aA
Laisvomis vasaros popietėmis ar savaitgaliais lepiname save išvykomis prie ežero ar upės. Tokia iškyla paprastai neapsieina be ant laužo kepamų šašlykų ar dešrelių. Tačiau didžiausios Lietuvos salos Rusnės žuvies meistrai siūlo nepalyginamai sveikesnę, daugeliui lietuvių mažiau įprastą alternatyvą – žuvį.
Pabodo šašlykai? Gaminkite žuvį!
© Shutterstock

Rusnė dažnai tituluojama žvejų rojumi, o jos gyventojų gaminama žuvis vertinama visoje Lietuvoje. Žuvis gali būti tobula alternatyva jau pabodusiems bei ne itin sveikiems mėsos gaminiams, tad verta susipažinti su keletu rusniškių žuvies receptų, rašoma pranešime spaudai.

„Žuvis – tai originalus, skanus ir sveikas pasirinkimas, išvykai gamtoje suteikiantis visiškai kitokią dvasią. Tobulam žuvies patiekalui tikrai nereikia jokių sudėtingų ingredientų. Užteks pipirų, druskos, mėtos, raudonosios paprikos ir jūsų mėgstamiausių daržovių“, - sako verslinės žvejybos įmonės „Atmatos upė“ vadovas Algimantas Dirsė.

Ponas A. Dirsė dalinasi trimis unikaliais žuvies gaminimo gamtoje būdais.

Nereikia persistengti su prieskoniais

Jeigu pagavote kuoją, karosą ar kitą nedidelę žuvį, prieš kepant būtina ją tinkamai paruošti. Lietuvos vidaus vandenų žuvys turi daug kauliukų, todėl iš pradžių reikėtų juos pašalinti.

Daugiausiai kauliukų yra uodeginėje žuvies dalyje, tad šią dalį reikėtų skersai supjaustyti iki pat stuburinio žuvies kaulo, maždaug kas 3-4 mm. Tuomet suberkite prieskonius, kurie turėtų būti patys paprasčiausi: pipirai ir druska. Tikrai nesuklysite į žuvies vidų įdėję mėtos šakelę arba šiek tiek raudonosios paprikos.

Taip paruoštą žuvį kepkite sausai: ant grotelių arba dviejų iešmų. Kepant tokiu būdu susmulkinti kauliukai nesukels nepatogumų valgant.

Lašišinės žuvys kepamos folijoje

Jeigu gamtoje su savimi turite folijos ritinėlį ir žuvį ketinate kepti suvyniotą joje, jums labiausiai tiks ešerys, starkis bei visos lašišinės žuvys, pradedant upėtakiu ar šlakiu ir baigiant tikrąja lašiša.
Vykdami iškylauti pasirūpinkite vienkartiniais kepimo indeliais.

Visą žuvį supjaustykite gabaliukais, suberkite prieskonius, indelio apačioje sudėkite bulves ir kitas mėgstamas daržoves bei žuvį. Viską uždenkite folija ir kepkite ant kaitrių žarijų. Jeigu matote, kad žuvis nekepa, galite vieną žariją įdėti ir į patį indelį.

Lašiša su daržovėmis
Lašiša su daržovėmis
© Organizatorių nuotr.

Lynas ir pienas – tobulas derinys

Jeigu turite lyną, lietuvių išrinktą nacionaline žuvimi, kepkite jį ant žarijų, tačiau nepamirškite ir keptuvės. Lyno nereikia skusti, užtenka iš vidaus išimti kauliukus ir supjaustyti jį iki odos. Kepkite dideliais gabalais, keptuvėje.

Kai lynas iškepa, užpilkite jį pienu ir ant silpnos ugnies pakepkite dar 8 minutes. Lynas kartais gali turėti dumblo skonį, o pienas jį pašalina, suteikia žuviai švelnaus skonio.

Daug sveikiau nei mėsa

Anot dietologės Evelinos Pleterienės, ruošiantis iškylauti žuvies pamiršti tikrai nereikėtų. Tai vienas iš sveikiausių patiekalų, kuriuos galite paruošti gamtoje.

„Perdirbtų mėsos gaminių racione iš viso neturėtų būti. Mėsoje esančių sočiųjų riebalų, ypač keptų, kiekį turime griežtai riboti. Tuo tarpu žuvyje dominuoja polinesočiosios riebalų rūgštys, tokios kaip omega 3 ir omega 6, priskiriamos prie sveikųjų riebalų grupės. Jų turinčius produktus rekomenduojama valgyti kuo dažniau. Žuvys ir jūros gėrybės yra nepakeičiami vitamino D šaltiniai“, – pasakoja E. Pleterienė.

Pabodo šašlykai? Gaminkite žuvį!
© Shutterstock
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Keisčiausios duonos kilmės istorijos: kodėl Napoleonui prireikė tokio ilgo prancūziško batono? (3)

Duona mūsų šalyje nuo seniausių laikų turėjo ypatingą reikšmę ir užėmė labai svarbią...

Koks bus pandeminis lietuvių Kalėdų stalas – ar šiemet lietuviai taps gurmanais? (8)

Duomenys rodo, kad dėl pandemijos daugumos pramogų ir kelionių netekę lietuviai šiemet...

Traškūs vištienos sparneliai, dėl kurių „pamesite galvą“ (8)

Visi gerai žinome populiariuosius „fast food“ amerikietiško tipo vištienos sparnelius , dėl...

Iš piloto kabinos – į virtuvę gaminti tradicinio maisto

Darbo netekęs Malaizijos pilotas tapo virėju Kiekvieną rytą Malaizijoje gyvenantis pilotas...

Meilė virtuvei gimė sulaukus trijų atžalų: žmonai dažniausiai leidžiu tik vaikams maistą paruošti (5)

Girdvainį neleis sumeluoti, kad nieko nėra maloniau, kaip sulaukti jo kvietimo: „Bandau naują...

Top naujienos

Kur, kaip ir už kiek galima privačiai išsitirti dėl COVID-19? (5)

Užsiregistruoti koronaviruso tyrimams į mobiliuosius punktus ir po to sulaukti atsakymo gali...

Žmonės patraukė gyventi į naujai statomus kaimus, tačiau galima ir labai skaudžiai suklysti ką būtina įvertinti bėgant iš miesto (47)

Gerėjant pragyvenimo lygiui žmonės iš miestų patraukė gyventi į priemiesčius ir netgi netoli...

Kasiulevičius palaiko mokytojų prašymą: tikslingiausia būtų bent 6 savaitėms pereiti tik į nuotolinį mokymą (326)

Šeimos gydytojas, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Vytautas Kasiulevičius...

Eugenija Grižibauskienė | D+ nariams

Jonavoje gimstančios medžiagos žavi ne tik vietinius: hercogienės užsidėta suknelė padės metus baigti be nuostolių

Dešimtį kilometrų besidriekiantys lino audiniai – tokius įspūdingus kiekius baltos lino...

Nėra blogo oro – yra tik netinkama apranga: kaip išsirinkti pūkinę striukę ir nesukti galvos dar bent 5 metus (20)

Pūkinė striukė , pūkinis paltas – kaip pavadinsi, taip nepagadinsi – nors ir ne pats...

JK šokiruota: į laisvę anksčiau laiko paleidžiama motina po tyčinio padegimo pražudžiusi 6 vaikus (5)

Gaisrą , kurio metu žuvo šeši jos vaikai, sukėlusi moteris buvo paleista iš kalėjimo, atlikusi...

Liepa Šimkutė | D+ nariams

Nustokit man aiškinti, kad privalau susirasti vyrą!

„Kaip sekasi meilėje, tu DAR neturi vyro? Tai bent vaikiną gal? Kodėl? Tau būtinai reikia...

Profesorius Kalibatas paaiškino, kas gali įspėti apie koronavirusą, jeigu specifinių simptomų nėra (169)

Neseniai man šeimos gydytoja papasakojo įdomią istoriją. Jos gydyta pacientė jai paskambino...

Transliacija / Viena sėkmingiausių Lietuvos manekenių – atvirai apie tikrus mados pasaulio užkulisius (2)

Ar būti modeliu – lengvas darbas, dar lengvesni pinigai ir gyvenimas prabangoje? Karjerą baigusi...

|Maža didelių žinių kaina