aA
Nors grybai turi naudingų savybių, mitybos specialistė ir dietistė Vaida Kurpienė pataria atkreipti dėmesį į šiuos aspektus, kada reiktų būti atsargiems ir kokie požymiai gali pasireikšti apsinuodijus grybais.
Vaida Kurpienė
Vaida Kurpienė
© DELFI montažas / Shutterstock

Valgant grybus mitybos specialistė pataria atkreipti dėmesį į šiuos aspektus:

  • Svarbu, kiek grybų suvalgoma;
  • Kepurėlė vertingesnė nei grybo kotas;
  • Vertingiausi miško grybai – baravykai, voveraitės, raudonikiai, šitakiai (shiitake) ir kiti;
  • Svarbu, kur auga grybai, nes jie labai absorbuoja aplinkos teršalus: sunkiuosius metalus, teršalus vandenyje ir ore. Taigi jauni grybai bus vertingesni ir turės mažiau teršalų;
  • Teigiama, kad grybai skatina apetitą, taigi vaikams, kurie nevalgo, galite įberti jų į sriubą, košę ar kitą patiekalą;
  • Labai gerai pažinti grybus, kad neprisirinktumėte to, ko nereikia;
  • Svarbu peržiūrėti surinktus grybus, vengti senų, nes gali būti kenksmingų mikroorganizmų. Apdoroti reiktų tą pačią dieną ar vėliausiai kitą. Jei nespėjate sutvarkyti, paskleiskite juos plonu sluoksniu vėsioje, gerai vėdinamoje patalpoje;
  • Grybai turi specifinių antioksidantų, randamų tik grybuose – ergotioneinų;
  • Nauda suaugusiems – mažina cholesterolio kiekį, širdies ir kraujagyslių ligų prevencija, antro tipo cukrinio diabeto prevencija.

Grybai
Grybai
© Shutterstock

Vaida Kurpienė patarė, kaip geriausia ruošti grybus:

  • Kuo trumpiau mirkyti;
  • Gaminti su mažiau riebalų;
  • Nešildyti;
  • Pasmulkinti prie daržovių;
  • Iš grybų gaminti įdarus;
  • Daryti grybų padažus;
  • Valgyti su makaronų patiekalais;
  • Virti sriubą;
  • Daryti sultinį. Dažnai išvirtų grybų nuoviras vartojamas sriubai gaminti, tačiau iškyla didelis pavojus apsinuodyti. Geriausia būtų nuovirą nupilti net kelis kartus, mat iš grybų pasišalina daug nuodingų medžiagų;
  • Džiovinti grybai – į košes ir padažus;
  • Šaldyti galima tik jaunus bei tvirtus ir plauti jų jokiu būdu nereikia – užteks švariai nuvalyti. Be to, šaldyti nerekomenduojama voveraičių ir kelmučių, nes jie apkarsta. Kadangi atšildytų grybų vėl užšaldyti negalima, šaldykite juos nedidelėmis porcijomis.

Grybai
Grybai
© Shutterstock

Kada reikėtų vengti grybų ir kokių geriau atsisakyti:

  • Vakare;
  • Marinuotų, geriau šaldyti;
  • Riebaus padažo su jais;
  • Pieno ar grietinėlės kartu;
  • Tiems, kurie serga inkstų, širdies, kraujagyslių, skrandžio, kasos ligomis, patiekalų su grybais nesiūlykite.

Grybai
Grybai
© Shutterstock

Apsinuodijus grybais gali pasireikšti šie požymiai:

  • Bendras organizmo silpnumas;
  • Žmogų pykina, jis vemia;
  • Pakyla temperatūra;
  • Skauda galvą, pilvą, viduriuojama;
  • Gali pakisti odos, gleivinės spalva;
  • Gali dažnėti, retėti pulsas, kvėpavimas;
  • Apsinuodijęs žmogus gali prarasti sąmonę, gali prasidėti traukuliai. Jeigu vaikas valgė grybų ir po kurio laiko jam pasidarė silpna ar atsirado kitų apsinuodijimo požymių, būtina kuo greičiau kreiptis į gydytoją.

Grybai
Grybai
© Shutterstock
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(24 žmonės įvertino)
4.0417

Prancūzijos restoranai prieš naują karantiną ruošė paskutinę vakarienę

Spalio 29 dieną prieš įsigalint naujam mažiausiai mėnesį truksiančiam karantinui Prancūzijos...

Gydytoja dietologė patarė, kokius sausus pusryčius rinktis ir kokių verčiau atsisakyti (3)

Turbūt vienas mėgiamiausių vaikų rytinių patiekalų yra sausi pusryčiai. Tačiau kiek mes apie...

Nusikelkite į Meksiką: burnoje tirpstantys kukuliai (5)

Pasiilgote kelionių ir naujų skonių? Alfas Ivanauskas kviečia jus nusikelti į Meksiką ....

Maisto technologė įspėja: skaitykite gaminio sudėtį, nes etikečių užrašai klaidina (8)

Dažnai apsipirkinėjant net nepagalvojame, kokius produktus dedame į savo pirkinių krepšelį....

Žąsų kepenėlių pašteto gamintojai tikisi pagerinti pardavimus Kalėdų laikotarpiu (2)

Prancūzai žąsų kepenėlių pašteto gamintojai ragina žmones pirkti šio delikateso Kalėdoms,...

Top naujienos

Naujas rekordas: Lietuvoje – 1001 koronaviruso atvejis, 8 žmonės mirė papildyta (240)

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje...

Dėl mįslingų susirgimų galvas kraipo net geriausi JAV mokslininkai: pėdsakai veda į Kremlių (200)

Pradedant 2016 metais JAV diplomatai ir CŽA agentai, dirbantys užsienyje, įskaitant Kubą ir...

Koronaviruso kelius stebintis pareigūnas perspėja: Vėlinių laikas – lyg tiksinti bomba (220)

Didieji Lietuvos miestai, Vyriausybės nutarimu, vėl gyvena karantino ritmu. Nacionalinio...

Mirė legendinis šalies fotografas Vitalijus Butyrinas (7)

Penktadienį mirė legendinis Lietuvos fotografas Vitalijus Butyrinas . Jam buvo 73 metai. Apie...

„Žalgiris“ – saviizoliacijoje, koronavirusas nustatytas Jokubaičiui (75)

Šeštadienį Kauno „Žalgirį“ pasiekė žinia, kad Roko Jokubaičio COVID-19 testo rezultatas...

Šimonytė, Čmilytė-Nielsen ir Armonaitė: kas šios politikės, kurių rankos formuos naują valdžią (1367)

Antrojo Seimo rinkimų turo naktį paaiškėjo, kad naują valdančiąją koaliciją formuos trys...

Užkalnis: kvepiu skalbimo milteliais (24)

Šiandien kalbėsime apie labai keistus kvepalus. Jie tebėra labai populiarūs ir išsilaikė rinkoje...

Net vienas persivalgymas pridaro žalos: mokslininkai pataria, kaip efektyviai mesti svorį

Laikytis griežtos kalorijas ribojančios dietos šiuolaikinėje aplinkoje, kurioje skanus ir daug...

Transliacija / Kablys. Sigitas Lukšta pataria, kaip sugauti didelę lydeką (1)

Rudeniui po truputį persiritus į antrą pusę ežeruose atvėsta vanduo. Daugelio taikių žuvų...

Apsunkęs kvėpavimas ir dažnos slogos gali reikšti rimtą problemą: be operacijos to išspręsti nepavyks (14)

Apsunkęs kvėpavimas, dažnos slogos ir ausų uždegimai – su tokiais negalavimais įprastai...

|Maža didelių žinių kaina