Aš nesu mitybos specialistė, tiesiog noriu pasidalinti savo sveikesnės gyvensenos atradimais. Šių principų pradėjau laikytis nesąmoningai, juos suformavo maisto netoleravimo tyrimo rezultatai ir naujos gyvensenos aplinkybės. Ir štai ką supratau – numesti svorio nėra sunku. Nereikia savęs alinti, badauti, laikytis griežtų taisyklių. Reikia tik senus įpročius pakeisti naujais. Tai reikalauja pastangų, planavimo ir laiko, bet tikrai nekankina.

1. Nauja kokybiška keptuvė

Kai mano senoji keptuvė išvarė mane iš proto, nes viskas prisvildavo, atėjo metas apsipirkti. Pinigų nepagailėjau, pasikonsultavau su pardavėju ir išsirinkau tokią, kurioje gaminant aliejaus beveik nereikia, slidžios, kokybiškos, sniego baltumo dangos. Dabar aliejaus butelis vis nesibaigia. Jei jo ir naudoju, tai tik lašiuką, jei noriu, kad maistas apskrustų. Mažiau aliejaus – mažiau rinkių ant gelbėjimosi rato.

2. Gyvenimas be gliuteno

Glitimo atsisakiau dėl sveikatos. Reikėjo laiko, kol atradau tinkamų alternatyvų, bet iš esmės tai nebuvo labai sudėtinga. Atsisakius duonos, bandelių, picų, makaronų, vietoje jų natūraliai atsirado vietos sveikesnėms alternatyvoms. Sudie, duona, labas, trapučiai. Vietoje kvietinių miltų – ryžių, grikių, kukurūzų ir kitos alternatyvos, vietoje bandelių – vaisiai ir t.t.

3. Daugiau daržovių

Stengiuosi, kad bent 30 % vietos lėkštėje užimtų daržovės. Anksčiau valgydavau kepsnį su bulvėmis ir vargo nematydavau, o dabar šalia būtinai turi būti salotų. Kūnas jums padėkos. Beje, ir 2017 m. kulinarinės mados tendencijos aiškiai šaukia: daržovės – jėga! O daržovių ir mėsos santykis lėkštėje didėja daržovių naudai.

4. Dažniau yra daugiau

Tikiu, kad ne kartą girdėjote, kad geriau valgyti dažniau, bet po mažiau. Anksčiau galvojau, kad valgyti 5 kartus per dieną labai sunku, juk ir 3 kartus vos spėjame. Kai aplinkybės privertė keisti požiūrį, dar kartą supratau, kaip stipriai mūsų įpročiai mus sukaustę. Dabar valgau 5 kartus per dieną, bet tie tarpiniai valgymai nereikalauja gaminti, t.y. renkuosi vaisius, daržoves, riešutus, uogas, trapučius ir pan. Paprasta kaip du kart du – jei nesi išbadėjęs, tai ir nepersivalgai prieš miegą.

5. Sekmadienio paruoštukai – tiesus kelias į sveiką mitybą

Mėgstamiausias mano atradimas – sekmadienio paruoštukai. Sekmadienį skiriu jiems maždaug 2 valandas. Gaminu sveikus skanėstus, kurie gali laikytis visą savaitę. Tai reiškia, kad visada po ranka turiu sveikų užkandžių. Savaime suprantama, jei šaldytuve guli sveikas, pačios gamintas granolos batonėlis be jokių E – tikrai neisiu į parduotuvę pirkti šokoladuko. Arba, jei turiu naminio humuso – kam man margarinas? Na, esmę supratote. Taip pat šie paruoštukai labai padeda vadovaujantis 4 taisykle.

6. Maisto planavimas ir savaitinis apsipirkimas

Suplanavus savo savaitės mitybą viskas tampa daug lengviau. Valandą skiri planui, valandą apsipirkimui. Kasdien sukti galvos nereikia, į parduotuvę nuolat eiti taip pat, sutaupai laiko ir pinigų.

Idealu, jei planas toks, kad visą savaitę maitiniesi įvairiai ir į mitybos racioną įtrauki kuo įvairesnių produktų, o pagrindiniai produktai visą savaitę nesikartoja (pavyzdžiui, šiandien vištiena su bulvėmis, rytoj – žuvis su ryžiais, poryt – veganiškas troškinys ir t.t.). Jei pačiam sugalvoti viską atrodo misija neįmanoma – skubu į pagalbą ir šeštadienio rytais dalinuosi savo ateinančios savaitės subalansuotu meniu bei sekmadienio paruoštukais.

7. Palepinti save – būtina

Draudžiamas vaisius juk visada saldesnis, ar ne taip? Tikra tiesa, juk net Biblijoje taip parašyta. Aš leidžiu sau viską, ko noriu, bet rečiau. Šiandien buvo labai bloga diena? Gerai, reiškia, vakare bus traškučių ir serialas. Ateina draugų? Puiku, kepam nachos! Pasimatymo vakaras? Dar geriau – šaunu spragėsius ir renku filmą. Ar kasdien geriu vyną ir valgau šlamštmaistį? NE! Bet nedraudžiu sau jų ir susiklosčius atitinkamoms aplinkybėms valgau ką tik noriu.

8. Skanu tik tai, kas nesveika. Ne.

Pamiršk kvailus atgyvenusius stereotipus. Grikiai – skanu, brokolis – skanu, viskas yra skanu, jei tinkamai pagaminta. Eksperimentuok, domėkis naujienomis, pirk naujus produktus. Gal vis dar neišbandei bolivinės balandos ar čija sėklų? Pats laikas.

9. Mažiau cukraus – nauja mada

Nieko nenustebinsiu pareiškusi, kad cukrus nedaro naudos mūsų organizmui. Aš jo neatsisakiau, bet gerokai sumažinau. Arbatoje panaikinau, kavoje – mažiau. Kepiniuose, padažuose kartais naudoju sveikesnes alternatyvas, pavyzdžiui, medų, klevų sirupą. Pastebėjau, kad dabar jau daug kas man atrodo per saldu, pavyzdžiui, šokoladas, kuris anksčiau patikdavo, dabar tiesiog pernelyg saldus.

10. Gerbk savo kūną

Ir visada atsimink – kūnas ne šiukšliadėžė. Jei kasdien mesi į save šiukšles ir chemikalus – laiko klausimas, kada teks kentėti to pasekmes.

Man šių taisyklių laikytis tikrai nėra sudėtinga, tiesą sakant, net malonu ir gera jausti teigiamus pokyčius. Ir jeigu tu sakai: „Oi, aš tai neturiu laiko užsiimti tokiomis nesąmonėmis“, tai aš atsakau – mūsų gyvenimo būdas yra toks, kokį patys pasirenkame ir kuriame. Laužyk senas taisykles ir kurk naujas, geresnes, tradicijas. Aš galėjau, gali ir tu.