Geriausiai troškulį numalšina ir skysčių poreikį patenkina vanduo arba arbata, akcentuoja gydytoja, bet retkarčiais norint paįvairinti racioną galima išgerti ir kitokių gėrimų – sulčių, giros, limonadų ar pan. Pastaraisiais metais smarkiai išpopuliarėjęs nealkoholinis alus – vienas tokių gėrimų.

„Žinoma, nesinorėtų, kad tokie gėrimai kaip nealkoholinis alus būtų geriami kasdien, nes, visų pirma, jo sudėtyje yra cukrų – gliukozės, fruktozės, maltozės sirupo. Įprastai 100 ml nealkoholinio alaus būna apie 2 g cukrų. Jei žmogus išgeria pusę litro, vadinasi, su juo gauna 10 g, t.y. 2 arbatinius šaukštelius, cukraus. Jei per dieną neviršijate nustatytų normų, iš gėrimų gaunamas cukrus nepakenks, bet jei kasdieniame racione jų ir taip daug, tai ne į naudą“, – nepamiršti saiko primena E. Časaitytė.

Renkantis gėrimą atsigaivinti visų pirma reikėtų žiūrėti jo sudėtį. E. Časaitytės tikinimu, nealkoholinis alus savo sudėtimi, palyginti su kitais nealkoholiniais gėrimais, kartais gali būti ir geresnis pasirinkimas. „Nepriskiriant natūraliai spaustų šviežių sulčių, bet lyginant su kitomis sultimis, jau nekalbu apie sulčių gėrimus, alus gali būti ir naudingesnis sveikatai. Juk iš esmės nealkoholinio alaus sudėtyje yra tik vanduo ir salyklai. Tik reikia žiūrėti etiketes – kai kurie gamintojai prideda įvairių kvapiųjų medžiagų, papildomai įpila gliukozės-fruktozės sirupo, kiti – maltozės sirupo ar pan. Jame yra B grupės vitaminų, šiek tiek skaidulinių medžiagų, organizmui reikalingų mineralų“, – dėsto ji.

Apie 75 proc. aluje esančių mineralinių medžiagų yra salykle, likę 25 proc. – iš vandens. Alus, pagamintas iš miežių, turi daugiau silicio nei kvietinis alus. Silicis reikalingas kaulų ir jungiamojo audinio formavimuisi, paaiškina specialistė. Kitas itin naudingas mineralas – kalis, kuris reikalingas palaikant normalų kraujospūdį.

Bene naudingiausios šiame gėrime randamos medžiagos – polifenoliai, išskiria A. Časaitytė. 80–90 proc. jų gaunama iš salyklo, 10–20 proc. – iš apynių. Gydytoja primena, kad polifenoliai pasižymi priešuždegiminėmis ir priešvėžinėmis savybėmis.

„Jei mityba subalansuota, žmogus su maistu gaus reikiamą kiekį maistinių medžiagų, o nealkoholinis alus gali būti vartojamas racionui paįvairint ir, žinoma, vartojamas saikingais kiekiais. Saikingas kiekis moterims – 330 ml per dieną, o vyrams 660 ml per dieną, bet tai tikrai nereiškia, kad rekomenduojama jo gerti kasdien“, – kalba E. Časaitytė.

Kalbant apie kalorijas, gaunamas su gėrimais, gydytoja lygina: 330 ml nealkoholinio gėrimo yra apie 150 kcal, panašiai turi ir puodelis kapučino, įvairūs gaivieji gėrimai, sultys.

O nuogąstaujančius dėl alaus pilvuko pašnekovė ramina: „Manau, geriant nealkoholinį alų grėsmė priaugti nepageidaujamo svorio šiek tiek mažesnė nei vartojant alkoholinį. Alkoholio perteklius skatina riebalų oksidaciją, pilvinių riebalų susidarymą ir kartu apetitą sužadina „ant tuščio skrandžio“, tad geriant jį suvartojama daugiau kalorijų ir didėja antsvorio rizika. Žinoma, apetitą skatina ir B grupės vitaminai, kurių yra ne tik alkoholiniame, bet ir nealkoholiniame aluje. Svarbu vėlgi – kiek žmogus suvartoja.“

Ne paslaptis, kad nepageidaujamo svorio „padovanoja“ ir prie gėrimų nesaikingai vartojami užkandžiai, tad ir nealkoholinį alų gydytoja pataria gerti vieną patį, tarp valgymų.

Nors nealkoholinis alus dažniausiai vadinamas „pripūsti“ nenorinčių vairuotojų gėrimu, tačiau jį jau atradusios ir besilaukiančios ar žindančios moterys. Gydytojos teigimu, iki šiol nėra nustatyta, kad nealkoholinis alus kaip nors pakenktų nėščiosioms, manoma, kad nei salyklas, nei sirupai jokios įtakos sveikatai neturi. Žinoma, svarbu nepamiršti saiko, nes šiame gėrime vis vien, kad ir nedideliais kiekiais, bet alkoholio yra. Anot gydytojos, saikingas kiekis besilaukiančioms moterims yra 330 ml, tik ne kasdien ir rekomenduojamas tik 0,0 proc. alkoholio turintis alus.

Yra duomenų, kad nealkoholinis alus stimuliuoja prolaktino sekreciją, o kartu ir pieno gamybą, tad gerti šį gėrimą dažnai rekomenduojama žindyvėms. Vis dėlto, anot gydytojos, dar reikia daugiau mokslinių tyrimų, tad kasdien gerti nealkoholinio gėrimo žindančioms moterims ji nerekomenduoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt