aA
Prasidėjus šaltajam sezonui žmonės vis dažniau į rankas ima karštos arbatos puodelį. Vieni siekia stiprinti imunitetą ir išvengti peršalimo ligų, kiti nori tiesiog sušilti ir pasimėgauti skoniu bei aromatu. Didelę patirtį turinti prekiautoja arbatomis Aldona Glinskienė sako, kad rudenį visada išauga tradicinių arbatų paklausa. Tačiau ji siūlo išbandyti ir lietuviams mažiau žinomų, bet ne mažiau naudingų arbatų.
Žolelių arbata
© Shutterstock

Nepelnytai primirštas šalavijas


Prekybos miestelyje „Urmas“ sveriamomis arbatomis prekiaujanti Aldona Glinskienė teigia, kad rudens ir žiemos sezonais žmonės dažniausiai ieško arbatų, kurios duotų kuo didesnę naudą organizmui, rašoma pranešime spaudai.

„Peršalimui gydyti žmonės perka visiems gerai žinomas aviečių, ramunėlių, liepžiedžių arbatas. Taip pat dažnai domisi arbatomis, kurios padėtų sustiprinti imunitetą. Tam pasirenka šaltalankių ar erškėtrožių arbatas“, – teigia pašnekovė.

Moteris pastebi, kad paskutiniu metu mažesnio populiarumo sulaukia šalavijų arbata. „Šalavijas yra nepelnytai pamirštas. Tai labai daug vitaminų ir gydomųjų savybių turintis augalas. Šalavijo arbata padeda palengvinti kosulį, mažina sinusito, bronchito simptomus. Taip pat turi dezinfekcinių savybių, todėl gelbsti esant uždegimui“, – gerąsias augalo savybes vardijo pašnekovė.

Geriausiai šildo cinamonas ir kardamonas


Karšta arbata labai gerai padeda sušilti pabuvus ilgesnį laiką šaltame ore. Tačiau yra tam tikros arbatos, kurios tą funkciją atlieką ypatingai gerai. Bet, pasak A. Glinskienės, jų lietuviai nelabai žino ir vartoja.

„Iš tų, kurias lietuviai gana plačiai vartoja gerai šildo arbatos su imbieru ir medumi. Pavyzdžiui, imbiero, medaus ir citrinos arbata. Taip pat yra medaus arbata, kuri išsiskiria tuo, jog arbatos pagrindą sudaro ne žolelės, o medus. Į šildančių arbatų sąrašą patenka ir visiems gerai žinoma aviečių arbata“, – teigia pardavėja.

Kai reikia gerai ir greitai sušilti, ji pataria gerti kardamono ir cinamono arbatą. „Kardamonas dedamas į stiprią juodą arbatą ir arbata paskaninama pienu. Dėl skonio dar galima įdėti cinamono ar gvazdikėlių. Kita mažai kam žinoma yra cinamono arbata, kuria pasidaryti galima paprasčiausiai cinamono lazdelę sulaužius ir užpylus verdančiu vandeniu“, – pasakoja pašnekovė.

„Dar viena mažai kam girdėta, tačiau ypatingu skoniu išsiskirianti yra medaus krūmo arbata. Arbata visiškai neturi kofeino, todėl tiks gerti prieš miegą. Dažniausiai ji yra geriama su pienu. Jos skonis yra išskirtinis, todėl bent paragauti turėtų kiekvienas“, – sako pardavėja.

Arbata, užkursianti pirtį namuose

Arbata
Arbata
© Organizatorių nuotr.

Pašnekovė rekomenduoja išbandyti ir dar vieną labai gerai šildantį mišinuką – pirties arbatą.
Jame yra daugybė sudedamųjų dalių, tarp kurių – ir mėtų, beržų, šalavijų, šalpusnių, juodųjų serbentų lapai, medetkų žiedai, pušų spygliai.

„Ją labai gerai gerti pirtyje, taip pat užpilti ant akmenų ir kvėpuoti. Tačiau puikiai tinka ir neišeinant iš namų. Tada pirties aromatas pasklis namuose, o ypatingas skonis padės greitai ir maloniai sušilti ir nusiraminti“, – pasakojo arbatų žinovė.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(11 žmonių įvertino)
3.8182

Senelio žvejoti pamokytas palangiškis įsuko verslą net sostinėje

Taip jau nutiko, kad Palangoje, prie jūros užaugusio Martyno Mančo gyvenimas sukasi aplink žuvį....

Virtuvės šefo rekomendacijos šventiniam stalui: netikėtas silkės užkandis ir tobulas antienos receptas (25)

Kalėdų karštinei įsibėgėjant vienas pagrindinių galvos skausmų – gausus vaišių stalas. Jau...

Švedijos konditerijos virtuozas į Lietuvą atpūtė naujų vėjų (19)

Lietuvoje pirmą kartą lankėsi Švedijos konditerijos virtuozas Sebastian Pettersson –...

Italija siekia, kad espreso kava būtų įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą (13)

Italija siekia, kad espreso kava būtų įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo...

Kalėdiniai Alfo receptai – specialiose gruodžio laidose

„Virtuvės mitų griovėjai“ ir DELFI TV savo žiūrovams bei skaitytojams turi ypatingą...

Top naujienos

Už kovą „Žalgirį“ gyręs Jasikevičius mojo ranka į nokautuojantį Jameso dūrį: man tai neįdomu specialiai Krepšinis.lt iš Maskvos (67)

Antrus metus iš eilės Maskvos „Megasport“ arenoje Kauno „Žalgiriui“ teko žaisti...

RAND ataskaitoje – dar vienas įspėjimas NATO: šios temos Baltijos šalys vengia ne veltui (319)

NATO viršūnių susitikimą Londone prezidentas Gitanas Nausėda pavadino puikiu ir net fantastišku....

Lietaus debesys išplis po visą šalį – siautės itin stiprus vėjas (2)

Penktadienį pietvakarių vėjas pasidarys dar gūsingesnis.

Juodžiausias Jasikevičiaus ruožas: ugnimi į ugnį atsakiusį „Žalgirį“ palaidojo Jameso tritaškis (638)

Kauno „Žalgirio“ (3-9) krepšininkų pastangos nutraukti pralaimėjimų seriją Eurolygoje...

Katastrofos zonoje gyvenusi moteris: ekskursijos į šią vietą turi būti ne pramoga, o galimybė išvysti kvailumo pasekmes (30)

Pagaliau atėjo metas apžvelgti įdomiausią Černobylio zonos objektą – Pripetės miestą....

Latvijos miestas pasipuošė kaip pasakoje: tapo tikra Kalėdų sensacija (78)

Kalėdoms artėjant Latvijos miestai tampa vis gražesniais. Štai ir Uogrė pavirto tikru kalėdiniu...

Rūta Steponavičienė

Vyras papasakojo, kaip jam pavyko nutraukti saitus su alkoholiu: kada joks kodavimas nepadės? (6)

Alkoholizmas – turbūt viena iš opiausių Lietuvos problemų. Tik ar pagalvojame, kad ši...

Rapšys nesulaikomas – apgynė Europos čempiono titulą ir iškovojo antrą aukso medalį (67)

Lietuvos plaukimo žvaigždė Danas Rapšys Glazge (Jungtinė Karalystė) vykstančiose Senojo...

Pasitikrinkite, ar jums tai negresia: 5 nepastebimi dalykai, kurie veda santykius į pražūtį (38)

Labai daug santykių nutrūksta – tokia realybė, kad ir kaip sunku būtų ją pripažinti. Dauguma...