” japonų kalboje taip pat reiškia sultiniu suvilgytus makaronus, o daugelyje mažų vietinių kavinių Japonijoje iš dubens suvalgę makaronus, tuoj pat gausite jų papildymą.

Šarminio elemento svarba

Ramene yra keli svarbūs komponentai, kuriems visiems skiriamas didžiulis dėmesys. Pirmiausia tai – makaronai (angl. noodles), kurie skiriasi nuo mums įprastų itališkų. Kaip ir daugelis kitų makaronų, Rameno ‘noodles’ yra gaminami iš kvietinių miltų, vandens bei druskos. Tačiau yra vienas didžiulis skirtumas, kuris šiems makaronams suteikia išskirtinę, kietesnę tekstūrą. Tai ‘kansui’, šarminio vandens rūšis, kurioje yra natrio karbonato, kalio karbonato, taip pat retkarčiais nedidelis kiekis fosforo rūgšties.

Ką tik paruošti rameno makaronai
Ką tik paruošti rameno makaronai
© Organizatorių nuotr.

Kansui yra įmaišomas į makaronų tešlą. Tiesa, gaminant Rameno makaronus ‘kansui’ galima imituoti naudojant valgomąją sodą, tačiau norint mėgautis tikrais ‘noodles’, šis šarminis elementas yra privalomas”, – aiškina autentiškus Rameno makaronus gaminantis V. Kadūnas.

Pasak V. Kadūno, įdomi ir pati makaronų gaminimo technika:

„Rameno makaronuose yra tiek mažai vandens, kad minkant jų tešlą, ji niekada nesulimpa į vientisą masę ir lieka biri. Taigi, kaip birią drėgnų miltų krūvą paversti makaronais? Tradicinis visų tešlų būdas – jas minkyti, kol susiformuoja tįstančio gliuteno gijos. Deja, Rameno makaronų tešla yra užsispyrusi ir visiškai nenori pasiduoti net ir įgudusio virėjo rankoms.

Atsakymas slypi kočiojime. Biri masė, kočiojama tol, kol šiaip ne taip po truputį sulimpa veikiama besiformuojančio gliuteno gijų. Tada perlenkiame ir kočiojame vėl. Taip po keleto kartų masė pradeda sulipti ir taip toliau, perlenkiant visą laiką į tą pačią pusę, kol gaunama vientisa plona tešlos juosta.”

Tuomet makaronai pjaustomi naudojant originalų japoniškų makaronų pjaustymo įrenginį ir verdami kelias minutes prieš pat patiekiant šį visame pasaulyje populiarų patiekalą.

Rameno makaronų tešla
Rameno makaronų tešla
© Organizatorių nuotr.

Paslaptis – sultinyje

Rameno sultinys – antrasis, tačiau nei kiek ne mažiau svarbus šio kultinio patiekalo ingredientas. Bene populiariausia sultinio variacija – Tonkotsu, 豚骨 – ne skaidrus, balkšvas kiaulienos kaulų, riebalų ir kolageno sultinys, verdamas daugelį valandų, kol įgauną sodrų kiaulienos skonį bei kremišką tekstūrą.

Ramenas
Ramenas
© Organizatorių nuotr.

„Šiuo metu verdame du sultinius. Kiaulienos kaulų sultinys yra verdamas apie 72 valandas. Rezultatas – sodrus, balkšvas sultinys, kurio paragavus šiek tiek limpa lūpos. Japonų teigimu, būtent jausmas, kai valgant Rameną limpa lūpos, yra kokybiško sultinio ženklas. Taip pat verdame ir vištienos sultinį, kuris kunkuliuoja apie 12 valandų ir, skirtingai nuo kiaulienos, yra skaidrus bei palyginus su tonkotsu, daug švelnesnio skonio. Vištienos sultinio Ramenas yra puiki pradžia naujiems Rameno valgytojams”, – mano V. Kadūnas.

Vištienos Ramenas
Vištienos Ramenas
© Organizatorių nuotr.

Tinkamai paruošus sultinį bei makaronus, Rameno pagardai turi ne ką mažesnę reikšmę. Bene populiariausi yra Chāshū (krosnyje lėtai kepta, griežinėliais pjaustyta kiauliena), Negi (svogūnų laiškai), sojoje marinuotas, sūdytas kiaušinis, Menma (fermentuoti bambukų ūgliai), Nori (džiovintas jūros dumblis), kukurūzai, netgi sviestas, skirtas dar labiau sustiprinti sultinio skonį. Nereikia suklysti, šie ingredientai yra vieni populiariausių ir dažniausiai sutinkamų, tačiau pagardai gali varijuoti priklausomai nuo virėjų išmonės ar šalies bei regiono.

Japonijoje Ramenas visada buvo populiarus patiekalas, tačiau Amerikoje ir Europoje šio patiekalo populiarumas siejamas su Niujorke atsidariusiu „Momofuku Noodle Bar” restoranu. Daugelis ekspertų teigia, kad būtent ši vieta prisidėjo prie Rameno populiarumo visame pasaulyje. Į Lietuvą atkeliavęs visai neseniai, Ramenas jau spėjo užimti svarbią vietą tarp mėgstamiausių lietuvių patiekalų iš kitų pasaulio virtuvių.

Ramenas
Ramenas
© Organizatorių nuotr.
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(24 žmonės įvertino)
4.4167

Gyvenimas karantine: skanus pasidarė ir anksčiau supeiktas maistas (5)

Nežinia kiek laiko besitęsiantis karantinas bus neblogas universitetas. Mokysimės produktyviai...

Nuo šiol populiariausia kulinarinė laida „Alfo didysis kulinarinis šou“ – šiokiadienio vakarais tiesiogiai (1)

„Nėra to blogo, kas neišeitų į naują projektą“, – šypsosi skonių ieškotas ir idėjų...

Virtuvės šefas išdavė receptą, kaip namie pasigaminti raviolius (8)

Virtuvės šefas, istorinės virtuvės žinovas Tomas Rimydis išdavė raviolių su antiena...

Gydytojas paaiškino, kiek iš tiesų lietuviams reikia išgerti vandens iki tol ne taip buvo skaičiuojama (35)

2 litrų vandens per parą gerti nereikia, sulčiaspaudę galite išmesti, o laikydamiesi išgirtosios...

Maisto ekspertė: kai pritrūksta idėjų – pagelbės savaitės meniu (10)

Savaitės meniu planavimas jau tapo sveikos ir visavertės mitybos dalis, kuri taip pat padeda...

Top naujienos

Lukašenka atkirto Nausėdai: tegu užsiima savo virusu (346)

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka ketvirtadienį pareiškė, kad jo šalies patirtis...

Įspėjo dirbančiuosius: atlyginimai už kovą gali vėluoti (1)

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos vadovė Daiva Čibirienė sako, kad dėl to, jog...

Mirčių nuo koronaviruso – jau 9 (298)

Mirusiųjų nuo koronaviruso skaičius - 9, iš jų 6 iš Ukmergės. Visi mirusieji ukmergiškiai...

Policija pradėjo tyrimą dėl COVID-19 sergančios moters: rado lauke vedžiojančią šunį (160)

Klaipėdos apskrities policija ketvirtadienį pranešė, jog pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl...

Skvernelis: tiems, kuriems prašymai ir raginimai nė motais, turėtų padėti baudos (57)

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis po ketvirtadienį Vyriausybėje įvykusio COVID – 19...

Rumunijos COVID-19 istorija – viena skaudžiausių visame ES rytų flange: kas čia nutiko?

Rumunijoje sparčiai auga koronaviruso aukų skaičius, o tokią situaciją lėmė masinis šalies...

Investuotojas Variakojis siūlo planą Lietuvai: mažinti PVM, pamiršti biurokratiją ir gyventojams išdalyti vienkartines išmokas (11)

„Naikinkime visas biurokratines užkardas ir, tebūnie, su rizika verslui ir žmonėms dalinkime...

Ieškoma būdų, kaip Lietuvai įsisavinti ECB kuriamus 750 mlrd. eurų (78)

Sprendžiant valstybei strategiškai svarbių įmonių finansines problemas, reikia įsteigti...

Aštri situacija uostamiestyje: karščiavimo kliniką nori palikti tik miesto problema, o KUL prasidėjo patikros (48)

Klaipėdos miesto savivaldybė dėl Karščiavimo klinikos steigimo kreipėsi į Lietuvos Respublikos...

Veryga: turime ruoštis, kaip išeisime iš karantino 14 pacientų reanimacijoje (242)

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ketvirtadienį nuotolinėje spaudos konferencijoje...

|Maža didelių žinių kaina