Disciplina ir fantazija gali padėti

Prekybos tinklo „Rimi“ atsiųstame pranešime specialistai teigia, kad siekiant sumažinti išmetamo maisto kiekį pradėti reikėtų nuo labai paprastų dalykų: maisto ruošimo ir pirkimo planavimo įgūdžių gerinimo.

„Eidamas apsipirkti visada susidarau produktų sąrašą ir iš karto suplanuoju, ką iš jų gaminsiu. Geriau pirkti mažesniais kiekiais, tačiau būtent tai, ko tuo metu reikia. Šaldytuve stengiuosi palaikyti minimalų maisto produktų likutį, kad visada turėčiau šviežių. Tai užtikrina švarą šaldytuve, be to, nereikia maisto išmesti. Dar vienas paprastas patarimas – nepamirškite uždengti maisto maišeliu ar plėvele: produktai ne taip greitai suges ir neužterš šaldytuvo“, – pataria prekybos tinklo pagrindinės kulinarijos virtuvės vadovas Vitalijus Rimovas.

Be to, pasak V. Rimovo, vartojant maisto produktus ypač svarbu laikytis taisyklės „pirmą įdėjau – pirmą išėmiau“. „Gaminkite iš tų produktų, kurių galiojimas baigsis greičiausiai“, – pažymi specialistas.

Jis priduria, kad jei kartais nepavyksta laikytis šios taisyklės, išeitis yra – svarbu kūrybingai pažvelgti į maisto gamybą. Tarkime, jeigu daržovės pradėjo vysti, iš jų galima pasigaminti gardžią sriubą.

Tuo metu „Maisto banko“ direktorės pavaduotoja Kristina Tylaitė pastebi, kad pirkėjai dažnai neteisingai supranta užrašus produktų etiketėse ir vien dėl šios priežasties išmeta dar tinkamą vartoti maistą. Tai patvirtino ir Eurobarometro tyrimas apie maisto švaistymą ir žymėjimą: apklausus gyventojus paaiškėjo, kad ketvirtis lietuvių klaidingai interpretuoja žymenis „Geriausias iki“ ir „Tinka vartoti iki“.

„Užrašas ant maisto produktų „Geriausias iki...“ nereiškia, kad po nurodytos dienos produkto nebus galima vartoti ir maistą jau reikia išmesti, – atkreipia dėmesį K. Tylaitė. – Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba leidžia kai kuriuos pasibaigusio termino „Geriausias iki...“ maisto produktus dalinti labdarai: pavyzdžiui, duonos gaminius – iki 5 dienų, džiovintus vaisius – iki 2 savaičių, dribsnius, sausainius, šokoladą – iki mėnesio, makaronus, kavą, konservus, gaiviuosius gėrimus – net iki 2 mėnesių.“

Receptai iš maisto likučių, priversiantys apsilaižyti pirštus

V. Rimovas pažymi, kad šaldytuve aptikus maisto produktų, kurių galiojimas netrukus baigsis, nereikėtų skubėti jais atsikratyti – tereikia šiek tiek fantazijos ir jie gali virsti puikiu užkandžiu ar šeimos pietumis.

1. Pieno kokteilis su mėlynėmis iš besibaigiančio galiojimo pieno

Jums prireiks:

  • 0,5 l pieno
  • dviejų didelių saujų mėlynių (mėlynes galite keisti bet kuriais kitais ne itin išvaizdžiai atrodančiais vaisiais, ypač tiks bananai)
  • šaukšto klevų sirupo,
  • žiupsnelio cinamono

Gaminimas:

Visus maisto produktus sudėkite į maišytuvą kelioms minutėms ir mėgaukitės nuostabaus skonio kokteiliu!

2. Sumuštinis iš bebaigiančios galioti duonos

Pirmasis variantas

Paskrudinkite duoną skrudintuvėje, patepkite ją tepamuoju sūreliu su žolelėmis, suplėšykite keletą keptos ar virtos vištienos gabalėlių, įdėkite kelis per pusę supjaustytus vyšninius pomidorus, pasūdykite juodąja druska. Derinį užbaikite keliais šviežio baziliko lapeliais.

Antrasis variantas

Paskrudinkite duoną skrudintuvėje, patepkite česnakų padažu (keptas česnakas, alyvuogių aliejus ir smulkintos petražolės), ant viršaus dėkite pusę supjaustyto avokado, šiek tiek pasūdykite ir apibarstykite trupučiu juodųjų pipirų.

3. Mėsos pyragas iš maisto likučių

Jums prireiks:

  • pakelio bemielės sluoksniuotos tešlos
  • tepamo sūrelio su žalumynais
  • virtos mėsos (vištienos, kiaulienos ar jautienos – tinka bet kuri mėsa, užsilikusi po vakarienės ar pietų)
  • 2 didelių svogūnų
  • 3 kiaušinių
  • fermentinio arba bet kurios kitos rūšies sūrio likučių
  • trupučio čiobrelių
  • trupučio pipirų
  • kelių vyšninių pomidorų

Gaminimas:

  1. Svieste apkepkite svogūnus, truputį pasūdykite, apibarstykite juodaisiais pipirais ir čiobreliais. Atšildykite tešlą, kaip nurodyta ant pakelio, lakštus suklijuokite ir iškočiokite pagal turimą indo, kuriame kepsite pyragą, formą. Gautą vientisą tešlos lakštą įdėkite į kepimo popieriumi išklotą formą, subadykite šakute. Orkaitėje tešlą šiek tiek apkepkite 170–180 laipsnių temperatūroje (iki galo neiškepkite)
  2. Apkepusį pyrago pagrindą patepkite sūreliu, uždėkite mėsos, pomidorų. Kiaušinius išplakite su pienu, truputį pasūdykite, gautą masę užpilkite ant tešlos. Pašaukite pyragą į įkaitusią orkaitę, po 20–25 minučių apibarstykite pyragą sūrio likučiais, o dar po 10 minučių pyragas bus iškepęs. Išėmus jį iš orkaitės palaukite, kol šiek tiek atvės.

Dabar belieka mėgautis nuostabaus skonio pyragu! Pyragą papildomai galite apibarstyti pjaustytais svogūnų laiškais ar kitomis žolelėmis, prieš kepant papuošti likusios tešlos juostelėmis

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)