Tai tik keli gydytojos, natūralios medicinos pradininkės Lietuvoje, sveikos mitybos specialistės Jelenos Tulčinos patarimai, kurių ji negailėjo šeštadieninėje mitų griovėjo ir skonių ieškotojo Alfo Ivanausko laidoje „Alfas live“.

Gydytoja, Jūs pirmoji Lietuvoje pradėjote naudoti tokius terminus kaip „Maisto netoleravimo testas“ ir „Žarnyno valymas“. Daug kas yra apie tai girdėjęs, bet retas kuris supranta, kas tai yra.

Keturiasdešimt metų dirbu gydytoja ir jau dvidešimt – sveikatinimo be vaistų srityje. Vis dar esu pavadinama ir šarlatane, ir ragana. Visgi esu gydytoja. Ir pirmoji gydytoja, pradėjusi garsiai kalbėti apie tai, kad gydymą reikia pradėti nuo maisto, o ne nuo tablečių.

Aš pati buvau stambi, spuoguota, kas trejus metus guldavausi ant operacinio stalo. Buvau ligota nuo trylikos metų. Kartą neapsikentusi sušukau: „Viešpatie, ką man daryti?“ Ir tada ėmiau domėtis, ieškoti informacijos. O ir pati jutau, kad jeigu kasdien valgau daržovių, man lengva, gera. Bet vos tik suvalgau grikių su pienu, jaučiuosi blogai. O juk grikiai ir pienas – toks įprastas vaikystės maistas. Ilgainiui supratau, kad sveikata priklauso nuo to, kas yra mūsų žarnyne. Išstudijavusi, kaip veikia organizmo dėsniai, kokios yra tikrosios ligų priežastys, supratau ir įsitikinau, kad žmogus, kontroliuodamas tai, ką valgo, ir užsiimdamas organizmo higiena, gali pasikeisti taip, kad neturėtų problemų su sąnariais, migrenomis, nutukimu, išvengtų daugelio lėtinių ligų simptomų, neleistų ligoms vystytis.

Tačiau mes patys save žlugdome, o tada griebiamės vaistų. Aš buvau pirmoji Baltijos šalyse, atvežusi žarnyno valymo aparatų.

Kaip per tuos dvidešimt metų keitėsi požiūris į organizmo higieną, sveiką mitybą?

Kai prieš daug metų man ėmė augti svoris, o paskui kilo endokrininės kilmės problemos, man niekas nesakė, kad tai gali būti dėl sutrikusios kasos funkcijos. Kasa yra iš prigimties silpnas organas, jis sutrinka, kai nesugeba apdoroti to maisto, kurį gauna. Sutrikus kasai ima trikti ir, pavyzdžiui, endokrininės sistemos darbas – kiaušidžių, skydliaukės ir kt. Dabar jau žinau, kad pirmiausia reikia gelbėti virškinimo sistemą.

Atsivežusi aparatą pusrūsyje įsikūriau kabinetą. Pas mane ateidavo nutukę, spuoguoti, su skaudančiomis galvomis, nesibaigiančios slogos ir kitų lėtinių ligų kamuojami žmonės.

Mokiausi natūralios medicinos universitete Arizonoje, JAV. Ten ši metodika yra akredituota. Dar kai mokiausi, man sakė: „Gerai pagalvok, nes tarp medikų būsi nemėgstama.“ Bet dabar požiūris keičiasi, pas mane ateina ir medikų, atveda savo vaikus.

Žmonės pradeda suprasti, kad gydymas vaistais yra aklavietėje, nes vaistai ne padeda, o tik simptomus malšina. Vaistai nepanaikina ligos priežasties. Tradicinė medicina iki šiol gerai nė nežino, kodėl, pavyzdžiui, atsiranda žvynelinė. Manoma, kad tai yra odos bėda. Tačiau tai – ne odos, o vidinės organizmo taršos problema. Žvynelinė yra būdas organizmui valytis per odą.

Didysis Alfo Ivanausko kulinarinis šou

Ką šiandien valgėte pusryčiams?

Nieko nevalgiau, nes nemėgstu pusryčiauti ir manau, kad žmogus, jeigu nenori, neprivalo valgyti pusryčių. Tačiau yra taisyklių, kurių laikausi kiekvieną rytą. Pirma, visada išgeriu dvi stiklines karšto vandens su citrina. Ryte reikia apžiūrėti savo liežuvį. Jeigu yra baltas apnašas, tai galima suprasti, kiek grybelių ant jo gyvena. Vanduo juos nuplauna. Antra, visada valau dantis su soda, sumaišiusi ją su dantų pasta. Tai irgi greičiau išnaikina grybelinę infekciją. O toliau klausau savęs. Apie vidudienį suvalgau obuolį, nes jis gerina žarnyno peristaltiką. Trečia taisyklė: niekada nepradedu rimčiau valgyti nepasituštinusi. Tai ritualas, kurį turi žinoti ir daryti kiekvienas žmogus.

Ar yra produktų, kurių išvis nevartojate ir niekam nerekomenduojate jų vartoti?

Yra daug mokslinių studijų, kurios įrodė, kad pieno produktai, rauginti – taip pat, mums netinka, nes karvių pieno baltymas mums yra svetimas. Nėra žinduolio pasaulyje, išskyrus žmogų, kuris gertų kito žinduolio pieną. Nei karvės negeria dramblių pieno, nei drambliai – jų. Ir jie neserga tomis ligomis, kuriomis sergame mes, yra stiprūs, ir kalcio jiems užtenka. Mes, nors ir vartojame daug karvių pieno, osteoporozės atvejų taip pat turime labai daug. Kodėl? Nes kalcio iš karvių pieno žmogaus organizmas nepasisavina. Mitas, jog kalcis gaunamas tik iš karvių pieno, gyvas iki šiol. Tačiau jeigu valgome maistą, kuris mums tinka, kuris gerai suvirškinamas, tai kalcis iš kaulų neišeina. Iš kaulų jis išeina tada, kai valgydami netinkamus produktus užrūgštiname organizmą. Iš 26 000 pacientų, kuriems atlikome maisto toleravimo testą, pienas netiko nė vienam. Pienas netinka net vaikams. Vaikams tinka tik mamos pienas.

Kitas rimtas produktas yra kviečiai. Jie turi daug gliuteno ir, kai jis patenka į žarnyną, atrofuojasi plonojo žarnyno gaureliai, žarna, vaizdžiai kalbant, lieka skylėta, ir pro tas „skylutes“ į kraują patenka nesuvirškinto maisto molekulės – baltymų, riebalų, angliavandenių, parazitų, pirmuonių, grybelių ir t. t. Kraujas užsiteršia toksinais. Storojoje žarnoje maistas jau nebevirškinamas, čia vyksta tik medžiagų rezorbcija į kraują. Trumpai tariant, tai, kas patenka į storąją žarną, patenka ir į kraują, ir į limfą. Jeigu žarnyne yra supuvusi, nesuvirškinta masė, iš jos į kraują patenka toksinės medžiagos, prasideda uždegimas. O ten, kur uždegimas, ten sąstovis, o kur sąstovis, nėra tekėjimo, ten, vaizdžiai kalbant, yra pelkė, kurioje veisiasi bakterijos, vėžinės ląstelės ir pan.

Visų ligų pradžia yra kaip tik čia. Ir kai pas mane ateina apsunkęs, vos kvėpuojantis, sunkiai paeinantis, sloguojantis, kosintis, su migrena ir nesibaigiančiais ausų uždegimais žmogus, viena jo prastos sveikatos priežasčių gali būti... kviečiai.

Didysis Alfo Ivanausko kulinarinis šou

Jūsų labai griežta nuomonė apie kavą.

Jeigu esi sveikas kaip ridikas, nesergi lėtinėmis ligomis, turi gerą genetiką, sportuoji ir pan., tai ir kava, ir pieno produktais, ir gaminiais iš kviečių miltų gali pasimėgauti kartą ar du per savaitę – nieko blogo tikrai nenutiks.

Bet jeigu turi nors vieną lėtinės ligos simptomą, pieno produktus, kavą, šokoladą, kiaušinius ir kviečius reikia išbraukti iš savo valgiaraščio. Ką valgyti? Yra tikrai daug dalykų, kuriuos galima valgyti, tiesiog žmonės tingi galvoti. Mes esame dideli tinginiai ir jeigu ne varškė, ne sumuštinis, atrodo, viskas, nėra ką valgyti.

Tiesa, nebūtina tų produktų iš savęs atimti visam likusiam gyvenimui. Tačiau bent laikinai, t. y., kol pasieksite norimų rezultatų, dings kankinantys simptomai, pasveiksite, būtina juos pamiršti.

Kai neišgyvenu streso, įtampos, aš leidžiu sau suvalgyti torto gabaliuką arba pasimėgauti kitu skanėstu. Juk negyvenu kalėjime. Tačiau jeigu patiriame įtampą arba žinome, kad ją netrukus patirsime, geriau išvis nieko nevalgyti. Yra du labiausiai mums kenkiantys veiksniai: pirma, tai stresas, kurį patiria organizmas, kai duodame jam netinkamo maisto, antra, psichologinis stresas. Tai pagrindinės visų ligų priežastys.

Įdomu, ar yra koks būdas namų sąlygomis išsiaiškinti, kokių produktų netoleruoja mano organizmas?

Namuose ne. Klinikoje mes iš venos imame 10 ml kraujo ir lašiname jį į reagentus – kavą, pieną ir kitų produktų pavyzdžius. Tada žiūrime per mikroskopą su vaizdo kamera, kaip baltosios kraujo ląstelės sąveikauja su maistu. Susitikusi su maistu, kuris netinka, ląstelės membrana subliūkšta ir išsiskiria stiprūs mediatoriai, šie patekę į kraują pasklinda po visą kūną sukeldami uždegimą. Kokią ligą tai sukels, priklauso nuo genetikos.

Pažiūrėkite, kuo sirgo jūsų mama ar močiutė, ir žinosite, ko, jeigu maitinsitės netinkamai, jums laukti.

Jeigu žmogus liausis kankinti imunitetą maistu ir stresais, ligos realizaciją tai gali sumažinti nuo 50 iki 100 proc. Juk imunodeficitas atsiranda tada, kai imuninė sistema, užuot kovojusi su virusais, bakterijomis ir vėžį sukeliančiomis ląstelėmis, kovoja su stresais.

Daugiau skanių pokalbių portale www.vmgonline.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (419)