Visų populiariausios – braškės
Apklausa atskleidė, kad šaldyti mūsų šalyje populiariausia braškes: Lietuvoje tą darantys prisipažino beveik 57 proc. Vis dėlto šiuo klausimu tautiečiai nėra išskirtiniai, mat braškė – absoliuti čempionė ir kaimyninėse šalyse: Latvijoje jas šaldiklyje laiko 53 proc., o Estijoje – net 67 proc. apklaustųjų.
Uogas šaldo dažniau nei daržoves
Kaip rodo apklausa, daugiausiai iš įvairių gėrybių Lietuvos gyventojai įpratę šaldyti uogas. Be braškių dažniausiai tautiečių šaldikliuose vietos atsiranda avietėms, mėlynėms ir vyšnioms, mažiau šaldomos miške sirpstančios uogos: spanguolės, bruknės ar šilauogės.
Iš daržovių Lietuvoje žmonės daugiausiai šaldo ankštines kultūras (pupeles, žirnius) – tą daro beveik ketvirtadalis apklaustųjų. Kita vertus, mažiausiai jų linkę šaldyti morkas bei cukinijas – vos po 1 proc.
Patartina laikytis taisyklių
Nors šaldyti produktus, ko gero, daug paprasčiau, nei, pavyzdžiui, virti uogienę, vis tik ir čia egzistuoja taisyklės. Antai prieš šaldant uogas, labai svarbu jas deramai paruošti: atrinkti tik pilnai prinokusias, sveikas, nepažeistas. Jas nuplauti.
Nešaldykite ir per didelių uogų, ypač braškių, mat tokių viduje paprastai būna ertmių, dėl kurių sušalusios uogos subliūkš. Tuo tarpu tokias daržoves, kaip moliūgai, paprikos, cukinijos, prieš šaldant patartina supjaustyti gabalėliais, trumpai apvirti.
Jei jūsų šaldytuvas turi tokią funkciją, kaip „No frost“, šaldytuvo drėgmė bus reguliuojama automatiškai ir galvos sukti dėl to nereikės, priešingu atveju – kartas nuo karto šaldiklį patikrinkite ir, jei reikia, atitirpinkite.
Apie tyrimą
„Samsung Electronics Baltics“ kartu su kompanija „Spinter tyrimai“ inicijuota standartizuoto interviu apklausa buvo vykdoma 2017 metų birželio mėnesį. Apklausti 18 – 75 metų amžiaus šalies gyventojai. Iš viso apklausoje dalyvavo 1012 respondentų. Apklausą Latvijoje ir Estijoje vykdė „GfK Custom Research Baltic“. Apklausti 503 respondentai Latvijoje ir 502 respondentai Estijoje.