aA
Laisvomis vasaros popietėmis ar savaitgaliais lepiname save išvykomis prie ežero ar upės. Tokia iškyla paprastai neapsieina be ant laužo kepamų šašlykų ar dešrelių. Tačiau didžiausios Lietuvos salos Rusnės žuvies meistrai siūlo nepalyginamai sveikesnę, daugeliui lietuvių mažiau įprastą alternatyvą – žuvį.
Pabodo šašlykai? Gaminkite žuvį!
© Shutterstock

Rusnė dažnai tituluojama žvejų rojumi, o jos gyventojų gaminama žuvis vertinama visoje Lietuvoje. Žuvis gali būti tobula alternatyva jau pabodusiems bei ne itin sveikiems mėsos gaminiams, tad verta susipažinti su keletu rusniškių žuvies receptų, rašoma pranešime spaudai.

„Žuvis – tai originalus, skanus ir sveikas pasirinkimas, išvykai gamtoje suteikiantis visiškai kitokią dvasią. Tobulam žuvies patiekalui tikrai nereikia jokių sudėtingų ingredientų. Užteks pipirų, druskos, mėtos, raudonosios paprikos ir jūsų mėgstamiausių daržovių“, - sako verslinės žvejybos įmonės „Atmatos upė“ vadovas Algimantas Dirsė.

Ponas A. Dirsė dalinasi trimis unikaliais žuvies gaminimo gamtoje būdais.

Nereikia persistengti su prieskoniais

Jeigu pagavote kuoją, karosą ar kitą nedidelę žuvį, prieš kepant būtina ją tinkamai paruošti. Lietuvos vidaus vandenų žuvys turi daug kauliukų, todėl iš pradžių reikėtų juos pašalinti.

Daugiausiai kauliukų yra uodeginėje žuvies dalyje, tad šią dalį reikėtų skersai supjaustyti iki pat stuburinio žuvies kaulo, maždaug kas 3-4 mm. Tuomet suberkite prieskonius, kurie turėtų būti patys paprasčiausi: pipirai ir druska. Tikrai nesuklysite į žuvies vidų įdėję mėtos šakelę arba šiek tiek raudonosios paprikos.

Taip paruoštą žuvį kepkite sausai: ant grotelių arba dviejų iešmų. Kepant tokiu būdu susmulkinti kauliukai nesukels nepatogumų valgant.

Lašišinės žuvys kepamos folijoje

Jeigu gamtoje su savimi turite folijos ritinėlį ir žuvį ketinate kepti suvyniotą joje, jums labiausiai tiks ešerys, starkis bei visos lašišinės žuvys, pradedant upėtakiu ar šlakiu ir baigiant tikrąja lašiša.
Vykdami iškylauti pasirūpinkite vienkartiniais kepimo indeliais.

Visą žuvį supjaustykite gabaliukais, suberkite prieskonius, indelio apačioje sudėkite bulves ir kitas mėgstamas daržoves bei žuvį. Viską uždenkite folija ir kepkite ant kaitrių žarijų. Jeigu matote, kad žuvis nekepa, galite vieną žariją įdėti ir į patį indelį.

Lašiša su daržovėmis
Lašiša su daržovėmis
© Organizatorių nuotr.

Lynas ir pienas – tobulas derinys

Jeigu turite lyną, lietuvių išrinktą nacionaline žuvimi, kepkite jį ant žarijų, tačiau nepamirškite ir keptuvės. Lyno nereikia skusti, užtenka iš vidaus išimti kauliukus ir supjaustyti jį iki odos. Kepkite dideliais gabalais, keptuvėje.

Kai lynas iškepa, užpilkite jį pienu ir ant silpnos ugnies pakepkite dar 8 minutes. Lynas kartais gali turėti dumblo skonį, o pienas jį pašalina, suteikia žuviai švelnaus skonio.

Daug sveikiau nei mėsa

Anot dietologės Evelinos Pleterienės, ruošiantis iškylauti žuvies pamiršti tikrai nereikėtų. Tai vienas iš sveikiausių patiekalų, kuriuos galite paruošti gamtoje.

„Perdirbtų mėsos gaminių racione iš viso neturėtų būti. Mėsoje esančių sočiųjų riebalų, ypač keptų, kiekį turime griežtai riboti. Tuo tarpu žuvyje dominuoja polinesočiosios riebalų rūgštys, tokios kaip omega 3 ir omega 6, priskiriamos prie sveikųjų riebalų grupės. Jų turinčius produktus rekomenduojama valgyti kuo dažniau. Žuvys ir jūros gėrybės yra nepakeičiami vitamino D šaltiniai“, – pasakoja E. Pleterienė.

Pabodo šašlykai? Gaminkite žuvį!
© Shutterstock
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Ruoškitės keisti mitybos įpročius – Europos Sąjunga patvirtino naują maisto produktą (261)

Didysis milčius – tai vabalas , kuris yra sutinkamas ir mūsų kraštuose. Tokį vardą jis gavo...

Klaipėdos centre užsisakė dviejų rūšių cepelinų išsinešti – atidarius vienkartinę pakuotę, tokio vaizdo pamatyti nesitikėjo (332)

Prieš pradėdama pasakoti apie kulinarinę patirtį uostamiestyje, visų pirma prisipažįstu, kad...

Italijoje gyvenantys lietuviai siunčia žinutę tautiečiams: taupyti žaliajam auksui – tai vogti pačiam iš savęs (211)

Meilę Italijai – jos architektūrai, madai ir šios šalies maistui jaučia daugelis lietuvių. O...

Kaip stintas gaudė ir valgė kuršiai: neišpasakytą žuvelių naudą vertina ir šiais laikais (46)

Nuo senų senovės Aistmarių ir Kuršių marių žvejai žiemą stintas į pašautus po ledu tinklus...

Tomas Ramanauskas sudarė geriausių vietų pavalgyti sąrašą Lietuvoje vadovas, ką verta išbandyti naujo (87)

Lietuvos reklamos kūrėjas ir kūrybingumo dėstytojas Tomas Ramanauskas surikiavo praėjusiuosius...

Top naujienos

Vyriausybei bus siūloma karantiną pratęsti iki vasario 28 dienos: atlaisvinimų scenarijai bus atnaujinami kas dvi savaites (173)

Pirmadienį vykusiame Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisijos (VESK) posėdyje buvo...

Pirmieji atlaisvinimai verslui galimi vasario antroje pusėje: aiškėja, kas pirmieji atsidarys pildoma (56)

Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisija rengia planą, kuriame numatytas ir ribojimų verslui...

Lietuvos laukia galingas snygis: tiek sniego kelininkai nematė jau 15 metų prašo niekur nevykti (261)

Pirmadienio popietę Lietuvą pasieks sniego debesys. Kelininkai perspėja, kad tokio snygio ir sniego...

Tiesioginė transliacija / Tiesiogiai: komentarai po Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdžio (7)

Sausio 25 d. 11 val. vyks Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdis. Jo metu bus...

ŠMSM atstovas: planavome mokyklas atverti vasarį, tačiau galimai teks laukti pavasario (77)

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) Švietimo kokybės ir regioninės politikos...

Naujausia COVID-19 statistika: daugybė atvejų įmonėse, negęsta Vilniaus Santarų klinikų židinys (31)

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ( NVSC ) informuoja apie per praėjusią parą Lietuvoje...

Karbauskis ir Veryga nori padėti valdančiajai daugumai: išvardino ribojimus, kurių laikas atsisakyti siūlo atsisakyti baigiamųjų egzaminų laikymo (945)

Opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis ir...

Izraelyje gyvenančios lietuvės Danos Ribas gyvenimo kontrastai – nuo skaičiavimo kiekvieno cento iki nesuvokiamos prabangos (2)

Pravėrus įspūdingų apartamentų Vilniaus senamiestyje duris, akimirkai netenki amo –...

Ypač apgaulingas gamtos reiškinys sutrikti priverčia net įgudusius vairuotojus: specialistas pasakoja, kaip elgtis (2)

Rūkas – šią žiemą keliuose itin dažnas reiškinys, kuris yra ne ką mažiau pavojingas nei...

Jurbarke kačių šėrykla virto mūšio lauku (5)

Valdžios sprendimas perkelti kačių namelius iš V. Kudirkos gatvės į šilelio prieigas už...