aA
Vienas didžiausių šių dienų socialinių iššūkių – sumažinti išmetamo maisto kiekius. Jis tampa ypač aktualus vasarą, kai maisto išmetimo kiekiai dar labiau padidėja. Šiuo metu Europoje išmetama 88 mln. tonų maisto per metus. Prie to prisideda ir lietuviai, kurių kiekvienas kasmet išmeta apie 60 kg nesuvalgyto maisto. Tai didžiulė žala ne tik planetai, jos resursams, bet ir kiekvienam vartotojui, kurio piniginę plonina neefektyviai panaudoti maisto likučiai. Tad ko imtis, siekiant namuose suvalgyti visą maistą ir jo neišmesti?
Duona
© Shutterstock

Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO) skelbia, kad kiekvienais metais pasaulyje išmetama maždaug trečdalis viso pagaminto maisto. Remiantis Europos Komisijos duomenimis, jeigu nebus imtasi priemonių, iki 2020 m. iššvaistomo maisto kiekis Europoje padidės apie 40 proc. Besivystančiose valstybėse maisto atliekų daugiausia susidaro gamybos procese, o išsivysčiusiose (kartu ir Lietuvoje) šalyse prie to ženkliai prisideda ir vartotojai.

Duona – tai vienas dažniausiai namų ūkiuose išmetamų maisto produktų. Lietuvių apklausos duomenimis, kone kas antras lietuvis (52 proc.) dažnai (7 proc.) arba kartais (45 proc.) išmeta nesuvalgytus duonos gaminius.

„Nors atrodo, kad Lietuvoje duona yra vienas iš tų produktų, kurių nekyla ranka išmesti dėl tradicijų ar pagarbos, tačiau skaičiai kalba patys už save – nors ir retai, duoną išmeta kas antras. Ir nors mes, kaip gamintojai, siūlome rinkai mažesnes pakuotes, šviečiame vartotoją, kaip laikyti duoną, kad ši kuo ilgiau išliktų šviežia – to nepakanka. Visada skatiname būti labiau sąmoningiems ir ypač atkreipiame dėmesį, kaip panaudoti nusipirktą maistą maksimaliai. Duona – tam labai tinkamas maisto produktas“, – teigia „Fazer Lietuva“, atstovaujančios „Gardėsio“ prekės ženklą, rinkodaros ir komunikacijos vadovė Indrė Švelnytė.

Idėjos, kaip sumaniai panaudoti duoną

Anot I. Švelnytės, duona yra dėkingas maisto produktas, nes tarp dviejų duonos riekių gali atsidurti daugelis nesuvalgyto maisto produktų. Kita vertus, duona – tai kur kas daugiau nei sumuštinis. Nors vasarą duona džiūsta lengviau, iš jos galima pasigaminti gausybę skirtingų patiekalų, kurie pasaulio virtuvėse gaminami daugybę metų.

Iš kiek apdžiūvusios duonos galite gaminti brusketas, pakaitindami duoną orkaitėje. Kai duona tampa kietesnė, supjaustykite ją kubeliais ir pakepinę naudokite ant Cezario ar marokietiškų duonos salotų. Kai duona tampa itin kieta, sutrupinkite ją ir panaudokite sriuboms ar troškiniams gardinti, net tirštinti padažus. Kai norite deserto, ruoškite duonos pudingą ar prancūziškus skrebučius. Yra daugybė įdomių ir neatrastų skonių, kurie padėtų išvengti duonos išmetimo.

Idėja nr. 1: Prancūziškas skrebutis

Prancūziškas skrebutis
Prancūziškas skrebutis
© Organizatorių nuotr.


Prancūziškas skrebutis – pusryčių klasika, kuri leis naujam gyvenimui prikelti kiek apdžiūvusią duoną.

Ingredientai: 2 dideli kiaušiniai, stiklinė pieno, žiupsnelis druskos, šaukštas rudojo cukraus, agavos sirupo arba truputis stevijos sirupo, arbatinis šaukštelis cinamono ir vanilės ekstrakto, 8 riekelės šviesios duonos, 70 g sviesto. Uogos, mėgstami vaisiai ir medus papuošimui.

Gaminimas: suplakite kiaušinius, pieną, druską ir cukrų ar kitą saldiklį, vanilės ekstraktą ir cinamoną plačiame negiliame inde. Mirkykite kiekvieną duonos riekę plakinyje iš abiejų pusių, kol prisigers skysčio. Keptuvėje išlydę sviestą kepkite kiekvieną šviesios duonos riekelę, kol apskrus – apie 3 minutes kiekvieną pusę. Valgykite šiltą, papuošę mėgstamais vaisiais ar uogomis, apšlakstę medumi.

Idėja nr. 2: Itališkos salotos „Panzanella“

Panzanella salotos
Panzanella salotos
© Organizatorių nuotr.


Egzistuoja ne vienas Toskanos salotų „Panzanella“ receptas, tačiau vienas iš ingredientų, be kurių jos neįsivaizduojamos – tai duona. Ir būtent kiek sausesnė ir kietesnė duona joms puikiai tinka.

Ingredientai: 200 g šviesios duonos, 300 g įvairių pomidorų, sauja kaparėlių, 1 mažas raudonasis svogūnas, 200 g konservuotos arba žalios paprikos, 8 mažų ančiuvių filė, druskos, pipirų, raudonojo vyno acto, alyvuogių aliejaus ir šviežių bazilikų.

Gaminimas: Duoną suplėšykite ar supjaustykite kubeliais ir lengvai paskrudinkite ant sausos keptuvės. Į salotų dubenį sudėkite vidutinio dydžio gabalėliais pjaustytus pomidorus, papriką, griežinėliais pjaustytą raudonąjį svogūną ir smulkiai pjaustytus ančiuvius bei kaparėlius. Pabarstykite druska, pipirais, gardinkite alyvuogių aliejumi ir raudonojo vyno actu. Patiekite su šviežiais baziliko lapeliais.

Idėja nr. 3: sumuštinis su kalakutienos salotomis

Su kalakutienos salotomis ar mišraine
Su kalakutienos salotomis ar mišraine
© Organizatorių nuotr.


Po šeimos ar didelio draugų būrio susitikimų dažnai namuose lieka įvairiausių salotų ar mišrainių. Kad nereikėtų jų išmesti, puiki išeitis – pasigaminti sumuštinį, kurį galite paskaninti mėgstama žuvimi ar mėsa.

Ingredientai: 4 riekelės juodos duonos su saulėgrąžomis, 100 g kubeliais pjaustytos keptos kalakutienos arba vištienos, 150 g mišrainės ar salotų.

Gaminimas: mišrainę ar salotas pagardinkite norimais mėsos gabalėliais, ant duonos riekių dėkite mėgstamų žalumynų – špinatų, gražgarsčių petražolių, o ant viršaus gausiai paskirstykite mišrainę ar salotas. Gaminkite sotų suvožtinį iš dviejų duonos riekelių.

Idėja nr. 4: duonos pudingas

Duonos pudingas
Duonos pudingas
© Organizatorių nuotr.


Originali idėja panaudoti likusią šviesią duoną – tai duonos pudingas, kuris patiks visiems šeimos nariams, net ir patiems mažiausiems.

Ingredientai: 6 riekelės šviesios duonos, 3 šaukštai sviesto (tirpinto), kelios saujos razinų, 4 kiaušiniai, 250 ml pieno, 3 šaukštai cukraus, 1 arbatinis šaukštelis cinamono ir vanilės ekstrakto, pusės citrinos žievelė.

Gaminimas: įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Riebalais išteptame kepimo inde sudėkite plėšytą duoną, užpilkite ant jos lydytą sviestą. Užberkite vandenyje pamirkytų razinų. Kitame inde suplakite kiaušinius, pieną, cukrų, cinamoną, vanilę. Užpilkite plakinį ant duonos ir lengvai įspauskite, kad skystis įsigertų. Kepkite apie 45 minutes, kol gražiai apskrus. Puoškite mėgstamais riešutais, sėklomis, o patiekite su uogienėmis, ledais ar grietinėle.

Idėja nr. 5: skandinaviškas sumuštinis su silke

Skandinaviškas sumuštinis su silke
Skandinaviškas sumuštinis su silke
© Organizatorių nuotr.


Silkė – tai dažnos šeimininkės virtuvėje sutinkamas ingredientas. Jeigu namuose liko nedidelis gabalėlis šios žuvies, išbandykite skandinaviško stiliaus sumuštinio receptą. Jame taip pat dominuoja burokėliai, kuriuos galite keisti dažnuose namuose sutinkama pupelių ir burokėlių mišraine.

Ingredientai: 2 riekės ruginės duonos, plonai pjaustyti burokėliai (arba vakarykštės pupelių ir burokėlių salotos su raugintais agurkais), virtas kiaušinis, pusė raudonojo svogūno, pusė sūdytos silkės, šlakelis citrinos sulčių, krapai papuošimui.

Gaminimas: ant duonos riekelių dėkite burokėlių mišrainės, ant viršaus dėliokite riekelėmis pjaustytą kiaušinį bei silkę. Gardinkite griežinėliais pjaustytu svogūnu bei krapais, apšlakstykite citrinos sultimis. Jeigu norite sočiau, duoną aptepkite mėgstamu humusu, sviestu ar kita užtepėle.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(7 žmonės įvertino)
3.7143

Žingsnis, kurio nesuprato aplinkiniai: paragavęs emigranto duonos lietuvis save atrado Palangoje (49)

„Tai, kad tokiame mažame miestelyje kaip Palanga turime tiek daug gerų restoranų, pavadinčiau...

Patarimai, kokį maistą rinktis kelionei: kurį pasiimti į lėktuvą, o kokį – į autobusą (5)

Vasara – puikus metas keliauti. Geras oras suteikia daugiau galimybių ilgiau pabūti lauke –...

Vilniuje – nauja vieta įsigyti mėsos: įpirks ne tik turtuoliai (90)

Ogmios mieste Vilniuje atsidarė jungtinis „Kamado Bono“ ir „Mėsos broliai“ grilio paslaugų...

Būkite budrūs: pavojai jūsų laukia maisto furgonuose ir lauko kavinėse (10)

Gatvės maisto pardavėjai ir lauke veikiančios kavinės itin išpopuliarėjo Lietuvoje šią...

Ar žinote, kuo maitinosi Leonardo da Vinčis? Anuomet tai buvo keistenybė, bet ir dabar taip elgtis drįsta ne visi (90)

Leonardas da Vinčis – garsus renesanso menininkas, mokslininkas ir išradėjas. Jis – vienas...

Top naujienos

Vėl grįžta mintis Vilniuje statyti paminklą Smetonai: diskusijas atgaivino Nausėda (56)

Ar sostinėje reikia paminklo pirmajam Lietuvos prezidentui Antanui Smetonai? Šias diskusijas, kaip...

Vaizdas vaikų vasaros stovykloje atėmė žadą: vargu ar dar kur būtų galima pamatyti tokį sovietmečio palikimą (161)

„Už europinę kainą – sovietmečio kokybė“ – ironizuoja viena panevėžietė, išvydusi,...

Užkalnis: Lietuvoje tokių šonkaulių neturi būti (193)

Aš čia ne ta prasme, kad blogi šonkauliai. Restorane, apie kurį rašysiu, yra labai geri...

Susigundė populiaria idėja pagyventi dviese 18 kvadratų bute: patirtis buvo nepamirštama (178)

Per aukštai ir per garsiai – tai du pirmiausiai į galvą šaunantys įspūdžiai po bandymo...

Pilantis prakaitas, tirpstančios galūnės ir besidaužanti širdis: turintys šį sutrikimą papasakojo, ką reikia ištverti (157)

Pilantis prakaitas, tirpstančios galūnės ir širdis besidaužanti taip, lyg tuoj išlips per...

Su krepšininkais namo grįžęs Rapšys: Kalnietis domėjosi, ar lagamine nėra viršsvorio su medaliais (63)

Lietuvos plaukikas Danas Rapšys sekmadienį grįžo iš kone du mėnesius trukusios turnė Azijoje....

Baisūs skaičiai: per pusdienį prie Klaipėdos sustabdyti 29 neblaivūs vairuotojai vienas bandė pabėgti į mišką (27)

Sekmadienį Kelių policijos reidai pribloškė sustabdytų neblaivių vairuotojų kiekiu. Nuo ryto...

Šaltiniai atskleidė šeimos tragediją Rusijoje: paauglys išžudė savo šeimą ir nusižudė (31)

Rusijos Uljanovsko srityje paauglys išžudė savo šeimą ir nusižudė, sekmadienį pranešė...

Cameron Diaz aktorystę palieka nuošalėje: šiam reikšmingam pokyčiui yra svari priežastis

Cameron Diaz yra vienas didžiausių ir įsimintiniausių Holivudo talentų, tačiau atėjo laikas,...

Norėjo pasikeisti langus, bet prisidarė papildomų problemų: už broką niekas neatsako (12)

Greitai ruduo ir netrukus prasidės namo renovacija. Norėjom pasikeisti visus langus pigiau ir...