aA
Nors grybai turi naudingų savybių, mitybos specialistė ir dietistė Vaida Kurpienė pataria atkreipti dėmesį į šiuos aspektus, kada reiktų būti atsargiems ir kokie požymiai gali pasireikšti apsinuodijus grybais.
Vaida Kurpienė
Vaida Kurpienė
© DELFI montažas / Shutterstock

Valgant grybus mitybos specialistė pataria atkreipti dėmesį į šiuos aspektus:

  • Svarbu, kiek grybų suvalgoma;
  • Kepurėlė vertingesnė nei grybo kotas;
  • Vertingiausi miško grybai – baravykai, voveraitės, raudonikiai, šitakiai (shiitake) ir kiti;
  • Svarbu, kur auga grybai, nes jie labai absorbuoja aplinkos teršalus: sunkiuosius metalus, teršalus vandenyje ir ore. Taigi jauni grybai bus vertingesni ir turės mažiau teršalų;
  • Teigiama, kad grybai skatina apetitą, taigi vaikams, kurie nevalgo, galite įberti jų į sriubą, košę ar kitą patiekalą;
  • Labai gerai pažinti grybus, kad neprisirinktumėte to, ko nereikia;
  • Svarbu peržiūrėti surinktus grybus, vengti senų, nes gali būti kenksmingų mikroorganizmų. Apdoroti reiktų tą pačią dieną ar vėliausiai kitą. Jei nespėjate sutvarkyti, paskleiskite juos plonu sluoksniu vėsioje, gerai vėdinamoje patalpoje;
  • Grybai turi specifinių antioksidantų, randamų tik grybuose – ergotioneinų;
  • Nauda suaugusiems – mažina cholesterolio kiekį, širdies ir kraujagyslių ligų prevencija, antro tipo cukrinio diabeto prevencija.

Grybai
Grybai
© Shutterstock

Vaida Kurpienė patarė, kaip geriausia ruošti grybus:

  • Kuo trumpiau mirkyti;
  • Gaminti su mažiau riebalų;
  • Nešildyti;
  • Pasmulkinti prie daržovių;
  • Iš grybų gaminti įdarus;
  • Daryti grybų padažus;
  • Valgyti su makaronų patiekalais;
  • Virti sriubą;
  • Daryti sultinį. Dažnai išvirtų grybų nuoviras vartojamas sriubai gaminti, tačiau iškyla didelis pavojus apsinuodyti. Geriausia būtų nuovirą nupilti net kelis kartus, mat iš grybų pasišalina daug nuodingų medžiagų;
  • Džiovinti grybai – į košes ir padažus;
  • Šaldyti galima tik jaunus bei tvirtus ir plauti jų jokiu būdu nereikia – užteks švariai nuvalyti. Be to, šaldyti nerekomenduojama voveraičių ir kelmučių, nes jie apkarsta. Kadangi atšildytų grybų vėl užšaldyti negalima, šaldykite juos nedidelėmis porcijomis.

Grybai
Grybai
© Shutterstock

Kada reikėtų vengti grybų ir kokių geriau atsisakyti:

  • Vakare;
  • Marinuotų, geriau šaldyti;
  • Riebaus padažo su jais;
  • Pieno ar grietinėlės kartu;
  • Tiems, kurie serga inkstų, širdies, kraujagyslių, skrandžio, kasos ligomis, patiekalų su grybais nesiūlykite.

Grybai
Grybai
© Shutterstock

Apsinuodijus grybais gali pasireikšti šie požymiai:

  • Bendras organizmo silpnumas;
  • Žmogų pykina, jis vemia;
  • Pakyla temperatūra;
  • Skauda galvą, pilvą, viduriuojama;
  • Gali pakisti odos, gleivinės spalva;
  • Gali dažnėti, retėti pulsas, kvėpavimas;
  • Apsinuodijęs žmogus gali prarasti sąmonę, gali prasidėti traukuliai. Jeigu vaikas valgė grybų ir po kurio laiko jam pasidarė silpna ar atsirado kitų apsinuodijimo požymių, būtina kuo greičiau kreiptis į gydytoją.

Grybai
Grybai
© Shutterstock
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(24 žmonės įvertino)
4.0417

Maisto technologė įspėja: skaitykite gaminio sudėtį, nes etikečių užrašai klaidina (8)

Dažnai apsipirkinėjant net nepagalvojame, kokius produktus dedame į savo pirkinių krepšelį....

Žąsų kepenėlių pašteto gamintojai tikisi pagerinti pardavimus Kalėdų laikotarpiu (2)

Prancūzai žąsų kepenėlių pašteto gamintojai ragina žmones pirkti šio delikateso Kalėdoms,...

Klementinas ar mandarinas? Ekspertė įvardijo pagrindinius jų skirtumus (17)

Jei vasarą nesikuklindami valgėme prisirpusias braškės, vyšnias ar šilauoges, rudenį kibirais...

Maisto technologė pasakė, kaip maisto pramonės atstovai gudrauja prieš vartotojus (16)

Visi rūpinamės savo ir šeimos sveikata, todėl renkamės sveikesnius produktus. Tačiau ar tikrai...

Į Lietuvą atvykęs japonų virtuvės šefas paneigė plačiai paplitusį mitą

2020-ieji Lietuvoje paskelbti Japonijos konsulo Čiunės Sugiharos , išgelbėjusio tūkstančius...

Top naujienos

Rekordiniai 442 koronaviruso atvejai ir dar viena mirtis: daugėja susirgimų Vilniuje, liepsnoja ugdymo įstaigos papildyta (351)

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) spalio 23 d. 9 val. duomenimis patvirtintų ligos...

Orijus Gasanovas: nustokite smerkti keliaujančius – svetur mažiau susirgimų ir saugiau nei Lietuvoje

Socialiniuose tinkluose kyla vis didesnė pykčio banga, kad Lietuvoje koronavirusas plinta, o kai...

Žygimantas Mauricas: diržus gali tekti veržtis kitų metų antrąjį pusmetį (245)

Koronaviruso banga lapkritį ir gruodį neturėtų labai pakenkti Lietuvos „ekonominiam...

Pakartotinį karantiną pirmoji pasaulyje įvedusi šalis: rezultatai akivaizdūs (14)

Praėjus savaitei po to, kai Izraelis ėmė švelninti antrojo karantino ribojimus, infekcijų...

Armonaitė ir Karbauskis susirėmė dėl popiežiaus Pranciškaus citatos (586)

Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos...

Gydytojas Badaras įspėjo: užtenka vieno karto ir trečdalis šiai medžiagai tampa priklausomi (28)

Tyrimų duomenimis, Lietuvoje rūko kas ketvirtas žmogus. Šiuo metu Pasaulio sveikatos organizacija...

Motyvacijos ir kontakto stokoję žalgiriečiai prisiminė „rėkiantį žmogų“ (14)

Rekordinė šio sezono atmosfera nepadėjo. Nepaisant sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos...

Vakarėlis baigtas: po žiniasklaidoje pasklidusių vaizdų Švedija įveda ribojimą (103)

Švedija apribos naktinių klubų lankytojų skaičių iki 50-ies, po to, kai žiniasklaidoje...

Psichologė: psichosomatika mums kerta per silpniausias vietas

„Kai žmogus junta nemalonius fizinius pojūčius kurioje nors kūno dalyje ir tam nėra jokio...

|Maža didelių žinių kaina